Povinnosti majitele domu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vafky

Martin Janke, 03.11.2008 19:24:49

Dobrý večer, mám dotaz , má majitel domu právo po mne chtít ,abych zařídil revizi plynových spotřebičů a sám si jí i zaplatil?
Předem děkuji za odpověd MJ

Re: vafky

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 14:19:11

Dobrý den, zjednodušeně řečeno platí, že revize plynových spotřebičů závisí na tom, jestli je nájemci s bytem předán i plynový spotřebič nebo ne. Pokud je mu s nájmem bytu jasně předán, pak je nájemce povinen starat se o jeho údržbu, kterou provádí k údržbě oprávněná osoba a za tu zaplatit. Pokud k předání nedošlo, pak je revize spotřebičů na pronajímateli. V obou případech však pronajímatel odpovídá za splnění "revizní" povinnosti ve vztahu k rozvodům plynu v domě, což je záležitost odlišná od kontroly plynových zařízení (spotřebičů). Z dotazu tedy není zřejmé, které z popsaných situací se týká.

Povinnosti majitele domu

marek leschinger, 07.10.2008 15:55:58

Dobrý den.Máme s bratrem dům na půl,ale bratr žije jinde a o dům se vůbec nestará a nemá ani zájem nějak udržovat.Ale pokud mu navrhnu vyrovnání,nebo vyplacení,tak o tom nechce ani slyšet,že je polovina jeho.Na to konto mu vzdělím,že by mohl tedy přispívat na opravy a případně pomoct při opravách a na to se on brání,že nic takového,že tam nežije.
Můžete mi prosím vzdělit nějaké povinnosti majitele domu,nebo nějaký zákon,který toto ukládá? Předem děkuji za informace.

Re: Povinnosti majitele domu

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 14:04:23

Dobrý den, povinnost pečovat o společnou věc ukládá přímo občanský zákoník. Pokud spoluvlastnické vztahy nefungují, pak se obraťte na soud a podejte žalobu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví.

Re: Povinnosti majitele domu

marek leschinger, 08.10.2008 15:21:43

Děkuji za informaci a mohu vědět podle jakého zákona? Mám namysli číslo,paragraf a podobně.Předem děkuji za informace

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »