Kategorie: Občanské právo / Procesní právo
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,chci se zeptat mám vydan směnečný platební rozkaz,který nabyl práv .moci v roce 2003.Dlužník se uspěšně vyhýbá placení kdy podle Vás dojde k promlčení pohledávky i když jsem podal každý rok návrh na nařízení exekuce ale kterou jsem musel zastavit ohledně poplatků 4% děkuji za odpověď
Dobrý den,náš děda si vzal "nebankovní" půjčku, která zřejmě nebyla celá uhrazena. Poslední splátka byla splatná v 08/2005. Děda však zemřel 12/2005. Do půl roku po jeho smrti bylo řádně ukončeno dědické řízení. Nyní, v 09/2008, se mi ozvala vymahačská agentura, že mám uhradit po dědovi dluh + smluvní pokutu + úroky z prodlení.Úroky a smluvní pokutu počítají i za dobu, co již byl po smrti.Nejsou ani ochotni doložit ověřené kopie dokumentů - např. smlouvu o půjčce, blankosměnku, evidenci věřitele apod. Z rodiny však nikdy nikdo neobdržel jakékoli vyrozumění, že existuje nějaký dluh, či že dokonce probíhá soudní řízení. Tato agentura totiž již mrtvého zažalovala o dlužnou částku -prý nevěděli, že je děda 2 roky po smrti. Soud řízení proti zesnulému zastavil. Výzvu vymahačů k zaplacení jsem obdržela 09/2008. Od chvíle, kdy byla pohledávka splatná(08/2005) tedy uplynulo více jak 3 roky. Je pohledávka promlčena? Nebo soud vedený a zastavený proti mrtvému lhůtu přerušil? Děkuji za radu.
Dobrý den,
jako první je nutné vyřešit vůbec otázku, zda-li jako dědicové nesete odpovědnost za tento dluh. Až pokud se dospěje k tomu, že ano, je na místě přemýšlet o možném promlčení. Podle mého názoru ji po Vás nemohou vymáhat.
Doporučuji však dojít za advokátem, předložit mu listiny, které máte a poradit se s ním.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com