upřednostnění prodeje pozemku - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nemovitost na cizím pozemku-zahradní chata

Jiří Přikryl, 28.10.2008 11:17:56

Dobrý den,
prosím o radu jaké mám možnosti a jak postupovat . Jsem vlastníkem zahradní chaty a studny v zahrádkářské osadě . Mé nemovitosti stojí na soukromém pozemku. Majitel pozemku chce pozemek prodat jiné osobě přes realitní kancelář.Máme zájem o koupi pozemku. Ale majitel pozemku přišel s cenou , která je pro nás hodně vysoká. Chatu i studnu máme zanesenou v LV. na katastru nemovitostí. Za pozemek jsme řádně platili nájem . Nájemní smlouva trvá do roku 2009. Může nastat situace, kdy vlastník pozemku bude žádat vyklizení pozemku? Jak se proti tomu bránit. Chatka i studna jsou postaveny na základě řádného stavebního povolení.Majitel pozemek získal restitucí. A naše chatka i studna byla postavena již před rokem 1982 na pozemku tehdy vlastněném obcí. Můžete mi prosím sdělit informaci, v jaké výši se pohybuje cena pozemků v obci do 35tis.obyvatel. Pozemek je v katastru veden jako orná půda a ne zahrada.
Děkuji Přikryl

Re: Nemovitost na cizím pozemku-zahradní chata

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.10.2008 09:30:29

Dobrý den,
takovou informaci Vám říci samozřejmě nemohu - tu zjistíte spíše u nějaké realitní kanceláře. Nicméně, jestliže má vlastník nějakého zájemce, který je ochoten pozemek koupit za Vám nabídnutou cenu, kterou Vy odmítáte, máte bohužel smůlu. Pokud máte o pozemek zájem, budete jej muset koupit za cenu, za niž ji bude nabízet RK.

upřednostnění prodeje pozemku

Miroslav Schutzner, 10.10.2008 06:41:47

Dobrý den mám dotaz může obec upřednostit prodej pozemku před podnikatelem.Nebo nějaká jiná klička v zákonu,jsme 3 sousedi kteří mají dost malé pozemky a obec nám nabídla k odprodeji pozemky za našimy domy,ale dozvěděl se to místní podnikatel a hlásí se také ke koupi.Penězma jej nemáme šanci přeplatit tak hledáme nějakou jinou možnost v rámci zákona.Děkuji za každou radu.Schutzner

Re: upřednostnění prodeje pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 14.10.2008 11:00:11

Dobrý den, rozhodnutí o prodeji obecních pozemků leží na zastupitelstvu. Kromě toho je obec povinna zveřejnit záměr na úřední desce nejméně po dobu 15 dnů, takže se o tom může dozvědět každý a také předložit svou nabídku.
Pokud jde o cenu, obec musí postupovat účelně a hospodárně a v souvislosti s tím je logické, že základním kritériem při rozhodování je výše nabídnuté ceny. Ten, kdo nabídne víc, nemovitost získá. To je zcela běžné, legální a nijak to neobejdete. Žádná zvláštní práva (např. předkupní) k obecním pozemkům nemáte, tudíž obec není povinna vás při prodeji jakkoliv upřednostňovat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »