Podílové spoluvlastnictví nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Podílové vlastnictví nemovitosti před kolaudací

martina semeradova, 14.04.2011 08:43:59

Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost jestli lze udělat podílové vlastnictví na domě před kolaudací?

Podílové vlastnictví

Jiří Ježek, 21.06.2010 10:37:42

Dobrý den,

každý vlastníme 1/4 nemovitosti. Jeden spoluvlastník na domě provádí drobné rekonstrukce (fasáda, okna) a chce po mně, abych se také finančně podílel. Já tam ovšem nebydlím. Mám v takovém případě povinnost opravy financovat? Je možné, že v případě nouze se k němu přikloní i zbylí dva spoluvlastníci.

Děkuji za odpověď.

Re: Podílové vlastnictví

Milan Zeman, 21.06.2010 11:07:04

Podíl vyjadřuje míru, jakou se podílíte na právech a povinnostech k věci. Že v domě nebydlíte, neznamená, že nemáte povinnost podílet se na nákladech spojených s údržbou společné věci, ve Vašem případě z 1/4. Je možné, že v případě nouze se k němu přikloní i zbylí dva spoluvlastníci - tato věta mi není zcela jasná, ovšem obecně se o hospodaření se společnou věcí rozhoduje podle výše podílů, přičemž při hlasování se rozhoduje většinou počítanou podle výše podílů a můžete tedy být přehlasován.

Jiří Ježek, 21.06.2010 14:38:11

Ještě bych se tedy rád dotázal. V případě, kdy o onu čtvrtinu nemám zájem a nechci se finančně podílet na údržbě nemovitosti, mohu se nějak právně bránit? Například zrušením spoluvlastnictví?

Mockrát děkuji za odpověď.

Petra Janátová, 23.06.2010 10:49:09

Dobrý den, svůj podíl můžete nabídnout k odkupu, a to nejprve ostatním spoluvlastníkům a pak příp. i jiným osobám. Pokud o tento podíl nebude mít nikdo zájem, můžete požadovat zrušení a vypořádání spoluvlastnictví - spoluvlastnictví lze zrušit buď dohodou všech spoluvlastníků nebo na návrh soudním rozhodnutím.

dodatek

Jana, 09.10.2008 11:35:57

Špatně jsem se možná vyjádříla,můj přítel vlastní 50%a jeho bývalá druhých 50%.

Re: dodatek

Mgr. Oldřich Topka, 14.10.2008 10:06:45

Dobrý den, oba jsou spoluvlastníci. Jestliže jim tento stav nevyhovuje, pak se musí dohodnout na zrušení a vypořádání vlastnictví. V případě, že se nedohodnou, podá se žaloba a soud o vypořádání rozhodne sám. Nejprve zjistí, lze-li věc rozdělit, pokud ne, přistoupí k přikázání věci jen některému ze spoluvlastníků. Tomu je také uložena povinnost přiměřené náhrady ostatním. Při tom se vychází z ceny obvyklé, tedy ceny, za kterou se dá věc v době vypořádání a v daném místě pořídit. Jestli se představy spoluvlastníků o ceně liší, pak může být zjištěna znalcem ve znaleckém posudku.
Investice do domu v průběh času a jeho zhodnocení se sice ve vyrovnání zohlednit mohou, ale kromě výše náhrady to na právu na kompenzaci za přenechání věci nic nemění.

Jana, 15.10.2008 21:18:20

Děkuji za odpověď, u soudu už to právě je,jen jsme chtěli zjistit pokud se dá nějakým stylem snižit částa kterou po nas chce,ale asi budem rádi za dohodu ve které navrhla oněch 500tis. Ptám se tedy jestli když přistoupíme na dohodu a vyplatíme ji,jestli můj přítel se může zpět domáhat uhrazení poloviny nákladů na přestavbu a údržbu nemovitosti (i v době kdy byli jako druh a družka) a jakou má šanci u soudu že častku jeho bývala dr. bude muset uhradit. Mluvíme o nákladech z let 1997-až dodnes.Když jejich vztah skončil a ona odcházela dohoda zněla že z domu nechce nic na vypořádání a on po ní nebude chtít náhradu nákladů na údržbu. Také by mne zajímalo v zákoně se píše že se investice u podílových vlastníků neřeší pokud se věc ve společném vlastnictví nezměnila na tolik že se stala věcí novou.Dalo by se toto tedy použít u soudu aby se začaly řešit investice nebo se to netýká nemovitostí.Soud se kona 11.11.tak chceme vedět zda přijmout dohodu či ne.Děkuji mnohokrát

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.10.2008 09:52:20

Dobrý den,
Váš dotaz je natolik obsáhlý, že i vzhledem k již nařízenému soudnímu jednání vřele doporučuji obrátit se na místního advokáta.

Jana, 17.10.2008 09:09:23

To jsme již udělali ale nebyla šance prodiskutovat vše..nepustil nas mnohokrat k řeči.Jen se zeptam ještě na maličkost jestli po vyrovnaní můžeme tedy vymáhat náklady spojene s přestavbou a údržbou domu v době kdy byli spoluvlastníky. Děkuji

Podílové spoluvlastnictví nemovitosti

Jana, 09.10.2008 11:33:37

Dobrý den, můj přítel je 50% spoluvlastníkem nemovitosti se svou byvalou přítelkyní.polovinu domu ale přestavěli jeho rodiče a druhou polovinu on, mají spolu dve děti tudíž byla po celou dobu na MD,takže do domu nevložila nic, aby mohl dům mít dnešní hodnotu.navíc už 4rokem zde nebydlí,její právník před soudem tvrdil že dum má hodnotu 2mil.kč,dohodou chce 500tis.kč,nemyslíme si že má takovou hodnotu a nemyslíme sí že má nárok na polovinu z dnešní hodnoty.Dům zakoupili ve zchátralém stavu za 69tis,s najemníky.Máme zde nějakou realnou šanci že jí nebudeme muset dát 500tis.sme ve špatné finan.situaci.Dají se do sporu zahrnout i jejich děti a jeho rodiče když do domu investovali děkuji.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »