Daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu

Věra Zbranková, 10.10.2008 13:40:52

Dobrý den
Jsme tři sourozenci. Naše matka byla soudně zbavena způsobilosti k právním úkonům ze závažných zdravotních důvodů. Jeden z nás je soudně stanoven jako opatrovník s oprávněním zastupování a péče o její majetek. Matka je vlastníkem nemovitosti a nyní žije v domově důchodců. Chtěli bychom nemovitost prodat.
Můj dotaz zní: Jaká je platba daně a) z převodu nemovitosti, b) z příjmu pro osoby zařazené do I. skupiny (příbuzní v řadě přímé) v případě prodeje výše zmíněné nemovitosti v těchto 2 případech.
1. Prodej nemovitosti, uložení částky získané z prodeje na bankovní účet a následné dědictví.
2. Zdědění nemovitosti a její následný prodej.
Děkuji

Re: Daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.10.2008 13:46:35

Dobrý den,
v případě prodeje nemovitosti jakékoli osobě je nutné uhradit 3 % daň z převodu nemovitosti a nebude-li osvobozena, též daň z příjmů. U prodeje se nerozlišuje, komu se nemovitost prodává. To má význam pouze u darování příp. dědictví.
Pokud by Vám matka nemovitost darovala nebo byste ji zdědili, byli byste od daně dědické nebo daně darovací osvobozeni.
Pokud byste nemovitost poté chtěli dál prodat, museli byste vždy uhradit daň z převodu nemovitosti a příp. daň z příjmů.
Na otázky jako takové jsem neodpovídala, protože jsem jim neporozumněla, resp. ne té 1.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »