Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem.Od r. 1953 jsem bydlela s manželem v bytě, který je nyní majetkem města. Manžel zemřel a pro přepsání nájemní smlouvy výhradně na mé jméno požaduje ode mne majitel/město/ výpis z katastru nem., že nevlastním jiný byt určený k bydlení, Před 10 lety jsem takový byt získala dědictvím, ale nebydlím tam, užívá jej přiležitostně celá rodina tak, jak bylo v rodině dojednáno. Já byt spravuji a starám se o potřebné Je požadavek města správný? Odvolávají se na paragr. 706 občanského zákoníku. Děkuji za odpověď a radu, jak dále postupovat.
Dobrý den, podle toho, co uvádíte, se ve Vašem případě jednalo o společný nájem bytu manžely. V tomto případě se ovšem neaplikuje §706, nýbrž §707, který přímo řeší rozšíření nájemních práv manžela, který se stává po smrti druhého jediným nájemcem.
Jinou věcí je pak naplnění výpovědního důvodu podle §711/1/c občanského zákoníku. V případě, že pronajímatel zjistí, že nájemce má více bytů, může přistoupit k výpovědi. Je ovšem limitován tím, že taková výpověď je účinná tehdy, lze-li na nájemci spravedlivě požadovat, aby používal pouze jeden byt. To ovšem neposuzuje pronajímatel ani nájemce, ale závazně to rozhodne soud v řízení o neplatnosti výpovědi, pokud nájemce takovou žalobu podá. U Vás by se muselo zjistit, jestli můžete byt užívat či jste v jeho užívání podstatně omezena ostatními spoluvlastníky.
Dobrý den,téměř dva měsíce se chystá prodej našeho bytu.Kupující převedl peníze na účet realitní kanceláře,tenhle týden mělo dojít k podepsaní smlouvy o koupi a do deseti dnů se měly převést peníze na náš účet.Avšak realitka smlouvy neposlala a když jsme tam volali,tak nám řekli,že nemají přístup k účtu,protože ten člověk ,který ten přístup k účtu měl ,tam už nepracuje.Nevíme jak máme postupovat.Mají právo zadržovat peníze ,které jim nepatří?Poškodili obě dvě strany(měli jsme další zájemce od jiných RK,peníze nemá ani druhá strana ani my).Co máme dělat?Má realitka ještě i jiné možnosti?Děkuji za odpověď,s pozdravem Monika Jasanovská.
Dobrý den, to je velmi zvláštní situace, způsobená také tím, že jste přistoupili na to, že peníze budete posílat prostřednictvím RK. Namísto toho jste měli využít vázaný účet u banky anebo notářskou či advokátní úschovu. Tam je jistota ohledně financí mnohokrát vyšší. Tvrzení o tom, že RK nemá přístup k účtu, na kterém leží peníze klientů, je přinejmenším podezřelé. Tlačte na RK, ať tuto záležitost co nejrychleji vyřídí, nebo se budete bránit soudní cestou. Je možné zvážit i trestní oznámení.
Jestliže RK údajně nedisponuje s účtem, pak jsou Vaše peníze ve velkém nebezpečí a v případě potíží doplatíte na to, že jste si převod nemovitosti lépe neohlídali nebo si alespoň dobře nezajistili peníze.
Dobrý den.Moji rodiče by mi chtěli darovat nebo prodat dům ale sohledem,aby to nebilo napadnutelné a naopak aby se zbytečně nemusela platit prodejní daň z nemovitosti.
Moji oba rodiče jsou podruhé ženetí,vdaní.Můj otec má z prvního maželství 3 dcery a matka 2.A teď vlastně mají mně jdno potomka ze svého manželství.Za dobu svého manželství postavyli nový rodinný dům.Jelikož nechcou aby rodinný dům po jejich smrti byl prodán a peníze rozděleny mezi nás 6 potomků,chcou mi ho darovat nebo prodat.Kdybi mi ho darovali je to po jejich smrti nějak napadnutelné ze straný mích nevlastních sourozenců,mohli bi chtět nějaký podíl z domu.Kdybi mi ho prodali,tak je jasné že bude můj ale zase zbytečně se musí platit daň z prodeje,která u nového domu malá určitě nebude.Co byste nám poradil(a)?Stačí darovat nebo jedině prodat,tak aby to nebilo napadnutelné po smrti mých rodičů.Děkuji.
Dobrý den, pokud bude darovací nebo kupní smlouva dobře právně ošetřena, pak ji nikdo účinně nenapadne. A při dědění nikomu žádný nárok k darované/prodané nemovitosti nevzniká, dojde pouze k zápočtu daru na dědický podíl obdarovaného a o ten se pak sníží. Ale vyplácet nějaké kompenzace se nemusí.
Pokud půjde o darování mezi Vámi a rodiči, pak budete osvobozena od daně úplně. Darování lze tedy doporučit.
Tohle všechno jste však již mohla zjistit v diskuzi o darování na http://www.pravnik.cz/forum/topic-22.html .
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com