Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
dobrý den,máme s rodiči dotaz.Bratr bydlí s rodiči v bytě,přispívá jenom občas,spíše ale vytahává peníze z rodičů,neustále se mu něco nelíbí,vyvolává hádky,do práce se moc nehrne.Rodiče byli na obecním uřadě se zeptat na odhlášení,tam jim řekli,že to není možné,musel by prý provést nějakou trestní činnost by byl nějaký čas mimo domov.Mami má občas strach o svůj živit,aby jí něco neudělal.já nebydlím s nimi,žiji s vlastní rodinou.Rodiče normálně pracují,splácí za něj dluhy,mami mu vaří pere,jemu se ale pořád něco nelíbí.Poradíte nám,jak pokračovat,či co dělat,děkuji i za rodiče.
Dobrý den,před rokem jsem se nastěhoval ke své přítelkyni,která ještě není rozvedená.její manžel je živnostník a už tři roky se v bydlišti nezdržuje,ani nevyzvedavá poštu.Na matrice jsme ho zkoušeli odhlásit,protože má dluhy a chodí mu sem exekuce,majetek zde žádný nemá.Matrikářka nám řekla že odhlásit nejde,protože jsou stále manželé a dokonce si ho nemůže odhlásit ani on sám.můžete nám prosím poradit jak máme postupovat? obrátit se na okresni matrikářku? připadá nám že se tady matrikařce spíš jen nechce pracovat,žádost už byla podána dvakrát a dvakrát zamítnuta i přes to že sousedé a všichni potvrdili že se tu přítelčin manžel nezdržuje a před 14 dny byl dokonce i vystěhován z bytu kde doposud bydlel v podnájmu.děkuji za odpověd
Dobry den. žiji temer 2 roky na slovensku , az tet nedavno jsem ziskala i ma dcera trvalý pobyt "" chtela jsem vás poprosit o radu na co vše mam narok ,? dekuji
Dobry den,
pred dvema lety jsme se prestehovali do zahranici (mame status permanent resident - tedy trvale bydliste). Nase posledni trvale bydliste v CR bylo u rodicu.
Nyni nasi nezletile dceri na tuto adresu prisla karta pojistence (prestoze vsechny nase karty jsme pred stehovanim vratili a nahlasili stehovani do zahranici)pry proto, ze mame stale uveden trvaly pobyt na adrese mych rodicu.
Poprosila jsem tedy rodice, aby nas odhlasili (jedna se o jejich rodinny dum). Na obecnim urade jim vsak rekli, ze nas odhlasit nemohou, ze se musime dostavit osobne. Vzhledem k tomu, ze v nejblizsi dobe cestu do CR neplanujeme (zijeme v Kanade), prosim o radu jak postupovat, aby nam mohli na obecnim urade zrusit trvale bydliste.
Predem dekuji.
Dobrý den, ze zákona o evidenci obyvatel, lze trvalý pobyt zrušit po jednom roce, kdy tam dotyčný nebydlí. Tento návrh podává vlastník nemovitosti. Další možností je zaslat rodičům plnou moc, na jejímž základě Vás budou zastupovat a trvalý pobyt Vám zruší Vaším jménem.
Dobry den, chci se zeptat, jak postupovat se zmenou trvaleho pobytu, pokud se stehuji z bytu do bytu v ramci jednoho domu, cili cislo popisne se nemeni. Musim se prihlasit? Muze majitel bytu u ktereho jsem ted prihlasena me od sebe z bytu odhlasit, kdyz v dome bydlim, ale v jinem byte? Dekuji, Petra V.
Dobrý den, chcete-li změnit místo trvalého pobytu musíte tuto změnu provést na příslušném obecním / městském úřadě.
Vlastník nemovitosti Vám může zrušit trvalý pobyt, který zní na byt, který již nepoužíváte. Musí však být naplněny zákonné důvody (viz § 12 zákona o evidenci obyvatel)
DOBRÝ DEN,PROSÍM VÁS O RADU.ŽIJI S PŘÍTELEM A DĚTMI V RD,JEHOŽ JE PŘÍTEL MAJITELEM.PŘED NĚKOLIKA LETY ZDE PŘIHLÁSIL K TP MÉHO OTCE,LETOS JSME SE BOHUŽEL DOZVĚDĚLI,ŽE MÁ SPOUSTU PŮJČEK,KTERÉ NESPLÁCÍ A DOKONCE UŽ HROZÍ EXEKUCE,MÁME STRACH,ABY NÁM NEZABAVILI NÁŠ MAJETEK,PROTO SE CHCI ZEPTAT JAK POSTUPOVAT,KDYŽ HO CHCEME ODHLÁSIT Z TP A ZDA MUSÍ I ON NĚCO PODEPISOVAT?MOC DĚKUJI ZA RADU A PŘEJI PŘÍJEMNÝ DEN. JURIČKOVÁ RENÁTA
Dobrý den,když jsem mluvila se starostou obce,řekl mi ,že můj bývalý přítel ani jeho otec rozhodnutí nepodepsaly.V rozhodnutí je napsáno,že zde nemají žádný movitý ani nemovitý majetek,toto rozhodnutí nepodepsaly ted tvrdí,že zde mají nějaké věci.Mám strach,že přijedou a budou chtít odvézt věci rodičů.V rozsudku se píše:V této souvislosti je rovněž nezbytné uvést,že dle ustanovení §10 ods.2 zákona č.133/200sb.o evidenci obyvatel a o rodných číslech a o změně některých zákonů,ve znění pozdějších předpisů,nevyplývají z údaje o místu trvalého pobytu žádné právní nároky k danému objektu ani k vlastníkovi nemovitosti.Tento údaj je pouze evidenční.Jsem jen obyčejný člověk s dvěmi dětmi,který nerozumí zákonům,tak jako vy.Děkuji Lednická
Obě podmínky zákona byly splněny, pro zrušení trvalého pobytu přítel a otec nemuseli nic podepisovat. Pokud ohlašovna jejich trvalý pobyt nezrušila, stěžujte si na krajském úřadě.
Ano, dle zákona nevyplývají z údaje o místu trvalého pobytu žádné právní nároky k danému objektu.
Teď jste uvedla, že tvrdí,že zde mají nějaké věci. Vy je ale nemusíte pustit do bytu (jako nikoho cizího také nemusíte pustit do bytu, když bude tvrdit, že tam má věci).
Pokud by chtěli vniknout násilí, zavolejte Policii - šlo by o porušování domovní svobody.
Mohou dát jen k soudu žalobu na vydání věcí - kde konkrétně popíší věci, kterou jsou v bytě a které jim máte vydat, a doloží vlastnická práva.
Víc se takto na dálku poradit nedá.
Dobrý den,dostala jsem se do dost tíživé situace.Od března 2007 jsem bydlela s bývalým přítelem,jeho otcem a svymí dvěma dětmi u mých rodičů.Ale v únoru 2008 jsme se s přítelem rozešly a on spolu se svým otcem odešel.Rodiče požádaly obecní úřad o zrušení trvalého pobytu.Přišlo vyjádření,že se jejich adresa trvalého pobytu ruší.Ale ted když jsme platily poplatky,dozvěděla jsem se od starosty,že stále mají trvalý pobyt u rodičů,protože nepodepsaly rozhodnutí.Pomůžete mi prosím jak je tedy odhlásit?U rodičů se nezdržují a bývalý přítel se dokonce oženil a bydlí někde jinde.Děkuji Lednická
Podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (tedy matrika) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c), zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Obě podmínky byly splněny.
Z dotazu není jasné, kdo nepodepsal rozhodnutí - zda rodiče (bylo ve vyjádření jasné poučení?)nebo přítel. - Ale podpis přítele přece není potřeba!
Můžete se obrátit na krajský úřad se stížností na postup obce.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli z trvalého pobytu mě může odhlásit někdo jiný.Jsme v rozvodovém řízení a manžel mě chce s dětmi odhlásit z trvalého pobytu. Děkuji.
Podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (tedy matrika) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c), zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Z dotazu není zřejmé, kdo je vlastníkem bytu.
Pokud je vlastníkem bytu manžel, ani on Vás nemůže odhlásit z trvalého pobytu, pokud se v bytě zdržujete.
Viz mnoho odpovědí na toto téma.
Dobrý den
prosím zajímalo by mě,jestli mám možnost sama odhlásit trvalý pobyt bývalého majitele bytu a jeho manželky a 2 dětí z bytu, který jsem od něj koupila a jsem tedy nový majitel.Děkuji
Dobrý den,
jak prokážu zánik užívacího práva mého bývalého přítele, kterému jsem dala souhlas k zaevidování TP? Jsem vlastníkem bytu, s přítelem jsme se rozešli před 2 lety, ale on si změnu TP nenahlásil.Nejsem s ním v kontaktu, nevím kde se zdržuje, chodí mi jeho "nežádoucí" pošta.
Na úřadě po mně chtějí prokázání zániku užívacího práva a neužívání objektu. Vzniklo mu vůbec užívací právo a jak? A jak mu zaniklo?
Děkuji
Užívací právo mu vzniklo Vaším souhlasem. Když jste se rozešli, tak Váš souhlas skončil.
Tak se omlouvám,vidím že dotaz byl zodpovězen.Tak si dovolím položit jiný.Nechystají se od nového roku změny v tomto případě?Díky za odpověď
Dobrý den
Mám prostou otázku.nejsem si jist jestli už tady byla zodpovězena.Bydlím ve družstevním bytě a je napsán na mě.Mám právo odhlásit z trvalého bydliště syna?díky za odpověď.
Dobrý den.
Domů nám přišlo oznámení o exekuci vypsané na jméno mého otce, přičemž byt je psán na matku. S otcem nejsou rozvedeni, ale on se tu prokazatelně neoběvil od roku 97. Chci se zeptat jestli v takovém případě automatcky zaniká TP. A jestli nám odhlášení TP pomůže ke zrušení exekuce. Děkuji.
Moje matka bydlí v bytě v mém domě, který jsem odkoupil od M.Ú. (celkem 5 bytů). Je u ní přihlášen její přítel s kterým již přes rok nežije a nechce dále aby u ní měl trvalé bydliště. Ani já jako majitel nemovitosti nechci aby zde nadále měl trvalé bydliště.M.Ú. mu dokonce přidělil správcovský byt ve společenském domě který vlastní ale nepřevedl mu tam již trvalý pobyt.
Jaké jsou možnosti moje a mé matky (nájemce vlastnící na svoje jméno nájemní smlouvu) na zrušení trvalého pobytu jejího bývalého přítele?
Děkuji za odpověď,
P. Voksa.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat co potřebuji k odhlášení ze svého trvalého bydliště kde již nebydlím na MÚ a jestli přihlášení na MÚ musí být v místě trvalého bydliště nebo v místě kde se momentálně zdržuji (bydlím v podnájmu a když potřebuji vyřídit věci které jdou jen v místě TP tak musím dojíždět cca 300km).
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den, tohle řešte přímo na matrice příslušného obecního úřadu. Více informací na tohle téma je v odpovědích na http://www.pravnik.cz/forum/topic-2855.html.
Dobrý večer.Bydlíme v pronajatém bytě. Majitelka nám v němu umožnila přihlásit se k trvalému pobytu. Tudíž zde jsem přihlášena já s manželem a naše 4, nyní již plnoleté děti. 2 synové již několik let bydlí jinde, ale trvalý podyt mají stále u nás, protože majitelka objektu,kde bydlí,jim trvalý pobyt nechce tam umožnit. Největší problém však nyní nastal u maldšího syna.Je mu 20 let a pokud vím, má několik dluhů,které neplatí a u jednoho poskytovatele telefonních služeb má dokonce snad i nařízenu exekuci. Jenže s největší pravděpodobností syn přestal pracovat, nebo byl z práce vyhozen, už několik dní nepřišel domů a ani nedal vědět, proč, nebo co se děje. Nyní jsme se náhodou dověděli,že prý snad má "bydlet" nebo lépe řečeno přespávat u nějaké pochybné rodiny,kde přednost má alkohol a asi drogy. Mám obavy ze zabavení našeho majetku, pokud by přišli exekutoři.Ráda bych toto co nejrychleji řešila. Prosím poradíte mi jak postupovat?Musí se v tomto angažovat majitelka bytu?Děkuji,Krejčířová
Dobrý den, majitelka bytu s tím nemá vůbec nic společného a ani Vy v tuhle chvíli žádná zásadní preventivní opatření neučiníte. Údaj o TP může být sice pomůcka při hledání pobytu dlužníka, ale v žádném případě není tím hlavním. Exekutor jde na základě šetření tam, kde se podle jeho zjištění má nacházet nějaký majetek dlužníka. A je úplně jedno, jestli tam dlužník má TP nebo ne, ten s tím nijak podstatně nesouvisí.
Pokud by k Vám skutečně přišel zaměstnanec exekutora a zabavil nějaké věci, které nepatří synovi, pak budete muset podat žalobu o vyloučení věci z exekuční podstaty.
Dobrý večer,
bydlím se syny v domku,který patří mým rodičům.Obývají přízemí a my první patro.Čtyři roky se mnou bydlel i můj přítel,ten se ale před pár týdny odstěhoval.Bohužel jeho odchod je komplikovaný v nmoha ohledech.Největší obavy mám ale z jeho přehnaných nároků na věci ze společné domácnosti.
Jeho vžitý postoj k penězům a jeho finanční situaci vůbec,mne vede k obavám z případné exekuce v domku.Má zde totiž trvalý pobyt.
Jak prosím postupovat a lze vůbec jeho trvalý pobyt (nejlépe bez jeho vědomí)nějak zrušit? Pokud ano,jak nejlépe vše co nejrychleji vyřídit?
Děkuji mnohokrát. Mynaříková Květa
Dobrý den, tohle musíte řešit na matričním odboru městského (obecního) úřadu. Pokud budete schopna prokázat, že Váš ex-přítel již nemá užívací titul k objektu (tím byl souhlas Vašich rodičů) a již se v něm skutečně nezdržuje, pak by matrika měla údaj o TP zrušit podle zákona.
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu, jak mám postupovat. Před asi šesti lety jsme koupili dům, kde má dosud hlášen trvalý pobyt jeho původní majitel. Ten není k nalezení a hledá ho i Policie ČR z důvodu různých dluhů. Na obecním úřadě nám řekli, že musíme sepsat papír o odhlášení a oni ho vyvěsí na úřední desku. Pokud se k tomu onen člověk do čtrnácti dnů nevyjádří, odhlásí ho. Chtěla jsem jen vědět, jestli tomu tak opravdu je a jestli neexistuje nějaký formulář, který by se vyplnil a vyvěsil na úřední desku obce. Děkuji, Klauzová
Dobrý den,
nechápu, v čem vidíte problém - postup nabízený obcí je tentýž, který chcete Vy. Vždyť to je to nejjednodušší, co můžete udělat.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com