Odstoupeni od smlouvy - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zaloha za auto-je nevratna? Liberec advokat

Ievgen Lietuchyi, 05.03.2012 10:28:45

Dobry den. Chtěl jsem koupit v autobazaru vůz ale měl nějaké menší chybičky, prodejce mi řekl že je odstraní a že mu tam mám nechat zálohu, kterou mi nakonec odečte z celkové ceny auta. Dostal jsem od něj smlouvu o zaplacení zálohy 5000,-. Když jsem zkontroloval VIN VF1JK0HC627564691
- auto melo najeto o 100000km vic, tak jsem řek že ten vůz už nechci a že bych chtěl vrátit zálohu. Oni řekli že mi vse penize nevrátí nauctovali nake sve posluhy a vrati jenom 1000,-. Nebylo ve smlouve ze bude nevratna zaloha a ze objednavam posluhy na ti penize. Hledam advokata z Liberce na tuto zpravu. Vim ze je to male penize, ale nechci jen tak to nechat. Co myslite? Mam sance?
Poradte prosim.

odstoupeni od smlouvy

Jana Kladná, 03.03.2012 21:03:07

Dobry den ,chtel bych se zeptat,je to asi 5 dni co jsem uzavřel smlouvu s jednim panem o prodeji vleku za traktor,byla sepsana smlouva a kupujici mi složil zalohu,že zbytek uhradi po převzetí,jelikož po 5 dnech jsem se rozhodl vlek neprodat, ale nechat si ho,tak jsem volal kupujicimu že to neprodám ,že si to nechám,a on že už ma smlouvu a že mu to proste musim prodat,samosřejmě zalohu bych hned vratil zpět,tak se chci zeptat jestli mam pravo odstoupit od smlouvy,ikdyž byla zaplacena zaloha a udelana smlouva.děkuji

autobazar - smlouva

Zdeněk Šulc, 06.10.2011 14:38:19

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jaký mám šance, když jsem při koupi vozu v autobazaru podepsal kupní smlouvu ve které jsou napsané slovní obraty typu, že kupuji auto, které stojí a leží, což by mělo v překladu znamenat, že prodávající neodpovídá aní za skryté vady na voze? Můj příběh ve zkratce. Chtěl jsem koupit ojeté auto ->koupil sem octavii a když jsem podepsal podle mě šibeniční smlouvu a vystartoval směrem domů, tak jsem neujel ani 10km a podělal se motor, takže sem auto vrátil do bazaru a oni jsi ho odemě převzali s papírem, že ho dají na kontrolu - (opravu). Teď tam auto stojí a zatím není opravené a já netuším jesli mám právo po nich chtít, aby opravu zaplatili nebo jestli by se mi podařilo odstoupit od smouvy?! Jak bych měl prosím postupovat a na co mám v tomto případě nárok, když mám podepsanou tak neprůstřelnou smlouvu? Není to ani týden, takže hodně žívá záležitost...
Předem moc děkuji za případné reakce.

Odstoupení od smlouvy

veronika novakova, 19.09.2011 10:05:13

Dobrý den, podepsala jsem v květnu smlouvu s českým ener. centrem. Elektřinu máme odebírat o 1.10.2011. Chtěla bych od této společnnosti odejít a vrátit se zpět k ČEZu. Bohužel uplynula 30-denní výpovědní lhůta a musela bych zaplatit sankční poplatek. Chtěla bych radu jak zrušit smlouvu bezplatně. Smlouvu jsem podepsala za manžela, takže by měla být neplatná, když se tím budu hájit, hrozí mi nějaká pokuta ? Manžel již poslal čestné prohlášení ČEZu, že smlouvu nepodepsal.

odstoupení od smlouvy

Anna Josefíková, 01.09.2011 12:32:08

Dobrý den!
Včera jsem neuváženě podepsala pracovnici firmy BLIK ŽÁDOST-SMLOUVU O SDRUŽENÝCH DODÁVKÁCH ELEKTŘINY s tím,že mi bude smlouva zaslána do 3 měsíců,dnes jsem si při podrobné prohlídce uvědomila,že dokument neobsahuje číslo smlouvy ani číslo smlouvy zhotovitele,je uvedeno jen ID zhotovitele.Okamžitě jsem napsala žádost o odstoupení od smlouvy,kde jsem uvedla fakt,že pracovnice mě uvedla v omyl,protože argumentovla,že převod provádí po dohodě s E-onem.Do žádosti jsem popsala celou skutečnost a uvedla kromě adresy také své rodné číslo.Dopis jsem poslala s návratkou Jakou mám šanci?Děkuji za odpověď.Anna Josefíková

SPATNE RODNE CISLO

jarka osohova, 10.08.2011 11:48:32

dobry den chtela jsem se zeptat,kdyz mam spatne rodne cislo ve smlouve na pujcce,,,chtela jsem vedet zda je ta smlouva neplatna

Re: SPATNE RODNE CISLO

Karel Dlouhý, 10.08.2011 13:49:17

Pokud jsou ostatní údaje správné a smlouvu jste podepsala, tak neplatná není.

koupě vozu

Pavel Vlček, 28.06.2011 21:24:07

A ještě ke všemu nemam vubec kupní smlouvu tak nevim co stim mam jen fakturu o zaplacení částky

koupe vozu

Pavel Vlček, 28.06.2011 21:21:59

Dobry den ve čtvrtek jsem koupil vuz a kdyz jsem snim večer přijel domu tak přestala řadit převodovka ještě ten den tak jsem tam volal a řekli abych to nechal zkontrolovat v servisu to jsem udelal zadne opravy jsem nedelal a v pondeli jsem tam volal řikaly kdyz je auto ojete tak pry nemam narok na vracení peněz.A vlastne ten vuz se neda použivat.A tvrdi kdyz jsem odjiždel z bazaru tak autu nic nebylo ale ta zavada se projevila az po určitich kilometrech.Chteji to opravit ale stim že ja a oni zaplati každy pulku což ja za tu zavadu nemohu tak nechapu proč bych něco platil.Ja už nevím co mam udělat myslite když se obratim na obchodní inspekci dokaže my nějak v teto situaci pomoci?
Děkuji moc za odpověd

odstoupení od kupní smlouvy

Jindřich Dvořák, 13.06.2011 01:10:09

Dobrý den,uzavřel jsem kupní smlouvu na nemovitost s tím,že částka bude uhrazena na konci roku.V této kupní smlouvě bylo také napsáno,že kupující uhradí prodávajícímu do konce května částku rovnající se výši daně z nemovitosti-což se nestalo.Zaslal jsem tedy dvě doporučené výzvy k plnění ale kupující nijak nereaguje.V katastru jsem stále majitelem já.Dále na domě udělal určité stavební úpravy ale bez svolení mě jako majitele.Chci se zeptat jakým způsobem bych mohl odstoupit od smlouvy a za jakých podmínek.Děkuji Dvořák

Podepsana faktura.

Petr Novak, 04.08.2010 17:51:27

Dobry den,
chtel bych se zeptat ohledne veci a to podepsal jsem fakturu u jedne servisni spolecnosti objednavajic si zbozi(napajeni pro tiskarnu), ale pak jsem zjistil, ze je tiskarna nefunkcni. Tudiz zbozi uz nevyuziju. Zbozi jsem si neprevzal ani nezaplatil.

Co s tim?

Moc dekuji
Petr

Odstoupení od kupní smlouvy

Josef Babánek, 19.03.2010 08:15:14

Dobrý den,koupil jsem předevčirem auto od soukromé osoby a byli mi zamlčeny některé skutečnosti o stavu vozidla.Vše co prodávající vychválil,že je spraveno se ukázalo,že né.v servisu našli několik závad kde jsem auto nechal prohlédnout a bylo mi zděleno že stav vozu neodpovídá ceně.Je možné odstoupit od smlouvi a vátit auto a dostat zpět peníze v plné výši?Děkuji

Smlouva na inzerci

šárka Dalešická, 01.03.2010 10:07:39

Dobrý den, v listopadu loňského roku uzavřel manžel smlouvu se společností mediatel na inzerci ve zlatých stránkách, asi za 14náct dnů přišla s výhodnější nabídkou jiná firma a manžel si nechal reklamu udělat u nich, smlouvu s mediatelem jsme chtěli zrušit, bohužel jsme o 5 dní nestihli tu měsíční výpovědní lhůtu, a tím máme prý bohužel smůlu a smlouva se už nedá nijak zrušit a manželovi už vyhrožují exekucí, ta částka je poměrně dost vysoká, myslíte že je nějaká možnost jak smlouvu zrušit a uhradit třeba jen nějaé penále? Děkuji

smlouva o dílo - prodlení se zaplacením zálohy

Pavel Procházka, 21.11.2009 16:17:19

Dobrý den, mám dotaz obecnějšího charakteru:

je uzavřena smlouva o dílo (blíže ale nespecifikující podmínky tzv. "podstatného " porušení povinnosti věřitele ve smyslu § 346, § 348 a § 370 zákona č. 513/1991 Sb. (Obchodní zákoník).

Otázka: může být prodlení věřitele se zaplacením zálohy (více než kalendářní měsíc po smluvně dohodnuté splatnosti) považováno ve smyslu uvedených § za podstatné a tedy důvodem k odstoupení od smlouvy od dílo ze strany dlužníka a uplatnění náhrady škody dle § 373 a násl.?

Děkuji.

odstoupení od mandátní smlouvy

Petra Sobková, 30.09.2009 15:48:17

Dobrý den, dnes jsem podepsala mandátní smlouvu s jistou firmou, že budu pro ně vykonávat nějakou práci. Až po podpisu jsem zjistila, že je pro mě smlouva nevýhodná, lze od této smlouvy odstoupit a jestli ano, lze to ihned? Děkuji za pomoc

Odstoupení od smlouvy

Tomáš Filip, 26.05.2009 16:30:05

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jak je to s odstou pením od smlouvy. Situace je taková:
Na firmu jsem koupil notebook, u kterého se v poslední době projevili tři vady (byly uznány a proběhly 3 reklamace), teď se objevila vada 4. Co jsem zjistil, tak že při projevení 3 stejných nebo minimálně 4 různých vad mám právo na odstoupení od smlouvy nebo právo na náhradu. Takže jsem si to chtěl ověřit prvně přímo u výrobce, který mi sdělil, že na uplatnění tohoto práva bych musel mít alespoň 4 vady současně při jedné reklamaci. Poté jsem zjišťoval u prodejce a ten mi zase řekl, že pokud byl notebook pořízen na firmu nemám vůbec právo na vrácení peněz ani na výměnu výrobu.
Chtěl bych tedy poprosit, jestli by mi někdo mohl poradit, jak to tedy vlastně je a popřipadě mne mohl odkázat na příslušný zákon, abych měl čím argumentovat.
Předem Děkuji

Cestovní kancelář CK Horizont

Ariol , 01.04.2009 21:59:21

Dobrý den,

dnes rodiče zaplatili zálohu na dovlenou a podepsali smlovou o "splátkovém kalendáři" na dalších 5 týdnů dovlených.
Záloha činila 6.000 korun, splátky po 24. měsíců jsou přes 3000 Kč.
Ve smlouvě zní, že je možné odstoupit do týdne s poplatkem 30% ze zálohy.
Je nějaký způsob či paragraf, na který by se rodiče obrátili, když chtějí zálohu 6.000 Kč vrátit zpět?
Dozvěděli se o podvodných jednáních této cestovní kanceláře a nechtějí s ní spolupracovat.
Děkuji za pomoc

Dotaz

Petr Durcak, 24.03.2009 07:06:26

Chci se zeptat jrstli jde zrušit zdravotní průkaz.Děkuji

odstoupení od smlouvy

Jan Hnilička, 12.03.2009 20:50:17

Včera jsem podepsal u fa. Mobelix objednávku na sedací soupravu za 32 000,- Kč. Dodací lhůta je 12 týdnů. Dnes jsem zjistil, že u jiné firmy mohu stejné zboží zakoupit o třetinu levněji ve lhůtě dodání 4 týdny. Chtěl jsem odstoupit od smlouvy, ale vedoucím mi bylo zděleno, že jim zůstane 25% z ceny. To znamená 8 000,- Kč. Je mi jasné, že musím zaplatit určitou částku za jejich práci, ale tato částka se mi zdá přehnaná. Zaplatil jsem 10 000,- Kč. jako zálohu. Mají na takovou nehoráznou cenu právní nárok? Děkuji za odpověď s pozdravem Honza

Re: odstoupení od smlouvy

Ivana Turková, 30.05.2011 13:19:37

Dobrý den, objednala jsem si zboží v kamenném obchodě,jednalo se o skříně, nebyly na skladě, doba objednání 1-2 měsíce, zaplatila jsem zálohu 5000,-, 20 den po objednání jsem chtěla objednávku zrušit s tím ,že zaplatím storno poplatek 5%, který byl na objednávce uveden. V obchodě mi ale řekli, že už mají zboží skladem a že dle zákona musím při zrušení zaplatit 30% ceny. Opravdu nemohu od objednávky po 20 dnech odstoupit?
Děkuji Turková

Ivana Turková, 30.05.2011 13:23:41

Dobrý den, objednala jsem si zboží v kamenném obchodě,jednalo se o skříně, nebyly na skladě, doba objednání 1-2 měsíce, zaplatila jsem zálohu 5000,-, 20 den po objednání jsem chtěla objednávku zrušit s tím ,že zaplatím storno poplatek 5%, který byl na objednávce uveden. V obchodě mi ale řekli, že už mají zboží skladem a že dle zákona musím při zrušení zaplatit 30% ceny. Opravdu nemohu od objednávky po 20 dnech odstoupit?
Děkuji

Pavel Szlaur, 23.09.2011 11:38:51

Můj bratr uzavřel smouvu na odběr silové elektrické energie se společnisti RWE dne 16.09.2011. A chce od smouvy odstoupit. Vztahuje se na to § 67 OZ ? Neb jak má postupovat.
Děkují.

Josef Švára, 06.03.2009 13:55:05

Dobrý den,
maminka byla na předváděcí akci,kde podlehla umění prodejců prodat své produkty a zakoupila hrnce,... Podepsala kupní smlouvu a ještě další smlouvu (o výslovném sjednání návštěvy dodavatele za účelem objednávky, předání zboží)- tuto smlouvu neobdržela v kopii. Následně prodejce přivezl zboží a mezi dveřmi předal krabice. Po zjištění, že kvalita a funkce zboží neodpovídají ceně jsme se rozhodli odstoupit od kupní smlouvy. Zaslali jsme zboží s odstoupením od smlouvy dle §53 (7) obč. zákoníka. Od prodejce nám přišel dopis s kopií smlouvy "o návštěvě dodavatele u zákazníka za účelem předání zboží" s tím, že nelze odstoupit od smlouvy (§57).
Existuje řešení, jak od této smlouvy odstoupit?

Předem děkuji za odpověď.

reklamace ojetého vozu

Petra Michelová, 04.03.2009 18:31:04

Dobrý den v listopadu 2008 jsme zakoupili ojetý vůz od fyzické osoby.Vůz je dovezený z Franci,od té doby co jsme ho koupili jsme už měnili autobaterii,žhavící svíčky,palivový filtr,alternátor a ted nám byla zjištěna vada na ventilech,vůz je r.v.2006 najeto 95 000km ale v servise nám bylo řečeno ,že podle stavu vozidla má najeto více ,ale opravdový stav tachometru se nedá zjistit.Chtěla bych se zeptat jestli máme nárok na reklamaci ,nebo na náhradu oprav.Ve smlouvě máme napsáno garanci na počet ujetých km a 12 měsíců na skryté vady.a chci se také zeptat co lze považovat za skryté vady.Děkuji

platnost smlouvy

Lucie Křivohlavá, 06.02.2009 13:35:55

Uzavřela jsem smlouvu s RK Prolux na prodej pozemku, smlouva měla být neexkluzivní, ale není. Zajímá mě, zda je smlouva platná, když je psaná na mé jméno a podepsala jsem ji také jenom já sama. Pozemek má dva vlastníky.Děkuji za odpověď.

Re: platnost smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.02.2009 13:45:41

Dobrý den,
předně, smlouva ke své platnosti vyžaduje podpisy obou smluvních stran. Dále, platí to, co je uvedeno ve smlouvě - to, co jste si řekli před podpisem, byste nebyla schopna asi prokázat. Jinak Vás odkážu na obsáhlou diskusi týkající se praktik této RK.

dodatek k předchozímu dotazu

Magda Dušánková, 02.02.2009 22:03:11

V pátek mi tu svítící kontrolku odstranili a za 2 dny mi začala zase svítit. do auta jsem už vrazila fůru peněz - nefungovalo elektrické stahování oken, vevnitř byly rozbité ofuky (topení), když jsem auto kupovala, bylo to nasazeno jakože to je vpořádku, pak ta lmabdasonda, poté ty lůžka, vysoká spotřeba /je okolo 9l, prý to dělala ta lambda, ale to už prý vyměnili/ a ta neustále svítící kontrolka. objevuje se jedna vada za druhou. na všechno mi říkají, že to nejsou skryté vady a že jsem s tím musela počítat, když jsem kupovala ojeté auto. ale je jen 5 let staré, takže jsem nepočítala s tím, že budu do něj pořád jen vrážet peníze za opravy. jsem z toho už vážně nešťastná. Ted ve středu tam jsem objednaná znovu - kvůli té svítící kontrolce a kvůli té vysoké spotřebě. tak nevím, jak a co mám s něma řešit. Proto Vás moc prosím o radu. Předem Vám strašně moc děkuju Dušánková

dotaz ohledně koupě ojetého vozu

Magda Dušánková, 02.02.2009 21:08:30

Dobrý večer, mám na Vás velkou prosbu. V listopadu jsem si koupila v autobazaru Fabii. 2 dny jsem s ní jezdila, když se mi rozsvítila kontrolka, která prý značí chybu v elektronice. Taky mělo auto vysokou spotřebu, i když je to 1,2. vyměnili mi lambdasondu, domluvili jsme se, že to zaplatíme napůl. pak auto začalo vzrat, další závada- to jsem si také musela zaplatit napůl, protože to prý není skrytá vada - něco tam vyměnovali. auto mám 2 měsíce a už jsem tam byla 6x s tím, že se neustále rozsvěcuje kontrolka, že něco není vpořádku. spotřeba je pořád vysoká. když přijedu do bazaru, kde jsem auto koupila, tak udělají diagnostiku a svítící kontrolku vymažou. v pátek jsem tam byla znova, tak mi řekli, že autu nic není a jestli mi ta svítící kontrolka vadí, ať si to přelepím černou páskou. prý to ničemu nevadí. jenže vozím v autě 3 malé děti a mám docela strach s tím jezdit. chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok od smlouvy odstoupit a mám nárok na vrácení peněz. předem Vám moc děkuji!!!

Odstoupení od smlouvy

Jindřich Novák, 28.01.2009 19:24:08

Dobrý den,
prostřednictvím internetového obchodu jsem odeslal objednávku na notebook a zaplatil zálohovou fakturu vystavenou na moji firmu. Finanční důvody mě ale donutily k vrácení zboží; zabalený notebook včetně všech dokladů jsem odeslal prodávajícímu zpět a požádal ho o navrácení zaplacené částky (bez poštovného). Prodejce se ale odvolává na skutečnost, že ve smyslu obchodního zákoníku neexistuje důvod pro odstoupení od smlouvy. Je z této situace podle Vašeho názoru nějaké východisko?

Děkuji za odpověď.

Jindřich Novák

Odstoupit?

Kateřina L., 20.01.2009 09:18:47

Dobrý den.
Naletěli jsme s přítelem na podvodnou půjčku, firmě jsme zaslali veškeré potřebné údaje a je nám jasné, že slibovanou půjčku nedostaneme.Máme jim zaslat nějaké odstoupení od smlouvy nebo to nechat být?Děkuji

dotaz ohledně koupi ojetého vozidla

Lenka Děcká, 15.12.2008 06:23:18

Dobrý den,

v květnu 2008 jsem si v bazaru koupila autko, chvíli jezdilo dobře až na to kdy po nějakém měsící se začali objevovat jeho vnitřní vady. Nechtěla jsem z bazarem nic řešit a tak jsem si na vlastní náklady nechala autko spravit. Odalší měsíc na to vznikla další vada, když mi v servise řekli, že cenu bude docela velká, šla jsem do bazaru a chtěla jsem auto vrátit,bazar o tom nechtěla ani slyšet a navrhl mi, že auto mi pomohou spravit, ale budu platit pouze polovinu, přistoupila jsem, protože jsem ho musela spravit. Ted je tomu opět, kdy se začali oběvovat další vady, mám možnost auto vrátit?nebo už pro mě neexistuje jiné řešení, než ho stále a stále opravovat???
Autobazar byl pouze zprostředkovatel prodeje, ale pro mě je to prodávající. a chybičky které jsem měla v kupní smlouvě, že časem se začnou objevovat se stále neobjevili, spíše vady jsou úplně jiného rázu.

Děkuji za odpověď

Re: dotaz ohledně koupi ojetého vozidla

Karel Dlouhý, 31.12.2008 11:45:28

Dobrý den
píšete
"autobazar byl pouze zprostředkovatel prodeje, ale pro mě je to prodávající" - v tom se mýlíte.

Jsou dvě možnosti prodeje přes autobazar - buď autobazar auto vykoupí od majitele a sám je pak prodávající, nebo je pouze zprostředkovatel.
Která varianta je použita se pozná ze smlouvy.
Druhá možnost je výhodnější pro autobazar a nevýhodná pro kupujícího.

Takových případů je hodně (viz starší dotazy na toto téma zde; Občanské judo, Černé ovce v TV, články na internetu).
Vyžadují posouzení smlouvy právníkem, posudek vad od soudního znalce, pak několik let vymáhání.

Vrácení zboží bez udání důvodu

Irena Vimrová, 09.12.2008 10:09:15

Dobrý den, ráda bych věděla zda existuje lhůta na vrácení nepoužitého zboží bez udání důvodu , zakoupeného v kamenném obchodě,popř.jakým zákonem se toto vrácení řídí.Všude se dočítám pouze o vrácení zboží koupeném přes internet. Konkrétně se jedná o mobilní telefon. Děkuji zas odpověď.

Re: Vrácení zboží bez udání důvodu

JAREK INDRÁK, 31.12.2008 07:19:45

fdHQC

Ukončení smlouvy

Milan Parchanský, 02.12.2008 18:23:02

Dobrý den, v roce 2007 navštívili mého 78-letého otce, který bydel v družstevním bytě, zástupci fy Home Sentry a způsobem, který byl zveřejněn i v televizi, mu prodali hlásiče úniku plynu za 7 000,-Kč, s tím, že si musí vzít úvěr u Home Credit. Smlouva je uzavřena na umístění hlásičů v tomto konkrétním bytě. Otec byt v roce 2008 převedl na mne a po určité době, bohužel zemřel. Práva k užívání tohoto dr.bytu prodávám, noví majitelé hlásiče nechtějí. Prodejem práv k bytu nemohu hlásiče užívat a novou smlouvu uzavřít nechci. Vyzval jsem Home Sentry, ať si hlásiče zdemontuje a v souladu s Obč.zák. (mají vyjednanou smlouvu o poskytování úvěrů)zruší smlouvu s Home Credit. Mám na takovýto postup zák. právo, když zděděné zboží nemohu používat, protože je namontováno v bytě, který prodávám? Omlouvám se za délku dotazu, děkuji za odpověď.

Může odstoupit od smluvy?

Lukáš Janošec, 25.11.2008 21:54:02

Dobrý den, před několika dny jsem prodal své auto. Dnes mi přišla od nového majitele sms, že našel nějaké vady a chce po mě, abych mu dal ještě 5000,- jinak odstoupi od smlouvy.

Ale abych popsal svůj problém. Auto měl možnost si pořádně projet, vyzkoušet podívat se. Měl jsem nasazenou cenu a při prodeji jsem mu cenu slevil o 5000,- což si myslím, že už je dostatečná sleva. Věci, o kterých se zmiňuje si mohl prohlídnout. Jako např. že není upvněné rádio, že není funkční zadní repro, že nefunguje seřízování svítidel ze vnitř vozu a také jistě viděl, že jedno přední světlo je prasklé. Také jsem mu říkal, že nefunguje osvětlení interiéru, a také zámek u 5 dveří. Další věc, na kterou naráží je, že v oleji je benzín a že má motor prasklé těsnění a vyvyřuje chladicí kapalinu. S tím olejem - každý kupující si olej v autě vymění. Jediné, co by mohlo být sporné je to těsnění a to bych případně byl ochotný nechat opravit nebo opravu zaplatit. Může odstoupit? Můžete poradit co mám dělat? Děkuji

Odstoupení od smlouvy

Eva , 19.11.2008 21:05:01

Dobrý den,
chtěla bych vědět, jestli mám nárok odstoupit od smlouvy a jak.
Byla jsem telefonicky kontaktován nějakou (dceřinou)společností T-mobile a oznámili mi,že jsem byla vybrána a získávám vánoční dárek v podobě velmi výhodné smlouvy a telefonu. Vše mi bylo vysvětleno a i když jsem chtěla čas na rozmyšlenou - nebyl mi poskytnut - jsem nakonec sohlasila s podmínkama a nahlásila všechny požadované údaje včetně rodného čísla. Po několika minutách se mi vše rozleželo v hlavě a jela jsem se zeptat na pobočku T-mobilu, jak to ve skutečnosti je. Paní mi oznámila, že jsem uzavřela přes nějakého prodejce novou smlouvu. Ale už jednu smlouvu s T-mobilem mám a tu musím platit dál.Proto chci od té nové odstoupit.Smlouvu jsem zatím nepodepsala a zítra mi ji mají doručit i s telefonem. Je lepší to celé odmítnout, nebo převzít a poslat doporučenš zpět.
Děkuji.

Re: Odstoupení od smlouvy

Lenka Čermáková, 05.03.2012 01:38:49

23.11.2010 mi přivezl kurýr od T-Mobilu sim kartu a nechal mi podepsat tarif přátelé na dobu tří let a vnutil mi i telefon Samsung 1170 za 1Kč.Okopírovali si telefonem mé dokumenty. 30.11.2010 jsem smlouvu doporučeně vypověděla.Telefon,na který mi nedali ani fakturu se ztratil.V předávacím protokolu bylo uvedené,že při ztrátě nebo zničení věcí,případně dodání nekompletního balení s veškerým příslušenstvím,bude na budoucím zákazníkovi požadována náhrada škody ve výše uvedené hodnotě.Omyl!Mylné informace!T-Mobile mě předal vymáhací společnosti a žádají,abych zaplatila 3 roky paušálu. Mohu se nějak bránit? Děkuji za odpověď.

Alena Hofmeisterová, 16.05.2012 09:01:05

Odstoupení od smlouvy.

Prosím o radu:

Byla jsem kontaktována nějakou /dceřinnou/společností T-Mobile,kde mi oznámily.že jako dlouhodobé zákaznici mi mohou nabídnou výhodný tarif.I když jsem řekla,že mám smouvu s T mobilem,která končí v příštím roce,řekly,že to nevadí.Mylně jsem se domnívala,že jde tedy jen o změnu smlouvy.Nakonec jsem podlehla,a nadiktovala požadované údaje.Teprve,když jsem hovor ukončila,jsem si uvědomila,že jsem udělala chybu a vlastně ,že se jedná o novou smlouvu.Paní jsem se již nedovolala.Zítra mi kurýr má přivést k podpisu doklady.Nevím,co je mám udělat,abych smlouvu zrušila-mám odmítnout převzetí,nebo převzít a doporučeně vrátit,nebo nereagovat na kurýra ?
Děkuji za odpověď

Alena Hofmeisterová, 16.05.2012 09:02:30

Odstoupení od smlouvy.

Prosím o radu:

Byla jsem kontaktována nějakou /dceřinnou/společností T-Mobile,kde mi oznámily.že jako dlouhodobé zákaznici mi mohou nabídnou výhodný tarif.I když jsem řekla,že mám smouvu s T mobilem,která končí v příštím roce,řekly,že to nevadí.Mylně jsem se domnívala,že jde tedy jen o změnu smlouvy.Nakonec jsem podlehla,a nadiktovala požadované údaje.Teprve,když jsem hovor ukončila,jsem si uvědomila,že jsem udělala chybu a vlastně ,že se jedná o novou smlouvu.Paní jsem se již nedovolala.Zítra mi kurýr má přivést k podpisu doklady.Nevím,co je mám udělat,abych smlouvu zrušila-mám odmítnout převzetí,nebo převzít a doporučeně vrátit,nebo nereagovat na kurýra ?
Děkuji za odpověď

Koupě ojetého vozidla - ošetření závad ve smlouvě

Ota Kleps, 12.11.2008 18:19:10

Dobrý den. Příspěvků tohoto tématu jsem zde našel hodně, nicméne nic, co by odpovídalo mému případu. Uvedu fakta:
1) smlouva obsahuje klauzule (mimo jiné):
- "prodávající prohlašuje, že mu nejsou známy žádné závady na vozidle a ani žádné nezamlčel"
- "kupující je povinen při převzetí vozidla překontrolovat, zda nemá viditelné vady a provést zkušební jízdu"
- v závěrečném odstavci "kupující tímto prohlašuje, že byl podrobně seznámen s technickým stavem vozidla"
2) předávací protokol k vozidlu obsahuje:
- "prodávající podpisem stvrzuje, že neexistují žádné skryté vady, mimo vady níže uvedené"
- "uvedené závady dle předávajícího: vadné spojkové ložisko, prasklé lanko ruční brzdy"
Ihned po prodeji jsem dal vozidlo do servisu, kde zjistili fatální stav vozidla (havarijní stav obou náprav atd...). Nechal jsem si sepsat protokol se seznamem závad. Prodávající nebere telefony a při osobním jednání není ochotný k domluvě. Otázka zní: jaké jsou mé možnosti tuto situaci řešit? Děkuji.

Re: Koupě ojetého vozidla - ošetření závad ve smlouvě

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.11.2008 15:37:33

Dobrý den,
doporučuji nechat si vypracovat co nejdříve znalecký posudek ke stavu vozidla (zda odpovídá stáří a opotřebení a rovněž uvedené smlouvě), poté zaslat prodávajícímu písemné odstoupení od smlouvy a požadovat vrácení kupní ceny oproti vrácení vozidla (příp. je-li možná oprava tak opravit vozidlo); nebude-li se chtít prodávající dohodnout smírně, uvažte podání žaloby soudu. Předtím se poraďte s nějakým advokátem a nejlépe se jím nechte zastupovat.

Re: Koupě ojetého vozidla - ošetření závad ve smlouvě

Ota Kleps, 14.11.2008 01:41:20

Dekuji za odpoved.

Odstoupení od smlouvy

Nadija Shevchenko, 31.10.2008 16:54:11

Dobrý den!
Rada bych se dozvěděla jestli mohů odstoupit od smlouvy.Konkretně od smlouvy s jazykov.skol.ktera slibovala začatek od 1 zaři a pravidelní vyuč.hodinu.(denní pomat.studium AJ)ale nedodrzují smlouvu.Ve smlouve jsem podepsala že souhlasím s zaplácením školného, a to i v připadě že se rozhodnu studium ukončit dříve než 30 června.Ve smlouvě není uvedený začatek a konec vyuky tak že to není porušení smlouvy,ale začali jsme s vyukou od 15 zaři + jíž několik dni navic volná kteri byly napřiklad z důvodu večirku,pak se jednalo o pátek před vikendem a následujícím svátkem až v úteri 28.10.08,no a aby toho nebylo málo tak nas vyučují učitele kteri sami nevědi gramatiku,jsou to ještě studenti vyššich škol.Do předu vím že budeme mít ještě hodně prazdnín které ostatní školy nemají.Zajima mně zdali mohu odstoupít od smlouvy?Děkují předem za Váší odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 16:58:31

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že jsem smlouvu neviděla, tak Vám opravdu nemohu odpovědět.

Hypotéka s kapitálovým pojištěním

Ladislav Meškán, 31.10.2008 09:07:23

Dobrý den, byla mi nabídnuta hypotéka s kapitálovým pojištěním obchodním zástupcem Amcica. Nicméně slíbená výše úroku obchodním zástupcem se v reálu zvýšila zhruba o 60% po podpisu kapitálového pojištění.
Úroky hypotéky jsme měli písemně obdržet při vyřízení stavebního povolení, nicméně splátky kapitálového pojištění jsme museli z důvodu výhodnosti platit hned.
Vypověděl jsem smlouvu při zjištění podvodu s úroky, nicméně po dvou čtvrtletně uhrazených částkách.
Amcico po mě chce ještě jednu splátku, protože nedošlo k ukončení ve stanovené výpovědní lhůtě. Mám strah, že své peníze již neuvidim a nevím zda musím zaplatit splátku o kterou mě žádají?
Bohužel mají ve smlouvě malými písmeny napsáno, že neručí za nabízené služby svých obchodních zástupců v oboru půjček. Mohu se nějak bránit? Děkuji.

Re: Hypotéka s kapitálovým pojištěním

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 09:33:36

Dobrý den,
na to Vám bez znalosti smlouvy nemohu odpovědět. Bude nutné nejprve řádně přečíst smlouvu vč. obchodních podmínek a poté zjistit, co vlastně máte za problém - z Vašeho dotazu jsem to moc nepochopila.
Doporučuji tedy zajít osobně za nějakým advokátem.

Ladislav Meškán, 31.10.2008 11:15:49

Děkuji za odpověď, zeptal bych se jinak, je společnost vždy odpovědná za své obchodní zástupce?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.10.2008 16:59:33

Vždy ne, záleží na tom, zda např. ten OZ nejednal v rozporu s jejich pravidly - to se také může stát.

nezaslal mi TP k automobilu

Jan Hovad, 30.10.2008 13:28:12

Dobrý den,před 3měsící jsem zakoupil os.automobil Suzuki,do dnešního dne jsem neobdržel Velký technický průkaz k tomuto vozidlu.Prodejce nereaguje na dopor.dopisy a nezvedá telefony.Kupní smlouva je klasická,kde jsem nechal dopsat dodatek že velký Tp bude zaslán dodatečně na mou adresu.Prosím o jakoukoli radu než budu muset k soudu.Auto mi stojí na zahradě k ničemu-nemám od něj doklady.Díky

Re: nezaslal mi TP k automobilu

Petr Růžička, 19.05.2011 12:43:47

Dobrý den jelikož jsem tímto proel i já lze to vyřešit i mimo soudně a to tak že s malým TP zajdete na příslušný úřad kde si nechate vystavit novy tzv duplikat technickeho prukazu doufam ze ma odpověd vam pomohla

Odstoupení od smlouvy (Prodávající)

Andrea Semeráková, 21.10.2008 21:49:08

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda-li jako prodávající mohu také odstoupit od smlouvy. Jsem hloupá a mojí chybou, že jsem si nestáhla nějaký vzor kupní smlouvy. Prodala jsem ojeté vozidlo s tím, že jsme se s kupujícím dohodli na měsíčních splátkách. Bylo to vše na rychlo, tak jsem zapomněla do smlouvy zapsat splátkový kalendář. Je v ní pouze uvedeno, že prodejní cena je 15 000 Kč s dodatkem, pokud bude splaceno 10 000 Kč splaceno je vlastnické právo převedeno na kupujícího. Vlastním pouze velký techničák a vzhledem k tomu, že se z kupujícího rozhodl být neplatič, mohu něco udělat, aby mi bylo auto navráceno, nebo jsem mu ho dala zadarmo? Děkuji za odpověď.

Odstoupení od smlouvy o půjčce - z důvodu vyzrazování citlivých inf. atd.

Martin Bernat, 16.10.2008 11:20:38

Prosím o radu, zda-li mám šanci vypovědět smlouvu o půjčce (týdenní splátky ap.) takovým způsobem, abych společnosti nezaplatil nic navíc. Výši půjčky už jsem splatil a přichází na řadu úroky (cca 75% navíc z půjč.částky). DŮVOD=nepravidelná komunikace s obch.zást., po osobní domluvě s mým OZ o vynechání splátek na několik týdnů - výhružné telefony z jejich centra péče o neplatiče - ŽE JSEM NEPLATIČ A ZAPÍRÁM SE,ale to nejméně příjemné - OZ neustále do kecafonu, či po baráku před mými dveřmi haleká: p.Bernat jdu si pro splátku půjčky!!!kterou jste si u nás vzal!!! a tak dokola... že to všichni okolo již vědí.A úplně perla: OZ mě nezastihl doma v dohodnutý čas - (zapoměl jsem na to), tak mé spolubydlící vylíčil situaci a podrobnosti o mnou UTAJOVANÉ půjčce nejprv do kecafonu a pak u dveří a dokonce si řekl o splátku jí a ať se pak vyrovnáme mezi sebou! (spolubydlící-překvapena,ale zaplatila) získala tak celkem levně mé osobní údaje a info. o mých fin.závazcích. A TO SE NEDĚLÁ ŽE? DĚKUJI

Re: Odstoupení od smlouvy o půjčce - z důvodu vyzrazování citlivých inf. atd.

Mgr. Oldřich Topka, 20.10.2008 16:27:07

Dobrý den, to je záležitost neomaleného přístupu výběrčího, ale na odstoupení od smlouvy Vám to nárok nedává. Odstoupit nebo vypovědět smlouvu můžete jen z důvodů stanovených v zákoně anebo sjednaných ve smlouvě. Pochybuji, že se Vám podaří odstoupit od smlouvy tak, abyste nemusel doplatit úroky. To, že se Vám nelíbí nevhodné chování jejich zástupce nic nemění na Vaší povinnosti zaplatit sjednaný úrok. I když jim smlouvu vypovíte, povinnost zaplatit to neovlivní. A pokud se budete domnívat, že jim po odstoupení (nebo vypovězení) od smlouvy nic platit nemusíte, pak Vás vyvede z omylu rozsudek o zaplacení, ve kterém Vám bude uloženo kromě jistiny zaplatit i úroky, soudní výlohy a náklady na vymáhání. A když nezaplatíte, nechají nařídit exekuci.

leasingová smlouva a její zrušení

Oldřich Haiker, 13.10.2008 22:30:11

Prosím o radu, dcera má automobil a leasingovou smlouvu a po roce ji lékaři zjistili epilepsii a odebrali jí řidičský průkaz.Na vedení L.S. ji sdělili po telefonickém hovoru, že nelze zrušit smlouvu bez určitých financí. Jedná se cca 40 000,-. Toto jednání se mi zdá špatné, když je to ze zdravotních důvodů.

Re: leasingová smlouva a její zrušení

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:56:26

Dobrý den, vychází se z toho, co je ve smlouvě. Společnost má jistě pro případ předčasného ukončení smlouvy nastaveny nějaké "storno poplatky", kterým se nelze vyhnout vůbec anebo jen ve zcela výjimečných případech (které by ve smlouvě byly uvedeny). To, že by jí tento storno poplatek odpustili nebo alespoň snížili, tedy záleží jen na jejich vůli, ale rozhodně k tomu nejsou povinni. To, co postihlo dceru, nikdo předem nepředpokládal, ale na platnosti uzavřené smlouvy a povinnostech podle ní plnit, to nic zásadního nemění.

Odstoupení od smlouvy s Telefonica O2

Jakub Záleský, 08.10.2008 12:57:11

Dobrý den,

prosím o radu, jestli je možné odstoupit od smlouvy uzavřené na dobu určitou (12 měsíců) z důvodu nespokojenosti se službou. Objednal jsem si balíček služeb s internetem, ale internet je 4x pomalejší než říká reklama. Jsem v centru města (Praha 2) a i když jsem málokdy naměřil rychlost přes 5Mbit (v reklamě je 8Mbiz), tak v reálu jsou ale běžné tak plus minus 2Mbity. Smlouvu mám uzavřenou necelý měsíc a vzhledem k tomu, jak Telefonika láká lidi na 8Mbit v reklamě, realita je jiná, žalostná. Cítím se podveden. V mém příladě nebyla jiná možnost, ale když vidím, jaká to je bída, raději bych to zrušil hned a přešel na bezdrátové připojení, horšíí to být nemůže. Děkuji za radu.

Re: Odstoupení od smlouvy s Telefonica O2

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:49:23

Dobrý den, jde o rychlost, které je sice možné dosáhnout, ale v reálu tomu tak z nejrůznějších důvodů není. Je velmi pravděpodobné, že ve smlouvě nebo spíše v obchodním podmínkách nebude nikde jasně garantováno, že rychlost bude vždy 8 Mb/s. Jestli tam nějakou garanci mají, pak to rozhodně nebude pro tuto rychlost, zaručená bude jen mnohem nižší rychlost (o které ví, že ji bezproblémově poskytnout).
Poskytovatel služby má smlouvy a všeobecné podmínky nastavené velmi dobře. Pokud se budete hájit tímhle, bude Vám zcela jistě řečeno, že tohle nikde garantováno nemáte a budete muset platit po celou sjednanou dobu. Pokud je Vám to divné, pak vězte, že jste podepsal smlouvu a tím jste zároveň odsouhlasil jejich podmínky, i když jste je třeba ani nečetl (k Vaší škodě).

odstoupení od smlouvy

VLADAN KUČÍREK, 07.10.2008 13:05:54

Dobrý den,
potřeboval bych poradit, uzavřel jsem smlouvu o dílo se stavební firmou pro kterou jsem vykonával jako živnostník zateplení panelového domu. Firma nedodávala materiál a z toho důvodu jsem nemohl ani dílo dokončit.Nyní i družstvo, které vlastní panelový dům firmě vypovědělo smlouvu, potřeboval bych vědět co z toho vyplývá pro mě a jestli můžu na firmě žádat nějaké penále nebo odškodnění, poněvadž jsem v době kdy jsem neustéle čekal na dodávku materiálu (která se stejně neuskutečnila) neměl žádný příjem. Děkuji za odpověď a za radu kučírek

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:36:22

Dobrý den, neznám Vaši smlouvu, nemohu tedy komentovat to, jaká práva a povinnosti jste si vzájemně sjednali. Pokud chcete po firmě něco vymáhat, musíte si nejprve nechat zrevidovat smlouvu. Pak bude možné zjistit, co si podle ní můžete nárokovat a co ne.
Podle zákona máte nárok přinejmenším na to, aby Vám byly uhrazeny náklady za práci, kterou jste odvedl. Pokud byste byl schopen prokázat, že Vám nesoučinností firmy vznikla škoda, šlo by vymáhat i tu (např. ušlé zisk). Ovšem spory o náhrady škody jsou spletité, takže i tohle by chtělo právníka.

změněný počet ujetých kilometrů

Martin Zlesák, 07.10.2008 12:51:32

Dobrý den, prosím touto cestou o informaci,zda je možné odstoupit od smlouvy na koupi osobního automobilu v autobazaru,pokud počitadlo ujetých kilometrů ukazuje cca 170000km, ale ve skutečnosti má toto vozidlo zcela prokazatelně najeto minimálně 390000km.Vozidlo jsem zakoupil před cca 3 měsíci a pochopitelně začíná vykazovat mnoho závad.Pokud bych věděl,kolik má toto skutečně najeto, pochopitelně bych jej nekoupil. Děkuji za zprávu a přeji hezký den.

Re: změněný počet ujetých kilometrů

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:32:22

Dobrý den, stav kilometrů je pouze informační údaj, stav počitadla a přesnost údaje nikdo negarantuje. U novějších vozů jsou sice již data uložena v řídící jednotce nebo i jinde, ale u většiny ojetých aut se na tohle spoléhat nelze. Zásah do počitadla se podle současné úpravy nijak nepostihuje, byť se vede diskuze o tom, jestli by se takové jednání nestanovilo trestným.
Záleží především na znění smlouvy a na tom, jestli a jak autobazar najeté kilometry ve smlouvě uvádí. Kdyby znalec zjistil, že je zde zásadní rozpor, pak by bylo možné od smlouvy odstoupit.
Záleží i na tom, jestli byl prodávajícím přímo bazar nebo koupi pouze zprostředkoval (v tom případě za vady ručí původní vlastník, ne bazar).

Odstoupení od smlouvy - pojistna smlouva

Vasyl Karpyuk, 06.10.2008 14:06:07

Dobrý den,
Prominte za moju češtinu (jsem ciyinec).
Podepsal jsem smlouvu o kompletni pece s VZP na syna, pro tu smlouvu udelalz prohlidku v nemocnice a doktor od VZP schvalila te vyslědky. Podepsalz smlouvu na 6 měsiců, zatim jeste na 6. V teto době bylo provedeno vyšetrovani, protože syn ma potiže v chůze. Vyslědek - nelěčyva geneticka vada. Predpisane lazně, kteri pro cizinců poištovna ne hradi. Pres pobočku ja prodloužyl smlouvu ješte na rok, v formulaře uvedl že syn byl vyšetren v nemocnice v tomto roce (presný diagnoz ne měl na ten moment). Po 4-ch měsicech dostal dopys o zrušeni smlouvy s vracenim peniz minus 20%, na zakladě tohoto že jakoby utajil zavažnu skutečnost (v souladu s §23, odst. 3 zakona 37/2004). Mužu ja vratit všechny penize, nebo poištovna muže poistyt jen zdravych lidě a když člověk (ditě 6 let) onemocni tak muže odmitnout?
Dekuji.

Re: Odstoupení od smlouvy - pojistna smlouva

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:14:24

Dobrý den, pojišťovna neodmítá plnit z pojištění, ke zrušení přistoupila podle zákona proto, že se domnívá, že jí nebyly sděleny podstatné skutečnosti. Pokud s tím nesouhlasíte, musíte jejich rozhodnutí napadnout a řešit to přímo s nimi. Jestli se řešení nenajde ani pak, může o něm závazně rozhodnout až soud.
Před podáním žaloby byste si však měl zajistit odborné právní stanovisko k celému případu, aby bylo jasné, jestli má cenu jít s pojišťovnou do sporu nebo ne a případně se nechal i zastupovat.

Odstoupení od smlouvy-ojetý automobil

Petra Chladná, 02.10.2008 14:12:36

Dobrý den.V červenci jsem si koupila ojetý automobil s tím,že má nějaké kosmetické vady a je vyfouklé kolo(za něj byla dána rezerva),ale jinak,že je v dobrém technickém stavu.Protože moc nejezdím mi auto stálo na parkovišti a nešlo nastartovat(špatná baterka),vyfukovaly se pořád kola(trezavé disky),ted manžel zjistil,že je auto bourané na předeka teče olej z motoru+hodně jiných vad,které ale souvisí se stářím vozidla.Volala jsem předchozímu majiteli a ten mi řekl,že auto v době kdy mi ho prodával bylo v pořádku a se slevou a s tím,že by si auto vzal zpět nesouhlasí.Co můžu ještě dělat, mám ještě nějakou šanci?S autem jsem já najezdila 120 km a mám ho 3 měsíce.ěkuji az odpověď.Ch.

Re: Odstoupení od smlouvy-ojetý automobil

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 14:09:32

Dobrý den, na reklamaci máte 6 měsíců. Prodávající ručí jen za vady, které na autě byly již v době převzetí. Náhradou za ně musí dát kupujícímu přiměřenou slevu Za vady zjevné, ty, na které upozornil a vady z opotřebení neodpovídá.
Jestli se nedohodnete, pak se budete muset soudit. Projděte si také odpovědi na podobné dotazy.

Zuzana Drbohlavová, 02.10.2008 10:28:44

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat.V lednu 08 jsem reklamovala autosedačku zakoupenou přes internet.Předmětem rekl.byl natržený popruh mezi nohama,rekl. byla bez problémů uznána a byl dodán náhr.návlek na popruh.V červenci 08 byl popruh opět rozedřen vč.návleku,reklamace neuznána z důvodu špatného užívání.Dala jsem vypracovat znalecký posudek, který potvrdil vadu výrobku.Můj dotaz zní,chtěla bych odstoupit od kupní smlouvy s vrácením peněz a úhradou nákladů spojených s 2.reklamací, vč.znal.posudku.Na jaký zákoník či paragraf konkrétně se mám odvolat a jak postupovat v případě nezájmu úhrady peněz ze strany internetového obchodu?
Děkuji. S pozdravem Z.Drbohlavová

Re: Odstoupení od kupní smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 13:45:26

Dobrý den, podle toho, co píšete Vám žádný nárok na odstoupení od smlouvy nevznikl. Máte nárok na opravu, pak na výměnu a teprve není-li to možné, si může kupující určit, že chce přiměřenou slevu anebo odstoupení od smlouvy.
Nárok na odstoupení by Vám vznikl jen pokud by šlo o vadu neodstranitelnou anebo až se ta samá vada objeví potřetí za sebou (v záruční lhůtě). Viz §622 občanského zákoníku.

Petr Strnad, 15.09.2008 06:51:49

Dobrý den,
prosím Vás o radu v mé záležitosti.Koupil jsem ojetý automobil od fyzické osoby,prodávajícího.Na autě jsem vzápětí objevil závady,které lze uvézt jako skryté...Navíc mi prodávající,po domluvě,při koupi slíbil dodání dílu,který na voze chyběl.To se bohužel do této doby nestalo i přes mé několikeré upozornění...Z těchto důvodů bych chtěl odstoupit od kupní smlouvy a zajímá mě v jaké časové lhůtě od doby koupě je to možné a zdali musím udat důvod odstoupení.

Předem děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 13:42:23

Dobrý den, tohle jste si již měl zjistit v diskuzích na podobné téma např. v sekci občanského práva, už to tu je řešeno nesčetněkrát.
Lhůta pro uplatnění vad je 6-měsíční, ale žádný nárok na odstoupení od smlouvy Vám automaticky nevzniká. Prodávají ručí jen za skryté vady, které existovaly v době převzetí. A to často prokáže jen znalec. Za vady, které se objeví až později, byly zjevné hned, upozornil Vás na ně nebo jsou důsledkem opotřebení, prodávající neručí.
Odstoupení je možné jen, jde-li o vadu, za kterou ručí a nelze ji odstranit anebo když by Vás při prodeji uvedl v omyl, že auto má nějaké vlastnosti a nebyla by to pravda. Vy jste ale koupil ojeté auto, u těch se často vyskytuje řada vad.

Exekuce

MILUŠE BULÍNOVÁ, 10.09.2008 16:10:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na můj problém.Před 10 lety jsem podepsala na předváděčce společnosti ZEPTER smlouvu o zakoupení Bio lampy - cena 9.999,-- Kč.Do jednoho měsíce jsem jim zaslala dopis o zrušení smlouvy - bohužel jsem si lísteček od doporučeného dopisu neschovala, který oni neakceptovali a za 2 roky mi přišlo předvolání k soudu,abych zaplatila 9.999,-- Kč + soudní poplatky.Zaplatila jsem jen 3.500,-- Kč a nechala jsem to být.Po 10 letech mi přišel návrh exekuce na částku 42.900,-- Kč s tím, že to jsou úroky a právní poplatky.Chtěla bych Vás poprosit o radu, zda je možné se nějak odvolat, či nikoliv a musím tuto částku zaplatit.
Děkuji za odpověď - Bulínová.

Re: Exekuce

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.09.2008 16:35:40

Dobrý den,
teď už jediné, co můžete udělat, je zkontrolovat výši vymáhané částky, nicméně je opravdu možné, že je požadovaná částka správná. Pak Vám nezbyde než ji uhradit. Měla jste se bránit dříve, příp. zaplatit tehdy vše.

odstoupení od smlouvy

novak jan, 06.09.2008 13:24:54

Dobrý den,
prosil bych o radu, u telefonní společnosti T-Mobile jsem podepsal velmi nevýhodnou smlouvu na 2 roky.Jedná se o internetové připojení kde měsíční splátka činí 800kč.Z důvodu nevyužití bych chtěl odstoupit od smlouvy kterou jsem z neznalosti bohužel podepsal.Nevlastním zvýhodněný notebook ani jinou elektroniku.Nevím zda je možné odstoupit nebo alespon požádat o snížení tarifu.V součastné době bohužel nemám finanční prostředky abych mohl tuto částku splácet.

Děkuji za odpověd
Novák

Mgr. Oldřich Topka, 12.09.2008 12:49:43

Dobrý den, neznám znění smlouvy a obchodních podmínek (takové revize zde ani neprovádíme), ale k čemu jste se zavázal, to musíte plnit. Operátora důvody na Vaší straně nijak podstatně nezajímají. Odstoupit tedy můžete jen tak, jak je to nastaveno ve smlouvě, popřípadě smlouvu vypovědět, což by mělo být upraveno také.

Odstoupení od kupní smlouvy - prodávající

Jana Lukašíková, 02.09.2008 09:17:28

Dobrý den,
velmi Vás prosím o radu. Prosím, zda je možné a jakým způsobem odstoupit od kupní smlouvy, jedná-li se o psa. Ve zkratce, můj bratr bezmyšlenkovitě daroval svého psa nějaké firmě, která se zabývá výcvikem psů. Byla sepsána kupní smlouva, za symbolickou cenu 1,-. Druhý den si svůj čin rozmyslel a kontaktoval kupujícího, že udělal chybu a psa si chce vzít zpět a tudíž od smlouvy odstoupit. Majitelé mu sdělili, že na to nemá právo, psa mu nevydají, leda za částku 30tis.Kč. Ani mu psa neukázali a pochybujeme, zda je vůbec na nějakém výcviku. Chci se zeptat jak z této svízelné situace a jestli máme šanci našeho mazlíčka ještě někdy vidět?? Mysleli jsme, že se lidsky domluvíme, ale bohužel v dnešní době, každý vidí jen peníze. Ještě jsem neuvedla, že v očkovacím průkaze, jsem vedena, jako majitelka psa já. Tudíž by měla být smlouva neplatná, ale nevím zda nemohou obvinit bratra z podvodu? Prosím o rychlou odpověď, neboť každým dnem se nám šance na získání pejska vzdaluje. Děkuji.

Re: Odstoupení od kupní smlouvy - prodávající

Mgr. Oldřich Topka, 12.09.2008 12:47:23

Dobrý den, nebyl vlastník psa, nemohl s ním tedy platně disponovat. Nejde o to napadat bratra za "podvod" (tohle by jako trestný čin shledáno nebylo), ale o to, napadnout platnost smlouvy, třeba i soudní žalobou o neplatnost. Pokud nevíte jak na to, jděte za advokátem.

odstoupení od smlouvy

Vladimír Špaček, 20.08.2008 15:06:42

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Dne 14.8.2008 jsem zakoupil automobil v autobazaru. Dodatečně jsem zjistil, že automobil byl havarovaný, že je poškozený podvozek a jsou špatná ložiska. Při prohlídce auta a zkušební jízdě jsem tyto vady nezjistil. Mohu odstoupit od smlouvy?

Mgr. Oldřich Topka, 12.09.2008 12:45:03

Dobrý den, na téma reklamací je tu již řada odpovědí, takže si projděte diskuze na tohle téma. Viz např. http://www.pravnik.cz/forum/topic-469.html

odstoupení od smlouvy

D. N., 20.08.2008 14:11:31

Dobrý den,ráda bych se zeptala,zda mohu odstoupit od kupní smlouvy na psa bez udání důvodu v zákonem stanovené lhůtě šesti týdnů.Zvíře jsem nechala prohlédnout dvěma veterináři.Má mírný podkus,ale to není asi tak závažná a kožní onemocnění-podle veterináře to nejsou nějak markantní vady,vše ukáže čas.Pes je s PP,starý tři měsíce.Mám už ale nějaké pocg´hybnosti,zda jsem koupila za nemalé peníze dobře.
Děkuji moc za odpověď.jde mi hlavně o to,zda mohu vyžadovat peníze bez udání důvodu.

Mgr. Oldřich Topka, 20.08.2008 14:45:06

Dobrý den, to jste na omylu. 6 týdnů je lhůta pro uplatnění vady, v žádném případě se nejedná o lhůtu, ve které by jste mohla odstoupit od smlouvy jen tak, bez udání důvodu. Uzavřela jste kupní smlouvu (nezáleží na tom, jestli písemně nebo jen ústně) a nejde o žádnou koupi na zkoušku. Vaše pochybnosti nejsou dostatečným důvodem. Muselo by se jednat o zásadní vadu, která by činila "věc" neupotřebitelnou (zvíře je z právního hlediska věcí) anebo o vadu, o které Vás prodávající výslovně ujistil, že ji pes nemá a pak by vyšla najevo, ale to by se muselo jednat o vadu, kterou již mělo štěně v době převzetí.

D. N., 20.08.2008 14:59:04

Děkuji za vysvětlení.

Koupě auta ze zahraničí - dodatek

Eliška Chludilová, 18.08.2008 10:11:35

Ještě k tomu autu ze zahraničí.Když jsem volala na stanici STK, kde STK provedli, bylo mi tvrzeno, že auto si technik 4.7.(při nákupu) prohlédl a udělal STK, pokud nemělo všechny papíry (TP atd) napsal si údaje o kontrole někam na papír a pokud takové auto není prověřeno,posílá se Výpis do Prahy a tam se auto prověří, až přijde tento výpis z Prahy zpět, může vystavit Protokol o STK. Je tohle možné ? Nějak se mi to nezdá a přijde mi to jako blbosti. Děkuji za Vaši radu.

Re: Koupě auta ze zahraničí - dodatek

Mgr. Oldřich Topka, 20.08.2008 14:08:52

Dobrý den, pokud stanice STK nemá k dispozici český TP, provede pouze evidenční kontrolu dovezeného vozidla a protokol o STK je vystaven následně po doložení TP vydaného úřadem ČR. Auto dovozené ze zahraničí samozřejmě nemá české doklady, chvíli to trvá a nejsou tak k dispozici již v době, kdy se auto prověřuje. Takže k takovým prodlevám docházet může.

Koupě auta ze zahraničí

Eliška Chludilová, 18.08.2008 08:37:16

4.7.08 jsem si koupila v autobazaru auto ze zahraničí.Když jsem sepisovala smlouvu,kolega z autobazaru s autem odjel a zdůvodnil,že jede na STK a emise.Auta jsem si odvedla s kupní smlouvou,protokolem o tech.stavu vozidla,kde bylo napsáno,že u každé části vozidla je doporučená kontrola.Po asi 6 e-mailech jsem nedostala odpověď, kdy papíry od auta přijdou.Takže jsem tam po měsíci volala kde jsou a řekli,že pro papíry jeli přímo do Itálie,že se asi někde "válí".8.8.08 jak mi slíbili,že papíry přijdou jsem jim poslala e-mail,pokud mi nepřijdou do 11.8.08 odstupuju od smlouvy,ať si pro auto přijede a chci vrátit peníze.Pokud si pro auto do 13.8.nepřijede,podám na něj trestní oznámení za podvod.Co se nestalo,papíry 13.8.přišli,avšak na protokolech z emisí je datum 7.7.08, a STK 8.8.08.Takže tyto dokumenty jsou zfalšované,protože vozidlo nebylo od 4.7.08 fyzicky k dispozoci.
Nejraději bych odstoupila od smlouvy a chtěla vrátit peníze.Ale bazar na to určitě nepřistoupí.Děkuji za radu.

storno poplatky

Alena Kubíčková, 15.08.2008 15:12:23

Pro naše polské obchodní partnery jsem objednala hotel u Brna, protože dostali zaplacené vstupenky na závody motorek. Hotel vystavil na polskou firmu zálohovou fakturu. Ti se pak ale rozhodli, že se raději ubytují ve Znojmě. Hotel v Brně jsem tedy stornovala (zálohová faktura uhrazena nebyla). Hotel ale požaduje storno poplatky. Pokud Poláci nezaplatí, může to hotel nějak vymáhat?

Re: storno poplatky

Lucie Jindrová, 15.08.2008 15:50:38

Dobrý den,
zde záleží pouze na smluvních podmínkách při sjednávání ubytování a ty já neznám.

Odstoupení od smlouvy s T-mobile

Pavlína Slámová, 15.08.2008 14:12:47

Dne 6.8.2008 jsem podepsala smlouvu na připojení k internetu se společností T-mobile na dva roky. Zjistila jsem, že rychlost připojení neodpovídá nabídce, je příliš nízká. Místo nabízené rychlosti 512 kb je to přibližně 10x méně. Navštívila jsem prodejnu, s žádostí odstup od této smlouvy v zákonné lhůtě 2 měsíce. Zde mi řekli, že žádná možnost pro zrušení smlouvy neexistuje.Žádost jsem poslala taky doporučené na centrálu T-mobile.Týká se tato 2-měsíční lhůta jakékoli smouvvy i na dobu určitou? Děkuji za odpověď.

Re: Odstoupení od smlouvy s T-mobile

Lucie Jindrová, 15.08.2008 14:20:23

Dobrý den,
vůbec netuším, o jaké "zákonné 2 měsíční" lhůtě hovoříte. Zákon žádnou takovou lhůtu nezná.
V určitých případech, kdy je smlouva uzavírána "na dálku" prostřednictvím komunikačních prostředků a tedy nikoli osobně na pobočce, je za určitých podmínek možné odstoupit od smlouvy do 14 dnů.

Iva Pazderková, 14.08.2008 23:09:42

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat. Koupili jsme si ojetý automobil, který vykazoval menší problém při couvání. Bylo nám řečeno, že stačí dolít olej do automat. převodovky a byla nám poskytnuta sleva z kupní ceny. Ukázalo se, že je nutná celá výměna. Při opravě bylo zjištěno, že je falešná servisní knížka a že auto má najeto místo deklarovaných 154 000km, skutečných 269 OOOkm. Prodávající tvrdí, že o tom nevěděl, koupil auto v Německu a nesouhlasí s odstoupením od smlouvy, ale souhlasí se slevou 50 000Kč.Poslal na účet 20 000Kč s vyjádřením, že zbylých 30 000 nemá a doplatí je až je vysoudí na německém prodávajícím.Písemně nechce nic potvrdit.Děkuji

Rezrvační protokol

Radka Malá, 13.08.2008 20:27:40

Dobrý den, ráda bych vás požádala o názor. Podepsali jsme s manželem rezervační protokol na pozemek a dům a zaplatili zálohu. Když nám posléze byl zaslán návrh smlouvy, byla změněna výměra pozemku o cca 60m2 a cena se zvýšila o cca 150tis Kč. S tím sle nesouhlasíme a chceme odstoupit.Společnost, se kterou jsme rezervační protokol podepsali ale chce pokutu za odstoupení. Myslím si, že na to nemají právo, jelikož byly změněny podmínky pro koupi. Mohu požádat o názor. Moc děkuji.

Odstoupení od kupní smlouvy na štěně

Jiřina Ečerová, 06.08.2008 07:57:54

Dobrý den,
dne 3.8.2008 jsme si s přítelem koupili štěňátko Labradora. Podepsali jsme kupní smlouvu, ve které prodávající prohlašuje, že je štěně zdravé, nemá žádné skryté ani vrozené vady. Za štěně jsme v hotovosti uhradili 3000Kč.Druhý den jel přítel se štěnětem k veterináři, který mu zjistil vrozenou vadu podkus.Okamžitě jsme kontaktovali prodejce,že chceme psa vrátit.Ten nám v žádném případě nechtěl peníze vrátit,nybrž vyměnit psa za jiného s příplatkem 1000Kč.Na tuto možnost jsme nepřistoupili.Dne 5.8.08 bylo sespáno odstoupení od kupní smlouvy,kde se podle §53 odst.7 obč.zák.domáháme vrácení peněz.Prodávající nechtěla odstoupení podepsat, a tak po přivolání policie přistoupili na to,že nám do 20.8.08 pošlou peníze na účet(tato věta byla do odstoupení ručně dopsána),neboť zmiňované 3000Kč již nemají,jinak se bude postupovat dle obč.zák.Byl tento postup správný?Jak máme postupovat dále?Velice děkuji za odpověď.

Re: Odstoupení od kupní smlouvy na štěně

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.08.2008 08:51:15

Dobrý den,
měli jste postupovat trochu jinak.
Předně ustanovení § 53 obč.zákoníku se na tento smluvní vztah vůbec nedá použít. To se týká zcela jiné situace.
Vy jste měli vytknout vady do 6 týdnů od převzetí pejska(což jste učinili) a písemně odstoupit od smlouvy právě s ohledem na existenci vad, o nichž Vás prodávající ujistila, že je pes nemá. Odstoupení od smlouvy je jednostranný úkon a ke své platnosti nevyžaduje souhlas ani podpis druhé smluvní strany.
Odstoupení znamená, že strany jsou povinny vrátit si vzájemné plnění. Jestliže vám peníze nevrátí dobrovolně, můžete se jich domáhat soudní cestou.

Re: Odstoupení od kupní smlouvy na štěně

Jiřina Ečerová, 06.08.2008 12:18:45

Velice děkujeme za radu.Mrzí mě, že jsme použili nesmyslný paragraf, ale v odstoupení je dále uvedeno, že pes má vrozenou vadu - podkus - a bylo k němu přiloženo posouzení od veterináře, proto doufám, že i přesto jsme v právu a máme tedy nárok na vrácení peněz. Doufám, že prodávající, kteří navíc nejsou majiteli psa, ale pouze vypomáhají chovatelce s prodejem, přistoupí na rozumné řešení a nebudeme se s nimi muset soudit.

odstoupení od smlouvy

Sylva Nytrová, 05.08.2008 20:23:36

Dobrý den. Objednala jsem si přes internet stolní počítač. Balík mi byl doručen 2.7.2008, faktura byla vydána 1.7.2008. Podávala jsem žádost o odstoupení od smlouvy s datem 15.7.2008 (ale poštou byla doručena až 16.7), přičemž počítač jsem ve stavu jaky mi byl doručen odeslala na firmu již 7.7.2008. Žádost mi zamítli s tím, že zasilka přišla pozdě, ale přitom počítač už tam dávno měli. Poraďte prosím, zda jsem v právu či ne. A zda to mohu ještě zpětně požadovat. Děkuji.

ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY?

IVETA FIŠEROVÁ, 02.08.2008 13:27:31

DOBRÝ DEN....PŘED ROKEM JSME SI S "V TÉ DOBĚ" S PŘÍTELEM KOUPILI AUTO PŘES GE MONEY AUTO.ALE ROZEŠLI JSME SE .AUTO ZŮSTALO NAPSANÉ NA MĚ ,ALE AUTO UŽÍVÁ JEN BÝVALÍ PŘÍTEL A SPLÁTKY PLATIL TAKÉ ON.TEĎ MI PŘIŠLO OD SPOLEČNOSTI, OD KTERÉ MÁME TO AUTO, ŽE NEZAPLATIL 3 SPLÁTKY ŽE JE MUSÍ UHRADIT NEBO URYCHLENĚ VRÁTIT AUTO. JAK SE MOHU BRÁNIT, A JAKÉ JSOU MOŽNOSTI OODSTOUPENÍ OD SMLOUVY, KDYŽ TO AUTO NEVYUŽÍVÁM.NEBO CO BYCH MĚLA DĚLAT.S DÍKY IVETA

Odstoupení od T-Mobile

Jiri Kraus, 02.08.2008 10:18:00

Byl se mnou ústně po telefonu odsouhlasen prevod tarifu na HIT. Aniž by mě bylo řečeno že mám 14 dnů na zrušení. Od 5.11 2007 nepoužívám služby T-Mobile a snažím se smlouvu zrušit. Smlouva byla uzavřena bez mého podpisu. T.Mobile mi sdělil, že musím platin do 16.2.2010 částku 200 kč. Vyhrožujou exekutory a posílají smluvní pokuty. Podle mě každá smlouva ač pochybně uzavřená musí jít zrušit.

Prosím poraťte ne koho se obrátit. Děkuji

Re: Odstoupení od T-Mobile

Andrea Sotornikova, 08.08.2008 18:08:15

Dluzim u T-mobile castku presahujici 10 000kc.Uzavrela jsem smlouvu na 2 roky jsem na MD a dcera 3.5let si vytocila tel.cislo a provolala mi castku,kterou nejsem schopna zaplatit naraz.Ted mi prisel dopis,ze mám dluznou castku uhradit do tydne a nevim co mam delat,protoze kdyz ji neuhradim urcite to pujde k soudu a na exekutora.Poradte mi prosim jakou mam jeste moznost,kdyz takovou cástku hned ted uhradit nemohu Dekuji

Re: Odstoupení od T-Mobile

Andrea Sotornikova, 08.08.2008 18:09:09

Dluzim u T-mobile castku presahujici 10 000kc.Uzavrela jsem smlouvu na 2 roky jsem na MD a dcera 3.5let si vytocila tel.cislo a provolala mi castku,kterou nejsem schopna zaplatit naraz.Ted mi prisel dopis,ze mám dluznou castku uhradit do tydne a nevim co mam delat,protoze kdyz ji neuhradim urcite to pujde k soudu a na exekutora.Poradte mi prosim jakou mam jeste moznost,kdyz takovou cástku hned ted uhradit nemohu Dekuji

Vít Brázda, 01.08.2008 10:54:04

Dobrý den, mám takový problém. Koupil jsem před 5ti měsíci nový vůz Škoda a již jsem reklamoval stejnou závadu 5x, která nebyla doposud odstraněna. Navíc mám pocit,že servis nemá moc chuť závadu odstranit. V servisu mi řekli, že nevědí co s tím. Škodovka se snaží vždy něco vymyslet, jako nový software do řídící jednotky, ale nepomáhá to. Když napíšu do Škodovky e-mail, tak už ani nereagují!Mám tři doklady o tom, že vozidlo bylo v servisu a na zbylé doklady mi bylo řečeno, že to opravují na ten poslední, že je to v jednom měsíci. Prosím o radu, jak mám postupovat. S pozdravem Brázda

výpověď smlouvy

vladimír borůvka, 25.07.2008 13:02:05

Dobrý den.
Rok a půl jsem měl smlouvu se společností DIGI na příjem televizního signálu. Smlouva byla na minimálně jeden rok což jsem splnil.Dne 26.6.2008, jsem smlouvu písemně zrušil ( zaslání výpovědi do sídla společnosti.
Přesto mě pořád chodí složenky na zaplacení měsíčních poplatků.Při telefonické reklamaaaaaaaaa mi bylo sděleno, že o žádné výpovědi neví( byla poslána doporučeně)a že dle obchodního zákoníku musím dodržet měsíční výpověďní lhůtu o čemž ve smlouvě není zmínky.
Už nevím co stím mám dělat.
Předem děkuji za vaši laskavou odpověď
borůvka. vl

Re: výpověď smlouvy

JAROSLAV RICHTR, 13.08.2008 13:43:00

Koupil jsem auto 7.9.2008 po par kilometrech jsem objevil závady.Chci auto vrátit a zpět penize je to možné? 13.9.2008Děkuji za odpověd

Michal Kuchař, 14.07.2008 12:48:53

Dobrý den!

Dne 20.6.2008 jsem zakoupil auto od soukromé osoby za 10000. Auto bylo v celkem dobrém stavu. Při převzetí vozidla jsem zaplatil 4000 a dalších 6000 jsem měl doplatit nasledující dny. Auto jezdilo dobře tak jsem mu dal dalších 4000 a chtěl auto přihlásit - jenže ve velkém techničáku nebylo zapsáno převedení vozidla od majitele od kterého jsem auto koupil. Takže nebylo možné ho přihlásit. Zbývající 2000 mu již nechci dát a požaduji aby mi vrátil 6000 a auto si vzal zpět z důvodu, že jsem malinko škrtnul blatníkem a taky jsem v tom chvíli jezdil takže taková kompenzace. On na to ale nechce přistoupit tak bych to chtěl vyřešit právní cestou. Dnes je 13.7.2008 chtěl bych odstoupit od smlouvy z důvodu toho že jeho jednáním mi vznikla situace která mi brání v přihlášení a užívání auta, je to možné za takové to situace?

Předem děkuji za radu.

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:30:50

Dobrý den, právní vada je také vada. Pokud má auto vadu, na kterou Vás neupozornil a nelze-li proto věc užívat (v souladu s právními předpisy, zj. tedy není možné se přihlásit do evidence), pak je možné od smlouvy odstoupit. Pokud Vám však nebude chtít vrátit peníze, budete muset k soudu. I když je pravda, že jste si technické doklady měl důkladně prověřit již v době, než jste auto převzal.

Cestovní smlouva - Storno

Dáša Macková, 11.07.2008 20:17:05

Prosím o radu. Uzavřeli jsme cestovní smlouvu na ubytování v Itálii a zaplatili zálohu.
Nyní (víc jak 40 dnů před odjezdem) manžel náhle velmi vážně onemocněl a nemůže kamkoliv vycestovat.
Cestovní kancelář účtuje storno poplatek (dle smlouvy).
Je nějaká možnost, jak výjimečně v tomto případě - ze zdravotních důvodů - storno poplatek nezaplatit?
Děkujeme.

Re: Cestovní smlouva - Storno

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:26:38

Dobrý den, jak je smlouva nastavena, to nevím. Ale pokud jsou stanovené storno poplatky, které jste se zavázali respektovat podpisem smlouvy, pak jste povinni je uhradit bez ohledu na závažnost důvodů, pro které zájezd rušíte. Snad jen, že by Vám je v CK odpustili z dobré vůle, ale na to rozhodně spoléhat nemůžete.

notebook

Štěpán Šonský, 10.07.2008 13:05:14

Dobrý den, v prosinci 2006 jsem koupil notebook, dnes je již počtvrté v servisu s požadavkem na posouzení k odstoupení od kupní smlouvy. Problém je v tom, že notebook je koupen na firmu (kterou tvoří dvě FO, oba jsou jednatelé), tudíž jak mi bylo prodejcem sděleno nemohu uplatnit práva občanského zákoníku. Od právníka jsem dostal doporučení odvolat se na obchodní zakoník (513/1991 §436) a zmínit znemožnění práce kvůli neustálým reklamacím. Moc Vás prosím o radu, jak postupovat, děkuji...

Re: notebook

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:24:13

Dobrý den, a proč Vám tedy rovnou neporadil právník, o kterém píšete? Uvedené ustanovení upravuje nároky z vad zboží a nikoliv náhradu škody za to, že Vám byla znemožňována práce. Navíc záruka na vady v režimu tohoto zákoníku je odlišná od běžných spotřebitelů a záruky jsou zde výrazně kratší, neuvádíte však jakou záruku poskytli Vám. Ale píšete, že koupě proběhla v prosinci 2006. Zrovna u počítačů většina dodavatelů nedává podnikatelům záruku delší než 1 rok, takže velmi pravděpodobně už nároky z odpovědnosti za vady ani neuplatníte. Jestli by Vám soud přiznal náhradu škody nelze předem určit, ale podle mého příliš velké šance v tomhle nemáte.

Odstoupeni od kupni smlouvy

Konecna Alena, 09.07.2008 21:18:45

Dobry den, prosim o radu. Koupili jsme dve kobyly od jedne majitelky. Dle emailove komunikace nam pani sdelila ze kobyly jsou velmi vhodne k detem, snadno ovladatelne zacatecniky. Pri prevzeti kobyl se vse jevilo v poradku a zaplatili jsme smluvenou cenu, ovsem po prvni adaptaci u nas, zacala jedna kobyla jevit znamky agresivity, ktere se postupne zvetsovaly. Pozvali jsme nekolik odborniku pres kone a dle vsech je evidentni, ze je to kobyla s vadou charakteru, bez moznosti napravy- je ji 13let. Jelikoz my i nase deti jsme od ni utrzili zraneni a chovala se velmi nevyzpytatelne, odstoupili jsme od smlouvy, pry to lze do 6.nedel od podepsani smlouvy- pomoci emailu, na ktery pani majitelka odpepsala, ze to akceptuje a zaridi se podle toho. V soucasnosti je to jiz dva mesice a kobyla porad u nas stoji, starame se o ni a pani majitelka si ji odmita prevzit.Poslali jsme ji doporuc.dopis s vyzvou a pohrozenim soudem, ale neprevzala ho.Co s tim?

Re: Odstoupeni od kupni smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:15:08

Dobrý den, předejte věc advokátovi. Pokud nejedná s Vámi, pak bude třeba to řešit přes něj. Nejprve ji může zaslat předžalobní upomínku, a když věc nevyřeší ani pak, podá se žaloba (o vrácení kupní ceny za koně).

odstoupení od smluvy o poskytování služby

monika koutkova, 04.07.2008 11:10:41

Dobrý den,mám na Vás dotaz.Před rokem jsem uzavřela smlouvu o poskytování satelitních služeb.Od počátku smlouvy mi tato služba nebyla poskytována v patřičné kvalitě,tak jsem od smlouvy odstoupila.Přesto po mě tato firma chce zaplatit údajné poskytované služby,které i po několika urgencích a opravách poskytovány nebyly.Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat dál?Moc děkuji

Re: odstoupení od smluvy o poskytování služby

Mgr. Oldřich Topka, 23.07.2008 14:13:08

Dobrý den, jejich nároky reklamujte a nic neplaťte. Můžete také kontaktovat Českou obchodní inspekci.

úvěrová smlouva

Maryla Bartuňková, 30.06.2008 15:53:20

Dobrý den, 27.5.08 jsme si vzali úvěr ve výši 108000,- na os.auto u spol. Santander Consumer Finance.
1.Poté jsme zjistili, že oni vyžadují, aby po celou dobu splácení byl Velký technický průkaz uložen u nich.Mám pochybnost, zda je to možné, vždyť to není leasing, majitel auta je můj manžel, ne Santander, a dle mého názoru VTP musí mít u sebe vlastník!
2. Další problémy vznikly kolem pojištění: při sjednání ú.sml. nám bylo automaticky sjednáno havar. i povinné ručení, existující možnost uzavř. individ. poj. smluv(pro nás mnohem výhodnější - bonus, 40%sleva kvůli přepravě osoby ZTP/P)nám byla zamlčena.Po zjištění, že to lze, auto jsme ihned 4.6.přepojistili, zaslali vyžádané kopie poj. smluv Santanderu a čekali na potvrzení přijetí a spl. kalendář.Ten přišel 4 dny před termínem splatnosti 1. splátky(!)a byly v něm i nadále zahrnuty platby za pojištění.Pak přišly k podpisu dodatky-nové HP akceptují až 27.6! a požadují vinkulaci, ač půjčka nedosahuje 150000,od kterých je nutná.Co s tím?

Re: úvěrová smlouva

Maryla Bartuňková, 30.06.2008 16:15:28

Prosím vás, je - li to možné, o odpověď na mail, nejsem si příliš jistá, jestli příště vaši stránku se svým dotazem najdu. Děkuji. M.B.

jan dvořák, 29.06.2008 18:59:01

Dobrý den.Před týdnem jsem koupil ojetý automobil z roku 1996 za 30000 Kč.Provedl jsem zkušební jízdu,auto jsem prohlédl a podpisem na kupní smlouvě potvrdil,že souhlasím s jeho stavem vůči jeho stáří a počtem ujetých km.Prodávající mi doporučil vyměnit olej a odborně skontrolovat brzdy.Po dvouch dnech jsem měl menší závadu a mechnik mi sdělil,že mi ještě odchází ložisko v kole.Chtěl bych vrátit peníze a auto mu dát zpět.Mám nárok na odstoupení od smlouvy?slyšel jsem že bych mohl vůz ze zákona do 14 dnů vrátit .Mám na to nárok?Děkuji za odpověď

Odstoupení od smlouvy o díle

Aleš Chrudimský, 29.06.2008 11:43:14

Dobrý den,
mám dotaz.Zadali jsme stavební firmě opravu domku a zateplení fasády - máme podepsanou smlouvu o dílo.
Firma měla dle smlouvy na rekonstrukci 2 měsíce - datum předání byl 16.6.2008 a stavba ještě není zdaleka hotová sice jim běží penále 0,1% z celkové částky,ale firma není schopná stavbu dodělat - mají málo lidí.Majitelka firmy,která má na celou stavbu dohlížet a každý den svoje pracovníky kontrolovat s námi nekomunikuje a už 3.týdny zde nebyla,nezvedá telefony a neodepisuje na SMS.
Bohužel tato firma nám byla doporučena kamarádem a částka jim byla vyplacená celá již na začátku rekonstrukce.Ještě se nám doneslo,že chtějí po termínu předání stavby zvýšit rozpočet o 80 000 Kč - což nám připadá jako nesmysl,zvyšovat rozpočet.Potřebujeme poradit jak postupovat dále pokud chceme odstoupit od smlouvy a jak získat peníze,které nebyly prostavěny zpět.
Děkujeme za radu

komu poslat odstoupení

Simona Fischerová, 26.06.2008 09:15:21

Dobrý den, před půl rokem jsem uzavřela zpětný leasing přes zprostředkovatelskou společnost Leasingové centrum s.r.o u Ge Money Auto, Leasingové centrum mi dodnes nevyplatila peníze,které jim Ge mony auto zaslalo,stále se vymlouvají, že jsem jim nedodala potřebné dokumenty, přitom při podpisu smlouvy po mně žádné jiné, než jsem měla u sebe,nechtěli. Po všech tahanicích jsem se rozhodla odstoupit od smlouvy, mám odstoupení poslat Ge mony auto nebo Leasingovému centru,s.r.o.? Děkuji za odpověď

Odstoupení od smlouvy

Vladimír Hoch, 24.06.2008 15:44:48

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc ve věci odstoupení od smlouvy mezi T-mobile a mnou a to,že jsem dlužil T-mobile za paušál+provolané minuty s tím,že toto vše jsem nedávno splatil.A požadal jsem operátorku o zrušení smlouvy /paušálu/Operátorka souhlasila.Ovšem nedávno mi přišla znovu složenka na zaplacení paušálních služeb. Hlavní problém je v tom,že sim kartu již nemám,smlouvy jsem ztratil a smluvní doba/24 měsíců/ mi končí za 60 dní.Když jsem volal operátorce o dohodě o ukončení chtěla heslo,ale to je na hlavní smlouvě kterou již nemám a heslo si nepamatuji.
Tedy nemám heslo ,smlouvy,sim kartu,to znamená ,že budu platit doživotně za něco co nemám když se nemohu dostat na svůj účet říct číslo sim a heslo.
Můžete mi v tomto prosím poradit?
Děkuji Hoch V.

Simona Fischerová, 26.06.2008 09:17:34

Dobrý den, stačí jít na kteroukoliv pobočku T-mobile, vzít si s sebou občanský průkaz a vše je vyřešeno.
Hezký den

Veronika Malcová, 27.06.2008 19:16:30

Dobrý den,
13.5. mě na ulici zastavil dealer s nabídkou služeb T-mobile.podepsala jsem smlouvu na 24 měsíců(o tom se mimochodem dealer nezmínil)asi týden poté mi přišla faktura na 59 korun, nevim za co, neboť jsem sim kartu vůbec nepoužila.následně jsem volala na infolinku, že bych ráda zrušila smlouvu a ptala jsem se, jak to mám zařídit.Paní na infolince mi řekla ať zabalim všechno co mi poslali z t-mobile do balíčku(včetně smlouvy a sim karty)a řekla mi adresu. asi o týden později se tovrátilo zpět
neuvedenými důvody.Volala jsem na info znovu apaní na infolince mi tentokrát řekla, že ta minulá adresa byla špatná a nadiktovala mi adresu jinou. Mírně rozladěná jsem to tam tedy poslala.Aasi po týdnu s emi to i odtamtud vrátilo s tím, že smlouvu není možno zrušit, bneboť nebyl dodržen limit 14 dnů.Ale když sem to odesílala na tu 1. dresu, bylo 27.5. - přesně 14 dní od uzavření smlouvy.zrovna dnes mi přišlo vyúčtování na 297,50 a to jsem sim kartu vubec nepoužila!Jak mám zrušit smlouvu?

Odstoupení od smlouvy

martin kalab, 13.02.2009 16:33:47

dobry den nevíte jak zrušit smlouvu u t-mobile

Odstoupení od smlouvy

Miroslav Janíček, 16.06.2008 19:51:21

Mám u realitní kanceláře pozemek k prodeji. Po krátké době R.K. doporučila v rámci urychlení prodeje snížením ceny o 5%. S tímto jsem souhlasil. Nyní R.K. bez mého vědomí snížila cenu o 100 000 Kč. Táži se, jestli je to protiprávní a na základě tohoto mohu s R.K. ukončit Zprostředkovatelskou smlouvu dohodou před ukončením sjednané doby bez sankcí. Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 24.06.2008 15:47:50

Dobrý den,
bez znalosti smlouvy Vám neporadím - neznám ujednání o způsobech snížení ceny, zda je to tedy důvodem k odstoupení atd.

odstoupení od smlouvy od firmy Zepter

jitka krupková, 15.06.2008 12:38:52

Dobrý den, na internetu jsem našla odkaz,že bych se mohla obrátit na bezplatnou právní radu je to opravdu možné???????
muj dotaz a velká prozba se týká odstoupení od smlouvy s firmou Zepter. Bohužel jsem 4.6.2008 byla ve Vysokém Mýtě na předváděčce v jejich pobočce a nechala se ukecat na nádobí od této firmy a podepsala jsem smlouvu, Hned cestou domu mi,ale došlo co jsem udělala a hned jsem volala na pobočku do Vysokého Mýta,že chci od smlouvy odstoupit paní mě odkázala,abych napsata doporučený dopis přímo na firmu,to jsem taky udělala a ještě pro jistotu jsem jim napsala e-mail o žádostí o odstoupení. V pátek jsem měla ale lístek že mám zboží na poště,volala jsem do firmy a tam mi paní řekla,že si mám zboží převzít,protože se neví jestli firma mou žádost uzná,když ne tak si musím zboží nechat. Když ostoupení uzná musím prý zaplatit 25% z ceny zboží jako pokutu za odstoupí ze smlouvy. PROSÍM MUŽETE MI NĚJAK POMOCI??? MOC děkuji Jitka Krupková

Re: odstoupení od smlouvy od firmy Zepter

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.06.2008 16:40:40

Dobrý den,
abych mohla přesně odpovědět, musela bych znát obsah smlouvy, což už přesahuje rozsah bezplatného poradenství na těchto stránkách.
Nicméně, jestliže byla smlouva uzavřena v pobočce dodavatele, nebude se na tento obchod zřejmě vztahovat ustanovení o spotřebitelských smlouvách, kde byste šanci odstoupit měla. Ve Vašem případě tak pravděpodobně nezbyde než doufat ve vstřícný přístup firmy Zepter.

odstoupení od smlouvy

Karel Lucák, 04.06.2008 01:08:43

Po dohodě s novým nájemcem jsme mu poslali smlouvu o nebytovém prostoru. Tuo jsme podepsali ale nájemce nám jím podepsanou smlouve nevrátil a nereaguje ani na doporučený dopis. Chceme okamžité odstoupení od smlouvy, ale obáváme se, že by nám ji mohl poslat, ale my k němu již nemáme důvěru.
Smlouva měla začít platit od 1.6.2008

Mgr. Oldřich Topka, 12.06.2008 15:19:45

Dobrý den, pokud nemáte smlouvu k dispozici, pak Vám nedošel projev vůle nájemce o uzavření nájemní smlouvy a ta tedy není účinná. To by nastalo až ve chvíli, kdy jím podepsanou smlouvu obdržíte. Tudíž od ní nelze odstoupit, protože nevznikla. Nečinnost nájemce není přijetím návrhu. Vy tedy můžete prostory pronajmout klidně někomu jinému.

odstoupení od smlouvy na základě skrytých vad

Markéta Šináglová, 03.06.2008 23:42:25

Dobrý den. Koupila jsem starší auto z r.1990. A po 2 týdnech se postupně projevovala vada vstřikování benzínu. Auto není schopno plynulé jízdy.
Kupní smlouva zní: "Prodávající prohlašuje, že vzhledem ke stavu vozidla, jeho stáří a počtu ujetých kilometrů nezatajil žádnou skutečnost, která by mohla být důvodem k vrácení vozidla prodávajícímu. Kupující byl seznámen se skutečným stavem vozidla, který odpovídá stáří a počtu ujetých km a jako takový jej kupuje za dohodnutou cenu, se kterou obě strany bezvýhradně souhlasí a stvrzují to svými podpisy.
Prodávající neručí za závady, které mohou vzniknout dalším užíváním vozidla popřípadě závady, které jsou dané stářím a počtem ujetých km a mohou se v budoucnu objevit."
Měla bych možnost, odstoupit od smlouvy na základě
skrytých vad? Popř. zatajení skutečnosti o stavu vozidla?
Pokud ano, jak se postupuje? Jaké je přesné znění??

Děkuji, Šináglová

Re: odstoupení od smlouvy na základě skrytých vad

Mgr. Oldřich Topka, 12.06.2008 15:13:29

Dobrý den, odstoupení od smlouvy není u ojetých aut tak snadné, jak si myslíte. Vy jste auto koupila skutečně ojeté a za vady spojené s opotřebením prodávající neodpovídá. U skryté vady by jste musela prokázat, že ta existovala skutečně již v době převzetí auta a nevznikla až po té nebo z důvodu opotřebení, což se u staršího motoru dokazuje těžko. A bez znalce se nejspíš neobejdete.

