Zástavní právo na vozidle - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zástavní právo na vozidle

Marcela Vrobelová, 06.10.2008 21:51:45

Dobrý den, dne 10.11.2007 jsem na základě kupní smlouvy zakoupila u autobazaru vozidlo Renault. Vše se zdálo v pořádku, v červnu jsem ale byla předvolána na policii, abych doložila jak jsem vozidlo koupila. Tam jsem se dozvěděla, že úvěrová společnost Credium a.s.
podává trestní oznámení na bývalého majitele vozidla, který si na toto vozidlo vzal úvěr, neplatil, vozidlo si měla úvěrová společnost nárokovat, ale milý pán ho rychle prodal do bazaru. Kontaktovala jsem úvěrovou společnost, kde mi sdělili, že na autě je zástava a že si ho budou nárokovat. Psala jsem tudíž na autobazar, že auto má právní vadu a že chci odstoupit od kupní smlouvy. To odmítli s tím, že dle jejich kontroly, není zástava zapsána a tudíž je neplatná. Kontaktovala
jsem proto znovu úvěrovou společnost Credium, ať mi pošlou notářem ověřenou zástavu zda je platná. Ti ale s odpovědí nespěchají, neřeší to. Já ho ale potřebuji prodat, je bourané a nepojízdné. Děkuji Vrobelová

Re: Zástavní právo na vozidle

Mgr. Oldřich Topka, 15.10.2008 09:40:27

Dobrý den, nepíšete, jestli bazar auto prodal jako vlastník anebo zprostředkovatel. Jestli jako vlastník, pak ručí i za právní vady a to po dobu 24 měsíců, nebyla-li sjednána doba kratší (minimálně však 12 měsíců). Pokud šlo jen o zprostředkování, pak za vady ručí původní vlastník a to 6 měsíců od koupě. Tato lhůta uplynula, avšak pokud na autě vázne zástava, o které jste nevěděla, pak byste po něm mohla požadovat náhradu škody.
Chcete-li auto prodat Vy, musíte kupujícího na zástavu upozornit, jinak se budete chovat stejně jako ti před Vámi. Je však otázka, kdo koupí havarované a nepojízdné auto a ještě se zástavou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »