vlastnická práva k bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vlastnická práva k bytu

veronika majerová, 03.10.2008 19:47:56

Dobrý den, moc prosím o radu.

Trocha historie:
Moje matka se kdysi dávno vdala a záhy se zase rozvedla, ale během manželství oba dva manželé vstoupili do bytového družstva. Po rozvodu nebyl jejich majetek nikdy vypořádán, družstvu ani jeden z nich neoznámil, že jsou rozvedeni a po 30 let byli vedeni jako manželé a nájemci družstevního bytu. Exmanžel v bytě zůstal a moje matka odešla a nebydlela tam. Matčin bývalý manžel zemřel, zanechal po sobě 2 děti. Moje matka se smrtí svého exmanžela stala jedinou nájemkyní onoho bytu. Bylo se ale třeba vypořádat s jeho dětmi. Byl proveden soudní odhad tohoto družstevního bytu a jeho dětem se vyplatila polovina podílu, který tehdy oba dva manželé do bytu vložili, a který časem nabyl na hodnotě.
Vyrovnání proběhlo.

Věc, která mě nyní zajímá:
Moje matka neměla dostatek financí, aby je vyplatila. Já jsem si tedy vzala úvěr a tím jsme zaplatili. Poté, si matka nechala okamžitě byt převést do osobního vlastnictví - je jedinou majitelkou onoho bytu.
Zajímá mě, zda mám teď nějaký právní nárok na půlku toho bytu nebo jsem jen pomohla svojí matce financovat nemovitost.
Úvěr je samozřejmě psaný na mě. Já a ani matka s tím však nemáme žádné náklady, protože splátky úvěru se platí z nájemného třetích osob.

Celkem ráda bych věděla jaká vlastnická prava k bytu mám, a jestli vůbec nějaká.

Děkuji

Confet

Re: vlastnická práva k bytu

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 12:16:42

Dobrý den, pokud nemáte výslovnou dohodu, která by Vám nějaká vlastnická práva zaručovala (např. darování podílu na nemovitosti), pak Vám samotnou půjčkou k bytu žádné takové nároky nevznikly. Půjčka peněz je samostatným právní vztahem odlišným od vztahů k nemovitosti. Tu vlastní výlučně matka, Vy k ní žádná vlastnická či jiná věcná práva nemáte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »