Výpověď z podnájmu bez výpovědní lhůty - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď z podnájmu

Markéta Krásová, 28.11.2010 18:53:26

Dobrý den, potřebovala bych poradit, při výpovědi z podnájmu, kam jsem se stěhovala s "kamarádkou".
Přestali jsme si rozumět.. a ona se rozhodla hledat si podnájem někde jinde a s někým jiným...
Tak jsem se dohodla s paní co nám pronajímá tento byt, že bych zde chtěla zůstat..
Podle smlouvy jsem sepsala výpověď a donesla jsem ji domů k podpisu i "kamarádce".. jelikož se spolu teď nebavíme.. ani se nedivím že jsi stále nepodepsala..
Je možné podat sama výpověď, když ona není ochotná spolupracovat???? Na smlouvě jsme podepsané obě dvě..
Jde mi hlavně o to, aby se odsuď odstěhovala.. A já tu mohla od nového roku bydlet v klidu.. sama nebo s někým jiným..
Děkuji za všechny rady..

Re: Výpověď z podnájmu

Karel Dlouhý, 28.11.2010 21:09:24

Není mi jasné, proč i Vy dáváte výpověď, když tam chcete bydlet nadále.
Resp. proč neprovedete změnu podnájemního vztahu dodatkem k původní smlouvě, čili dohodou.

Pokud ta spolubydlící prohlašuje, že se chce odstěhovat, ale výpověď podepsat nechce, tak s tím těžko můžete něco dělat.

Markéta Krásová, 28.11.2010 21:15:31

No, myslela jsem to tak, že výpověď podáme obě dvě.. nechtěla jsem aby věděla, že tu chci zůstat..

Takže,já když budu chtít odejít, tak nemůžu, pokud to ona nepodepíše??

Kdyby se stěhovala někam jinam.. stačí, když podám výpověď já sama a jí to oznámím.. tak můžu odejít..??
Přeci, tu nebudu zůstávat, když nechci..jen proto, že ona nepodepíše výpověď..

Nebylo by řešením, kdyby nás vyhodila ta paní, od které máme pronajatý byt?

Moc děkuji za odpověď.

Milan Zeman, 29.11.2010 08:29:21

Samozřejmě, že můžete podat výpověď sama, smlouva pak bude trvat mezi spolubydlící a pronajímatelem. Ta paní vás jen tak vyhodit nemůže, protože nájem bytu je chráněný zákonem a lze vypovědět pouze z přesně určených důvodů (hrubé porušování dobrých mravů v domě atd.).

vypověd´ z podnájmu

jana kalinčíková, 29.08.2010 07:40:51

DOBRÝ DEN,MOHU DÁT OKAMŽITOU VÝPOVĚD´Z PODNÁJMU Z DŮVODU NEPLACENÍ NÁJMU A NEKOMUNIKACE S PODNÁJEMCEM-DĚKUJI JANA

Re: vypověd´ z podnájmu

Petra Janátová, 06.09.2010 15:06:50

Dobrý den, toto bohužel není možné. Musíte dodržet občanský zákoník - nájemci doručit písemnou výpověď, kde bude určena 3 měsíční výpovědní lhůta, bude v ní uveden výpovědní důvod (dle § 711 občanského zákona) a možnost podat žalobu o určení neplatnosti výpovědi, příp. závazek zajistit nájemci odpovídající bytovou náhradu.

Pronájem bytu

Petra Kollerová, 03.05.2010 09:46:53

Máme v rucepouze smlouvu PRE a Plynáren a nemužu jít s dcerou na ulici a to že pan majitel nám chodí do bytu bez oznámení a jak se mu zachce nám také není příjemné.Prosím poraďte mi.Děkuji moc

Pronájem bytu

Petra Kollerová, 03.05.2010 09:44:19

Bydlíme v pronajatém bytě od 15.3.2010.Při nastěhování jsme složili nájemné a kauci ve výšši jednoho nájmu.Nastěhovala jsem se ouze s 6ti letou dceerou a po 14 dnech jsem se rozhodla,že k nám pujde bydlet můj přítel.Pan majitel proti tomu neměl námitky a vše bylo v pořádku až do doby než nám pan majitel oznámil,že přítel musí být zapsán v nájemní smlouvě.Panu majitelovi trvalo 14dní než vypracoval smlouvu novou.2.4.2010 jsme byli s panem majitelem(jelikož jsme neměli v ruce nájemní smlouvu) na Pražské energetice a Plynárnách přepsat elektroměr a plynoměr na naše jméno a vše proběhlo v pořádku a majitel přislíbil,že smlouvu sepíšeme po víkendu.Stále se nic nedělo a minulí týden přišel pan majitel stím,že se máme vystěhovat.Stímjsme nesouhlasili a trvali na podpisu smlouvy.Za dvadny jsem přišla domů z práce apan majitel seděl v našem pronajatém bytě a popíjel naší kavu stím,že vymení zámek a v pondělí což je dnes nám přijde vyházet věcipřed barák.Máme jem smlouvu z PRE.Má na to právo?

Výpověď z podnájmu

Roman Kamarýt, 17.01.2010 12:17:55

Dobrý den, máme smlouvu o podnájmu, kterou jsme nyní vypověděli. Při podání výpověďi byl majitel evidentně "naštván" a při diskuzi o kauci a dalších věcěch vypadal, že si vymyslí cokoliv, aby nám kauci nemusel vracet. Např. že bude muset vymalovat atd. V bytě bydlíme jeden a půl roku. Při převzetí nebyl evidentně nově vymalován. O byt se řádně staráme, uklízíme atd. Má právo po nás chtít vymalovat celý byt? Byt není nijak poškozen a dle našeho názoru je vše ve stavu shodném se stavem při převzetí bytu. Děkuji za názory.

Nájem

Rudolf Valášek, 21.03.2009 12:24:30

Dobrý den bydlíme v podnájmu a majitely sme daly dvoumesicni vratnou kauci stím že až budeme chtit skoncit v podnájmu bud ze mu nebudeme platit ty dva mesice najem a nebo ze nam to vrati.
Ted k prvnimu sme mu dali vypoved a tak nak sme ve financni krizi tak sme mu napsali ze mu ty dva mesice nezaplatime at si to vezme ste kauce.On nám nato napsal ze bude lepsi kdyz mu najem zaplatime a ze nam tu vratnou kauci na konci pri vraceni klicu vrati.Jenze my uz penizky na najem nemame takze by nam pomohlo kdyby si to vzal ste kauce po dobu dvou mesicu .Podle me vtom nevydim problem ale spis bych vedel nazor odbornika aby nas treba nako nazazaloval atd jestli nato ma pravo .dekuj za odpoved

Re: Nájem

Pavel Hlava, 02.06.2009 21:36:23

Neuvedli jste mnoho okolností. Proto bude nejlépe poslat mi Vaši nájemní smlouvu na můj email: pevelhlava@email.cz

Jinak Vás asi nepotěším. Vratná kauce je obecně určená k řešení pohledávek až po předání bytu po uplynutí výpovědní lhůty. Např. něco bude chybět nebo se vyskytne jiná vážná závada plynoucí z jiného důvodu než běžné opotřebování bytu, přičemž bude muset být prokázána Vaše odpovědnost. Já doporučuji klientům uzavřít zároveň s podnájemní smlouvou pojištění odpovědnosti za škody (asi 500 Kč za kalendářní rok pro plnění do 2 000 000 Kč).Obecně tedy musíte nájem zaplatit nebo i kauci dorovnávat.
Dále pronajímatelé uzavírají navíc mimo kauci ještě zálohu na teplo a vodu. Proto je nutné, abych znal Vaši smlouvu.

Výpověď z podnájmu bez výpovědní lhůty

Lenka Prokšová, 06.10.2008 14:07:59

Dobrý den, naše podnájemnice se po sdělení,že chceme byt prodat, tajně odstěhovala. Následně poslala výpověď,kde uvádí, že výpověď je bez VÝPOVĚDNÍ LHŮTY, protože v bytě je plíseň (vada střechy - bude opraveno v září),což zdravotně ubližuje její dceři,která je uznána zdravotně postiženým dítětem s kožní vadou. Údajně byla dcera kvůli plísni i v nemocnici. Dále ve výpovědi vyhrožuje, že pokud budeme trvat na dvouměsíční výpovědní lhůtě, tak to dá k soudu. Smlouva neumožňuje dát výpověd bez výpovědní lhůty z důvodu zdravotní závadnosti bytu. Klíče od bytu byly od podnájemnice převzaty za účelem kontroly bytu. Výpověď byla doručena poštou. Byt jí byl nabídnut k odkupu, ale ona ho chtěla koupit pouze za nižší cenu. Je možné, aby podnájemnice dala výpověd bez výpovědní lhůty? Kdybychom podali žalobu, máme šanci vyhrát? Jak z ní jinak dostat peníze? Je nutné byt ještě předat oficiálně? Půl roku tam žila s plísní a odstěhovala se až když jsme zauvažovali o prodeji. Děkuji.

Re: Výpověď z podnájmu bez výpovědní lhůty

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.10.2008 15:22:16

Dobrý den,
kvůli zdravotní závadnosti bytu může nájemce odstoupit od smlouvy - což by bylo bez výpovědní lhůty. Je však otázka, zda ten byt byl opravdu závadný a kdy se tak stalo - nemohla by např. po urč. době odstoupit, pokud by byt byl v takovém stavu již při nastěhování se.
Výpověď může podat bez udání důvodu - musí však dodržet 3měsíční výpovědní lhůtu. Napište jí, že podle Vás nájem stále trvá a za celou dobu budete požadovat nájem. A pokud po celou dobu této lhůty nebudete mít v bytě jiného nájemce, můžete dlužné nájemné požadovat i soudní cestou.

Re: Výpověď z podnájmu bez výpovědní lhůty

Lenka Prokšová, 07.10.2008 07:08:34

Dobrý den,
děkuji za odpověď na můj dotaz. Podnájemnice bydlela v bytě 3,5 roku. Při nastěhování do bytu zatékalo díky špatné střeše, nicméně plíseň se vyskytuje zhruba půl roku. Podnájemnice toto hlásila na bytové družstvo, které bude záležitost řešit teď na podzim. Právo odstoupit od smlouvy z důvodu závadnosti bytu má nájemce, ale nikoli podnájemce. Chápu obč. zákoník správně?
Mám strach z jedné věci. Když podám na podnájemnici žalobu a ona u soudu předloží lékařské posudky svého dítěte (nevím, co je jejich obsahem) s tvrzením, že jsme mu závadností bytu poničili ještě více zdraví, nemůže se to obrátit proti nám? Podnájemnici jsem několikrát vysvětlovala, že když se jí stav bytu nelíbil, mohla se kdykoli odstěhovat. Zarytě mi tvrdila, že neměla vhodný byt pro své dítě na přestěhování.
Ještě k formální stránce výpovědi. Je povinné, aby ve výpovědi podnájmnice uvedla odvolávku k nějakému paragrafu OZ? Moc děkuji za odpověď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »