Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.Po umrtí naší babičky jsme zůstali 3 vnuci a náš strýc( bratr naší zemřelé matky) dědicové celého majetku.V závěti babička odkazuje našemu strýci část dědictví-rodinný dům. Zajímalo by mě zda i my 3 vnuci máme nějaky zakonný podíl na dědictví rodinného domu. Děkuji.
Pokud Vaše babička závětí odkázala RD někomu jinému, žádný podíl Vám nenáleží.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak probíhá dědické řízení v případě úmrtí manžela, který měl z předchozího manželství 2 děti. Do společného vlastnictví manželů patří garáž, dále bydlíme v bytě, který byl družstevní, vlastnila jsem ho před manželstvím, ale převod do vlastnictví proběhl až za manželství. Byt je psaný pouze na mé jméno. Dále by mně zajímalo, jak je to se stavebním a důchodovým spořením, které máme každý na své jméno.
Děkuji.
Dobrý den, z důvodu nehybnosti zůstavitele byla závěť, která je zároveň i listinou o vydědění, sepisována u něho doma.Při sepisování byla přítomna i družka zůstavitele, která je uvedena v závěti jako jediná dědička. Účastnila se sepisování, čtení závěti a dokonce zůstaviteli, jelikož měl na ruce amputované 2 prsty, přivazovala k ruce tužku. Toto vypověděli u soudu advokát i družka. Svědkem byl advokát a jeho sekretářka. Je tento postup možno napadnout §476e?
Děkuji za odpověď.
Omlouvám se, ale svůj dotaz jsem nenapsala zcela přesně. Závěť byla sepsána na stroji a zůstavitel ji měl pouze podepsat.
Vzhledem k tomu, že podpis neodpovídá a advokát a sekretářka měli zájem o jeho pozůstalost, mohla ho podepsat i družka sama, pokud ji bylo umožňěno se zůčastnit a napomáhat při sepisování závěti. Také by mě zajímalo, jestli bylo správné, že byla přítomna u notáře při čtení závěťi jeho přímým, byť i vyděděným dědicům?
Nedavno zemrel muj otec se kterym jsem pred tim nekolik let nemel kontakt nebot ziji v zahranici. Posledni leta zil s druzkou, ktera se u notare prokazala zaveti ke svemu dobru. Notar uznal zavet za platnou.
Chtel jsem se zeptat jestli se da rucne napsana zavet nejakym zpusobem proverit, myslim pismo a podpis, nebot mam podezreni ze pismo nepatri memu otci a ze zavet byla sepsana az po jeho smrti. Jako svedci jsou podepsani jeho druzka, ktere vse odkazal, jeji syn a nejaka mne neznama treti osoba.
Podezreni mam take z mnoha jinych duvodu, ktere zde nechci publikovat.
dekuji.
Dobrý den,
pokud by závěť nesepsal sám a byla by tak dle zákona vyžadována přítomnost svědků, nesměla by takovým svědkem být osoba, které je závěti cokoli odkázáno.
Nicméně, jestliže jde o vlastnoručně sepsanou závěť, podepsanou a datovanou, nejsou žádní svědci zapotřebí a tudíž jejich uvedení v závěti jde nad rámec zákonných podmínek, což však neplatnost nemůže způsobit. Co se týče písma, můžete se u soudu domáhat určení neplatnosti mj. z důvodu, že závěť otec nesepsal - muselo by se porovnávat s nějakým textem, který prokazatelně sepsal.
Vy, jako syn, jste však neopomenutelným dědicem, což musíte notáři uvést a jako takovému Vám stejně náleží polovina veškerého majetku.
dekuji Vam za odpoved.
jeste by mne zajimalo v tom pripade jak se postupuje pri takove zadosti o urceni neplatnosti zaveti. overuje se pismo zaveti potom odbornikem? Nebo musi byt k zadosti o urceni neplatnosti zaveti zaroven uz predlozeny nejake dukazy? Ja totiz zadny otcovy dokumenty s jeho pismem nevlastnim.
Neopomenutelnym dedicem zrejme nebudu, neboz zavet obsahuje artikel o vydedeni.
Dobry den chtel jsem se zeptat muj dlouholety kamarad a pritel me napsal zavet v pritomnosti dvou svedku a samozrejme ji vlastnorucne podepsal. Byl nemocny a za ctyri dni zemrel. Mel docela velky majetek. Byl svobodny a nemel zadne deti. Vystrojil jsem mu pohreb ale nevim co mam delat dal. Nejsem si jist platnosti zaveti a jestli mam na dedictvi vubec narok. Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
jestliže neměl děti a závěť obsahuje všechny podstatné náležitosti = je platná, měl byste zdědit vše. Obraťte se na okresní soud, v jehož obvodu přítel bydlel a zjistěte, který notář je dědickým řízením pověřen. Tohoto notáře i soud informujte o existenci této závěti a sdělte mu, kde se nalézá.
Dekuji za velice rychlou odpoved. Nevim jestli zde mohu zverejnit vzor te zaveti k nahlednuti podotikam vzor s neplatnymi osobnimy daty?
A k čemu Vám takové zveřejnění bude? Já Vám to nezkontroluji - to by už přesahovalo rámec bezplatného poradenství. Spíše se poraďte nad textem s advokátem než veřejně zde.
Jeste se zeptam jestli svedci zaveti budou muset take k notari nebo k soudnimu liceni a museji vedet o vysi majetku? Dekuji.
Je možné, že budou předvoláni k svědectví o tom, že tuto listinu - závěť, před nimi opravdu zemřelý podepsal. Nemusí však samozřejmě znát obsah závěti.
Dobrý den.Po smrti mého manžela a synova otce jsme zdědili půl domu. Já jsem se znovu vdala, a manžel se přistěhoval do našeho domu , má tady i trvalé bydliště, ale se nechová k mým vnukům a synovi dobře a nevím jak by fungovalo spolužití mezi nimi, kdybych zemřela. Manžel ničím nepřispěl do domácnosti, a na opravách a práci kolem domu se nepodílí, proto jsem se rozhodla napsat závěť ve prospěch mého syna a jeho dětí. Chtěla bych vědět, jestli tato závěť bez notářského ověření bude platná a bude na ní při dědickém řízení brán zřetel. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
u závěti stačí, aby splňovala podmínky dle § 476 an. občanského zákoníku, tzn. byla sepsána vlastní rukou, datována a podepsána a měla by být určitá, tzn. dostatečně popsán majetek, a dědicové. Bude platná i bez jakéhokoli ověření, osobně však doporučuji nechat ji sepsat u notáře a uložit ji v centrálním registru závětí - budete pak mít jistotu, že se závěť nikde "neztratí". Kdyby ji totiž po vaší smrti manžel našel, stačilo by mu jí spálit.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com