NEVÝHODNĚ UZAVŘENÁ SMLOUVA OD NAKLADATELE

Zlatuše Krsičková, 29.05.2008 12:07:53

Dobrý den, prosím o radu co mám dělat. Můj otec překládal knihy a vlastnil i autorská práva. V roce 2002 s ním uzavřelo smlouvu jedno nakladatelství. Jenže otec tomu nerozumněl a podepsal co mu ten vydavatel předložil. Ta smlouva je velmi nevýhodná pro otce, není tam uvedeno datum splatnosti za vydané knihy, ani počet vydaných knih, je napsaná výhodně pro vydavatele. Zajímalo by mě jestli může otec od takové smlouvy odstoupit a jestli má nárok na vyplacení peněz. Taky by mě zajímalo kolik by mě stál postrašující dopis od právníka tomu nakladateli. K těmto krokům asi budu potřebovat plnou moc od otce, který na tom není zdravotně nejlépe, že? Ještě se Vás chci zeptat kolik stojí přepis autorských práv na dceru. děkuji za odpovědi a přeji hezký den

Re: NEVÝHODNĚ UZAVŘENÁ SMLOUVA OD NAKLADATELE

Mgr. Oldřich Topka, 12.06.2008 15:08:28

Dobrý den, bez znalosti smlouvy není možné se přesně vyjádřit. Pokud jde o odměnu advokáta, pak ta se liší a každý advokát Vám nabídne jinou výši. Takže jich oslovte několik a vyberte si podle svého. Bude muset zrevidovat smlouvu, sepsat dopis pro vydavatele a případně i sepsat žalobu. Kromě toho Vám poradí i s autorskými právy.

odstoupení od smlouvy

Radek Šenkýř, 27.05.2008 12:08:25

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat zda nevyřízení reklamace ve stanovené lhůtě je dostatečný důvod k odstoupení od smlouvy a v případě,že ano musí mě firma vrátit veškeré vynaložené prostředky nebo má právo si něco ztrhnout.Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 12.06.2008 15:03:29

Dobrý den, pokud není reklamace vyřízena ve lhůtě, pak máte právo od smlouvy odstoupit. Kromě toho je firma povinná Vám uhradit i náklady, které Vám vznikly uplatněním reklamace. Vrácená částka by však mohla být snížena o prokazatelné snížení hodnoty věci, pokud již došlo k jejímu opotřebení.

odstoupení od smlouvy

Ctibor Šlambor, 13.05.2008 20:32:42

Dobrý den, prosím Vás touto cestou o radu. Minulý týden moje matka, které bude 76 let navštívila jistou reklamní akci s nabídkou zboží od firmy z Mělníka. Tam také podepsala kupní smlouvu na kuchyňský robot s tím, že ještě týž den za ní domů přijela firma zboží předvést, matka jim zaplatila v hotovosti Kč 6000 a podepsala smlouvu, kde se uvádí, že doplatek ve výši Kč 21 000 bude proveden prostřednictvím úvěrové smlouvy, uzavřené ve společnosti HOME CREDIT a.s.Brno. Ve smlouvě se dále uvádí: Kupující byl prodávajícím poučen a bere na vědomí, že vzhledem k tomu, že si výslovně sjednal návštěvu prodávajícího za účelem objednávky, nemá v souladu s ust.57 odst. 1 občanského zákoníku právo od této smlouvy odstoupit.
Matku jsme požádali, aby se pokusila od smlouvy odstoupit.Na splácení peníze nemá a dodaný výrobek včetně různých zbytečných dárků nepotřebuje.
Poraďte prosím jak dále postupovat. Díky.

Mgr. Oldřich Topka, 14.05.2008 08:30:09

Dobrý den, velmi oblíbený trik takových "obchodníků". Znění, které uvádíte je skutečně pravdivé. Kdyby věci koupila přímo na akci, pak by odstoupení možné bylo. Jestliže ale podepsala něco, kde si objednala jejich návštěvu, pak tuto výhodu skutečně ztratila. Vaše matka tedy příliš mnoho šancí nemá. Jedině, že by se jednalo o vady výrobku, které by v reklamačním řízení mohly vést k možnosti odstoupit. Ale to je varianta, která také není příliš pravděpodobná. I když se o těchto nesolidních firmách již hodně namluvilo a napsalo, stále nacházejí mnoho dalších zákazníků a to především mezi důchodci.

Martina Honnerová, 31.05.2008 15:16:11

dobý den,
podobně jak píše pan Šlambor ze dne 13.5.i moje matka byla na reklamní akci,jedné firmy z Mělníka, kde podepsala kupní slouvu, už na místě když se jí to zdálo podezřelí, výrobek, sada hrnců,nechtěla, to prý není možné, když už to podepsala.výrobek si odvezla domů, s tím, že ji vypsali složenku, kterou musí uhradit.Ve smlouvě se dále uvádí:Kupující byl prodávajícím poučen a bere na vědomí, že vzhledem k tomu, že si výslovně sjednal návštěvu prodávajícího za účelem objednávky, nemá v souladu s ust.57 odst. 1 občanského zákoníku právo od této smlouvy odstoupit.
prosím zde o určité informace jak dále tuto situaci řešit.
zakoupení výrobek byl dne 30.8.2008 proto předem děkuji za rychlou odpověd.
S pozdravem Martina Honnerová.

Martina Honnerová, 31.05.2008 15:18:15

dobý den,
podobně jak píše pan Šlambor ze dne 13.5.i moje matka byla na reklamní akci,jedné firmy z Mělníka, kde podepsala kupní slouvu, už na místě když se jí to zdálo podezřelí, výrobek, sada hrnců,nechtěla, to prý není možné, když už to podepsala.výrobek si odvezla domů, s tím, že ji vypsali složenku, kterou musí uhradit.Ve smlouvě se dále uvádí:Kupující byl prodávajícím poučen a bere na vědomí, že vzhledem k tomu, že si výslovně sjednal návštěvu prodávajícího za účelem objednávky, nemá v souladu s ust.57 odst. 1 občanského zákoníku právo od této smlouvy odstoupit.
prosím zde o určité informace jak dále tuto situaci řešit.
zakoupení výrobek byl dne 30.8.2008 proto předem děkuji za rychlou odpověd.
S pozdravem Martina Honnerová.

uzavření smlouvy přes internet

Michaela Veselská, 13.05.2008 12:36:46

Ráda bych věděla,když při uzavření smlouvy přes internet konkrétně Dynamik-životní pojištěníjsem klikla před uzavřením, že v případě neuzavření smlouvy budou požadovat min.částku 500.-jako pokutu..
Jelikož jsem s tím souhlasila a smlouvu jsem zaslala přes internet,telefonicky mne kontaktoval pracovník pobočky, ale při jednání s ním vyplynuly skutečnosti, které nejsou uvedeny ve smlouvě a nebo neúplnné. Jelikož tuto smlouvu jsem uzavírala poprvé a nevěděla jsem jak složitě může vypadat běžná smlouva, přes informace, které se mi posléze dostaly, jsem se rozhodla nakonec nepodepisovat smlouvu.Společnost teď po mě chce uhradit fakturu..Jak si s tím poradit?
Děkuji
Veselská M.

Re: uzavření smlouvy přes internet

Mgr. Oldřich Topka, 13.05.2008 14:01:51

Dobrý den, vy jste podmínku pokuty pro případ nepodepsání smlouvy odsouhlasila. Internetový poskytovatelé si tím jistí, aby si smlouvy objednávali skutečně pouze vážní zájemci. Smlouvy o pojištění navíc bývají jen částí celého komplexu podmínek pojištění, protože řada dalších podstatných skutečností vyplývá ze všeobecných pojistných podmínek, které si k vlastní škodě většina uživatelů nikdy ani nepřečte. Za to, že jste si nezjistila dostatek informací předem, třeba i osobním pohovorem s makléřem před tím, než jste si smlouvu objednala, nenese pojišťovna odpovědnost, stejně tak ani za to, že jste takovou objednávku zadávala poprvé. Povinnosti zaplatit storno poplatek se tedy nakonec nevyhnete.

Michaela Veselská, 13.05.2008 14:23:02

Moc děkuji,
ale nevýjde nastejno skutečnost, když si nechám poslat smlouvu k podpisu a následně pak odstoupím od smlouvy..?Myslela jsem si, že záleží na dohodě i po telefonu nebo přes internet, než se držet striktně poplatku.
S pozdravem
Veselská M.

Mgr. Oldřich Topka, 14.05.2008 08:20:37

Dobrý den, neznám znění smluv, tudíž ani podmínky za jakých lze odstoupit. Odstoupit totiž lze pouze při splnění podmínek ve smlouvě nebo v zákoně. První plnění ze smlouvy stejně budete muset po uzavření smlouvy zaplatit, takže zvažte, jestli je pro Vás "výhodnější" uhradit storno poplatek anebo smlouvu uzavřít a pak odstoupit, což ovšem nebude tak jednoduché, jak si asi myslíte.

Michaela Veselská, 17.05.2008 19:07:41

Dobrý den,
po uzavření smlouvy přes internet a následně po telefonickým kontaktu mi, ale bylo sděleno přímo od poradce, že Dynamik mi vůbec nedoporučuje z nevýhod....a abych přešla na investiční pojištění. Toto pojištění, ale já uzavřít nechci.Je to opravdu začarovaný kruh,musí být přece možnost-právo , kdy mohu odstoupit od smlouvy aniž bych hradila poplatek..Děkuji a s přáním hezkého dne M. Veselská

Odstoupení od smlouvy s T mobil

Markéta Nebřenská, 11.05.2008 14:33:09

V říjnu loňského roku uzavřel můj syn smlouvu se zástupcem fy T mobil na paušál za 250Kč měsíčně,ke kterému koupil za 1Kč mobilní telefon.V té době syn nepracoval a neměl žádné příjmy,takže telefon prodal a vpodstatě na návrh onoho zástupce si uzavřel ještě jednu stejnou smlouvu.Přebytečnou kartu půjčil kamarádovi.V listopadu začal syn pracovat a výplaty si nechal posílat na můj účet.Začla jsem se starat o jeho dluhy a zjistila jsem,že kamarád za služby neplatí již od počátku smlouvy,čímž vznikl dluh na souhrném vyučtování obou linek 3157Kč .Volala jsem operátorovi T mobilu a bylo mi řečeno,že jsou to smlovy na dva roky a že od nich nelze odstoupit pouze i s dluhem převést na jinou osobu.Služby byly operátorem zablokovány a po dalších dvou měsících,kdy jsme platili paušály a smluvní pokuty byl dluh předán vymáhací společnosti,se kterou jsem se dohodla na třech splátkách.Společnost T mobil se již dva měsíce neozvala,tak nevím na čem u nich jsem,co mohou ještě chtít a lze smlouvu zrušit

Re: Odstoupení od smlouvy s T mobil

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.05.2008 10:21:50

Dobrý den,
na to, abych Vám mohla dostatečně odpovědět, bych potřebovala znát obsah smlouvy a navíc více detailů k celé věci.

Výše storno poplatku

Lucie Janovcová, 27.04.2008 09:08:42

Dobrý den,v únoru jsme dostali skvělou nabídku na dovolenou v přelomu srpna a září, zaplatili jsme počáteční zálohu (900kč-celý pobyt stojí 7.600 i se storno poplatkem, který činí 300kč). Teď,ale nastaly problémy, které nás nutí stornovat dovolenou. Cestovka po nás,ale žádá zaplacení storno poplatku ve výši něco přes 3000kč na osobu (prý je smlouva napsána na 4lidi dohromady a od toho se počítá storno, jedem ještě se dvěma kamarády a ani já ani přítel jsme smlouvu nepodepisovali). Chtěli bychom se proto zeptat jestli máme nějakou možnost snížit výši poplatku,jestli je jeho výše adekvátní a zda je vůbec možné napsat smlouvu na 4lidi.

Re: Výše storno poplatku

Mgr. Oldřich Topka, 02.05.2008 10:07:57

Dobrý den, jako u všech takových dotazů nelze bez znalosti toho, k čemu jste se zavázali a podmínek pro storno zájezdu, které si CK stanovila (pravděpodobně ve všeobecných obchodních podmínkách), jasně určit, kdo je v právu. Můžete eventuálně kontaktovat Asociaci cestovních kanceláří ČR (kontakt naleznete na jejich webu). Jinak ve smlouvě může být uveden vyšší počet účastníků, na tom není nic závadného.

EuroFinancial

Radek Novák, 25.04.2008 15:23:28

Dobrý den, tento týden jsem uzavřel smlouvu s euroFinancial a boužel až teď, po podpisu jsem si zjistil o této společnosti nejaké informace na internetu, které mě značně znepokojily, a proto bych potřeboval tuto smlouvu ukončit. Smlouva mi však ukládá 20 000 kč za vypovězení smlouvy. Proto vás žádám o radu, jestli ve smlouvě není něco, co by odporovalo předpisu o smlouvách o poskytování služeb, případně vás prosím o jakoukoliv radu. Jak mohu bez odstupnýho pro ně odstoupit od smlouvy.

http://www.eurofinancial.cz/doc/smlouva-o-poskytovani-sluzeb.pdf

Děkuji vám předem, Radek (student)

Re: EuroFinancial

Mgr. Oldřich Topka, 02.05.2008 10:06:42

Dobrý den, Váš požadavek překračuje rámec zdejšího bezplatného poradenství. Za účelem právní revize se obraťte na komerční právní služby.

eurofinancial

Kamila Málková, 11.04.2008 11:48:12

Dobrý den. Na konci roku 2007 jsem podepsala slouvu u společnosti EUROFINANCIAL. Následně na to jsem se dozvěděla, o jaký se jedná podvod, že je to jakási legální pyramida, která po mě chtěla 20.000,- + DPH za to, že jsem odstoupila a zrušila si životní pojištění, Nejprve mi ona firma hrozila soudem, vymáhala peníze a posílala mi domů obálky s modrým pruhem. Dozvěděla jsem se ovšem, že sem podepsala ještě starou smlouvu bez rozhodčí doložky, takže peníze by ze mě dostali jen soudem. A k tomu ještě jedna připomínka: K soudu ještě nikdy nikoho nedali. Teď mi ale přišla domů obálka úplně od jiné společnosti s názvem LOGICALL, která prý převzala zakázku od firmy EUROFINANCIAL a chce ty peníze ona společnost. Nabízí mi mimosoudní vyrovnání, ať ty peníze zaplatím, nebo mě pošlou před soud. Nevím, co mám dělat a jsem z toho strašně nešťastná, protože tolik peněz nemám najednou ani kde vzít. Navíc to prý musím zaplatit do 18.4. Poraďte mi prosím, co dělat. Děkuji

Re: eurofinancial

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 13:08:07

Dobrý den, případ je nutné posoudit na základě znalosti smluv, které neznám. Tudíž musíte veškeré listiny předložit k posouzení právníkovi nebo požádejte o radu v regionální poradně Sdružení obrany spotřebitele (kontakt naleznete na internetu).

Re: eurofinancial

David Rek, 01.07.2008 12:04:45

dobrý den, já mám podobné zkušenosti, jsem student. smlouvu jsem s Eurofin. jsem podpepsal a pak odstoupil. text odstoupení jsem sehnal taky na webu. pak jsem to nechal být. ale došlo to tak daleko, že to skončilo u exekutora. soud proběhl asi nějak rychle, dostal jsem obsílku s nějakým rozhodnutím v zimě když jsem byl sudijně v anglii, takže jsem nestačil reagovat. s exekutorem jsem se dohodnul, zaplatili to rodiče ale nějakých 39.000! kdybych mohl tak jsem se s těmi vymahači dohodnul na vyrovnání, teď už s tím nic nenadělám, David

Odstoupení od kupní smlouvy automobilu

Jana Herclíková, 01.04.2008 18:51:10

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o pomoc.V pátek 28.3. jsme v autobazaru koupili ojeté vozidlo.Mělo provedenou STK, velký technický průkaz a všechny náležitosti.Ke kupní smlouvě,kde bylo uvedeno,že autobazar pouze zprostředkovává prodej,jsme si nechali vyhotovit dodatek,kde jsme si vyžádali podmínku,že v případě skrytých vad bude reklamace řešena přímo s oním autobazarem.Včera jsme si auto chtěli nechat přihlásit na značky,avšak při kontrole motoru nám na provozovně STK sdělili,že nám auto nepřihlásí,protože na motoru není čitelný typ motoru.Řekli nám,že auto máme vrátit tam,kde jsme ho pořídili.Vydali jsme se ihned do autobazaru s tím,že chceme od smlouvy odstoupit,protože nám auto nepřihlásí.S prodejcem jsme auto prohlédli,a on souhlasil,že nám druhý den vrátí celou hotovost oproti automobilu.Rukou jsme tuto dohodu dopsali na kupní smlouvu a on to podepsal.Bohužel dnes se nám vysmáli a že odstoupit nemůžeme a že nám nic nevrátí. Že toto není skrytá vada.Jak postupovat dál?Děkuji

Re: Odstoupení od kupní smlouvy automobilu

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 13:16:48

Dobrý den, tohle v bezplatné poradně nevyřešíte. Je nutné zkontrolovat smlouvu a na základě této revize stanovit další postup. Věc je navíc komplikovaná tím, že autobazar byl pouze zprostředkovatel (jak píšete), takže vady musíte uplatňovat u původního vlastníka. Pokud s Vámi strany komunikovat nebudou, nezbude Vám nic jiného než si najmout právníka a bránit se u soudu. O informaci můžete požádat také na České obchodní inspekci.

zrušení smlouvy

jana stránská, 01.04.2008 17:42:06

Dobý den.
Jednoho dne, asi před 3 měsicí, jsem byla zastavena na ulici a byly mi nabídnuty 2simkarty od T-mobile s tím, že na simkartách je kredit zdarma, a že je mohu komukoliv ze známýc nebo přátel dát. K mému překvapení začali od dalšího měsíce chodit vyúčtování služeb, za jednu simkartu 250 bez dph a za druhou 450kč. Mohu požádat o zrušení smouvu na základě nulové informovanosti a za zatajení základních faktů. Smlouvu šlo sice vypovědět do 14dnů, avšak to, že budu něco platit jsem se dozvěděla až s první fakturou na začátku ledna. Simkarty jsem ani jednou nepoužila. Je zde nějaká šance na úspěch?
Děuji předem za odpověd

Re: zrušení smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 11.04.2008 13:22:29

Dobrý den, to musíte absolvovat reklamační řízení. Nebo je možné, že jste byla uvedena v omyl nebo šlo o nepravdivou reklamní kampaň. Ale jestliže jste podepsala smlouvu, jejíž obvyklým ustanovením je, že se vztahy v ní neupravené řídí "Všeobecnými obchodními podmínkami", které jste si nepřečetla (stejně jako je nečte převážná část zákazníků), pak jste platně uzavřela smluvní vztah, který můžete ukončit pouze za určitých podmínek. To, že jste nevěděla (nebo nečetla), že jde o placenou službu by jste musel prokázat. Můžete také zvážit podnět na ČOI.

Zrušení smlouvy

Hana Chytrová, 26.03.2008 20:29:48

Dobrý den, před rokem a půl u nás zazvonily dvě slečny od společnosti O2, kde nám nabízely jeden "výhodný tarif". Moji rodiče si ho udělali, ale bohužel se v něm zavázali na 24 měsíců (do konce května 2008). Ale po roce zemřela maminka, a tak v domnění, že společnost zruší její tarif, jsme šli s úmrtním listem na pobočku. Tam nám řekli, že to nejde, musíme počkat na dědické řízení, kde tento závazek musí přejít na nějakého dědice. I přes notářku, která napsala na centrálu, pokud zemře osoba, tak zaniká smlouva, jsme přesto neuspěli a můj otec (který je dědicem)musí stále platit již zmiňovaný tarif. Nedávno jsem zaslechla v televizi, kde si stěžovala paní na obdobný případ. Společnost jí sdělila, že je to velký omyl, že jí zpětně vrátí všechny peníze. Ráda bych věděla, jak se máme v tomto případě zachovat. Velice děkuji za odpověď.
Hana Chytrová

odstoupení od smlouvy

Iva Cieslarová, 26.03.2008 07:36:05

Dne 16.8.2007 jsme podepsali smlouvu s Call centrem CZ S.R.O. o zveřejnění reklamy v jejich oblastní brožůrce a ta měla do srpna 2008 vyjýt 2 X navíc měla být zveřejněná reklama na internetu.Do dnešního dne vyšla pouze reklama na internetu zmíněná brožůra nevyšla vůbec!!Na dotazy kdy se dočkáme zveřejnění v regionu buď vůbec neodpovídají nebo jen slibuji.Za reklamu na 1 rok jsme zaplatili 14060 Kč.Myslíme si,že tato společnost vytahuje s firem jen peníze ale smlouvy nedodržuje.Jak postupovat? my chceme vrácení peněz máme na to nárok ?

Mgr. Oldřich Topka, 26.03.2008 12:41:06

Dobrý den, buď se s firmou nějak dohodnete anebo se budete muset bránit u soudu pro neplnění smluvních povinností.

Poplatek za zrušení smlouvy

Jana Kuhnelová, 20.03.2008 14:48:46

Dobrý den,mám takový problém,mám smlouvu na připojení k internetu jako soukromá osoba,ale jelikož se stěhuji a jejich technik mi v mém novém bydlišti řekl,že bohužel jejich signál tady nemají a to se jedná jen o pár ulic dál od mého nynějšího bydliště,jsem vlastně nucena ukončit s nimi smlouvu,ale ne vlastně mojí vinnou,protože kdyby tam signál byl a já mohla i nadále jejich služby využívat,tak bych určitě smlouvu nerušila,ale oni po mě chtějí poplatek za zrušení odběrného místa a prý není jejich problém,že tam není signál,ovšem toto přece není možné požadovat,když mi nemůžou poskytnou služby a já se stěhovat prostě musím.Navíc mám informace,že v podobném případě jaký mám teď nyní já,nemusel dotyčný platit nic a po mě se to požaduje.Můžete mi poradit jak postupovat v tomto případě?I když totiž s tím nesouhlasím bylo mi řečeno,že to budou klidně vymáhat právní cestou.Děkuji

Re: Poplatek za zrušení smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.03.2008 15:06:27

Dobrý den,
v tomto případě záleží na obsahu ujednání ve smlouvě, zda-li za zrušení smlouvy požadují nějaký poplatek.
Uvědomte si, že tato společnost nemůže za to, že se stěhujete. Smlouva byla uzavřena na poskytování služeb v konkrétním místě.

Re: Poplatek za zrušení smlouvy

Lucie Janovcová, 27.04.2008 08:55:19

Dobrý den, ocitli jsme se ve stejném problému. Mohla bych Vás poprosit zda po obdržení odpovědi bysme mi ji nepřeposlala na mail - Janovcova.Lucka@seznam.cz . Děkuji předem

Martina Vaculová, 19.03.2008 16:49:44

Dobrý den,
tchýně si dne 2.10.2007 na akci firmy Zepter objednala určité zboží.Měsíc po uzavření smlouvy obdržela zboží poštou,ale na krabici byl nápis:"NEROZBALOVAT!!!Zboží může být rozbaleno pouze reprezentantem společnosti Zepter."Proto čekala na příchod reprezentanta(urgovala to i telefonicky),nikdo ale nepřišel,aby jí zboží předal a také předvedl(na akci jí to,jak zboží používat,neukázali).Rozzlobená tímto přístupem zaslala 1.2.08 Žádost o odstoupení od smlouvy.Po měsíci jí napsali,cituji:"Odesláním zboží jsme splnili podmínky v kupní smlouvě a nepředání zboží není důvodem pro zrušení smlouvy.Uzavřená kupní smlouva možnost neomezeného jednostranného odstoupení neumožňuje a nelze zde uplatnit ani žádný ze zákonných důvodů pro odstoupení od kup.smlouvy".Myslím,že toto jednání je neetické(zboží má doma 5 měsíců,nemůže jej ale rozbalit,jinak by v případě chybějícího nebo poškozeného zboží neuznali reklamaci).Prosím poraďte,zda zákon na podobné jednání pamatuje a jak se bránit? M.V.

Mgr. Oldřich Topka, 26.03.2008 12:37:50

Dobrý den, bránit se budete muset u soudu, ovšem není dostatek podkladů k tomu, jasně říci jaké šance by měla. Nikdo jiný tohle za Vás nevyřeší, pokud se ovšem s firmou nedohodnete jinak, což je nejspíš nereálné. Záleží i na tom, jestli byla tchyně výslovně upozorněna na to, že má právo od smlouvy odstoupit. §57 občanského zákoníku skutečně mluví o splnění dodávky zboží. Tchyně se může obrátit i na regionální poradnu sdružení obrany spotřebitele. Lze se však domnívat, že tato firma má svoje postupy dostatečně dobře právně ošetřené.

Odstoupení od smlouvy

Lenka Buchtelová, 09.03.2008 13:22:39

Dobrý den, 5.3. 2008 jsem uzavřela smlouvu s euroFinancial a naneštěstí až po podpisu jsem si zjistila o této společnosti nějaké informace na internetu, které mě značně znepokojily, a proto bych potřebovala tuto smlouvu ukončit. Smlouva mi však ukládá 20 000 kč za vypovězení smlouvy. Proto vás žádám o radu, jestli ve smlouvě není něco, co by odporovalo předpisu o smlouvách o poskytování služeb, případně vás prosím o jakoukoliv radu nebo zda neexistuje ochranná lhůta, ve které se dá jakákoliv smlouva ukončit. Posílám vám odkaz na výše zmiňovanou smlouvu http://www.eurofinancial.cz/doc/smlouva-o-poskytovani-sluzeb.pdf
p.s. : smlouvu o životním pojištění jsem zatím nepodepsala. Smlouvu o poskytování služeb jsem podepsala v kanceláři společnosti.
Moc děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.03.2008 15:51:53

Dobrý den,
zde Vám smlouvu nikdo kontrolovat nebude. To opravdu značně přesahuje rámec bezplatného poradenství.
Obraťte se na placeného advokáta.

Ondřej Hora, 06.03.2009 20:30:18

Dobrý den,

stalo se mi to stejné co Vám.

Prosím Vás o radu jak jste tento problém vyřešila ?

Napište mi prosím na emailovou adresu horys40@seznam.cz

Děkuji

Ondřej Hora

Smlouva s realitkou

Jiří Kvapil, 07.03.2008 09:12:00

Dobrý den, jak dlouho mám (a pokud vůbec) na odstoupení od smlouvy s realitní kanceláří?

Re: Smlouva s realitkou

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 13:45:50

Dobrý den, patrně jste uzavřel zprostředkovatelskou smlouvu. Možnosti odstoupení by v ní měly být uvedené. Jinak konkrétní lhůta pro odstoupení od smlouvy stanovena není, záleží na tom, jestli jsou splněné předpoklady pro odstoupení podle zákona (zj. občanského zákoníku).

Odstoupení od koupě zboží

Alena Štoková, 26.03.2008 12:10:14

Koupila jsem si od obch.zásttupce zboží,Dal mi záruční list,doklad o zaplacení,to by bylo vpořádku,ale já jsem si to po 14ti dnech rozmyslela,že chci vrátit peníze.V záručním listě je napsáno-v případě odstoupení od smlouvy,zaplatíte 300.-kč poplatek...
Ptám se,zda na to mají nárok a zda můžu vrátit hrnec po 14ti dnech??Děkuji za odpověď..P.SPANILÁ

Leasingová smlouva

Helena Jaciková, 01.03.2008 17:27:29

Dobrý den,

v prosinci r.2007 uzavřela moje přítelkyně kupní smlouvu se společností Leasingové Centrum s.r.o,(dále jen LC)která jedná na základě plné moci jménem GE Money auto(dále jen GEMA). Na základě smlouvy jí společnost LC, po obdržení peněz od GEMA, měla na účet poslat 70tis, do dnešního dne nic nepřišlo, ve společnosti LC nikdo telefon nebere nebo nás směrují na někoho jiného,GEMA samozřejmě po nás splátky chce, jelikož od nich peníze společnosti LC odešly a vyhrožují sebráním vozidla. Chceme odstoupit od smlouvy,jelikož nedodrželi podmínky - nezaplatili kupní cenu vozu. Musíme platit společnosti GEMA splátky, když vlastně splácíme něco,co jsme neobdržely? Společnost GEMA má od vozu velký techničák.

Re: Leasingová smlouva

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 14:01:36

Dobrý den, úvěr si vzala u GE (LC byla jen zprostředkovatel), je tedy dlužník a musíte splácet. To, že došlo k potížím ze strany třetí osoby GE v podstatě nezajímá. Bance jde o splacení jejího dluhu a dlužník si potíže musí řešit samostatně. Odstoupit od smlouvy se musí učinit v souladu se smlouvou a zákonem. Navíc, jak píšete, nekomunikují, takže doporučuji, aby jste celou věc předložili advokátovi.

Kupní smlouva zrušení

Věra Mazanková, 26.02.2008 08:48:30

Dobrý den,uzavcřela jsem kupní smlouvuse společností nabízející zboží na předváděcí akci, chtěla bych od smlouvy odstoupit. Smlouvu jsem uzavřela 20.2.2008 a zaplatila zálohu 5000 Kč. Dnes26.2.2008 chci písemně smlouvu zrušita zboží vrátit. Můj dotaz je mohu žádat o vrácení složené zálohy a smluvní pokuta se mě netýká.MOC DĚKUJI.

Re: Kupní smlouva zrušení

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 13:28:13

Dobrý den, u těchto "předváděček" může spotřebitel od smlouvy písemně odstoupit do 14 dnů ode dne uzavření smlouvy, a když dosud nedošlo ke splnění dodávky zboží či služeb dodavatelem, může od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoliv sankce do 1 měsíce (§57 občanského zákoníku). Navíc musí být spotřebitel o této možnosti odstoupení písemně upozorněn nejpozději při podpisu smlouvy. Jestli nebyl upozorněn, pak může odstoupit až do 1 roku. Takže záleží, která z uvedených variant se Vás týká. Kdyby jste již zboží převzala, pak 14-denní lhůta je pryč.

odstoupení od smlouvy

Jaroslava Kalousková, 17.02.2008 20:53:19

Odstoupila jsem od smlouvy se stavební firmou která nedodržovala předepsaný stavební materiál např.neuložila protiradonovou lepenku i když jsou pozitivní radonové zkoušky,položila IPU, betonové překlady na nadokení a nadedveřní otvory místo porotherm,odváděla nekvalitní práci,nedodržela výšku stropu atd.Navyšovala cenu za m3 i množství m3.Všechny nedostatky jsou zdokumentovány-nafoceny,jsou svědci,a ihned po ukončení činnosti stav,firmy byl přizván znalec ve stavebnictví a vše sepsal.Stavební firma vystavila fakturu která byla navýšena cenově neoprávněně.Byla informována o závadách a přesto od právního zástupce firmy jsem obdržela dopis,kde neuznávají závady ani odborný posudek znalce a žádají po mě plnit i s úroky z prodlení prý odstoupení od sml.je neplatné.Jak mám reagovat prosím poraďte mi.Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 15:26:13

Dobrý den,
jako první věc si sežeňte advokáta, který Vám ve věci pomůže. S ním pak řešte všechny záležitosti.

odstoupeni od smlouvy

Michal Račan, 11.02.2008 20:52:23

dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli můžu odstoupit od smlouvy od O2. Po škole ke mě přišly 2 dealeři a nabídli mi výhodný paušál pro studenty, kdy student neplatí nic, ale může provolat 360kč zdarma.Podepsal jsem na 12 měsíců, protože jsem si myslel jak je to výhodné, ale po pozdějším prostudování jsem zjistil, že asi budu muset platit měsíční paušál.Tak jsem četl dál, a zjistil, že při porušení smlouvy nebo odstoupení musím platit 150kč za každý měsíc do konce této smlouvy. Je nějaká možnost od smlouvy odstoupit? Stalo se to tento den, takže to není ani 10 hodin. Děkuji za odpověd

Re: odstoupeni od smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.02.2008 15:43:52

Dobrý den,
tuto problematiku upravují ustanovení občanského zákona o spotřebitelských smlouvách. Podle § 57 odst. 1 máte možnost odstoupit od této smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření (příp. do měsíce, pokud jste na tuto možnost nebyl písemně upozorněn) a to bez jakékoli sankce. Toto odstoupení zašlete písemně na sídlo společnosti.

bohumil zizka, 07.02.2008 08:06:25

Dobrý den. Syn koupil od příbuzného auto. Protože to bral jako rodinu, nesepsal s příbuzným kupní smlouvu, ale vše se zdálo v pořádku. Auto se přepsalo na syna.Ted ale volal ten příbuzný, že auto které prodal synovi je majetkem leasingové společnosti,že on to nevěděl,ale že minulý majitel to auto nesplácel a že je na něho uvalena exekuce.Bratr proto chce odstoupit od kupní smlouvy.Příbuzný ale odmítá podepsat jak kupní smlouvu,tak i odstoupení od smlouvy.Myslíme si,že tuto skutečnost příbuzný zatajil schválně a o všem věděl už dříve.Samozřejmě tvrdí,že peníze za auto už nemá.Auto synovi prodal 7.1.2008.Jak máme v tomto případě postupovat?Čekáme, že si pro auto přijde liesingová společnost a zabaví ho.Syn tím pádem přijde o 95000kč.Jak v této věci postupovat dále?Prosím o brzkou odpověď.Děkuji.

odstoupení od smlouvy

Daniela Procházková, 04.02.2008 14:24:44

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Na internetu www.aukro.cz jsem v říjnu 2007 vydražila auto za 17500,-- ihned po skončení aukce kupující zaplatil požadovanou částku, ovšem od října nebyl schopen auto převzít. Protože jsem mu řekla, že auto si musí odvéz do 6.2. 2008 bylo mi řečeno, že nemám žádnou kupní smlouvu a tak chce zpět peníze a vyhrožuje soudem. Jsem povinná mu peníze vrátit. Děkuji za odpověď Procházková

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 14:30:54

Dobrý den, kupní smlouva nemusí být výslovně písemná. Tím, že zaplatil kupní cenu, projevil dostatečně svou vůli auto koupit. Jestliže váhá s jeho převzetím, je chyba na jeho straně. Žádný konkrétní důvod pro to, aby mohl od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněz zde není zřejmý. Eventuálně se obraťte přímo na příslušný server se žádostí o radu, jestli již podobná situace byla řešena a jak.

ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY

Blanka Kuchtová, 03.02.2008 11:09:17

Dobrý den ,moje rodiče zakoupily po předváděcí akci vysavač Reinbow za zhruba 70000 tisíc korun ,na splátky.Hned druhý den si to rozmysleli zjistili že je zboží předražené,telefonicky se ohlásili že odstupují od smlouvy ,ještě v zákonné lhůtě poslali i písemné odstoupení od smlouvy sekretářka šéfa pana Bečváře z Ústecké pobočky této firmy jim sjednala schůzku se zmiňovaným šéfem ,kde se mělo vše vyřešit.Rodiče při podepsání smlouvy složili zálohu 6000kč a paní která vysavač předváděla je přesvědčila,že když jí dají jejich vysavač/dva roky starý kupní cena 6800/ že jim odečte z ceny nově zakoupeného vysavače částku 18000Kč.Při osobní schůzce s panem Bečvářem byla zrušena smlouva,dostali písemně že jim vrátí zálohu 6000Kč,ale jejich vysavač jim nevrátil s tím že jich tu má hodně a že neví který to je, že potřebuje obrázek toho vysavače atd...,výmluvy.Nakonec se dohodli že rodiče pošlou ofocený doklad o nabytí vysavače s obrázkem a pan Bečvář slíbil že se telefonicky domluví kdy jim buď předá vysavač nebo finanční náhradu za tento vysavač s odečtením amortizace.Hned druhý den jsme poslali doporučeně vše co si pan Bečvář přál,ale bohužel už se neozval.Až doma jsem se dozvěděla že paní která vysavač odvážela u něj ustřihla šňůru.Toto vše se odehrálo v zákonné lhůtě 14 ti dní.Můj dotaz zní-jakou cestou mohou rodiče svůj vysavač požadovat zpět a jestli má právo prodejce poničit vysavač,který si od rodičů vzal,aniž by respektoval zákonnou dobu na odstoupení od smlouvy?Ještě jsem neuvedla že zápis o tom že vysavač mých rodičů ,značku a cenu 18000/kterou určila prodejkyně Reinbow/,je uvedeno ve smlouvě na koupi vysavače Reinbow.Rodiče samozřejmě nechtějí tuto přemrštěnou cenu ale určili si cenu 4000Kč nebo vysavač zpět v původním stavu tedy se šńůrou.Děkuji za odpověď Blanka Kuchtová

Re: ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 14:44:16

Dobrý den, přístě buďte při vkládání příspěvku stručnější. Jestliže nedojde k dohodě mezi prodávajícím a kupujícím, a to se děje u těchto "výhodných" koupí a následných reklamacích velmi často, Vašim rodičům opravdu nezbyde nic jiného než podat žalobu k soudu. Za tím účelem bude rozumné obrátit se na dvokáta se žádostí o sepis žaloby. Žaloba totiž musí být přesná a v souladu s požadavky občanského soudního řádu a proto je dobré mít ji zpracovanou profesionálně. Ještě před žalobou můžete zaslat prodávájícímu předžalobní upomínku, ve které uvedete co požadujete a do kdy, jinak že přistoupíte k ochraně práv soudní cestou. Možná, že na ni zareaguje (což ovšem nelze zaručit).

Odstoupení vzápětí po uzavření

jaroslav holas, 02.02.2008 19:51:32

Dobrý den,
velmi bych ocenil právní pomoc ve svém problému.

29.1. jsem v dobré víře uzavřel mandátní smlouvu s jistou společností. Tato byla podmiňována objednávkou určitého zboží za několik desítek tisíc - podepsáním tzv Rezervační smlouvy na zboží. Na tuto částku jsem uzavřel úverovou pújčku. Do patnácti dnů je zboží dle rezervační smlouvy zboží přiřazeno, vlastní objednávku jsem však nepodal právě z důvodů zdrženlivosti a hlubšího prozkoumání. Zcela lakonicky - podlehl jsem nátlaku.

Dle následných informací jsem zjistil, že ty oficiální prezentované jsou leckdy v rozporu a jisté neřečené se mi také nelíbily. Ukázalo se, že jde o multilevelmarketingový projekt, ačkoliv použíté termíny byly nové. Hodlám od obou smluv odstoupit a vyžadovat vrácení peněz (již vložených na účet společnosti).

Myslím, že díky tak krátkému termínu mezi uzavřením a odstoupením od smlouvy by mělo ještě pokrývat něco z obchodního zákoníku, ale sám jsem to nenašel. Odstoupit v rámci smlouvy nehodlám (citace: "smlouvu je možné ukončit písemnou dohodou obou smluvních stran, písemnou výpovědí jedné ze smluvních stran s výpovědní lhůtou jeden měsíc, okamžitým odstoupením od smlouvy ze strany mandanta v případě porušenní povinností ze strany mandatáře".

Nedokázal jsem ale patřičný zdroj v Obchodním zákoníku najít. Myslím,že ale mám právo považovat uzavřenou smlouvu za současných okolností a takto brzo za neplatnou a požadovat bezokladný návrat finančních prostředků. Nehodlám čekat měsíc aby mi mezitím přiřadili zboží k odběru a rozvázání smluvního vztahu se ještě zkomplikovalo.

Žádám Vás proto o pomoc, aby mi něco neuteklo kvůli špatně odkazovanému paragrafu nebo nestihnutí nějaké zákonné lhůty. Také by mi velmi pomohlo vedět co takové odstoupaní má obsahovat a jak ho správně doručit.

Protože v současnosti smlouva platí, neuvádím jméno společnosti ani další bližší identifikační údaje, neboť to podle ní nesmím.

Jaroslav Holas

Re: Odstoupení vzápětí po uzavření

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 14:55:02

Dobrý den, příště respektujte pravidla pro vkládání příspěvků a nevkládejte do diskuzí takto obsáhlé příspěvky. Navíc Váš dotaz již překračuje rámec zde poskytovaného bezplatného poradenství. Následky Vašeho neuváženého uzavření smlouvy jsou o to horší, že jste ji uzavřel v režimu obchodního zákoníku, který neposkytuje tak výraznou ochranu spotřebitelům jako občanský zákoník. Rychlou a účinnou pomoc ve vyvázání se z této nevýhodné smlouvy Vám na tomto místě neposkytneme. Musíte se ve vlastním zájmu neprodleně obrátit na komerční právní služby (nejlépe na advokáta). Možná postačí předžalobní upomínka, ale jestli s Vámi firma nebude komunikovat nebo Vaše námitky neuzná, pak Vám žádné ustanovení obchodního zákoníku nepomůže a vyřeší to teprve soud. Žádné okamžité řešení na Vás pak nečeká.

Odstopení od smlouvy

Roman Musil, 31.01.2008 09:10:52

Dobrý den,
Oslovili mě ze služby O2 a pouze po telefonickém rozhovoru jsme se domluvili na digitální televizi se závazkem na jeden rok. Řekli mi že mi pošlou asi do čtrnácti dnů balíček na připojení. Ale pak mi došlo že je to pro mne tato služba celkem zbytečná a proto jsem jim asi po týdnu zavolal, že chci tuto televizi zrušit. Bylo mi odpovězeno že to nejde. Nepřevzal jsem od nich balíček, nic jsem nepodepisoval a tato služba nebyla nikdy zprovozněna. Ale účty chodí jako by služba byla funkční. Nedaří se mi ani reklamovat. Chci se zeptat jestli je telefonický rozhovor brán jako závazná smlouva. A jak se zachovat v tomto případě.
Děkuji Roman Musil

Re: Odstopení od smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.01.2008 10:16:55

Dobrý den,
jen telefonický rozhovor jako závazná smlouva být brán nemůže. Podle ustanovení o spotřebitelských smlouvách (§53 oč. zákoníku) má O2 povinnost Vás písemně informovat o podmínkách, možnosti odstoupení atd. Pokud tak neučinili, máte právo odstoupit od smlouvy do 3 měsíců od uzavření smlouvy - což je i tak těžko představitelné v tomto případě.
Přesto co nejdříve zašlete písemně na adresu sídla společnosti oznámení o odstoupení dle § 53 odst. 7 obč. zákoníku.

Odstoupení od smlouvy

Jana Lešová, 29.01.2008 18:48:13

Dobrý den, maminka uzavřela kupní smlouvu se společností, nabízející zboží na předváděcích akcích (jedná se o sadu hrnců a parní čistič). Chtěla by od smlouvy odstoupit. Ve smluvních podmínkách je uvedeno, že "od smlouvy je možné písemně odstoupit do 1 měsíce od jejího uzavření, přičemž odstoupením od smlouvy se ruší smlouva od samého počátku s výjimkou ustanovení o smluvních pokutách." Ustanovení o smluvních pokutách zní: "V případě porušení smluvních povinností kupujícím je prodávající oprávněn požadovat a kupující zaplatit dle par. 544 OZ smluvní pokutu ve výši smluvní ceny zboží. Za porušení smluvních povinností se považuje nepřevzetí zboží ve sjednanou dobu a nezaplacení kupní ceny."
Znamená to, že v případě odstoupení od smlouvy musí kupující přesto zaplatit smluvní pokutu, tj. cenu zboží?
Mám ještě jeden dotaz: v záhlaví smlouvy, označeném jako povinné údaje, chybí číslo OP, jelikož ho maminka neměla u sebe. Není to důvod pro neplatnost smlouvy?
Moc děkuji za odpověď.
Jana Lešová

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.01.2008 09:19:21

Dobrý den,
začnu odzadu: neuvedení čísla OP neznamená v žádném případě neplatnost smlouvy, neboť tento údaj není podstatnou náležitostí takové smlouvy.
Dále, v tomto případě je spotřebitel chráněn občanským zákoníkem a jeho ustanovení o spotřebitelských smlouvách. Tato ustanovení jednoznančně stanoví možnost odstoupit od takto uzavřené smlouvy do 14 dnů od uzavření a to písemně na adresu sídla prodávajícího.
Prodávající však v žádném případě nemůže požadovat zaplacení smluvní pokuty v případě takového odstoupení. Jednoduše to zkouší, ale Vy se nenechte zmást a nic nehraďte.
Na Vašem místě bych podala podnět České obchodní inspekci, protože takové jednání je v rozporu se zákonem a klame spotřebitele.

Prosím o radu ohledně reklamace

Marie Kopecká, 29.01.2008 11:49:08

Dobrý den, prosím o radu.v r.2007 jsem koupila ojeté auto v kupní smlově stojí r.výroby 1999 a rok uvedení do provozu také 1999,až teď jsem zjistila v autorizovaném servisu,že auto bylo vyrobeno v r. 1997 a dovezeno z Itálie v r. 1999. Velký technický průkaz jsem dostala teprve po podepsání kupní smlouvy a po zaplacení celé částky vozu, která se řídí obchodním zákoníkem. Ve velkém tech.průkazu kolonka "další záznamy: Rok výroby neurčen. První registrace v Itálii - 10.7.1999".
Mám nárok na odstoupení od smlouvy nebo slevu? Na internetu jsem tyto auta prohlížela a pohybují se cca o 40 tisíc méně. Připadá mi to jako zlý sen, aby prodejci uváděli v omyl kupující.
Děkuji za poradu.

Odstoupení od smluvy

Martin Kučera, 28.01.2008 22:18:01

Dobrý den,
Potřeboval bych poradit ohledně práva o odstoupení od smlouvy.Abych byl přesný-S paní X (dále jen kupující) jsem uzavřel smlouvu ohledně prodeje automobilu,jež byl v mém osobním vlastnictví.Auto bylo již delší dobu používané(R.V. 1995) a tudíž i značně opotřebované.Kupující byl se stavem vozu řádně seznámen a ihned po podpisu smlouvy,bez jakýkoliv potíží,odjela.(Automobil prodán za 20000Kč) Po pár dnech se vyskytl menší problém.Cítil jsem morální zodpovědnost a po vzájemné domluvě jsme se finančně vyrovnali(Cca 4000Kč) Nyní,po 3 měsících,žádá o odstoupení od smlouvy.Že prý technický stav vozidla neodpovídá.Zajímalo by mě,zda na to má nějaké právo.A pokud ano,jestli mohu žádat o nějaké peníze nazpět z používání mého vozidla.
PS:Ve smlouvě se jasně píše-"...nemá žádné faktické a skryté vady"(Kupující tvrdí,že má.Ale jak mohu vědět,že je nezpůsobila ona sama?!)"...prodávající odpovídá kupujícímu za právní vady,avšak za vady vzniklé použitím nebo opotřebováním vozidla neodpovídá!!!"
Moc vás prosím o radu.bohužel,kupující chce tento spor řešit soudně,jelikož odmítám jakékoliv další vyrovnání!!!S pozdravem,Kučera

Re: Odstoupení od smluvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.01.2008 09:23:16

Dobrý den,
sdělte oné paní, že s ní jste ochoten jednat až poté, co nechá vypracovat znalecký posudek (ten stejně bude požadovat případný soud).
Předpokládám totiž, že znalec paní stejně řekne, že se jedná o běžné opotřebení, které koresponduje se stářím vozidla. Navíc to paní může od soudního řízení odradit.

Re: Odstoupení od smluvy

Bartizal Luboš, 14.04.2008 15:22:56

Dobrý den,potřeboval bych poradit.Před čtyřmi dny jsem prodal osobní automobil.Vozidlo je plně pojízdný,avšak nový majitel mi tvrdí že špatně startuje.Nechal jsem si to ráno vyzkoušet a auto naskočilo nejprve na tři válce poté na čtyři.Navrhoval jsem muý že na vlastní náklady zařídím výměnu žhavících svíček.On nadále trval na tom že auto chce vrátit.Vozidlo má najeto 183000km a byl se vším seznámen.Žádné skryté vady vozidlo nemá.Nevím co mám dělat a na co má právo?

Děkuji za odpověď.

Odstoupení od smlouvy o dílo

Honza, 15.01.2008 15:23:13

Dobrý den. 10minut po podpisu SoD jsem zjistil,že jsem svojí chybou zhotovitele cenovou nabídku v jednom bodě neúmyslně podhodnotil a celá smlouva je tímto k mé újmě nerealizovatelná. Dílo ještě nebylo započato, peníze nefakturovány. Pokusím se s dodavatelem dohodnout na dodatku k SoD.Pakliže se nedohodneme, jakou mám šanci jako zhotovitel odstoupit od smlouvy. Děkuji za odpověď. Honza.

odstoupení vs. zrušení

Tomáš, 20.12.2007 14:41:30

dobrý den, chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi odstoupením od smlouvy a zrušením smlouvy. Děkuji.

Odstoupení od smlouvy

Martin, 15.12.2007 12:48:50

Dobrý den,
stalo se mi něco podobného jak píše výše paní/slečna Martina. Mám ale kopii smlouvy a je na ní bohužel napsáno, že můžu do 14 dní odstoupit. Je tam také napsáno, že smlouva se uzavírá na dobu 24, ale není tam napsáno, že se jedná o měsíce. Zajímalo by mě jestli se dá tímto nějak argumentovat např. že se může jednat o dny nebo týdny.

Děkuji

leasingová smlouva

Alena, 27.11.2007 07:01:43

Dobrý den.Včera 27.11 2007 podepsal můj manžel velice nevýhodnou leasingovou smlouvu ve společnost Viva a.s.na předmět leasingu pro společnost ve které pracuje a má generální plnou moc ke všem jednáním.Byla mu dána k podpisu smlouva kterou si nemohl ani pořádně přečíst, jelikož pracovníci leasingové společnosti spěchali,podepsal i směnku,nechali si u sebe velký tech.průkaz předmětu leasingu i podepsanou smlouvu,kterou mu prý pošlou doporučeně.Bylo mu uloženo že má dodat odhad a podepsanou plnou moc od majitele společnosti kterou zastupuje,vztahující se přesně k firmě Viva.Jelikož po důkladném zvážení se rozhodl od smlouvy odstoupit(peníze na předmět leasingu ještě neobdržel)jaké má šance na úspěšné odstoupení a jaké mu hrozí sankce.Děkuji Alena

Odstuopeni od smlouvy

Zbyšek, 25.11.2007 17:04:09

Dobrý den chci se zeptat jak napsat odstoupení od smlouvy,co vše má obsahovat toto výpovězení od smlouvy. Předem děkuji Zbyšek.

Odstoupeni od smlouvy

Martina, 09.11.2007 21:56:39

Dobrý den, před nedávnem mě na ulici zastavili 2 prodejci mobilního operátora. Nabízeli mi abych přešla k jejich operátorovy. Lhali mi od očí, že se nejedná o paušál, ale že je to formou dobíjení kreditu. Nakonec jsem tedy podepsala, protože se zdálo, že to bude opravdu výhodnější volání a sms než jaké jsem měla doteďka. Nedostala jsem podepsanou smlouvu ani její kopii. I přesto, že jsem podepsala, jsem se nakonec rozhodla, že nové sim karty nepoužiji a zůstanu nadále u stávajícího operátora(nové sim karty jsem nepoužité založila do šuplíku).asi za měsíc mi přišly 2 vyúčtování paušálu. tak jsem se rozhodla, že sim karty i s vyúčtováním pošlu zpět a že budu chtít odstoupit od smlouvy.
Jelikož jsem nedostala ani kopii podepsané smlouvy, tak nevím co jsem vlastně podepsala. Vzápěti mi přišel dopis, že jsem podepsala smlouvu na 24 měsíců a že má žádost o odstoupení bude individuálně projednána.
Zajímalo by mě, zda můžu napadnout to, že jsem nedostala ani kopii smlouvy a to, že mi bylo lháno do očí.

Děkuji

Re: Odstoupeni od smlouvy

Georgi Margaritov, 10.11.2007 00:21:00

Dobrý den,

uzavřela-li jste se svým spolukontrahentem písemnou smlouvu, je naprosto nepřípustné, aby se Vám nedostalo (alespoň jednoho) jejího písemného vyhotovení. Přesto, vycházeje z údajů, které jste uvedla, Vás musím upozornit, že jste se bohužel platně zavázala – a to i přes Vaši neznalost předmětných smluvních podmínkek – k plnění pravidelné měsíční úhrady za poskytování telekomunikačních služeb po dobu 24 měsíců.
V žádném případě však nepropadejte panice!
Společnost, s jejímiž pracovníky jste uzavřela smlouvu, je jednoznačně povinna Vám na vyžádání vydat kopii smlouvy, kterou jste měla dostat již hned po jejím uzavření. Je vždy velice vhodné mít tento dokument při sobě a sice pro důkazní účely. Pokud Vám odmítnou Vaši smlouvu vydat, ihned zajděte za advokátem ;-).
Ale nyní k Vašemu trumfu!
Jestliže s Vámi pracovníci oné nejmenované společnosti uzavřeli smlouvu mimo prostory obvyklé k podnikání, máte možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodů. Chápu, že Vás tato čtrnáctidenní lhůta asi příliš neuspokojila. Tímto ale věc nekončí! Na Vaše právo odstoupit od smlouvy byli oba prodejci povinni Vás písemně(!) upozornit a zároveň Vás ze zákona přesně instruovat komu a jak odstoupení podat. Vzhledem k tomu, že tuto svoji povinnost porušili, vzniká Vám právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od jejího uzavření.
Pokud jste společnosti již nějaké plnění poskytla, máte právo na jeho plné navrácení do 30 dnů od doručení Vašeho odstoupení příslušnému oddělení operátorské společnosti.
Nebudou-li se s Vámi bavit, doporučuji zajít za advokátem a ten Váš spor jistě vyhraje.

Re: Odstoupeni od smlouvy

Martina, 11.11.2007 20:14:50

Děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »