Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, ráda bych se detailněji informovala ve věci okamžitého zrušení pracovního poměru z mé strany (zaměstnance) z důvodu nevyplacené mzdy ani do 15 dnů po splatnosti. Chystám se předat svému zaměstnavateli okamžité zrušení a mám tyto otázky:
1) den, kdy mu písemnost osobně předám, je považován za poslední den pracovního poměru? (i když po předání - ráno - pravděpodobně ihned z pracoviště odejdu a nebudu na něm tedy až do konce pracovní doby?),
2) písemnost chci z důvodu lepší prokazatelnosti předat v přítomnosti jednoho svědka, který svědectví ověří svým podpisem přímo na písemnosti. Je tedy možné, že pokud zaměstnavatel odmítne písemnost převzít ("z ruky do ruky"), považovat přesto pracovní poměr za okamžitě zrušený?
Děkuji za odpověď. Peterková
Dobrý den, to Vám vyplývá z logiky věci. Okamžité zrušení PP je prostě okamžité, účinek nastává doručením zaměstnavateli. Pokud písemnost prokazatelně (třeba právě za účasti svědka) předáte zaměstnavateli, pak bude PP ukončen. Jak s tím naloží (prohlásí, že ji nepřijímá nebo ji roztrhá apod.), je na něm, ale svědek Vám v případném soudním sporu potvrdí, že mu předáno bylo.
Dobrý den,pracuji jako vedoucí prodejny-došlo k tomu,že jsme museli jednomu z našich zaměstnanců zaslat poštou okamžité zrušení PP pro absenci-§55/1b zákoníku práce.Zaměstnanec se 3 týdny nedostavil do práce(má pr.smlouvu na zkrácený úvazek)a neměl písemně nahlášenou dovolenou,proto jsme byli nuceni mu zaslat tuto výpověď poštou na dodejku.Zaměstnanec nyní hrozí žalobou.Jakou má šanci na úspěch u soudu?Výpověď,jsem podepsal já osobně,jako zastupující zaměstnavatele.Má i toto nějaký význam vůči mé osobě?Zaměstnanec nežaluje firmu,ale mne a mého nadřízeného.Předem děkuji za odpověď.
§ 72 ZP: Neplatnost rozvázání pracovního poměru okamžitým zrušením může zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
Hrozí žalobou nebo již žalobu podal?
Samozřejmě žalovanou stranou bude firma, ne jejjí vedoucí pracovník, který to podepsal.
Šance na úspěch - záleží na tom, jak bylo zrušení prac. poměru sepsáno, zdůvodněno, jak důvody u soudu prokážete.
Dobrý den,zaměstanec respektive jeho rodiče,kteří mi žalobou hrozili žalobu prozatím nepodali,ale hrozili mně osobně-mám na to svědky.
Zrušení PP bylo zdůvodněno tím,že se se dlouhou dobu nedostavil do práce(4 týdny),takže okamžité zrušení PP bylo uvedeno z důvodu absence.Důvody můžeme prokázat evidencí docházky(dle "pichačky),ve které není vůbec nic,čili ani zaevidovaná(nahlášená) dovolená a ani samozřejmě jeho příchody a odchody ze zaměstnání.
Zajímá mne,jestli může žalovat za toto mou osobu nebo tento spor jde mimo mně a zaměstnanec může pouze žalovat firmu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
zaměstnanec bude žalovat svého zaměstnavatele, tj. firmu. Pokud bylo okamžité zrušení řádně napsáno, řádně doručeno a opravdu jste schopni prokázat, že 4 týdny bez omluvy nebyl v práci, soud by měl takovou žalobu zamítnout. Neznám však podrobnosti věci.
Dobrý den,zaměstnanec ale hrozí mně osobně,že bude žalovat mou osobu a mého nadřízeneho,jelikož,si myslí,že za tímto vším stojím já,jelikož byl tento zaměstnanec problematický a měli jsme s ním potíže,takže mne chce i žalovat pro pomluvu atd.,jelikož jeho chování bylo velmi zvláštní a podezřelé,co se týče zboží na prodejně,které si uschoval a vysvětlil to důvodem,že chtěl zboží pouze vyzkoušet-toto jsem byl nucen oznámit nadřízenému a tím vznikl dojem zaměstnance,že se ho snažím pracovně "zlikvidovat".PO těchto zkušenostech jsme mu nabídli smlouvu na částečný úvazek,kterou podepsal a přijal,ale do zaměstnání nechodil.Děkuji za radu.
Trestní zákon: § 206 Pomluva
(1) Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.
Tedy musí jít o nepravdivý údaj.
Vyhrožovat může, může podat i trestní oznámení, ale jeho šance považuji za minimální.
Dobrý den,jak mám tedy v případě,že budu muset jít k soudu postupovat?Myslíte,že je lepší si zajistit právního zástupce,i když podle všeho vše hraje v můj prospěch?Nebo je firma,ve které pracuji,zajistit pro mne a mého nadřízeného právního zástupce,když jsem jako vedoucí pracovník jednal za tuto firmu(tzn.podepsal jsem okamžité zrušení PP)?Děkuji za odpověď
Takto dopředu je velice obtížné cokoli poradit - počkejte s vymýšlením obrany a postupu do doby, než budete vědět, proti čemu se vlastně máte bránit. Teď se tím jen (pravděpodobně zbytečně) stresujete a nic tím nevyřešíte.
Na zajištění případného právního zástupce se pak domluvíte se zaměstnavatelem ... i to je však předčasné.
Hlavně se jedná o to,že prakticky kvůli zaměstnavateli budu mít možná potíže a nemám za potřebí se nechat "vláčet" po soudech a jsem teď díky tomu ve stresu a nemohu se soustředit na práci.Každopádně mockrát děkuji za radu.
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Byl se mnou ukončen PP okamžitým zrušením (§55), se zaměstnavatelem jsem se nyní (cca po 14-ti dnech) dohodla, že k danému dni ukončíme pracovní poměr dohodou. Má otázka zní, zda je toto opravdu možné a tím pádem se dohoda bude brát jako jedinné ukončení tohoto pracovního poměru.
Velice děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný den,
Mirka Lindrová
Dobrý den, PP zanikl okamžitě ke dni zrušení. Zpětně si tak těžko můžete něco domlouvat, to není v souladu se ZP. Ale pokud je tohle řešení, které všem vyhovuje, bude dodržováno a nikdo z vás ho nebude nijak zpochybňovat, pak je to jen na vás. Jak se říká, kde není žalobce, není ani soudce.
Dobrý den, mám dotaz jak co nejméně bolestivěji postupovat, byl-li zaměstnanci okamžitě zrušen pracovní poměr dle §55 z důvodu hrubého porušení.
Zaměstnanec docházel do zaměstnání naprosto v souladu se zákonem i pracovní smlouvu desítky let a ze zde na den z čistého nebe dostal toto zrušení. Ihned po tom nastoupil hospitalizaci v nemocnici s již dlouhodobě zraněnou nohou, ale v okamžiku zrušení nebyl v neschopnosti! Není tam náhodou nějaké řešení např. jako ochranná lhůta apod? Každopádně zaměstnanec považuje toto chování zaměstnavatele za nezákonné. Má tedy podat odvolání v zákonné lhůtě tedy 2 měsíců od zrušení? A považovat zrušení za neplatné? A očekávat dále nějaký příjem od zaměstnavatele? Děkuji předem.
ZP: Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy, byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin ... nebo porušil-li povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu. Náhrada přísluší zaměstnanci ve výši průměrného výdělku ode dne, kdy oznámil zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání, až do doby, kdy mu zaměstnavatel umožní pokračovat v práci nebo kdy dojde k platnému skončení pracovního poměru. Neplatnost rozvázání pracovního poměru musí zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
Dobrý den, jelikož mi do dnešního dne, přes opakované sliby, nebyla vyplacena mzda za měsíc srpen a září, chci v souladu s § 56 okamžitě zrušit pracovní poměr, abych se mohla přihlásit na úřad práce a hledat si práci jinou. Je tu ale velký problém - nevím, jak zaměstnavateli tuto výpověď doručit. Telefony nezvedá, na SMS zprávy a e-maily nereaguje. Doporučenou poštu nevyzvedává a v práci jsem ho již více jak 3 týdny neviděla. Tím pádem mám v ruce pouze svoji výpověď, ale žádný doklad o tom, že byla přijata a pracovní poměr ukončen.Jsem naprosto bez prostředků a na jiné místo nastoupit, bez ukončení předchozího pracovního poměru, nemohu. Velmi Vás prosím o radu.
Dobrý den, a ve firmě není nikdo jiný, kdo je odpovědný za přebírání pošty a podkladů, například sekretářka nebo asistentka? Pokud ano, pak se za doručení dá považovat i to, je-li písemnost předána jim. Tím se má za to, že je dostatečně doručeno do sféry příslušné osoby a okamžité zrušení by nabylo platnosti.
Jestli ovšem nikdo takový není, pak to bude horší, protože písemnost musí být zaměstnavateli doručena, nestačí, že je pouze odeslána. Takže budete muset najít příležitost, jak mu ji předat, nejlépe osobně ať už v práci nebo třeba u něj doma. Dobré je učinit tak před nějakým svědkem.
Dobrý den, ke včerejšímu dni se mnou byl okamžitě zrušen prac.poměr dle §55, na prodejně jsem byla jako manager a hmotnou zodpovědnost měli všichni zaměstnanci. Inventura bude ovšem cca za týden, má zaměstnavatel právo na úhradu manka?Vyhrožoval mi i trestním oznámením, jak mám nyní postupovat?
Podle § 55 ZP Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit,porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
Z Vašeho dotazu mi není jasný důvod okamžitého zrušení(kvůli manku asi ne, když nebyla inventura).
§254 (2) Na pracovištích, kde pracují zaměstnanci se společnou odpovědností, se inventarizace provádí (...) při změně na pracovním místě vedoucího zaměstnance nebo jeho zástupce a na žádost kteréhokoliv ze společně odpovědných zaměstnanců při změně v jejich kolektivu, popřípadě při odstoupení některého z nich od dohody o odpovědnosti. §254 (3) Jestliže zaměstnanec se společnou odpovědností, jehož pracovní poměr skončil,(...) nepožádá zároveň o provedení inventarizace, odpovídá za případný schodek zjištěný nejbližší inventarizací na jeho dřívějším pracovišti. Nevím, zda u Vás manager = vedoucí prodejny. Když vyhrožuje trestním oznámením, tak ať ho podá, nic jiného s tím nenaděláte.
Dobrý den,chtela bych se zeptat jestli je mozne odejit ze zamestnani bez 2mesični lhuty.stehujeme se do jineho okresu tak bych se nemnela jak dostavat.ještě mam prozbu jak ma vypadat zrušeni pracovniho poměru.děkuji
Dobrý den,
jestliže se se zaměstnavatelem dohodnete na skončení PP dohodou, tak samozřejmě můžete. V opačném případě je nutné podat písemnou výpověď, kde jednoduše uvedete, že podáváte výpověď a doručíte ji zaměstnavateli. Pokud výpovědní lhůtu nedodržíte, riskujete, že se bude zaměstnavatel bránit a bude požadovat náhradu škody způsobené tím, že za Vás neměl hned náhradu. Raději se s ním dohodněte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně okamžitého zrušení PP. Zaměstnanec bez udání důvodu nepřišel do zaměstnání, trvá to již od 25.9.08 a zatím trvá dosud. V měsíci srpnu dostal i upozornění na možnost výpovědi. Moje otázka zní jestli se v tomto případě může dát dotyčnému okamžité zrušení PP a popřípadě jak nejlépe postupovat, aby jsme někde neudělali chybu. Předem děkuji.
Dobrý den, takhle dlouhá neomluvená absence se již dá kvalifikovat jako zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance a PP lze okamžité zrušit podle §55 ZP. To je nutné sepsat, pečlivě odůvodnit a doručit zaměstnanci.
Dobrý den, nejprve bych chtěla poděkovat za odpověď. Jen se nám teď situace trochu změnila, po celé té absenci došlo k tomu, že zaměstnanec přinesl neschopenku. Co teď? domluvit se na skončení PP dohodou a nebo jestli to lze řešit výšše uvedeným paragrafem §55 ZP. Je pak zaměstnavatel povinnen platit nemocenskou? Moc děkuji.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com