Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
stalo se nedávno, že naši firmu navštívil zloděj. Teda přesnějito asi byl někdo ze spolupracovníků. Večer jsem zavřela kasu a odnesla tržbu a kasu do konceláře. Bohužel jsem zapomněla kasu zamknout na obvyklé místo. V noci navštívil naši kliniku zloděj ta o i přesto, že jsme nonstop a v budově spali 4lidi. Vím, že je to blbost, ale takové náhody se nestávají. Zajímá mě, jestli jsem povinna zaplatit škodu, když není objekt pořádně zajištěn a já nemám podepsanou hmotnou zospovědnost a ani to, kam se má kasa uschovávat?
děkuji za odpověď
Pokud nemnáte podepsanou dohodu o hmotné odpověnosti podle § 252 zákoníku práce, odpovídá za škodu podle obecné odpovědnosti:
§ 250
§250 (1) Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
§250 (2) Byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele, odpovědnost zaměstnance se poměrně omezí.
§250 (3) Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance, s výjimkou případů uvedených v §252 a 255.
Tedy důkazní povinnost je na straně zaměstnavatele (že byl stanoven přesný postup, jak s hotovostí nakládat, kam se má příruční pokladna ukládat atd. Je možnoost počkat, až to na Vás budou vymáhat soudně, popř. se poradit u advokáta.
Ještě k rozsahu náhrady škody :
§257 (2) Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po zneužití jiných návykových látek.
§257 (4) Způsobil-li škodu také zaměstnavatel, hradí zaměstnanec jen poměrnou část škody podle míry svého zavinění.
§ 259
Zaměstnanec, který odpovídá za schodek na svěřených hodnotách nebo za ztrátu svěřených předmětů, je povinen nahradit schodek na svěřených hodnotách nebo ztrátu svěřených předmětů v plné výši.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com