Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý večer mám kamaráda,kterému partnerka se kterou žil neplatila půjčku kterou si vzal na sebe výživný na svoje dcery za co dostal rok podmínky pojistku na auto kde vznikl dluh celkem to dělá 270000kč,když se to dozvěděl přiznala mu i písemnou formou že mu udělala dluh jelikož finančně pomáhala svojí matce z financí které jí kamarád dával na pohledávky co měl podepsala i uznání dluhu kde se zavazuje platit 6000kč,ale dosud neposlala nic kamarád musel odejít za líp placenou prací kde mu vše strhávají exekučně byl s tím i na polici jelikož ona nereaguje ani na dopisy(chodí zpět)a tam se mu příslušníci vysmáli jak by měl postupovat?Ona finance má vdovský a sirotčí důchod 22000kč měsíčně a neposílá mu nic kamarád je zoufalý....je nějaká možnost??děkuji
V kůži Vašeho kamaráda, pokud má vše podloženo smlouvou, bych podala návrh na exekuci pohledávky u své přítelkyně. Spojení s advokátem, který se touto problematikou zabývá by bylo vhodné a určitě poradí jak na to. Hezký den.
Dobrý den, před cca 16 měsíci jsme půjčili rodinné známé poměrně vysoký finanční obnos ve snaze pomoci při její tíživé finanční situaci. Vše doloženo smlouvou, ve které se zavazuje, že bude tuto částku postupně splácet a do roka bude vše splaceno. Bohužel ji naše finanční pomoc nepomohla. Nyní požádala dokonce o osobní bankrot, který ji patrně nemine. Z naší pujičky nám nevrátila ani korunu. Máme šancí dostat zpět půjčené peníze. Prosím poraďte.
Podejte si co nejdříve k soudu návrh na vydání platebního rozkazu vůči povinné. Zároveň je třeba sledovat, zda s povinnou nebylo zahájeno insolvenční řízení, případně je třeba Vaší pohledávku řádně uplatnit v tomto řízení. http://www.lidovy-zastupce.cz/
Dobrý den, jedinou Vaší možností pokud známá vyhlásila osobní bankrot je, si přihlásit k soudu kde známá podala návrh na oddlužení pohledávku, kterou podložíte smlouvou a vrátí se Vám alespoň část půjčených peněz, podle toho kolik bude známá moci splatit všem věřitelům, ale minimálně 30%.
Dobrý den,
mám problém s tím,že před rokem nám zemřela maminka a udělal se pohřeb,který byl psán na bratra.bratr dostal od nás peníze na jeho úhradu,ale bohužel stále jej nauhradil a nikdo nám nevydá urnu dokud nebude dluh splacen.Chci se zeptat jde dluh za bratra od pohřebního ústavu převzít a následně vymáhat po bratru tuhle částku??
děkuji
Dobrý den. Je možné uvalit exekuci na dědictví, které ještě nebylo uskutečněno? Jaká se dá očekávat odměna exekutorovi? Situace - žaloba na neplacení výživného, otec nemá z čeho zaplatit, exekuce, není čím uspokojit exekuci, - je možné ji uspokojit z jeho budoucího dědictví? Pokud mne vydědí, změní se tím něco? Mnohokrát děkuji za odpověď. TM
Viz nadpis. Pokud si firma půjčí od banky peníze na směnku, ručí se (jako obyčejně) majetkem firmy a nebo i soukromým majetkem ředitele firmy (tj. i jeho rodiny)? V případě že ano, vztahuje se totéž na děti - budou muset platit dluhy nebo se to na ně už nevztahuje, pokud se zřeknou dědictví?
Děkuji za odpověd
Dobrý den, ještě doplnění otázky k předchozímu dotazu, požadují po ní zatím pouze dluh u pojišťovny, máme se děsit ještě následných nákladů? zatím o ničem nebyla řeč.. děkuji m.
Dobrý den,
minulý týden (rok2012) přinesl soudní vykonavatel exekuční příkaz na majetek manželky. Soudní příkaz byl vystaven roku 2005, právní moc leden 2006. Rozhodnutí soudu ji nikdy nebylo doručeno, neboť změnila bydliště a po svatbě i jméno, vše bylo hlášeno na matrice, radnici atd atd. Exekuce se vztahuje na požadavek správy sociálního zabezpečení z roku 2001 na dluh ve výši cca 6000,- kerý vznikl tehdy tak, že tehdejší manželčin zaměstnavatel nerozepsal a manželka to i při předání přiznání potvrdila, celoroční příjem, takže jí napočítali měsíční zálohy na sociální dle toho zdánlivě nárazového příjmu. Uhnali ji až po delším čase, vše se vysvětlilo ale penále za nezaplacené zálohy ve výši cca 8500,- zůstalo, i když příjem v následujícím roce měla 0, neboť se nám narodili děti. Jestli došlo k domluvě si přesně už nepamatujeme, matně si pamatuji že k nějaké domluvě došlo a že jsme to měli za vyřízené po zaplacení části peněz, možná fabuluji. Otázka je prostá, co s tím. děkuji m.
Dobrý den,od roku 2004 mám u pojištovny allianz dluh 1830kč za který mi přišla jedna upomínka též v roce 2004 a druhý dopis výzvu k zaplacení dluhu jsem dostal až ted 30.3.2012 od společnosti TARAKANs.r.o.nevím jestli to mám zaplatit nebo jěstli je už promlčen děkuji za pomoc
V případě, že na Vás podají žalobu (platební rozkaz), lze uplatnit námitku promlčení. Pozor, pokud prošvihnete nějakým způsobem poštu a dojde k fikci doručení. Bude-li dlužná částka na Vás vymáhána, budete ji muset uhradit. Bez námitky promlčení zůstává dluh dluhem! http://lidovyzastupce-cz.webnode.cz/
Dobrý den,před časem jsem sestře umožnila využívat můj bankovní účet,který jsem si udělala na své jméno,protože svůj měla zastavený exekutorem. Banka ale nabízela půjčky přes internetové bankovnictví,kterou si sestra za mými zády s bankou uzavřela a došlo až k exekuci. Sestra je ochotná se přiznat na policii,a chci se zeptat,jestli mi tím smaže černý záznam a já nebudu muset nic platit?
Dobry Den.
V roce 2009 jsem si vzal hypoteku na byt od ceske sporitelny kterou pravidelne platim.Problem je ale s najmem ktery obyvatele bytu 2 roky druzstvu neplatily a nyni je vydan soudni prikaz k exekuci.Odvolani bylo zamitnuto. Od roku 2010 jsem trvale odhlasen z CR a ziju v Nemecku a nikdy jsem o dluhu nevedel a nebyl informovan,byt totiz obyvaji rodiny prislusnici s kterymi ale nemam kontakt(komplikovane)To ,ze o byt prijdu pocitam ale ma otazka je ,zdali muze banka ci druzstvo dluzne castky vymahat i v zahranici ,exekuce na plat ci pozastaveni konta ci zabaveni majetku.
Dekuji
dobry den mam dotaz v 18 letech sem se zadlužila u česke spořitelny 100000 a u gemoney bank 250000 skoro dva roky sem to splacela řadně ted to nesplacim asi 3 roky jsu na mateřske dovolene a nemam na to mohu se bat že je to trestny čin mohu byt za to souzena?Ja bych to splacela rada ale když mam zajem o splatky tak mi v bankach řikaji že musim zaplatit nejmin 70000 a že mi potom umožni splatky ve vyšši 5000 ale ja na to nemam tak nevim co mam dělat mužete mi poradit předem děkuji za odpověd
Dobrý den, pomáhám lidem s oddlužením přes advokátní kancelář.Pokud budete mít zájem tak mne kontaktujte na tel. 601 375 299 email: insolvence.marek@seznam.cz
p.s.: pomáháme proti exekucím a exekutorům).
pan Marek
Dobrý den, pomáhám lidem s oddlužením přes advokátní kancelář.Pokud budete mít zájem tak mne kontaktujte na tel. 601 375 299 email: insolvence.marek@seznam.cz
pan Marek
dobrý den chci se zeptat co potřebuji a musim udělat abych zachránila své movité věci - elektronika a nábytek před jeho exekucí? bydlíme spolu 5 let a máme dítě. exekuce je na 260tis.
pan Marek
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co mám dělat, když mi přišla exekuce tento rok 2012 za neuhrazenou pokutu od DP, o které si nejsem vědoma a hlavně v rozhodnutí od soudu z r.2005 je sice na mé jméno, ale na neznámou adresu, na které jsem nikdy nebydlela. Takže jsem ani nemohla reagovat. Ano jela jsem kdysi načerno, ale pokutu jsem v následujících dnech uhradila. Doklad samozřejmě po tolika letech nemám.
Děkuji za odpověď
Ve Vašem případě je třeba vrátit se na začátek, prostudovat spis u soudu. Z Vašeho dotazu není jasné, v jakém stádiu se Vaše věc nachází. Můžete mně kontaktovat na
http://lidovyzastupce-cz.webnode.cz/
Dobrý den roku 2009 byla vydána exekuce na částku 24.a nějaké drobné v roce 2010 jsem obálku dostala do ruky a začla následně řešit kdy mi byl schválen splátkový kalendář na danou částku.Na začátku letošní roku kdy jsem volala ohledně své exekuce kdy mi byl pozastaven účet ( což mi zase tak moc nevadí ) jsem zjistila že mi tam naskočilo dalších 20tisíc tak jsem zavolala do Plzně a žádala jsem vysvětlení nebo at mi zašlou náklady exekučního řízení místo toho mi poslali jen sdělení se slovy že dlužím 45.579,54,- uhrazeno 29.579,54kč.Již bylo uhrazeno 16.000kč a následně mi bylo napsáno že náklady byli navýšeny právního zastoupení a za provedený výkon trvalého bydliště ( tam nikdo nebyl ) a další náklady takže mi ani pořádně nevysvětlili za co mi naskočilo během splácení dluh o 20tisíc .Minulý týden jsem se zaregistrovala do CEE ( centrální evidence exekucí ) kde jsem se včera dozvěděla že moje exekuce kterou splácím měsíčně tak jak mám byla 6.2.2012 zapsánado CEE dá se s tím něco dělat?
Narazila jste zřejmě na hladového exekutora, který využívá mezery v exekučním řádu a neznalost povinných. Na posouzení zda je vše v pořádku či nikoliv, jsou třeba přesné informace, můžete mně kontaktovat na http://lidovyzastupce-cz.webnode.cz/
Dobry den,potrebovala bych se zeptat,od rijna je proti me vedena exekuce,kdy mi byla dana exekuce na plat,nasledne jsem zjistila,ze mam uvalenou exekuci i na svem bankovnim uctu.Jiz tedy skoro pul roku jsem bez financnich prostredku, je nejaka moznost proti tomu podat nejakou zadost o vyplaceni alespon zivotniho minima?
Vaši situaci lze řešit podáním návrhu na zastavení části exekuce. Tento postup nedoporučuji, je zbytečně zdlouhavý a komplikovaný. Tvůrci zákonů na tuto alternativu zřejmě úmyslně zapomněli, řídící se heslem: „Pomalu platící dlužník je lepší mrtvý hladem než živý, třeba něco zdědíme“. Jediné řešení v reálném čase je, že si zbytek mzdy necháte vyplácet hotově, nebo složenkou. Pokud zaměstnavatel odmítne, záleží zda v pracovní smlouvě je způsob výplaty uveden. Lze si nechat zasílat Vaší mzdu na účet jiné osoby, nemusíte se obávat, její účet tím neohrozíte.
http://lidovyzastupce-cz.webnode.cz/
Dobrý den,
to je absurdní ! Jestliže zaměstnavatel obdrží exekuční příkaz na mzdu, je povinen jej dodržet. Ze zákona ponechává zaměstnanci minimální mzdu (její výše je opodle vyživovaných osob) a zbytek musí posílat exekutorovi. Pokud tak neučiní, hrozí zaměstnavateli pokuta, je tedy nemožní, aby část mzdy vyplácel hotově. Pokud by k něčemu takovému dočlo, nebo pokud by mzda byla zasílána na účet třetí osoby, dopouští se povinný a možná i zaměstnavatel trestného činu obcházení věřitele. Popsané řešení je nejen nemožné, ale nevíc protiprávní!
Vaše odpověď je sice v podstatě pravdivá, ale špatně jste si prostudoval otázku i naší odpověď. Tedy upřesňuji, pokud nezabavitelná částka mzdy je zaslána povinnému na účet, který má též blokovaný exekucí, což už je jiný, další exekuční nástroj, je s těmito penězi nakládáno jako s běžnou hotovostí na účtu povinného a povinný k nim nemá přístup. Jediným a zcela legitimním řešením v reálném čase je změna způsobu výplaty, v tomto případě její nezabavitelné části. Vše je v souladu s nedokonalým exekučním řádem, který tuto situaci a mnoho dalších záměrně přímo neřeší. Doporučuji nejdříve myslet, pak psát. tým Lidového zástupce
Dobrý den, byl na mě vykonstruován dluh. Není žadna smlouva. Dluh udajně činí 5000, ale já jsem si pujčku nikdy nebral. Dotyčný se ale neustále tohoto nesmyslu domáhá. Chci se zeptat může mě dát na policii ? Jak se mohu proti tomuto bránit ? Díky.
Dobry den,
donedavna jsem splacela dve exekuce od dopravniho podniku mesta brna ve vysi 35tisic kc.. a prislo dalsi prekvapeni dalsi 3 exekuce ve vysi dohromady pres 60tisic kc.. vsechno to jsou nezaplacene pokuty za jizdenku v cene 10kc z doby kdy jsem byla studentka temer bez penez.. uz pres 4 roky neziju v ceske republice a adresa kam mi nejspis do ted dochazely upominky je moje stara trvala adresa, kde uz temer 8 let neziju.. od te doby jsem se nekolikrat stehovala, proto jsem az ted zmenila svoje trvale bydliste na Mestsky urad mesta Brna..
Zajima me, jestli se da exekuce zmirnit nebo pozastavit nebo pozadat o zmirneni nebo odpusteni advokata nebo podnik, ktery se ode me snazil vymahat penize pred tim...
kdyby ke me nejake dopisy dosly, tak bych se to snazila resit driv a ne ted platit temer sto tisic temer za nic, absolutne za nic vazneho.. sto tisic jsem za cely zivot na mestske doprave neprojezdila..
dekuji , pokud se mi pokusite poradit..
krasny den
Marcela
Dobrý den, pomáhám lidem s oddlužením přes advokátní kancelář.Pokud budete mít zájem tak mne kontaktujte na tel. 734202330 pan Marek (p.s.: pomáháme proti exekucím a exekutorům). email: insolvence.marek@seznam.cz
Zdravim,chtel jsem se touto cestou zeptat nejakoho exekutora nebo policisty zda muzui byt odsouzen za dluhy ktere mam,je mi 23 let,jsem vyuceny prodavac ale jsem jiz 5 let bez prace,kdyz mne bylo 18 let vzal jsem si vuz na uver v hodnote 100000kc ale s navysenim mne bylo dano 260000kc,pujcku z kB 81000kc,a dale ge money bak pujcku 75000kc,celkem am dluhu cca 600000kc,ale nevim jak dale co mam delat?Nepobiram ani socialni davku bubec nic,jiz si ji vybavuji muzu na kazde posilat aspon 500kc?Dekuji za odpoved
Chlape, co jste to prováděl?! Dluhy obecně trestné nejsou, nicméně pokud si někdo bez práce půjčí 100tis + další, dá se to bez dalšího už kvalifikovat jako trestný čin §224 trestního zákoníku, způsobení úpadku. Dále by se mohlo jednat o úvěrový podvod, to bych ale musel vidět vaše smlouvy s Komerčkou a GE. První skutek (100 tis.) již nejspíše bude promlčený, u dalších půjček záleží na tom, kdy Vám byly poskytnuty. Občanskoprávně (aby Vás celý život neotravovali exekutoři) by teoreticky pro Vás hrál institut oddlužení podle insolvenčního zákona, ale to byste minimálně musel mít práci a k tomu ještě dobře zaplacenou.
S pozdravem Karel
Dobrý den, ve vašem případě bych poradil najít si urychleně dobrou práci a po půl roce zažádat o Insolvenci.Dluhy Vám budou narůstat a je to koloběh z kterého se jen tak nedostanete proto Vám radím to urychleně řešit.Pokud budete mít zájem o oddlužení tak se mi ozvěte na email: insolvence.marek@seznam.cz
Dobrý den,přišlo mi poštou,že mam exekuci na rodičovský příspěvek,který činní 4300,-.Tento příspěvek mi chodí složenkou a je to jediný příjem,který mám.Mám 3 letého syna a teď nevím,zda na to exekutor má právo.Snad by měl člověk alespoň dostat životní minimum?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Barbora
Existuje tzv. nezabavitelná částka, která nemůže být předmětem exekuce. Její výše se složitěji počítá, ale můžu Vám s jistotou říct, že pokud máte uváděný příjem a žádné další, nemůže být tento příspěvek (vzhledem k jeho výši) postihnut exekucí.
Dobrý den,
zapomněla jsem včas zaplatit blokovou pokutu, byla udělená 22.12.2011, vzpomněla jsem si na ní teď, takže bude zaplacená 16.1.2012, nikdo mi jí úředně nepřipomínal a podobně, mám jí normálně zaplatit, nebo už je na to nějaký jiný postup? A jak případně zjistím, jestli je všechno v pořádku?
Dobrý den, určitě by to chtělo ověřit si jestli se Vám na této pokutě nenavýšil úrok za to že jste ji včas neuhradila.Myslím že by Vám měly tuto informaci dát na Finančním Úřadě.
Dobrý den,
mohu se optat, mám přítele se kterým nebydlím, má finanční problémy a bojím se, když se ke mě nastěhuje, že bych mohla přijít o svůj majetek. Je to možné, či nikoliv? Nebo stačila by smlouva o nájmu s ním? Děkuji
Dobrý den, v tom případě nenechte aby měl ve vašem bytě trvalý pobyt. Určitě stačí smlouva o nájmu s ním ve které uvedete že byt je plně vybavený a nevlastní v něm nic. V případě že by to i tak exekutor zkusil pak stačí doklady nebo svědectví že jsou věci vaše.
Pokud bude přítel mít zájem o oddlužení ať se mi ozve na email: insolvence.marek@seznam.cz
Dobry den.
Nevim zda-li jsem zvolil spravnou rubriku.
Ale jde mi o to.U sousedu maji spatne udelanou strechu a jiz nekolik let jim pod ni zalitava snad 1000 hlave hejno ptaku,asi vrabcu.Ktere tam hnizdi a samozrejme vyvadeji mlade.Jedna se mi o to jak mohu donutit souseda strechu opravit,kdyz krome slibu na domluvu nereaguje? Vykaly ptaku ktere vypousteji na nas pozemek pres ktery letaji jsou nesnesitelne.Mame 3 auta a musime je 2x tydne myt.A take mame male dite,jehoz hracky vypadaji jako ptaci latrina,coz neni moc hygienicke.A to nemluvim o ostatnich vecech..Da se to nejak pravne resit ??????
Predem dekuji za odpoved
dobry den
Manzelovi dosly tedkom 2 exekuce v celkove vysce 200tisic..Tolik penez nikde nesezeneme aby se to dalo zaplatit.Je mozne se snimi nejak treba dopisem domluvit o splacenim postupnem..Ale je problem ze manzelova vyplata je 8600 a ma materska 3800 a mame 2 deti takze ty splatky by nemohly byt vyssi ne 1500 mesicne...ma to vubec cenu jim tam posilat nejaky dopis?Manzel me furt rika ze mam sepsat dopis a ja nevim ani co by vnem melo byt
dekuji
Dopisem se těžko domluvíte - spíše osobním jednáním.
Ale pokud jste to již nechali dojít na exekuci, tak máte malou šanci.
Dobrý den, pomáhám lidem s oddlužením přes advokátní kancelář.Pokud budete mít zájem tak mne kontaktujte na tel. 734202330 email: insolvence.marek@seznam.cz
(p.s.: pomáháme proti exekucím a exekutorům).
pan Marek
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám na krku exekuci a ta činí 70000 kč jelikož jsem na mateřské dovolené tak to splácím po 2000kč ale asi to nestačí protože mi chtějí provést exekuci a nevím jak dál přítelovi se to bojím říct a od září chci jít do práce ale zatím nevím co mám dělat nejde nějak pomoci?Děkuji
Dobrý den.Mám několik dluhů,ale nezvládám je platit v plné výši,jak jsou domluveny splátky s věřiteli.Chtěla bych se zeptat,zda mi hrozí nějaké problémy ze strany věřitelů,pokud budu své dluhy splácet,ale ne v plné výši určených splátek.Podotýkám,že domluva není možná(nechtějí přistoupit na nižší splátky i když jsem nezaměstnaná).Děkuji za odpověď.S pozdravem Z.Rubnerová
Pokud nebudete splácet, mohou vás dát k soudu a pak exekuci.
A co když budu splácet přesně tak jak mám,ale ne stanovené částky?
Platí, co jsem uvedl výše - pokud nebudete splkácet, kolik máte, tak jste v prodlení.
Dobrý den, pomáhám lidem s oddlužením přes advokátní kancelář.Pokud budete mít zájem tak mne kontaktujte na tel. 734202330 email: insolvence.marek@seznam.cz
pan Marek
Jak se vtomto státě mohu dozvědět o svých pohledávkách aniž bych stále jen platil za informace?Odpovídejte prosím na zarajara@seznam.cz Děkuji.
dobrý den rád bych se zeptal kde bych se dozvěděl o pohledávkách vůdši mé osobě. vše je skryté a jen za poplatky.nevím jestli mi něco hrozí ale nemám se to jak dozvědět děkuji
dobrej chtel sem se zeptat delam v zamesnani ted sem mnel dostat trinactej plat a nedostal sem je svoji malou casku a jeste si ktomu vzali zmoji veplat tu samou casku potreboval bych to nak visetlit co muze udelat egzekuce kdyz mne zemzdy strhavaj penize a ted jeste ztoho trinaciho plat si taky vzali muzete mne nak poradit dekuju milan kvasnicka
dobrý den
stalo se mi, že jsem měl dluh - ten jsem splatil soudnímu vykonavateli (hrozila exekuce majetku) - avšak několik měsíců po splycení dluhu soudu mi přišlo rozhodnutí o exekuci na výše popsaný a zaplacený dluh - na soudu v teplicích mi bylo řečeno, že na jeden dluh mohou být i dvě exekuce (jsem teď v soudní při s druhým exekutorem) - chci se zeptat - je možné na jeden dluh uvalit dvě exekuce?
děkuji
chtela jsem se zeptat
pred manzelsvim me rodice koupili byt v ov.
za manzelsvi jsme si koupili auto na uver a zarukou byl byt od rodicu.
pri rozvodu ve vyrovnani soudem bylo uvedeno ze ex manzel tento uver musi zaplatit.uver neplati a proto ho plati moji rodice ,aby jsme neprisli o byt.
ex manzel je podnikatl a vyhlasil bankrot.
moji rodice se chteji soudit o castku ,kterou mel muj ex zaplatit maji nejakou sanci????
Dobrý den,
Mám dotaz ohledně nájemní smlouvy.Uzavřel jsem před lety nájemní smlouvu, kde pronajímatelem(vlastníkem) bytové jednotky bylo město. Město byt zanedlouho prodalo a tudíž pozbylo vlastnického práva. Ptám se, je nájemní smlouva uzavřená mezi mnou a městem stále platná? Nebo nový vlastník bytu je povinen uzavřít novou nájemní smlouvu?
Děkuji za odpověď
S pozdravem Jan Veselý
Dobrý den,žádám o radu.Jsem před rozvodem a manželka se odmítá podílet na platbě nájmu,je možnost ji donutit k platbě a doplacení dluhu.A jestliže chci opustit společné bydlení před majetkovým vypořádáním ,můžu si odvést část věcí k zařízení nového bydlení,nebo mi v tom může přivolaná policie zabránit?Domluva není možná.Ďekuji.
Vážení mám otázku. Ak by som si vzal hypotekárny úver a moja nová manželka je zaťažená konkurzom na majetok dlžníka ešte z predchádzajúceho manželstva, je možnosť, že mi peniaze z úveru zoberú? Úver bol nadobudnutý po sobáši a manželka vstúpila do manželstva bez majetku. Na hypotéke je však podpísaná.
Dobrý den.
Podávala jsem návrh na částečné zastavení exekuce, protože mi exekutor obstavil účet se 40 tisíci. Návrhu exekutor vyhověl, ale měsíc po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí mi všechny peníze z účtu sebral. Exekuce byla vedena proti bývalému manželovi za dluh před manželstvím, mě exekutor přibral jako dalšího účastníka řízení. Jak mám postupovat, abych od něj dostala peníze zpět ?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč mi byl vystaven platební rozkaz na 4x v poměrných částkách a ne 1 na celkovou částku? Děkuji
Dobrý den,
pokutu za špatné parkovánní jsem bohužel zaplatila pozdě,5.5.tohoto roku a zároveň tento den vydal soud rozhodnutí o exekuci a zaplacení částky 8000 kč, prosím,jsem povinna zaplatit celou částku, nebo vůbec nějakou částku a jak mám postupovat? pokuta byla 500 kč.Děkuji za radu.
Dobrý den, jelikož jste zaplatila až po podání žaloby, jste povinna uhradit i náhradu nákladů soudního řízení.
dobry den
pokud bylo vydano soudem usneseni na povereni exekutora 2007,kde nabylo pravni moc 2008/12mes..V r. 2009 zadal exekutor o zaslani nabiti pravni moci na exekucni prikaz soud,nebot srazky byly deponovane na uctu podniku,presto soud nereagoval ,aby byl zaslan az po druhe vizve exekutora ,kde opet zadal mu bylo zaslano nabiti pravni moci k 5.12.2009 ,tim se mi prodlouzilo prodleni,nebot mi je pocitano do 3/2010 je zde nejake poruseni ze strany soudu ?dekuji za odpoved
Dobrý den. Pokud nájemník platí nájem v předepsané výši, ale se zpožděním jednoho měsíce, lze po něm vymáhat např po roce od měsíce, kdy splátku vynechal, poplatek z prodlení za dobu celého roku? Děkuji.
V roce 2008 mi přišlo usnesení soudu o nařízení exekuce a následně od exekutora výzva k úhradě a příkaz k úhradě nákladů exekuce v celké částce cca 24.000,-Kč. Po dohodě s exekutorem jsem celou dlužnou částku zaplatil na účet exekutora v 6 splátkách. Nyní (po dalších 10 měsících) ale přišlo nové usnesení soudu, že původní exekutor byl rozhodnutím ministra spravedlnosti odvolán a pověřuje se pokračováním exekuce nový exekutor. Nevím jestli se mám proti poslednímu usnesení soudu o změně exekutora odvolat anebo kontaktovat až nového exekutora, s tím že byla dlužná částka včetně nákladů exekuce zaplacena.
Dobrý den,
napište novému exekutorovi i na soud, že vymáhaná částka byla zaplacena a přiložte doklad o zaplacení.
Dobrý den.Jsem rok vdaná a teď po té době jsme se z manželem přestěhovaly k mým rodičům kde máme oba trvalý pobyt.Od té doby jsme už prošli cca 13 exekucemi a z toho jsou už čtyři totálně zaplacené.Ale nejhorší je to,že exekuce chodí dál nové a nové a můj manžel ani nevý kde se to pořád bere,že tolik přestupků určitě neudělal a že se na něm dopravní podnik tímhle způsobem hojí.Chtěla bych touhle cestou poradit jak z těhdle problémů ven a jak je dále řešit.Na internetu jsem se dočetla,ža dpmb nemá nárok vymáhat pokutu starší než jeden rok.Co je na tom pravdy a jak se můžeme v této situaci bránit?Porádí mi prosím někdo?
pan Marek
Dobrý den , chci se zeptat, v případě že podám návrh na odklad exekuce popř. jejího zastavení..co se bude dít dál?V okamžiku kdy je podán takový návrh k soudu, tak exekutor dál provádí exekuci, nebo se toto pozdrží do rozhodnutí soudu který exekuci zastaví nebo odloží. Ještě..když už byla jednou exekuce odložena( před rokem) lze opětovně požádat o odložení..když v mezidobí byla část pohledávky zaplacena?
Díky moc za odpověd.
Dobrý den ,rád bych se zeptal po jak dlouhé době se mohou vymáhat dluhy z nezaplacení jízdného MHd??
Včera mě přišel dopis od exekuční kanceláře s oznámením že udělují exekuci na plat to ve výši 40 000 Kč,v roce 1998 jsem nezaplatil tři pokuty v hodnotě 198 Kč,a nyní to dělá takovouhle absurdní částku. Navíc dopis je datován k 31.7.08 a došel mě až nyní 7.7.09. Dá se stím ještě něco dělat a jaká je promlčecí lhůta v tomto případě????? Navíc za posledních deset let mě nepřišlo upozornění že jsem někde dlužen. Proč to neposílají hned ,čekají až pro ně ta částka bude zajímavá???
Předem děkuji za zodpovězení dotazu Čipčala
Dobrý den, můj přítel byl téměř donucen podepsat smlouvu o půjčce. Ovšem poté jsme si všimli, že na smlouvě je datum, které bude až za 14 dnů. Je takováto smlouva platná. Děkuji
Dobrý den,
právní úkon není neplatný pro chyby v psaní a počtech.
Ve Vašem případě je smlouva o půjčce platná.
Dobrý den,
splácím exekuci která je na mé jméno i rodné číslo, ale nesedí adresa trvalého pobytu...je pouze shodný název vesnice v níž jsem žila(veškeré písemnosti chodí na nynější adresu). Jedná se o nezaplacení jízdného MHD, touto MHD jsem nikdy nejela. Odvolání k soudu jsem podala bohužel né doporučeně, na odvolání mi nebylo odpovězeno. Přišel mi až dosis s nažízenou exekucí. Jde tuto situaci ještě nějak zachránit? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
máme syna,kterému jsme zrušili před 2 lety TP.Je veden na městském úřadě. Po třech letech ,kdy nadělal dluhy se vrátil k nám a prosil.Vzali jsme ho,ale nepřihlásili. Začal i pracovat,sice za minimální mzdu. určitě bude na něj uvalena exekuce.Výplatu posílá na mé konto a já mu ji dávám. Hrozí nám v případě exekuce obstavení mého účtu nebo zabavení majetku?On tady má opravdu jen oblečení.Děkuji.
Dobrý den,
zabavení Vašeho majetku a blokace Vašeho účtu exekutor nemůže.
Pokud má Váš syn minimální mzdu a ta je stanovena zákonem ve výši 8000,-Kč budou mu v případě nařízené exekuce prováděny srážky ze mzdy.Pokud není Váš syn ženatý je bezdětný a bude se jednat o nepřednostní pohledávku budou mu ze mzdy prováděny srážky ve výši 1126,- Kč až do úplného úhrazení dlužné p=ohledávky.Výše nezabavitelné části mzdy bude činit 6874,- Kč.Doporučuji kontaktovat všechny věřitele a dohodnout se s nimi úhradě dluhu formou splátek. Pokud nebude dluhy splácet bez nařízení exekuce a exekuce bude nařízena dlužná pohledávka naroste o odměnu a náhradu hotových výdajů exekutora.Jen pro upřesnění minimální výše odměny činí 3000,- Kč + 19%DPH tj. 3570,- Kč a minimální výše výdajů je zákonem stanovena na 3500,- Kč + 19%DPH tj.4165,- Kč celkem tedy minimální navýšení exekutora bude 7735,- Kč.Tato částka se,ale může mnohem víc navýšit,odvíjí se od včasnosti a potřebnýchh postupů exekutora až do úplného
pan Marek
Mám dotaz jak mam postupovat když byl pravomocně odsouzen syn stím že musí zaplatit škodu ale nikde nedělá jelikož se ještě učí a poškozený chce svoji pohledávku ale já ji nemohu splatit.Má právo ne podání exekuce?Muím ten dluh platit já?děkuji předem.
Dobry den,mam na vas dotaz,v minulosti jsem se nechal zlakat splacet zbozi na splatky a pred 3lety jsem se odstehoval do ciziny,ted jsem byl v cz na navsteve deti...a v tom momentu se u dveri me ex pritelkyne objevili exekutori a zacali tam olepovat vse na co prisli,ze tu jsem viden a ze je podezreni ze tu neco mam atd,nepomohlo ani to ze jsem jim ukazal ze ziji v cizine vcetne rezidentni karty a trvaleho bydliste mimo cz! byl jsem nucen to na miste zaplatit,jde mi ale o to jak se ma chranit ma ex pritelkyne proti tomuto jednani,nechci aby mela on jakekoliv problemi z toho ze mi umoznuje navstivit nase deti...dekuji mnohokrat za radu.
Dobrý den,
pokud nemáte trvalé bydliště v ČR a je toto uvedeno v CEO (centrální evidence obyvatel - evidence spadá pod Ministerstvo vnitra).Není přípustné, aby exekutor zabavoval věci na adrese, která není místem Vašeho trvalého pobytu a z této adresy jste odhlášen.Pokud jste již dlužnou pohledávku v exekučním řízení uhradil bude exekuce ukončena vydáním zániku pověření.Pro případ, že by situace v budoucnu opakovala ať má Vaše ex přítelkyně po ruce dekret na byt a evidenční list.Tímto doloží, které další osoby jsou na adrese přihlášeny k trv. pobytu.To by mělo být dostačující.Pokud se přesto stane, že bude zabaven movitý majetek, který je jejím vlastnictvím bude muset podat k soudu vylučovací žalobu na zabavené věci.S tím, že doloží kopii soupisu zabavených věcí (obdrží od exekutora na místě při zabavování) s uvedením, že se jedná o movité věci třetí osoby, které jsou jejím majetkem nikoli Vaším, že exekuce nebyla nařízena na její osobu a doklad o přihlášených osobách k trvalému
pobytu na adrese kde byl pořízen soupis mov. věcí a věci zabaveny.Můžete jí pořídit kopii dokladu Vašeho trv. pobytu, kterou také přiloží k vylučovací žalobě.Doporučuji Vám ověření v CEO jaké údaje jsou v evidenci uvedeny u Vaší osoby.
V roce 2004, jsem pracoval jako vedoucí prodejny Jednota. Při odchodu, mi při inventuře byl vyčíslen schodek necelých 32 tisíc korun, který jsem se zavázal zplatit do 30.10.2004. Jelikož jsem byl v tíživé finanční situaci, splácel jsem dluh nepravidelně po částech, ale celou částku uhradil. Nyní po mě bývalý zaměstnavatel požaduje necelých 13 tisíc, že prý ještě zbývá doplatit + penále + 10 tisíc právníkovi.Jelikož je to již stará záležitost, nemám žádný doklad kterým bych dokázal že jsem vše řádně uhradil. Část jsem posílal Jednotě ze svého účtu, a část v hotovosti složenkou. Právník jednoty dal věc k soudu a já vůbec nevím jak se bránit. Poradíte mi prosím???
Dobrý den,
doporučuji zažádat u peněžního ústavu kde jste měl účet nebo máte, aby Vám za toto období pořídili kopie výpisu z účtu.Nevím jest-li bude i Česká pošta tak vstřícná a bude platby zpětně dohledávat podle Vámi sdělených údajů.Zkuste to na hlavní centrále snad Vám vyhoví jinak se budete muset snažit složenky dohledat.Případně zažádat u bývalého zaměstnavatele o vydání dokladu s uvedením celkové částky, kterou jste již uhradil.U soudu podejte odvolání a platby doložte.Pokud doklady o platbách nedáte dohromady uveďte tuto skutečnost.Soud Vás asi vyzve, aby jste v 30 denní lhůtě buď závazek uznali nebo v případě neuznání doložili Vaše tvrzení důkazy.Hlavně reagujte v opačném případě bude soudem vydán rozsudek pro uznání a bude tak soudem uznána výše dluhu kterou nárokuje žalobce. .
Dobrý den, měla bych prosbičku. V září 2008 jsem dostala exekuci na účet ve spořitelně na určitou částku. Tu jsem během 14 dnů zaplatila v celkové výši a to dříve než to nabylo právní moci. Bylo to necelých 19 000,-. Myslela jsem si, že tím udělám jen dobře. No nakonec mi to bylo evidentně k ničemu, protože i přesto, že to mám zaplacené, tu samou částku mám na účtě pořád blokovanou a sám exekutor mi sdělil, že to pořád právní moci nenabylo a on s tím nemůže prý nic udělat. Když jsem mu navrhla, že budu kontaktovat soudce, tak mi řekl, že bych si tím mohla jen přitížit. Jelikož je to už přes půl roku, tak mi to přijde už trochu neuvěřitelné a jsem tím pádem tzv. na mrtvém bodě. Sama nevím kam se mám obrátit aby se s tím už něco udělalo.
Samozřejmě mám nový účet, ale ty peníze už docela nutně potřebuji.
Nevíte mi poradit co s tím můžu udělat?
Předem moc děkuji.
S pozdravem
Plachá
Dobrý den,
doporučuji opětovně osobní návštěvu EÚ,který byl pověřen k provedení exekuce.Žádejte, aby exekutor vydal usnesení (vlastní rozhodnutí)přibližně v tomto znění.
Povinná:....
soudní exekutor.....se sídlem......rouzhodl podle ustanovení § 52 odst. 1,2 exekučního řádu za použití § 202 odst. 1 písm. a) o.s.ř. takto:
Exekuční příkaz č.j. ....ze dne ..... přikázáním pohledávky z účtu povinné číslo ......, vedeného u ........ se zrušuje.
Peněžní ústav po doručení tohoto usnesení neprodleně odblokuje shora označený účet povinné u ....(např. ČS a.s.)a nebude tedy po doručení tohoto rozhodnutí z uvedeného účtu ani neprovádět žádné platby na výše uvedenou exekuci.Celá výše deponované finanční částky bude převedena z vnitřního účtu peněžního ústavu ČS, a.s. zpět na účet povinné.
Odůvodnění:
Pohledávka oprávněného, včetně příslušenství a nákladů exekuce je v exekučním řízení vymožena již jiným způsobem.
K další blokaci účtu a peněžních prostředků již deponovaných na
vnitřním účtu peněžního ústavu ČS,a.s. již tedy není důvod.
S ohledem na tuto skutečnost bylo rozhodnuto,, jak je ve výroku tohoto usnesení shora uvedeno.
Poučení: Proti tomuto usnesení není přípustný opravný prostředek / § 202/1a) o.s.ř. /.
Pokud Vám exekutor nevyhoví obraťte se na soud, který nařizovací usnesení vydal a žádejte o vydání nařizovacího usnesení s vyznačenou doložkou právní moci. Určitě si tím nepřitížíte a soudní úřednice Vám toto usnesení s vyznačením právní moci vystaví na místě. To pak předejte exekutorovi a žádejte ihned na místě vydání usnesení o zrušení exekučního příkazu přikázáním pohledávky u peněžního ústavu.To pak předložte peněžnímu ústavu a doufejte, že pro úřednici na přepážce bude toto dostačující a nebude čekat až jí usnesení o zrušení EP doručí exekutor.
dobrý den, jsem vdaná, máme dvě malé děti, manžel si v době našeho manželství vzal u banky úvěr na podnikání, ručí bytem, který je jeho majetkem, na bytě je tedy smluvní zástavní právo, na dobu 8 let. Zajímá mě, zda-li se v této době 8.let může byt přepsat na mě jako manželku, myslím si, že asi ne, a dále pak co se dá dělat s tím, abych se tomuto jeho dluhu vyhnula já a mé děti, v případě, že by se s manželem něco stalo. moc děkuji za odpověď!!!
Dobry den,chtela bych se zeptat jak mam pristovat k udajne exekuci.Na vysvetlenou,ziji jiz pres 15 let trvale v cizine,nez jsem ve svych 22letech opustila CR,nemela jsem absolutne zadne dluhy,nikomu jsem nerucila,od nikoho jsem si nikdy nepujcila penize,nikdy jsem nekupovala nic na uver,nemela jsem ani kreditni kartu,nic!Ted pred par dny jsem zazila sok.Volala mi jedna pani,chce stavet dum a koupit ode me pozemek,par metru,ktere sousedi s jejim pozemkem.Jedna vec byla pro me nova,vubec jsem nevedela,ze bych neco vlastnila.Pani prisla na me podle registrace katastru.Byla jsem velmi prekvapena, ze vubec neco jeste vCesku vlastnim.Ta pani volala prave vcera a zdelila mi, ze muj pozemek stoji udajne pod exekuci.Vubec tomu nerozumim,nikdy jsem nedostala zadne vyrozumeni,od nikoho,je-li osoby privatni,soudu nebo exekutora!Vubec nevim co mam delat,jsem rozvedena se 2 detmi,ziji sama z zivotniho minima,nemohu ani splacet dluh za dum,ktery jsme s ex meli tady v cizine!Koho mam ted kontaktovat?
Dobrý den,
ověřte si na Katastrálním úřadě, že opravdu nějaký pozemek v ČR vlastníte.Pokud ano a je blokován exekucí zjistěte si u místně příslušného soudu v místě dřívějšího trvalého bydliště zda bylo na Vás jako povinnou vydáno nařizovací usnesení.Pokud ano bude na nař. usnesení uveden název a sídlo exekutorského úřadu, který byl pověřen k provední exekuce.Toho pak kontaktujte a projednejte s ním celou záležitost.Požádejte exekutora také o doručení všech kopii dokumentů, které má exekutor založené ve spise.
Dobrý den,
prosím o radu. V roce 2008, v srpnu jsem se z předvolání soudu dozvěděl, že dlužím České televizi televizní poplatek za únor a březen 2004. ČT podala žalobu v únoru 2007, platební rozkaz byl zaslán úplně jinému člověku než bylo v žalobě. Ten podal proti tomuto platebnímu rozkazu odpor. Celá věc se tedy protáhla, pochynením soudu. Ke mě se žaloba dostala až v létě 2008. Dneska po mě chce Česká televiza zaplatit dluh 150,- Kč a cca 9000,- na nákladech, i za tu dobu co spis "pobíhal" po jiných soudech. Ptám se tedy, když jsem se dozvěděl, že dlužím až v červenci 2008, nedá se tu uplatnit Promlčecí doba podle (Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník Část první: Obecná stanovení Hlava osmá: Promlčení § 101, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé.Rozumí se tím od doby kdy vznikl dluh, tedy v únoru 2004.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosila bych o radu. Před cca 5 lety jsem ručila při vyřizování půjčku u Smartu. Bohužel už tenkrát ten pán věděl, že půjčku nehodlá splácet a uvedl na smlouvu špatnou adresu. Pak nesplácel, několikrát jsem ho uháněla, ale jen byly výmluvy. Mě ze Smartu nepřišla ani jedna upomínka k placení, když jsem tam volala před 3 lety, tak mi řekli, že je na něj vypsaná exekuce, ale jen na něj. Já tam uvedená nejsem. Poté byl dva roky ve vězení a jelikož je nyní venku, chtěla jsem se opět informovat. Zůstalo to stejné, je vypsaná exekuce jen na něj . Paní z exekučního úřadu mi řekla, že neví, jak se to bude týkat dál mě. Čekám rodinu, mám hypotéku a nic vlastně nevím. Nevíte prosím, co mi hrozí, zda mi něco hrozí. Děkuji mnohokrát za radu. Děkuji Monika N.
dobrý den.
Chci se prosím zeptat jak je možné,že na můj byt je udělen exekuční příkaz i přes to,že si řádně platím každý měsíc dluch na zdravotním pojištění.můj dluch činí 31000Kč.Má k tomuto kroku exekuční soud právo???
Dobrý den,
pokud oprávněný tedy zdravotní pojišťovna podala u soudu návrh na nařízení exekuce soud vydá nařizovací usnesení ve kterém bude uveden název exekutora, který je k provedení exekuce pověřen.Do tohoto nař. usn. máte možnost podat do 15 dnů od doručení odvolání.Pokud jste korespondenci nepřevzal uplatňuje se podle zákona fikce doručení tzn. nevyzvednutá zásilka se 10 den od jejího uložení na poště považuje za vyzvednutou - převzatou.
Soud tak vyznačí na usnesení doložku právní moci a exekuce se stává pravomocnou.
Toto asi bude Váš případ a tak Vám nezbývá nic jiného než kontaktovat exekutora a doložit mu všechny platby uhrazené na tuto pohledávku.Ten toto Vaše tvrzení ověří u oprávněného a provede odpočet z dlužné částky.Sepiště s exekutorem splátkovou dohodu a další splátky zasílejte na účet, který Vám exekutor uvede v této spl. dohodě.Po úplném zaplacení celé pohledávky vydá exekutor zánik pověření a doručí jej všem účastníkům řízení tedy i KÚ. Blokace na KÚ bude
zrušena až po doručení tohoto usnesení.Pokud budete dodržovat splát. dohodu neusíte se bát, že by byla nařízená dražba na Vaší nemovitost.
Dobrý den, mám dotaz. Chtěl jsem se zeptat, jestli musím hradit náklady na soudní líčení a exekuční náklady, když byl podán návrh na exekuci po celkovém zaplacení dluhu. Problém je v tom, že jsem udal špatný variabilní symbol, ale účet příjemce byl správný. Hned po zaplacení dluhu jsem se se společností spojit a chtěl aby mi zaslali potvrzení o bezdlužnosti a tím jsem přišel na špatný variabilní symbol. Dluh jsem plně uznal a splatil ve 4 splátkách ještě dříve, než podali návrh na exekuci... Jejich právník mi napsal, že to musím uhradit, protože to je moje vina... Je to tak? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat jaký je postup a je li možné provést exekuci na rodinném domě zastaveného hypotékou. A osobní vozidlo na úvěrovou smlouvu. Děkuji
zástavní právo nebrání tomu, aby byl dům prodán, jen se posuzuje, jestli výtěžek prodeje stačí k tomu, aby byly uspokojeny všechny dluhy, které na nemovitosti váznou, Pokud nestačí, tak se uspokojují v pořadí podle zákona, obvykle je nejdříve uspokojen náklad exekuce, potom zástavy, vymáhaná pohledávka a přihlášené pohledávky - upravuje to mj. § 337c občanského soudního řádu (z.č. 99/1963 Sb. v platném znění).
U té úvěrové smlouvy je to obdobné. Důležitý je obsah úvěrové smlouvy a zda je zde zřízeno zástavní právo. Bez podrobné znalosti se na tuto otátku nedá přesně odpovědět.
Dobrý den, ráda bych přihlásila svého přítele k trvalému pobytu v mém družstevním bytě a chtěla bych svůj majetek do budoucna ochránit před případnou exekucí ( přitel v minulosti exekuci měl a splácí). Jak mohu postupovat,aby mi jeho exekutor nemohl zabavit můj majetek, který jsem nabyla již dříve a koupila si sama? Stačil by například soupis majetku a úředně podepsat u notáře a poté přítele přihlásit k trvalému pobytu? Bude tímto vyloučen majetek z exekuce, která by případně byla na něj vystavena?Děkuji za odpověď.
Dobry den..rad bych vas pozadal o radu. Muj kamarad dluzi pul milionu a prisla mu exekuce na jeho byt. Presto, ze vydelava nadprumerny plat, je veden v listine dluzniku a nikdo mu nepujci. Dohodli jsme se, ze prodam svuj o neco horsi byt, predam mu penize na zaplaceni exekuce a rozdil a on na me prevede jeho byt. Rad bych vedel, jak mam vse pravnicky podlozit, aby nedoslo k zadnym problemum.Dekuji s pozdravem m
Nejlepší rada je, abyste se s odbornými věcmi obrátil na advokáta. Uvedená problematika má tolik možných úskalí, že by odpověď zabrala desítky stránek a stejně by byla neprávníkovi k ničemu. Ani právník si sám neopravuje plynové trubky, když na to nemá vzdělání, a právo je ještě složitější, než svařování trubek.
Dobřý den mám dotaz můj přítel dostal exekuci na plat dluží VZP 140 000Kč chtěla jsem se zepta co se stím dá dělat založily jsme rodinu máme uvěr na byt je to z jeho mladých nerozvážností já to vím taky jen chvíly,chtěla jsem se zeptat jestli si může zažádat o splátkový kalendář děkuji
Dobrý den,
před pád dny jsem zjistil, že mám u dopravního podniku dvě pokuty, které jsou jednotlivě 712 Kč z roku 2002 a 2003. Prosím o odpověď, zda nejsou už promlčeny, děkuji.
Záleží na tom, jestli byly včas zažalovány. Podáním žaloby se promlčecí lhůta staví a po rozsudku běží 10 let vykonatelnost.
Dobrý den,dne 10.1. 2003 mi přišla upomínka o zaplacení od společnosti Creditexpres kterou společnost Český telecom pověřil vymáháním pohledávky,která v té době činila 4700 kč.Píše se zde pokud nezaplatíme dlužnou částku Český telecom proti nám zahájí soudní řízení.Datum splatnosti uvedené částky byl 20.1.2003.CHtěla jsem se zeptat zdali neproběhla promlčecí doba a nebo jestli nemáme čekat na nařízení exekuce.Dále jsem se chtěla zeptat jak je to v případě,když firma jako je Český telecom zanikla.Dnes se firma jmenuje O2.Za radu a odpověď předem děkuji.
Dobrý den, O2 je právním nástupcem Telecomu, převzal tedy i jeho pohledávky a k neplatnosti pohledávky tedy nedošlo. Promlčecí doba je 3-letá, tudíž již mohlo dojít k promlčení. To znamená, že pohledávku nelze přiznat soudně, ale jiným způsobům vymáhání to nebrání. Jestliže podají žalobu o zaplacení, pak se budete muset bránit právě námitkou promlčení. Nejhorším řešením by bylo nebránit se a čekat na nařízení exekuce. Při výši dluhu, o které píšete, by se celková částka s úroky, soudním poplatkem a náklady na vymáhací a exekuční řízení snadno vyhoupla přes 20.000,-Kč
Dobrý den, prosím o radu...
Přítel před třemi lety začal podnikat v oblasti pohostinství se společníkem. Oba byli OSVČ, druhý společník se po dvou měsících rozhodl odejít,protože podnikání bylo strátové a požadoval zaplatit investici, kterou vložil do zřízení restaurace. Přítel tedy souhlasil,věřil že se chod rozběhne a sepsali spolu smlouvu bez notářského potvrzení. Bohužel zkrachoval a nedostává se financí na zaplacení dluhu. Musí prosím tuto částku uhradit a vztahuje se na tento dluh promlčecí doba tří let? Moc děkuji Pivoňková
Dobrý den,
neuvedla jste, o jaký dluh se má jednat; jestli máte na mysli částku na vyplacení druhému společníkovi, tak zde záleží na tom, co bylo mezi nimi přesně sjednáno, tj. jaký je obsah dohody. Podstatné je i to, jakou formou ona spolupráce probíhala...
Jestliže šlo o dvě podnikající fyzické osoby, tak je nutné použít obchodní zákoník, kde je promlčecí doba 4 letá ode dne následujícího po splatnosti.
Prosím o radu. Jaká je promlčecí doba při dluhu 60 000.- Kč. V roce 1997 došlo ke škodě 11 900,- a úroky do dnešního dne stouply tímto způsobem,je proml.doba 5 nebo 10 let? Děkuji.
Dobrý den,
Váš dotaz je tak stručný, že nelze odpovědět. O jaký dluh se jedná? Vyplývá z nějakého soudního rozhodnutí? Jaká byla splatnost? ......
V roce 1997 vznikla škoda 11 900-.Soudním rozhodnutím bylo určeno tuto zaplatit,od té doby se nikdo neozval.Až teď,rovnou od exekutora.Vše proběhlo soudem a exekutor zablokoval konto. Proto se chci zeptat na promlčecí dobu,upozorňuji,že nic písemě nepřišlo,žádné upozornění na zaplacení,žádné písemnosti o probíhajícím soudu a exekuci,prostě nic.Snad Vám to takhle popsané bude stačit,děkuji za odpověď.
Dobrý den, Vy jste dlužník a navíc o dluhu bylo pravomocně rozhodnuto. Nikdo nebyl povinen Vám připomínat nebo Vás vyzývat, abyste dluh zaplatil. To jste jako dlužník měl udělat sám. Povinnost uložená pravomocným rozsudkem se totiž promlčuje až po 10 letech. Jestliže v této lhůtě bylo zahájeno exekuční řízení, pak promlčení nenastalo. Pokud jde o exekuci, dlužník se k řízení nepředvolává a je ten poslední, komu se doručuje usnesení o nařízení. To proto, aby nějakou dispozicí ještě nestihl zastřít majetek.
Při rozjeté exekuci navíc s promlčením již mnoho nezmůžete. Dal by se zvážit návrh na zastavení exekuce, kde by se soud promlčením zabýval, ale výsledek nelze předem odhadnout.
Jen bych upřesnil, že rozsudek (platební rozkaz) je možné dát na exekuci do 10 let od jeho vykonatelnosti, ne od vzniku škody, a je to v pořádku.
Dobrý den,
moje přítelkyně si kdysi pujcila od svych dvou kamaradek mensi castky, od jedne 4000 a od druhe asi 6000, je to jiz minimalne 3 roky. Jelikoz jim nic nezaplatila zpatky ( puvodne to ani nebylo nijak dohodnuto ) a ted je ve financni tisni a nemuze zaplatit, ony kamaradky se rozhodly ze spolecne zajdou na policii. Chtel jsem se proto zeptat zda policie muze s timto vubec neco delat, jestli je nejaka promlceci lhuta a taky zda vubec mohou jit na urady bez dukazu (smlouva sepsana nebyla, penize byly predany hotove, ale vi o tom vice lidi, kteri by to asi dosvedcili ). Dluh chce zaplatit, ale momentalne nema prostredky a ony uz nechteji cekat. Dekuji za odpoved
Dobrý den,
co se týče trestního stíhání, trestnost takového trestného činu se promlčuje za 3 roky. Nicméně, podat trestní oznámení ony osoby samozřejmě mohou a to i bez jakéhokoli důkazu.
Dekuji mnohokrat za odpoved, ale mam jeste dva upresnujici dotazy? Neni to do 5000 pouze prestupek? A promlceci lhuta tri let se pocita od doby kdy byly penize predany? ( v pripade ze neni sepsana smlouva nebo jinak dolozena splatnost ).
U trestného činu podvodu je opravdu vyžadována škoda vyšší než 5000 Kč, nicméně policejní orgán by její jednání mohl kvalifikovat jako pokračující trestný čin, kdy se škoda v jednotlivých případech sčítá. Promlčecí lhůta běží od doby, kdy k jednání došlo, tzn. předáním peněz.
Dobrý den.V roce 2007 byl vydán exekuční příkaz na 80000Kč na dlužné výživné.Exekutor zřejmě sjednalsplátkový kalendář,že manžel bude na účet exekutora platit 4000Kč.Dceři bylo již 18let a exekutor jí posílá 3000Kč měsíčně na účet (ne pravidelně).Když tam dcera volala,bylo jí řečeno,že platby zadržují a část peněz jde nanáklady exekuce a že to nelze jinak vymáhat.V soudním rozsudku má napsaná 3 vozidla a ať si zjistí kde její otec pracuje a majetek.Hlášený je u své matky, ale bydlí u své přítelkyně.Žádné písemné vyrozumění od exekutora nepřišlo a když tam dcera volala,bylo jí řečeno, že neví, co po nich chce.Nevím, zda ex.úřad postupuje správně a kam se obrátit o pomoc.Na složenku dcera platila exekutorovi zálohu 2000Kč na nutné výdaje.Měla jsem za to,že výdaje spojené s exekucí platí povinný.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
a na co se ptáte? Pokud se exekutor s povinným dohodl, že mu umožní splátkový kalendář (asi nebyl žádný jiný majetek), tak podle něj teď povinný platí; ony částečné platby však také mohou plynout např. ze srážek ze mzdy. Pokud zaplatí, musí jít část těchto peněz na odměnu exekutora a část jde oprávněnému; protože exekutor si společně s exekuovanou částkou vymáhá i své náklady. Je běžné, že některý exekutor požaduje dopředu zaplacení zálohy - to je vždy na domluvě exekutora a oprávněného.
Jinak nevím, o jaké "písemné vyrozumnění" Vám jde a vůbec v čem vidíte problém. To, co jste napsala, je zcela v pořádku.
Dobrý den, děkuji za odpověď.Platby určitě neplynou ze srážky ze mzdy, jsou zasílané manželem složenkou.Jenom jsem se chtěla zeptat,zda je možné,aby ex.úřad zadržoval platby.Manžel zaslal dceři 5 ofocených složenek po 4000Kč za 5 měsíců.Dosud jí přišlo od exekutora 2x3000.A majetek měl (3 automobily, zapsané na dopravním inspektorátu a zanesené v soudním rozsudku).Pracuje na černo. Tím "písemným vyrozuměním" bylo míněno, že dceři nepřišla od ex.úřadu žádná písemná zpráva, jak exekuce proběhla, nebo, jak se s povinným exekutor dohodl.Děkuji za odpověď.
Exekutor obvykle žádné písemné vyrozumnění oprávněnému nezasílá - teprve až dojde k uhrazení veškerého dluhu vč. jeho nákladů, vyrozumí soud a věřitele o skončení exekuce. Dříve není důvod, aby Vám cokoli zasílal. Jestliže chcete mít přehled, kontaktujte ho, aby Vám písemně sdělil, jak exekuce pokračuje, co bylo vymoženo atd. atd. - on sám od sebe to neudělá, protože nemusí.
Máte možnost nahlédnout do spisu, tak to můžete využít. Náklady exekuce u opakovaného plnění jsou dost vysoké, uvedený postup by odpovídal předpokládaným tarifním hodnotám. Pokud máte důvodné pochybnosti o postupu exekutora, můžete požádat o jeho změnu. V zákopně nění uvedeno, kdy se platby odesílají, řada exekutorů je platí až po plném vymožení pohledávky. POlde uváděných údajů a předpkládaných úkonů a DPH lze odhadnout náklady exekuce v daném případě na cca 40.000 Kč, a tuto částku si zatím ani podle Vás exekutor nezadržel.
Dobrý den,
dovolím si mít také dotaz ohledně exekuce.
Začátkem července tohoto roku mi přišel příkaz na nařízení exekuce / z účtu /. Druhý den jsem se telefonicky chtěla spojit s přiděleným exekutorem, abych se dohodla o ukončení tohoto řízení a odblokování peněžní částky, abych přeposlala požadovaný obnos, jelikož jsem celou požadovanou částku měla na účtu. Sekretářka mě odmítla spojit, jelikož je pověřena vyřizováním prý ona sama.
Dnes to bude pomalu třetí měsíc, na účtu mám stále ještě blokovanou rezervaci, která se stále navyšuje. Telefonicky ani e-mailem jsem se nedočkala jaké koliv reakce.
Ráda byh se dozvěděla ,kdy mi exekuce zmizí z účtu a peníze si převedou.
Děkuji za Váš čas
Mám dotaz ohledně možnosti vyhlášení osobního bankrotu.Syn si půjčoval peníze až se dostal do situace kdy nestačil jeho plat na porytí splátek.Podařilo se přeúvěrování,takže měl jen jednu splátku.Přišel o práci,nesplácel a vzal si další úvěry na zaplacení penále a splátek.Jenže teď je už v sdituaci kdy mu plat zas nestačí na splácení.Začínají mu chodit oznámení o exekucích.Snažíme se mu pomoct tím,že některé pohledávky za něj platíme,ale To nestačí.Dostává se čím dál do větších problémů.Vlastně už ani nic nemá.Je možné v této situaci vyhlásit osobní bankrot?A jakým způsobem.Děkuji.Hubáček.
Dobrý den, návrh na oddlužení ke krajskému soudu podat může, ale žádný právní nárok na jeho povolení nemá. Návrh na povolení oddlužení navíc musí být podán na příslušném formuláři, který je poměrně obsáhlý a vyžaduje řadu detailních informací a příloh. Pokud něco chybí, soud vyzve k doplnění a dá k tomu jen 7-denní lhůtu, což se v mnoha případech ani nedá stihnout. A dlužník místo v oddlužení skončí v konkurzu, což je pro něj mnohem horší.
Většině dlužníků nakonec oddlužení povoleno není a to i pro formální nedostatky v návrhu. Proto by se měl poradit v poradně pro dlužníky v jeho okolí (kontakty jsou na webu).
Dobry den,
pred 5 lety jsem si v Rakousku u jedne banky zridil konto,
vse bylo v poradku, dokud jsem po nejake dobe v tezkych casech neprecerpal konto celkem dost do minusu..
V bance jsem slibil, ze se budu snazit vse uhradit,
delal jsem tehdy nacerno, nedarilo se mi
dluh tam stale mam, ale 5 let se mi nijak neozvali, ani me nekontaktovali, ani na hranicich, jeste pri kontrolach, jsem nikdy problem nemel...
Pritom pri zakladani konta si muj pas i OP kopirovali..
Ani na adresu trvaleho pobytu mi nic nezaslali..
Prosim o informaci, zda i na toto spada nejaka promlceci lhuta?
dekuji
Adam
Dobrý den,
na to se musíte zeptat nějakého rakouského právníka či odborníka na rakouské právo.
20 let jsem nebyl v republice .Potom jsem zacal v CZ pracovat a platit si zdravotni pojisteni u vseobecne pojistovny.Po case jsem musel odjet do Canady na nekolik mesicu.Po navratu z Canady opet pracuji v CZ a platim si zdravotni pojisteni.Po dobu pobytu v Canade jsem mel Canadske zdravotni pojisteni.Ale ja jsem nevedel[jezismaria jak ma vsechno jeden vedet?} ze kdyz jedu na nekolik mesicu z CZ ze se mam odhlasit z toho pojisteni a oni na me ted chteji tech nekolik mesicu uhradit.Dali me i splatkovy kalendar.Ale me to pripada jako vydirani proc mam platit za neco kdyz jsem v CZ nebyl a v cizine mam zdravotni pojisteni hrazene a tudis i v pripade potreby zdravotniho osetreni je to hrazeno z pojisteni Canadskeho a s ceskym pojistenim to nema nic spolecneho.Jakym zpusebem je mozne se branit takoveto byrokracii?nelze se totis s nima dohodnout.dekuji za pomoc Petr
Dobrý den,
tyto povinnosti striktně stanoví zákon a jestliže odjíždíte do ciziny, kde si budete platit zdravotní pojištění, máte povinnost o tom písemně českou zdravotní pojišťovnu informovat. Fakt, že jste tak neučinil, má své následky. Je mi líto, ale jak je Vám jistě známo ... neznalost zákona neomlouvá a jestliže tyto skutečnosti neznáte, měl byste se na ně informovat.
Po 13 letech v zahranici se chci vratit do republiky,jsem odhlasen ze zdravotniho pojisteni,ale nevim co me ceka po navratu.Jak se zachovaji urady,kdyz se budu znova prihlasovat(je to povinne)a co po pripade budu potrebovat ci muset proukazat abych nemel problemy ci nemusel doplacet hromadu penez.Z uctou a podekovanim Radomir E.
Prosím Vás, je exekutor povinen dát mi spis k nahlédnutí, abych zjistil, kdy jsem částku nezaplatil, kdy byla podána žaloba, kdy bylo vyneseno rozhodnutí?
Dobrý den,
mezi oprávnění povinného patří mj. i možnost nahlížet do spisu. Nicméně, kdy jste nezaplatil nebo kdy byla podána žaloba nalézacímu soudu se tam nedočtete. V exekučním spise naleznete pouze návrh na nařízení exekuce a kopii exekučního titulu (tj. rozhodnutí soudu) a usnesení o nařízení exekuce. Požadované informace byste se mohl dozvědět max. z exekučního titulu, ale jen pokud to bude rozsudek a nikoli platební rozkaz. Nicméně, podrobnosti o proběhlém soudním řízení si můžete nalézt u soudu, který to rozhodnutí vydal v soudním spise.
Dobrý den,
V roce 1993 mě chytl revizor v metru. Měl jsem zaplatit pokutu a nezaplatil. Mimo jiné proto, že jsem krátce na to nastoupil základní vojenskou službu. Nyní mne kontaktoval exekutor a chce částku zaplatit. Mohu podat odvolání pro promlčení?
Promlčecí pokuta u pokut v MHD je tři roky. Pokud ale celá věc skončila u soudu podáním žaloby, promlčení tímto skončilo. Samotná promlčecí lhůta pro výkon (exekuci) soudního rozhodnutí je deset let a staví se po tu dobu kdy je tento samotný výkon prováděn. Doporučuji spojit se s exekutorem a zde si podrobnosti k dané věci zjistit.
Opravuji, první věta má znít: Promlčecí lhůta u pokut v MHD je tři roky.
Dobrý den, v červnu roku 2004, mě chytil revizor v MHD Brno.Zatím mě nikdo, ze strany MHD, ani ze strany exekutora , do této doby nekontaktoval.Chci se zeptat,nevím jestli jsem z vaší odpovědi na předmět: "Vymáhání" správně pochopil,že pokuta je promlčena po 3 letech od chycení revizorem?Prosím a předem děkuji za odpověď. Radek
Dobrý den potřebovala bych prosím nutně poradit.Koupili jsme v lednu byt nyní došel za lonský rok přehled vyúčtování,protože se nám na bytě objevili různé závady o kterých jsme při koupi nevěděli použili jsme vyúčtování přeplatku na spravení závad.Nyní se nám ozvala bývalá majitelka a chce po nás tohle vyúčtování zaplatit!Podotýkám že přišlo na mé jméno a následně i složenka přišla na mé jméno.V kupní smlouvě nikde nic sepsaného nemámé o tom že ji tuto sumu musíme dávat.Paní vyhrožuje že pokud ji to nedáme použije jiné vymáhací prostředky,má na to právo?Děkuji za brzkou odpověd,s pozdravem A.T.
Dobrý den, jestli jde o přeplatek z doby, kdy byt užívala, pak jsou to peníze její a má na ně nárok. Vy si je nemůžete svévolně započítat na nějaké závady. Pokud jste měli připomínky k vadám koupené nemovitosti, pak jste je měli řešit uplatněním odpovědnosti u prodávající, ale na přeplatek z jejích peněz nárok nemáte.
20 let jsem nebyl v republice potom jsem v CZ zacal pracovat a platit zdravotni pojisteni.po case jsem musel z CZ odjet na nekolik mesicu do Canady. Po tu dobu jsem mel pojisteni Canadske. Jenze jsem nevedel ze se mam v CZ odhlasit jelikoz me to nikdo nerekl a jak jeden vse ma vedet? Ted jsem opet v CZ a pracuji a platim si vseobecnou pojistovnu.Jenze oni na me chteji uhradit ty mesice co jsem byl mimo CZ a nejde s nima mluvit. Dali me splatkovy kalendar.Ale me to pripada jako vydirani ze mam platit pojisteni kdyz jsem v CZ nebyl a v Canade jsem mel Canadske pojisteni.Jakym zpusobem je mozne se branit? dekuji za odpoved Petr
Dobry den, chtel bych poradit ve veci dedictvi. Bylo projednano dedictvi u notare a me pripadla castka, ktera se mi ma vyplatit k datu 15.7.2008. Ve lhute se druha strana odvolala a zhruba pred mesicem byl stani u krajskeho soudu, ktere odvolani zamitlo a vse potvrdilo. Na konci rozsudku bylo dodatek, ze je opet mozne se odvolat do 2 mesicu k soudu do Brna. Chtel bych znat vas nazor, zda se muzou odvolat. Penize do tohoto data zadne neprisli. Mam pozadat o exekuci, drazbu nebo musim cekat. Predem dekuji za vase stanovisko.
Dobrý den,
jakmile rozsudek krajského soudu nabyde právní moci, můžete částku vymáhat třeba exekuční cestou. Jestliže bylo na konci rozsudku odvolacího soudu poučení o opravném prostředku, jednalo se o dovolání. Vzhledem k tomu, že jde o mimořádný opravný prostředek, můžete již nyní požadovat plnění dle rozsudku, protože podání dovolání nemá odkladné účinky.
Dobry den, dekuji moc za pomoc. Jen bych chtel jeste poprosit kdy asi rozsudek nabyde pravni moci. Krajsky soud rozhodl 21.5.08. Na okresnim soude to bylo 24.6.08 a postou ty prislo 3.7.08. Mohu jiz nyni predat vse exekutorovi.Jeste jednou dekuji za pomoc.
Exekutorovi věc předejte až poté, co si na rozsudcích necháte vyznačit právní moc.
Dobrý den,děkuji za rychlou reakci. Ještě doplňuji požadované informace. V dohodě o splátkách dluhu je bod 4 -"Vedle pohledávky (jistiny) uvedené.., dlužník dluží věřiteli na úrocích z prodlení za dobu od počátku prodlení, tj. ode dne 15.7.1999 k datu 31.7.2006 částku, která činí.."
Další bod 5 - "Tato dohoda o splátkách splatného dluhu neřeší otázku úhrady úroků z prodlení, přičemž strany budou o této pohledávce (úroky z prodlení) dále jednat."
bod 6 -"Dlužník prohlašuje, že ke dni 31.7.2006 uznává svůj dluh ...ve výši 31250,-."
Ještě je k dohodě podepsáno uznání dluhu ve výši 31250,- Kč. Opravdu bych potřebovala poradit, zda mám nějakou možnost uspět při případném soudním jednání. Děkuji
Dobrý den,
šance uspět je tu vždy, jak velká, těžko říct. Osobně si myslím, že pokud by Vás věřitel žaloval, že byste měla více šancí Vy. Jak by to však dopadlo se nikdy v žádném sporu nedá předem odhadnout a záleží jen na rozhodnutí soudu.
Dobry den,
chci se zeptat zda jde a jak vymahat dluh z predesleho vztahu beze smenky. Jedna se o dluh na zaklade smluvni dohody,ale dluznik odmita zaplatit. Jako dukaz o dluhu je nahran telefonni rozhovor z dluznikem. Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
záleží na tom, zda máte možnost tuto svou pohledávku za dlužníkem prokázat - např. svědkem, výpisem z bankovního účtu, nebo tou nahrávkou, o níž se zmiňujete. Pokud to prokázat můžete, podejte soudu žalobu na zaplacení dlužné částky.
Vznikl mě dluh u státu z příspěvku IBV občanům ve výši 31250,- Kč porušením podmínek smluv z let 1993 a 1994. Dluh ve výši 31250 byl mnou uznán písemně v roce 7/2006. Byla sepsána dohoda o splátkách dluhu, kterou jsem plnila. Ve smlouvě byly uvedeny i úroky z prodlení ve výši cca 27000,-, ale výslovně bylo uvedeno, že dohoda neřeší úhradu úroků z prodlení, že se o ní bude dále jednat. Jeden bod dohody výslovně řeší, že dlužník uznává svůj dluh ve výši 31250,-. Nyní jsem doplatila dluh a úřad po mě chce i uhradit úroky z prodlení, a to až do doby doplacení dluhu, tedy ve výši cca 30000,- Kč. Domnívám se , že tyto úroky jsou již promlčené. Zřejmě byl promlčen i dluh,ale ten jsem uhradila. Prosím o radu, zda mám šanci uspět i při případném soudním jednání. Děkuji
Dobrý den,
úroky zřejmě promlčené jsou, s jistotou Vám to ale neřeknu - k tomu je zapotřebí znát obsah uznání dluhu.
Na Vašem místě bych jim písemně sdělila, že je podle Vašeho názoru dluh spočívající v úrocích z prodlení promlčen.
Dobrý den,děkuji za rychlou reakci. V dohodě o splátkách dluhu je bod 4 -"Vedle pohledávky (jistiny) uvedené.., dlužník dluží věřiteli na úrocích z prodlení za dobu od počátku prodlení, tj. ode dne 15.7.1999 k datu 31.7.2006 částku, která činí.."
Další bod 5 - "Tato dohoda o splátkách splatného dluhu neřeší otázku úhrady úroků z prodlení, přičemž strany budou o této pohledávce (úroky z prodlení) dále jednat."
bod 6 -"Dlužník prohlašuje, že ke dni 31.7.2006 uznává svůj dluh ...ve výši 31250,-."
Ještě je k dohodě podepsáno uznání dluhu ve výši 31250,- Kč. Opravdu bych potřebovala poradit, zda mám nějakou možnost uspět při případném soudním jednání. Děkuji
dobry den,
obracim se na vas z zadosti o radu.na matku me pritelkyne byla podana exekuce na mzdu kvuli pujcce sveho manzela,ktery je 2 roky po smrti a pres 6 let spolu nezili ve spolecne domacnosti(nekolikrat byla podana zadost o rozvod).Dluh vznikl po pujcce od cetelemu.bylo pujceno asi 20tis Kc a s uroky k dnesnimu dni se vysplhala castka k 50tis Kc.Na schuzce v cetelemu a vysvetleni situace pozadala o smazani uroku.Pry by to nemel byt problem.Ceka na pisemne vyjadreni.Strhavaji docela podstatnou cast mzdy a s exekutorem po telefonu nebyla moc rec o tom, ze by se dohodl nejaky splatkovy kaledar(exekuce je exekuce a on nemusi nic!!).Predpokladam,ze to ma jeste zkusit pisemne.Otazka zni,jak bude exekuce probihat pokud cetelem opravdu odpusti uroky.Musi se doplatit cela exekucni castka, tedy 50tis a potom zadat o vraceni uroku a nebo jen doplati jistinu a naklady?dekuji
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Kamarádka má syna kterému je 20 let a má trv.pobyt u ní v bytě.Je to docela problémový syn a nedávno se dověděla,že by mněl mít exekuci.Dá se nějak ochránit její majetek před
exekutorem když synovi v bytě vůbec nic nepatří,nepracuje a jsou sním jen problémy?Děkuji
Majetek kamarádky je nedotknutelný, ale exekutor se řídí předpokladem, že dlužník se zdržuje v místě svého (trvalého) pobytu a předpokládá, že pokud má k domu (bytu) nějaký vztah, např. že zde dlouhodobě bydlí, že některé věci v domě patří i jemu a ty může zabavit. Jednoduše řečeno exekutor jde tam, kde se domnívá, že by mohl být majetek povinného.
Pokud by k nakonec exekuci došlo a exekutor zabavil věci, které jsou výlučně majetkem kamarádky, musí jako vlastník podat žalobu na vyloučení věci z výkonu rozhodnutí (tzv. vylučovací žaloba) a doložit, že zabavené věci patřily jí a ne synovi.
Nelze než doporučit, aby se syn kamarádky již osamostatnil, začal pracovat a našel si i jiné bydliště.
Dobrý den, Zemřel nám (jsme tři sestry ) otec ,se kterým jsme se nestýkaly. Byt otevírala policie a vše se vyšetřovalo jako možné ublížení na zdraví s následkem smrti což se neprokázalo. Všichni jsme se rozhodli vzdát se dědictví , které bylo po zjištění taky zadluženo a jehož hodnota bude vcelku nepatrná, ale k našemu zjištění nám bylo řečeno , že i když se vzdáme dědictví tak musíme zaplatit dluhy, které vznikají na nájmu městského bytu , úklidu bytu atd. přestože jsme v bytě ještě ani nebyly a ani nechcenme přebírat tento byt pokud jsme se vzdali dědictví . Byt byl před měsícem uzavřen policií a stejně do něj ani nesmíme dokud nebude vyřízeno dědictví případně nějaké povolení. Vůbec tomu nerozumím, proč když jsme se vzdaly dědictví a ze zákona je psáno, že dluhy platíme pouze do výše dědictví a v případě , že se vzdáme tak vůbec , máme hradit nájem za byt, který neužíváme . Prý je to nezákonné obohacování.
Dobrý den,
mám problém s mým otcem. Rodiče se rozvedli před 8 lety, od té doby u nás otec nebydlí. Při rozvodu se dohodli, že se odhlásí z trvalého bydliště, což neudělal. Před 4mi lety na nás přišla exekuce, ale podařilo se nám tomu "ubránit" soudním odhlášením otce z trvalého bydliště. Od té doby má trvalé bydliště na obecním úřadě. V posledním roce mu začaly chodit dopisy na naší adresu včetně soudních obsílek. Před 14ti dny přišlo něco od exekutora, že jestli si to nevyzvedne atd...na otce kontakt nemáme a ani s ním už několik let v kontaktu nejsme. Posledních 14 dní se marně pokoušíme kontaktovat exekutora. Je nějaký způsob, jak případné exekuci zabránit? Nevíme kolik ani komu otec dluží, kromě dluhu na výživném, o které určitě nejde (před měsícem to teprve odešlo od policie).
Děkuji
A.Gallusová
Dobrý den,
především nechápu, jak můžete vědět, co vůbec zásilky obsahují. Prostě dojděte na poštu, vracejte všechny dopisy, co k Vám otci přijdou a řekněte jim, že na této adrese již dlouho nebydlí a že žádáte, aby mu tam nedoručovali poštu. Pokud se exekutorovi vrátí obálka s tím, že se odstěhoval, nebude mít moc důvod tam jít. Jestliže se ale zásilka vrátí s dodatkem "nevyzvednuto", logicky k vám přijde.
Dne 29.5.t.r.jsem nečekaně obdržela exe.příkaz na prodej nemovitosti manželky povinného bez předchozího doručení usnesení soudu.Od 27.5.05 máme s manželem not.zápisem zúžené SJM-týkající se nemovitosti v niž bydlíme a všech po tomto datu koupených nemovitých i movitých věcí. Taktéž dluhy vzniklé po tomto datu jsou toho z manželů,který je způsobil.Právní účinky vkladu 3.6.05.Tudíž jsou uvedeny ve vvýpisu v LV.Zajímá mě, jak je možné,že si dovolil exe.úřad provést zástavu mých nemovitostí,když je z LV patrno, že na to nemá právo.Manželem způsobené dluhy/smlouva na půjčku HomeCredit/vznikly až po rozdělení SJM v r.06.
Mám nyní zástavu jak na parcele a nemovitosti v níž bydlíme,tak i na bytě,který jsem koupila v r.07.
Exekutor tudíž postihl majetek, který náleží pouze mě.
Podala jsem návrh na zastavení exe.prodejem nemovitosti manželky povinného,soudní usnesení mi,ač je to více jak měsíc,doručeno nebylo a na mém majetku vázne zástava. Mám podat stížnost na Exe.komoru?Co dál?
Dobrý den,
zde záleží na tom, kdo je v tomto řízení veden jako povinný. Pokud manžel, měla jste se bránit zcela jinak, ne návrhem na zastavení exekuce, ale žalobou na vyloučení Vašich věcí z exekuce.
Také záleží na tom, pro jaké dluhy je exekuce nařízena.
Spíše se informujte na příslušném okresním soudu, jak to s Vaší věcí vypadá.
Situace : probíhá již exekuce, ne podle představ toho, kdo je exekucí postižen. Postižená osoba chce vědět, zda je možné v průběhu exekuce změnit právní zástup, který má tuto záležitost na starosti, jak postupovat a je-li to vůbec možné. Postiženou osobou je partnerka z rozvedeného manželského páru, kde partner je finančně zajištěn - podnikatel na malém městě, s mnoha výhodami / známé osobnosti v představenstvu města atd. / partnerka s již plnoletým synem, která pracuje v dosti fyzicky náročné práci, provoz slévárny v nedaleké továrně.
Zajímá mě postup, jak změnit právničku, odvolat, zajistit nový právní zástup a za jakých podmínek a na co si dávat pozor až si bude postižená osoba vybírat novou právničku.
Dobrý den,
vím, že na toto téma bylo položeno mnoho dotazů, i přesto bych potřebovala poradit. Můj bratr má dluhy, které nesplácí. Je nahlášen k trvalému pobytu na obecním úřadě, s námi nebydlí. Korespondence, kterou si nevyzvedává, mu ale chodí do domu, který patří mým rodičům, kteří v domě nemají svůj trvalý pobyt, ale mají zde své věci. Před půl rokem v domě bratr přechodně pobýval. Na tuto adresu přišla výzva k zaplacení dluhu s výhrůžkou exekuce. Lze se exekuci nějak vyhnout? Jak se bránit ještě než příjde exekutor nebo může sem vůbec přijít, když zde nemá bratr trvalé bydliště a s námi ani v daném domě nebydlí? Máme také obavy ze záměny jmen, můj bratr má jméno po otci. Prosím odpovězte.
Dobrý den ...chtěla jsem se zeptat zda-lije možné aby se exekuční dražby v místě zůčastnili zaměstnanci justice či jejich rodinný příslušníci (např.manželka )....děkuji za odpověď
Dobrý den mám takový dotaz,bydlim v podnájmu se synem,s přítelem a otcem mého syna jsme se rozešli,a přítel se odstěhoval jinam.Majitel mě vystavyl novou nájemní smlouvu,kde jsem uvedená jen já a syn.Dozvěděla jsem se že má přítel nějaké exekuce,a zajímalo by mě jestli můžou přijít exekutoři k nám domů a vzít nám věci,když tady sice před rokem bydlel a byl ve smlouvě napsaný,ale už s náma nebydlí a je odtud odhlášený,jenom dopisy mu chodí k nám do schránky.Předem moc děkuji za odpověd. Skáková
\\\\\dobrý den,chtěla bych vás poprosit o radu jak postupovat proti exekutorovi dlužili jsme částku 119000kč kterou celou manželovi strhávali do poslední koruny ze zaměstnání a když jsme žádali o výmaz z katastru nemovitostí tento exekutor žádal tuto částku ještě jednou tak jsme mu ji zaplatili proti potvrzení o výmaz z katastru.prosím poradte mi kam mám podat alobu na tohoto exekutora nebo jak postupovat.Když si nechal zaplatit dvakrát za odpověd moc děkuji Krištofová Lenka
Stížnosti na postup exekutora adresujte Exekutorské komoře České republiky, 602 00 Brno, Husova 8.
Popřípadě že nebudete spokojena jak byla vaše stížnost vyřízena můžete se popřípadě obrátit na Ministerstvo spravedlnosti, které podle exekučního řádu vykonává státní dohled nad činností exekutora.
Dobrý den, mám následující dotaz. Jsem věřitelem firmy, která zkrachovala a je v likvidaci. Protože se mi povedlo zjistit, že dlužník převedl nemovitost, kterou měl dosud ve svém vlastnictví, na svého příbuzného, zřejmě proto, aby ji nemusel použít na splacení dluhu - je vysoce předlužený - rád bych věděl, co s tím lze dělat. Je to trestné nebo si to může dovolit?
Děkuji, Čermák.
dobry den potřebuji poradit ohledně vuči mému dluhu určité osobě ta osoba je ochotna se mnou dohodnout na splacení ale jeho měsíční splátka je moc vysoka a nemožnaá jde pravně nebo jinak rozhodnout kolik mam platit.Díky za odpovězení mé otázky.
Dobrý den, Vy jako dlužník v tomhle mnoho neučiníte. Pokud nebudete souhlasit s výší splátek, pak Vás věřitel může po uplynutí splatnosti dluhu zažalovat. A místo splátkového kalendáře se můžete dočkat exekuce.
Dobrý den.
Nedavno mi přišlo od FU,že mám zaplatit pokutu,kterou jsem dostal v roce 2003 od KHS Příbram.
Já však téhož roku pokutu zaplatil a tak jsem kopii složenky poslal na FU.Ti mi však napsali,že na KHS mou platbu nemaji a že oni musí po mne onu částku vymáhat,ať prý se spojím s poštou aby mi to dohledali.
Opravdu musím já tuto platbu nějak dohledávat,když mám doklad o zaplacení ? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
moc nechápu - pokud jste jim nyní předložil doklad o zaplacení (ústřižek složenky), musí jim to stačit.
dobrý den mám velmi složitý dotaz . jsem vdaná a se svým manzelem jsem od roku 2002 . můj muž byl před tím jednou ženatý a se svou bývalou ženou jsi udělali dluh na bytě asi 21000 kč. je to asi 2 roky co prišlo že mají zaplatit dluh . manžel volal své žene a ta tenkrát uznala že to byla její chby že neplatila byt protože manzel pracoval v praze a peníze jí posílal poštou. ona nepltila . řekla mu že ten dluh bude zplácet . manžel tam volal a oni řekli že plati ale prestala plati a je to dva dny kdy přišlo že chtěji to město prodat můj a manželův dům ktery jsme si vzali na hyúpoteku . dále mame v domě věcné břemeno na mé rodiče . chci se zeptat jestli s tim jde neco udelat ten dluh je už 52000 ale penále činí asi 300000 . a jak je možné že ten dluh přišel jen nám a jeho bývale ženě nic přitom je znovu vdana a nějaky majetek asi taky má . proč já ktera s tím vlastne nemá nic společného má přijít o dům. chci se zeptat když zaplatím ten dluh 52000 můžou mi za to penale ten dům dat do drazby
Dobrý den, takto složitou situace v bezplatné poradně nevyřešíte. Obecně však platí, že věřitele vztahy mezi dlužníky vůbec nezajímají. Jestliže se k dluhu zavázali společně, pak dluží oba a to, že si mezi sebou něco ujednali nebo slíbily, není pro věřitele vůbec závazné, pokud s tím sám nesouhlasil. Pokud dojde věc až k exekuci, pak jedním ze způsobů je i prodej nemovitosti.
Dobrý den,roce 2004 jsem v dobré víře půjčila přes 100.000,- do určeného data nebyla půjčka splacena. Obrátila jsem se v roce 2006 na AK byla sepsána žaloba. V září 2006 byl vydán platebení rozkaz.Dlužník nezaplatil, ani nepodal odpor.AK tuto mojí záležitost předala exekutorovi.Dlužník,začal likvidovat obchod do kterého mu byly finanční prostředky půjčeny.Na vše jsem upozornila AK co se děje.Budeme exekutora informovat,mě exekuční úřad který to má na storosti nezdělili,že mají mojí plnou moc a já nemohu s exekotorem komunikovat.Čekala jsem a zdělovala AK další poznatky co se děje.Dopadlo to tak,že dlužník se odstěhoval na Slovensko.V ten moment mi v AK řekli komu mou věc předali.V březnu 2007 jsem hovořila s exekutorem nic moc jsem se nedozvěděla a od té doby semnou nekomunikuje.Z AK dostávám odpovědi je nám líto na exekutory jsme malý páni.Poslední zdělení z AK ukončete exekuci, exekutorovi zaplat'te poplatky.Dejte to vymahačům.Je tento postup normální? Děkuji předem za odpověd.
Dobrý den,
to bych musela vidět spis. Obvyklé je, že věřitel předává získané informace advokátovi a ten je sděluje exekutorovi. Jak přesně ale exekutor při exekuci postupuje většinou advokát neví - nechci se ho však zastávat. Pokud máte pocit, že AK nepostupovala řádně, že Vás málo informovala apod., můžete se se svou stížností obrátit na Českou advokátní komoru, která podnět prošetří.
Dobrý den,
u manžela byla nařízena v roce 2002 exekuce Pražskou správou soc. zapezpečení ta proběhla se závěrem, že dlužník nepracuje nemá příjem a majetek, který by bylo možné postihnout byl zabaven předešlou exekucí.
Přišlo rozhodnutí od soudu, že uvedená exekuce se zastavuje. Nyní Pražská správa opět nařídila exekuci, týkající se zřejmě toho samého dluhu a uvalila ji na nemovitost, kterou manžel letos zdědil. Do dnešhé dne manželovi nesdělila, že exekuce probíhá zjistila jsem to při nahlížení do katastru náhodou.Od zastavení exekuce soudem manželovi žádné nové dluhy nevznikly.
Může PSSZ znovu nařídit tu soumou exekuci, když tu předešlou soud zstavil?
Děkuji za odpoěď
Dobrý den,
samozřejmě - může. Naopak bývá velmi časté, že dluh je v určitou dobu nevymahatelný (dlužník nemá peníze, nevlastní majetek), ale pokud se tato situace změní a exekuční titul není promlčen, může věřitel vymáhat dluh dokud tento není vymožen.
Rozhodnutí soudu o povinnosti dluh zaplatit se promlčují po 10 letech, nicméně každá nařízená exekuce nebo výkon rozhodnutí tuto promlčecí dobu staví.
Dobrý den, Děkuji za odpověď jen bych jestli můžu požádat o vysvětlení co znamená, že každá nařízená exekuce nebo výkon rozhodnutí promlčecí dobu staví. Znamená to, že v případě nařízení jakékoli další exekuce někým jiným třeba organizací x na plat a ne na nemovitost tuto exekuci může zastavit?. Děkuji předem za vysvětlení
Hezký den. Do schránky jsem nyní obdržel usnesení o nařízení exekuce z 24.1.2005, kde se píše, že platební rozkaz nabyl právní moci 1.9.1998. Dočetl jsem se, že na exekuci se promlčecí doba nevztahuje. Je však možnost odvolání na dobu uběhlou mezi nabitím právní moci platebního rozkazu a vydáním exekučního rozkazu? Díky za odpověď. Kusý
Dobrý den,
soudní rozhodnutí se promlčují po 10 letech po nabytí právní moci. V této lhůtě tak musí být provedeny úkony směřující k vymožení této částky. Tuto lhůtu tak staví nařízené exekuce aj. způsoby soudního vymáhání. Ve Vašem případě tak je stále možné vykonávat a provádět exekuci - o promlčení se nejedná.
dobry den.potřebuju poradit.švagr si nadělal dluhy všude kde se da.neplatil tak mu přišla exekuce na plat.jenže to neni vše.ted se ozvala dalši exekutorka ale bohužel přišla ke tchyni domu jelikož se švagr momentalně nachazi v jejim bytě i když tam nema trv.bydliště.ma svuj byt ale bohužel se v něm momentalně nezdržuje jelikož je tam vypnuta elektrika kvuli neplaceni.muže teda exekutorka vzit něco v bytě kde bydli ma tchyně?ma mit strach?veškery majetek co v bytě je jeji vubec nic neni od švagra.prosim o odpověd na meil J.Paverova@seznam.cz děkuji moc
Dobrý den,
této otázce již byly věnovány desítky odpovědí - příště si je vyhledejte.
Pokud exekutor zabaví věci, které nepatří povinnému ale třetí osobě, může se tato domáhat u soudu vyloučení těchto svých věcí z exekuce a to podáním tzv. žaloby na vyloučení věcí z exekuce.
Dobrý den, žijeme ve společné domácnosti já, manžel, sestra, bratr a otec - byt je ve vlastnictví otce. Bohužel můj bratr se vlastní blbostí dostal do problémů, ať už finančních a o pochybných známostech nemluvě. Došlo to tak daleko, že pokoj, který obývám s manželem si před ním zamykáme. Neustále nám domů chodí nějaké upomínky na bratrovo jméno, někdy reaguje, někdy ne. Jde mi o to, jak se já můžu bránit v případě, že by nás navštívil exekutor - jako upřímně o věci v obýváku a kuchyni mi celkem už ani nejde, ale v našem pokoji máme s manželem naše věci věsměs pořízené za dobu společného žití - následně manželství a o ty bych nerada přišla. Jak budu dokladovat, že počítač, televize, DVD v zamčeném pokoji je opravdu naše vlastnictví? To mi opravdu nezbývá nic jiného, než si sepsat svůj majetek a někde poshánět účtenky???? Opravdu už nevím, jak tuto situaci řešit, krom toho, že se odstěhujeme a sestra, ať se z toho doma osype (otec pracuje v zahraničí)...
Děkuji za radu.
Dobrý den,
přesně jak jsem odpověděla na dotaz výše.
Pokud účtenky nemáte, postačí u soudu např. svědectví osob o nabytí těchto věcí apod.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na mnoho věcí.Manžel podniká od r. 2004, před začátkem podnikání jsme neprovedli rozdělení SJM, manžel nic neměl na podnikání jsme si půjčili několik úvěrů, dále následovaly kredit.karty, manžel neplatil soc., zdravot. ani FU dane (DPH, dan z příjmu,daň silniční-už je to i na penále)+ dalsí dluhy. Mluvím asi o částce 1 800 000 Kc. Nekteré věci už jsou u exekutora. DOTAZ: Jde udělat rozdělení SJM-spíše dluhů nyní? Navíc bydlíme v RD mých rodičů-obavy o zabavení, RD stále vlastní rodiče. Máme dceru 14let, bydlí zde také. Všichni zde máme trvalé bydl. i manžel sídlo firmy.(odhlásit sídlo fi?) Otec i matka me vydědili-závěť. Ještě mám bratra.Přemýšlím o rozvodu. Nejdřív rodělení SJM v době manželství a pak rozvod nebo naopak? S věřiteli komunikujeme a máme splátkové kalendáře-vše jsem domluvila,na nejnižší splátky, že nám jen tak zbyde na složenky a jídlo. Hlavně jde o RD rodičů co máme udělat? Děkuji mnohokrát za radu.
Dobrý den,
předně, kvůli Vašim dluhům nemůže exekutor "zabavit" RD Vašich rodičů - může se uspokojovat pouze na vašem majetku, nikoli na cizím. Vypořádání SJM se provádí až po rozvodu. Zúžit SJM sice můžete, ale ne tak, aby to ohrozilo vymahatelnost pohledávek vašich věřitelů. Zúžení SJM se provádí sepsáním notářského zápisu.
Přeji dobrý den,vznáším tento dotaz: je-li proti mé osobě vedena exekuce mohu jako jednatel firmy převést svůj podíl nebo se stát společníkem,popř. jednatelem firmy nové? Předem děkuji H.
Dobrý den, chci se zeptat na následující. V roce 1999 jsem přišel z výkonu Zákl. vojenské služby, na které mi vznikl dluh za vybavení asi okolo 5000,-Kč. Byla vystavena dohoda (jistina) a splátkový kalendář, ale dluh jsem nezplácel. Nyní mi skoro po 10-ti letech přišel dopis ohledně zaplacení částky + úroků. Tak se chci zeptat, jestli v takovémto případě existuje nějaká lhůta na promlčení dluhu, děkuji moc!
Dobrý den,
pravděpodobně můžete namítat promlčení; nevím však, o jakou listinu se má jednat. Pokud by to mělo být tzv. uznání dluhu, tak to se promlčuje až po 10 letech.
Dobrý den, moc bych potřebovala Vaši pomoc. Můj přítel, který bydlí v mém domě asi 8 let je závislí na hraní výherních automatů. Má několik půjček a mnoho dluhů. Do našeho domu přišel s prázdnou, nic mu zde nepatří. Ale moje adresa je uvedena všude na všech jeho půjčkách jako kontaktní místo, už mu byla uvalena i exekuce na plat a ve splácení půjček mu také chybí morálka. Bojím se toho, že přijdu o svůj majetek kvůli jeho nezodpovědnosti. Dá se tomu nějak předejít? Vím, že exekuční řád má velké mezery, co se týče ochrany třetí osoby. Napadlo mě, že bychom mohli např. navštívit nějakého právníka a tam sepsat jakousi smlouvu, že zde opravdu přítelovi nic nepatří a sám přítel by ji podepsal. Byla by to pro mě ochrana před jeho exekucí? Prosím poraďte jak tomu mohu předejít.
Dobrý den,
obdobnou dohodu sepsat můžete, nicméně není to jistota, že Vás to před exekutorem ochrání. Ten samozřejmě smí zabavovat pouze majetek povinného, nicméně je otázka, nakolik Vám uvěří. Co se týče takové dohody, pomoci to může, ale nespoléhala bych na to, já být exekutorem tak ji považuji jen za snahu povinného vyhnout se plnění. Zřejmě by Vám stejně nezbylo nic jiného než podat soudu návrh na vyloučení vašich sepsaných věcí z exekuce a jen soudce může rozhodnout o tom, zda jde o Váš majetek či nikoli.
Vy to sice můžete považovat za "mezeru v zákoně", kdybyste byla věřitelem, tak byste to považovala za zcela v pořádku.
dobrý den,před deseti lety můj manžel půjčil 70000,- svému bratranci. Sepsali smlouvu,ale neuvedli do kdy má svůj dluh splatit. Manžel odjel do ciziny a teď po návratu by rád, kdyby mu bratranec svůj dluh splatil. Je nějaká šance dostat své peníze zpět nebo už je smlouva promlčená??? děkuji za odpověd.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda lze podle zákona provést exekuci i na podporu v nezaměstnanosti.
Dobrý den, exekuční srážky mohou postihnout i tuto podporu.
Dobrý den mám takový problém.Před 6 lety jsem se přihlásila do školy,kde jsem byla přijatá,ale kvůly financím jsem do školy nenastoupila a telefonicky se odhlásila.Ve škole mi řekli,že je to dobrý a já to dál neřešila.Nebyla jsem tam ani pět minut,školu vůbec neznám, a i přes to my dnes přišla upomínka že mám zaplatit školní rok,když to nezaplatím budou to řešit soudní cestou.Nechápu proč bych to měla platit,když jsem tam vůbec nechodila prosím o radu co mám dělat...děkuji moc za Váší odpověď s pozdravem Kateřina Křenová
Dobrý den, takové zásadní věci jako je ukončení studia si každý má nechat potvrdit písemně, aby měl v ruce jasný důkaz o tom, že určité právní vztahy skončily. Vy teď budete velice těžko prokazovat, že k ukončení studia došlo jen na základě telefonického hovoru a že Vám kdosi potvrdil, že je tím celá věc vyřešená. Kontaktujte studijní oddělení a zjistěte si jestli se nejedná pouze o nějakou administrativní chybu.
Dobrý den
V roce 2004 jsem jednorázově doplatila úvěrovou kartu od HOMECREDIT,na můj tel. dotaz mi odpověděli že je vše v pořádku uhrazeno.A včera ,bez jakéhokoli předešlého upozornění společnosti,usnesení městského soudu nebo okr. soudu,mi přišla výzva od exeturora na zaplacení 27000kč do tří dnů bez možnosti odvolání.Takže čtyři roky si to soudy mezi sebou přehazovaly a mě vůbec nic neoznámily,na jednom usnesení je lhůta pro odvolání 15 dnů a já jí ani neměla možnost využít.Jak se můžu proti takovýmto machinacím bránit? Za to,že jsem to doplatila celé v pořádku teď budu pykat a zaplatím jednou tolik?A nejsem sama,znám ještě tři stejné případy.Jaká máme my obyčejní slušní lidi vůbec práva?Jen platit jak si kdo zrovna vzpomene?Musí být přeci nějaké řešení.Děkuji za pomoc.R.B.
Dobrý den, podobná věc je řešena i v odpovědi uvedené výše. I slušný člověk je povinen si ohlídat svá práva a nespoléhat se pouze na telefonické sdělení nějaké osoby, že je vše v pořádku a žádné další závazky vůči splátkové společnosti již nemá. Žádný důkaz o tom, že došlo k řádnému splacení dluhu písemně nemáte a obrana před rozjetou exekucí bude velmi nesnadná. Asistence právníka bude nejspíše nezbytná.
Dobrý den,ptám se jménem své sestry,protož už si nevíme rady a nejsme na tom finančně tak dobře, abychom si pořídily advokáta.Sestra žila téměř 18 let v manželství,které nebylo dobré.Její muž hlavně neustále utrácel,v žádné práci dlouho nevydržel,moji rodiče je neustále dotovali,aby neumřely děti hlady. Pak si začal dělat různé kursy,na které neměl peníze, tak si půjčoval od rodičů s tím,že až kurs dodělá a začně vydělávat,vše splatí.Pak se bez souhlasu sestry dal na podnikání a zadlužil se i jinde než u mých rodičů.Koupil auto na leasing bez vědomí sestry,o to přišli protože ho nesplácel a sestra neměla za co( pobírala min.mzdu a táhla celou domácnost.)Po smrti otce ho sourozenci vyplatili z domu- htěl koupit byt, ale měl málo,tak si opět půjčil od rodičů.Sestra se stěhovala(Opava- Teplice),ale po přestěhování ji oznámil,že se chce rozvést,ať si hledá jiné bydlení opět se sestra stěhovala.Obojí stěhování platili naši rodiče.K dluhům vůči nim nezná,zapírá se nechce se dohodnout.Pomozte
Dobrý den, tohle bezplatná poradna nevyřeší. Pokud nemá peníze na advokáta může se obrátit na některou z občanských poraden (naleznete na internetu). Pokud dojde k rozvodu, mělo by následovat vypořádání společného jmění manželů, v němž by byly řešeny i dluhy. Pokud se nedohodnout, je možné podat návrh na vypořádání SJM k soudu a uvést v něm veškerý společný majetek i dluhy, které mají být vypořádány.
Dobrý den!Můj bratr má dluhy a to hned u několika bank.Ztratil práci a zatím si žádnou nenašel,takže jeho dluhy rostou a hrozí mu exekuce.Majetek vesměs žádný nevlastní,jen elektroniku,ale to mu dluh nezaplatí.Zajímalo by mě,i kdyby nadále dluh nesplácel,hrozilo by mu vězení?A hlavně-přešel by jeho dluh na rodiče?Taky by mě zajímalo,kdyby se s bratrem a rodiči něco stalo,jestli automaticky jako poslední člen jeho nejbližší rodiny,přebírám veškeré dluhy i s úroky já ,jakožto sestra.Můžu já nebo mí rodiče o vše přijít kvůli bratra?Mockrát Vám děkuji za odpověď
Dobrý den,
aby šel bratr do vězení, musela by nejprve nějaká banka či jiný věřitel podat trestní oznámení a muselo by se prokázat, že spáchal podvod či úvěrový podvod - tzn. muselo by mu být prokázáno, že si půjčil peníze již s úmyslem je nevrátit. Obvykle však banky trestní oznámení nepodávají a jdou cestou exekuční.
Ani rodiče ani Vy nenesete odpovědnost za bratrovy dluhy. Pokud by zemřel a jeho dluhy by přesahovaly aktiva, můžete se dědictví vzdát; příp. však max. odpovídáte za dluhy po zemřelém do výše podílu v dědictví získaném.
Dobrý den,moje tchýně má družstevní byt ve kterém bydlí 5 let.Asi v polovině loňského roku jí pracovnice družstva oznámila,že v roce 2005 nezaplatila nájem za jeden měsíc(cca 4tis.Kč)a že s úrokem a penále to činí,v té době,asi 16 tisíc!!!Protože tchýně nenašla žádný doklad o zaplacení,byla nucena se domluvit na splátkovém kalendáři.Chci se zeptat jestli má družstvo na to právo,nebo nějakým způsobem nepochybilo když se tento "dluh" neprojevil ani v žádném z dalších vyúčtováních za služby.
Dobrý den,
družstvo má samozřejmě právo požadovat dlužné nájemné vč. případného úroku z prodlení. Je čistě na něm jako na věřiteli, kdy svůj nárok bude vymáhat. Jestliže však od splatnosti uplynuly 3 roky, může vaše tchýně namítat promlčení nároku.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat byl na mě uvalen exekuční příkaz od VZP ČR částkou 40 000,- když nezaplatím budou neprodleně učiněny kroky vedoucí k prodeji mé nemovitosti, která ještě má není jelikož ji ještě budu 7 let splácet má na to exekutor právo, i když nemovitost ještě není splacená?
Za včasné a kladné vyřízení předem děkuji.S pozdravem příjemného dne Michal Černý
Dobrý den,
exekuce může být nařízena pouze na movité či nemovité věci ve vlastnictví povinného. Pokud však např. máte nemovitost na hypotéku, je ve Vašem vlastnictví a pouze hypoteční banka k ní má zřízeno zástavní právo. Taková nemovitost samozřejmě může být prodána v exekuci.
Dobry den,
jak je mozne, ze az po zadosti o uver se dozvime, ze na nas majetek v SJM je uvalena exekuce? Jakym zpusobem je soudni exekutor povinen oznamit povinnemu zpravu o zahajeni exekuce atd... Nebylo nam doruceno zadne vyrozumeni ani usneseni soudu... Jde to normalni postup. Vse jsme jiz uhradili, avsak postup exekutora se nam nezda spravny.
Dekuji za odpoved
Vladimir Balaban
Dobrý den,
to je různé, záleží na způsobu provádění exekuce. Exekutor to např. nemůže sdělit povinnému moc brzy z důvodu, aby nemohl svůj majetek na někoho převést a znemožnit tak řádný průběh exekuce.
prosím, poraďte mi co mám dělat!!!Dostala jsem se nedopatřením(podepsaním pojistky)do dluhu 3 000.-Reším to nyní s pojišťovnou, ale už to má exekutor.Od září mi zaměstnavatel pstrhává pravidelně peníze na tuto exekuci, ale tento měsíc slečny - z exekučního uřadu špatně zařadily mou platbu a já se rázem stala dlužníkem a navštívil mne vykonavatel.Pokoušela jsem se to vše vysvětlit ale i přes domluvu mi již nebere telefon.Dnes se mu přítel dovolal ale jaké bylo moje zděšení zítra přijede, nikdo mu z Prahy nic neřekl.Vadí mi hrozná arogance a to že mám pocit že jsou to moci páni a připadám si jako bych vyvraždila rodinu.Plním to co mám a protože mají u nich bordel jsem se dostala do obrovské deprese.Pomozte mi prosím.Děkuji
Dobrý den, v tomhle Vám bezplatná poradna nepomůže. Doporučuji, aby jste sepsala stížnost na postup exekutorského úřadu a doručila ji exekutorské komoře ČR. Ovšem jestli budou z nepozornosti úřednic na exekučním úřadu vyvozeny nějaké důsledky, to Vám nikdo nezaručí.
Dobrý den, jsem dnes poprvé na Vašich stránkách a potřebovala bych poradit a podělit se s Vámi co se mi stalo jakou já mám zkušenost. Před 4 lety jsem vypověděla smlouvu s D.A.S a těď mi poslali na plat exekuci dlužila jsem jim 1.250.-Kč a vyšplhalo se to na pomalu 16.000.- když jsem se dotazovala pana ex. jak tomu došel, kde tuto částku vzal a upozornila jsem ho, že to napíši do medii tak mi přišel dopis, že mu v y h r o ž u j i a znevažuji práci ex! ja jsem mu napsala, že ho jen upozorňuji.A div se světě mám za to zaplatit 1000.-Kč jako kárnou pokutu.
Myslím že se dnes múže každý psát kam chce ex. jsou lichváři a za tím si stojím.
Tímto prosím jak mám vůči panu ex.postupovat.Děkuji s úctou Hoskova.
V r.1991 jsem se odstěhoval s nájemného bytu,ale v bytě jsem ponechal dceru s manželem a dvěmi dětmi.Přestali platit nájem a já jsem nucen jim tento nájem již druhým rokem platit.Vystěhovat je nemohu neboť nemám do bytu již přístup.Otázka je jak se této platby zbavit .Předem děkuji .
Dobrý den, to musíte zajít rovnou za advokátem. Jestliže s nimi není domluva, pak se budete muset bránit u soudu, třeba i žalobou o vyklizení nemovitosti (bytu). Vy jste totiž stále "oficiální" nájemník v nájemní smlouvě, takže když dcera neplatí, jdou všechny povinnosti (včetně placení nájemného) za Vámi. Oni k bytu v podstatě nemají vůbec žádný užívací titul. Kromě toho můžete s právníkem probrat také možnost náhrady škody, kterou Vám svým jednáním způsobili.
V mém domě bydlí i můj třicetipětiletý syn,který neplacenými půjčkami o kterých já vůbec nevěděl nadělal dluhy za které mi nyní vymáhači hrozí exekucí majetku a domu.Syn obývá v mém domě jeden pokoj.Je možné aby mi exekutor prodal dům a zabavil můj majetek?
Dobrý den, dluhy se uspokojují z majetku dlužníka. Jestliže Váš syn nemá k domu žádné (spolu)vlastnické právo, tak není důvod, aby ho exekutor poslal do dražby. Pokud v domě zabaví věci, které nepatří synovi, ale např. Vám, bude muset podat vylučovací žalobu s tím, že věc je Vaše, což je běžný postup.
Dobrý den ,
mám takový problém a nevím jak jej řešit.Je mi 22.a jsem v plném invalidním důchodu.Nespoutanost mládí a střední školy a první lásky mě zamotalo do několika úvěrů a dnes když jsem si našla partnera čekáme miminko se na mě ze všech stran sypou obálky s exekucemi , nevím jak z toho ven můj bývalí partner mě nechal s dluhem 180 000,- a nemá se k tomu aby mi nějak pomohl a soudně to asi nemá cenu.Přemýšlela jsem o osobním bankrotu ale nevím...Prosím pomozte mi
Dobrý den, se žádostí o oddlužení musíte na Krajský soud. Konkrétní s vyplněním návrhu by jste mohla obdržet v regionální občanské poradně nebo poradně pro dlužníky.
Dobrý den, mám takoví problem,nejsem chopnej slácet půjčky,mám exekusi na plat a ještě mě hrozí další exekuse,už jsem stoho zoufalen,stalo se to že jsem byl dlouho bez práce a nešlo to slácet, tak mi naskočili hodně peněz a nevím kam ted mám jít, jsem stoho celý prič, chtěl jsem spáchat sebevraždu ale nějak to nejde,a proot jsem se rozhodl že podám na sebe bankrot, prosím vás,kam mám jít a kde se mám o tom informovat a co si mám sebou vzit,děkují Pešta
Dobrý den, je naivní se domnívat, že stačí podat návrh na oddlužení, pár let něco splácet a pak si nechat odpustit zbytek dluhů. Vůbec to není tak jednoduché. Zatím s návrhem uspěl jen každý 7 žadatel - dlužník. Můžete se obrátit na občanskou poradnu ve Vašem regionu, někde již fungují i poradny pro dlužníky nebo poradny při finanční tísni.
Postačí smlouva o půjče (uzavřená mezi mnou a dlužníkem písemně) k uplatnění pohledávky v procesu oddlužení o který dlužník žádá?
Smlouva je bez notářského ověření a asi půl roku po splatnosti. Půjčka je bez zajištění.
Dlužník žádající o povolení odlužení mě v žádosti uvádí jako jednoho se svých věřitelů
Děkuji Petr
Dobrý den, platně sepsaná smlouva o půjčce řádně dokládá existenci pohledávky, i když podpisy nejsou úředně ověřené. Dlužník je v návrhu na povolení oddlužení povinen věřitelé uvádět. Protože jde však o složitou věc, ve které se často chybuje, bylo zatím oddlužení povoleno přibližně jen každému 7 žadateli.
Dobrý den,dostala jsem se do těžké situace co se týká exekuce a potřebovala bych poradit.Mám podaný návrh na rozvod a s manželem nežiji už 3.rok a teď dostávám poštovní zásilky od exekutorů za manžela,protože manžela nemůžou nikde najít na trv.adrese a je jakoby nezaměstnaný a já vím,že pracuje na černo.Exekutoři nelenili a zablokovali mi celé konto s jediným mým příjmem,který mám pro sebe a dvě děti.Jsem samoživitelka a nevím jak mám postupovat a napsat,že jsem sama a že jsem ochotna splácet,ale nemohu jim měsíčně dávat celý můj příjem,který mám i pro dvě děti.Můžete mi prosím napsat nějaké body podle kterých bych to mohla sepsat aby to mělo hlavu a patu?Děkuji za odpověď
Dobrý den, spíš než na formu se zaměřte na obsah dopisu. Uveďte všechny podstatné okolnosti, navrhněte splátky a eventuálně i jejich výši. Jak budou reagovat exekutoři na Vaši žádost nelze určit. S některým je domluva možná, s některým nehne vůbec nic. Zkuste zajít i do občanské poradny, a požádejte o radu, jak postupovat vůči bývalému manželovi - www.obcanskeporadny.cz .
Dobrý den
Před asi dvanácti roky jsem neuváženě uzavřel na předváděcí akci kupní smlouvu se zástupcem firmy Zepter na nádobí za cca 35000 Kč. Toto nádobí mělo být spláceno v měsíčních splátkách, obdržet jsem je měl po zaplacení. Zaplatil jsem první dvě splátky tj. 7000 Kč a potom jsem bez vypovězení smlouvy přestal splácet (nádobí jsem neobdržel). Prosím Vás o radu jak tuto záležitost co nejlépe vyřešit. Předpokládám, že smlouva je dosud platná (firma Zepter se nijak neupomíná)
1. Pokud smlouvu vypovím nyní budu muset zaplatit smluvní pokutu 25% ceny dle kupní smlouvy tj. 8750 Kč, v tom případě myslím, že mohu zaplacených 7000 Kč využít pro započtení do smluvní pokuty.
2. Zajímalo by mne rovněž zda nelze smlouvu vypovědět s odkazem na neplatnost - tuto smlouvu jsem podepsal sám bez účasti manželky (důležité rozhodnutí týkající se provozu společné domácnosti, které jsem učinil sám).
3. Nakonec bych se rád zeptal, zda je možno pro tento případ použít ustanovení §§ 100 a 103 občanského zákoníka (promlčení)
Dobrý den, dnes je ochrana spotřebitele mnohem dál než před 12 lety. Tehdy žádné šance na promyšlení koupě a případné odstoupení od smlouvy nebyly v zákoně zakotveny jako je tomu dnes. Jestli je Vaše smlouva stále platná nemohu posoudit, jelikož neznám její znění. To, že jste se rozhodl řešit věc po 12 letech je velká chyba. Pochybuji, že se vůbec něčeho domůžete. Předložte smlouvu právníkovi k posouzení. Ten rozhodne, jestli je vůbec ještě reálné se něčeho domahát a naopak, jestli Vám stále ještě nehrozí nebezpečí vymáhání kupní ceny ze strany prodávajícího.
Mam na Vas dotaz ?muj ex manzel chce po mne penize co mu pry dluzim pred 5 lety i kdyz mam s nim sepsanou smlouvu ze mu nic nedluzim,ale sepsali jsme to spolu bez pravnika .Chtela bych se zeptat jesli je ta smlouva platna?a kolik let je promlceni dluhu?Dekuji
Dobrý den,
pro platnost této smlouvy není podstatné její sepsání právníkem a plně postačuje, pokud jste ji sepsali jen mezi sebou. Promlčecí lhůta je tříletá a běží ode dne splatnosti.
1. Slyšel jsem o právníka, že zákon o osobním bankrotu je neústavní a všichni, kdo jej využíjí se později mohou setkat s velkými problémy. Co je na tom pravdy.
2. Co se stane pokud při osobním bankrotu v průběhu pětiletého splácení dojde k nepředvídanému problému, např. ztráta zaměstnání nebo k úrazu či nemoci.
Děkuji Petr
Dobrý den,
o případné "neústavnosti" může rozhodnout pouze Ústavní soud ČR; jakékoli obdobné prohlášení byť odborníka je pouze názorem a ničím jiným.
Co se týče případné nemoci apod. v průběhu oddlužení, toto zákon konkrétně neřeší. Bude záležet na tom, zda-li si např. ztrátu zaměstnání způsobil povinný sám nebo ne atp.
Jsem zde poprve a doufam,ze se mi dostane nejake pomoci.Je pravda,ze vse se toci kolem dobre placeneho zamestnani a pravidelnych splatek za spotrebitelske uvery.Dostal jsem se do neresitelne situace kdyz jsem prisel o zamestnani a take jsem se i rozvedl.Nyni sice mam pres pracak praci novou,ale stalo se to ze po nejakou dobu jsem byl na pracaku a zkousel jsem hledat zamestnani sam jsem radne nemohl hradit pujcku a ted mam exekuci na krku,v novem zamestnani mi to srazeji,ale to neni jediny dluh co mam,nelze pro me vse platit naraz,jak mam vyresit vice veritelu do jednoho,co mam vlastne delat abych se z toho vyhrabal a nemel tak ujmu v beznem zivote,ze bych resil jak zaplatit najem za bydleni at muzu splacet a nebyla ohrozena moje socialni existence.
Dobrý den,
v této situaci lze těžko pomohu. Jednoduše, musíte všem všechno zaplatit, abyste mohl žít bez "újmy v běžném životě". Zvažte také možnost tzv. oddlužení dle nového insolvenčního zákona; záleží však na tom, jestli splňujete zákonné podmínky.
Manzelka dostala exekuci na majetek.Exekuce byla provedená tak,že polepili majetek,kterí není náš,jelikož bydlíme v pronajatém bytě včetně kompletního zařízení.Chtěli majetek vzít pokud im nedáme nejaké peníze,které jsem im dal.Po týždni nám přišlo oznámení od oprávneného,že manželke zrušili výkaz nedoplatku z vlastního podnětu.To znamená,že nedluží nic,a ani nemá dluh.Někde jse stala chyba.Co máme dělat.
Dobrý den,
spojte se s dotyčným exekutorem a celou záležitost řešte s ním.
dobry den,moji rodice si vzali nebankovni pujcku a zastavali nemovitost.se splatkou se o 2 dny opozdili a ma prijit exekutor.prosim,poradte jak zastavit exekuci,nebo poradte pravniho zastupce,ktery pomuze u soudu.dekuji
Dobrý den,
abych Vám mohla poradit, potřebovala bych znát znění oné smlouvy o půjčce. Bez ní lze radit těžko.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Otec podnikal na moji živnost, vznikl dluh z nezaplacených faktur, které byly na moje jméno. Otec zemřel. Dluh od této firmy odkoupil tchán, a ten ted chce at mu dluh zplácím celý. S manželem se rozvádíme. Chci se zeptat jestli je opravdu celý dluh na mě, když se to stalo v době manželství. Byla jsem stím u právničky a ta mi řekla že ano že budu muset celý dluh zaplatit já. Moc děkuji za odpověď
Byla mi udělena pokuta 1000,-Kč. Od městské policie jsem převzal poštovní poukázku. Platbu jsem provedl z bankomatu na č.ú. uvedeném na poukázce. Číslo je desetimístné, mezi druhou a třetí číslicí je pomlčka, náseduje lomítko a kód banky. Platba nepřišla na účet kam jsem ji směřoval, proto je proti mé osobě vedena exekuce. Dotaz: V jakém tvaru musí město na jehož účet měla platba přijít dát občanovi č.ú. a další specifikace? Musí uvádět co je předčíslí, kód banky, variabilní symbol, nebo další?
Dobrý den,
v takovýchto případech se vyplatí dojít osobně na pobočku a při sdělení č.ú. se rovnou dotázat na majitele účtu.
Jinak úplně postačí, pokud Vám sdělí věřitel č.ú. tak, tak Vám bylo řečeno. Předčíslí čísla účtu je obv. jiný údaj než ten před pomlčkou; kód banky vyjadřuje číslo za lomítkem; variabilní symbol být uveden nemusí - to je čistě pro vnitřní potřeby toho, komu platbu poukazujete, aby ji mohl identifikovat.
Tyto informace jsou ale obecně známé, stejně jako fakt, že skutečnost, zda platba byla řádně doručena, by si měl každý sám zjistit.
Dobrý den chci se zeptat jestli je normální v jeden den dostat usnesení,výzvu exekutora a exekuční příkaz?Máme zaplatit firmě Zepter něco co ani nemáme doma,jen jsme podepsali smlouvu,kterou taky nemáme a taky sme nic nezaplatily, žádnou složenku.podle všeckého je to od roku 2004 soud nařídil 30.6.2006,konečné datum je 17.12.2007,tohle je na usneséní soudu.6let jseme měli jinou trvalou adresu,kde nešlo zrušit trvalé bydliště.A mezi tím jseme bydleli ještě ve dvou podnájmech.Ale uřady jako sociálka,zdravotní,a dokonce zaměstnavatel,věděli naši součastnou adresu,proč si to nikdo nezjistil?Teď rok a půl bydlíme na nové adrese.A dostali jsme dopisy 31.12.2008.prosím co máme dělat děkuji za odpověď
Dobrý den,
tento postup je normální a je i obvyklý.
V tomto případě doporučuji obrátit se na nějakého advokáta. Ten by měl zjistit oč se jedná, zejm. okolnosti kolem uzavření smlouvy s firmou Zepter.
Velké naděje Vám však nedávám.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na možnost v naši situaci vyhlášení osobního bankrotu.Máme s manželem několik kartových úvěrů + jednu půjčku.Oba dva jsme zaměstnaní, máme jedno dítě ve věku 10-ti let. Tím že manžel musel změnit zaměstnání,(krach bývalého zaměstnavatele),se mu plat snížil zhruba o polovinu výdělku.Tím jsme se dostali do platební neschopnosti,a i po snížení splátek nejsem schopni závazky hradit.Jeden kartový uvěr již brzy bude splacen,ale ostatní závazky nejsme schopni přes veškerou snahu splácet.Vzhledem k tomu, že jsme nemajetní, tak případnému exekutorovi,se nenabízí možnost zaplacení úvěru osobním majetkem.Proto Vás prosíme o radu, jestli v naší situaci můžeme vyhlásit osobní bankrot?Podmínky u osobní ho bankrotu,si myslíme že by jsme byly schopni dodržet a do pěti let splatit 30 PROCENT úvěrů, tak jak jsme se dočetli v informacích o osobních bankrotech.Tahle situace je pro nás stresová a neúnosná, ale své závazky chceme řešit.prosím poraďte.
Děkujem M.
Dobrý den,
na stránkách https://isir.justice.cz/isir/ueu/formulare.do
si stáhněte formulář a dle pokynů vyplňte. Bude záležet na posouzení soudu, jak věc vyhodnotí.
čtenářka příspěvků.
Ptám se advokátů: proč neodpovíte alespon jednou, konkrétně a obsáhle na téma ODDLUŽENÍ, BANKROT.Spoustu lidí to zajímá a jen jim odseknete at si dají žádost soudu, nebo se obrátí na poradny, viz.p.Kirchhofová, atd. Na právníky nemají a hlásáte, že jste poradna zdarma. Děkuji za odpověd, Spáčilová
Dobrý den,
to je prosté - taková odpověď je možná až tehdy, pokud známe důkladně celou finanční situaci konkrétního dlužníka, jeho daňová přiznání, příjmovou a výdajovou stránku atd. atd. Bez těchto znalostí bychom Vám zde mohli max. překopírovat insolvenční zákon což je, jak jistě uznáte, nesmysl.
jsem v rozvodovem rizeni,mam sposty nesplacenych pujcek,ktere nezvladam splacet a slysela jasem ze je mozno vyhlasit osobni bankrot.Jsmezaměstnana na dobu neurcitou,jen me desi ze po uzavreni splatkoveho kalendare mi zustane zivotni minimum,coz mi nepostaci ani na zaplacenibytu,nemluve o strave.prosim poradte jak se toto vypocitava,navic mi soudem bude urcenovyzivne na 15 leteho syna.dekuji
Dobrý den,
vlastní hloupostí jsme se dopracoval k tomu, že musím exekutorovi zaplatit 14 000 Kč. Dohodli jsme se na splátkách, které platím. Zároveň mi však bylo zaměstnavatelem na základě exekutorského příkazu strženo z platu 9 000 Kč. Po započtení tohoto mi zbývá doplatit 1000 Kč. Úřednice ex. úřadu mi však řekla, že peníze z platu jsou na zvláštním účtě, k němuž přístup musí povolit soud, a já má dál platit. Prostě se mi ta stržená částka jakoby nezapočítává. Jak mám postupovat? Myslel jsem, že se platby sečtou, ale takto to mám zaplatit dvakrát. Z platu mi zbývá 5 000 a tak nevím, jak jim to mám zaplatit, když mi to zároveň nechávají strhávat. Díky za radu.
Dobrý den,
jednoduše, až budete vědět, že je částka uhrazená, přestaňte dluh splácet. Zároveň můžete upozornit zaměstnavatele, že je dlužná částka již zaplacena. On sice sám od sebe nesmí přestat splácet, ale měl by se obrátit na exekutora či soud, pokud již pokyn s tím, aby přestal splácet, neobdržel.
Jan asi špatně pochopil informace exekutora. Podle okolností případu se zdá, že peníze jsou blokovány u zaměstnavatele, ten je odešle až po právní moci exekučího příkazu, a ten zase závisí na tom, že soud vyznačí právní moc na usnesení o nařízení exekuce. Teprve po tomto vyznačení exekutor vyzve zaměstnavatele k odeslání stržených prostředků a poté, co budou připsány na účet exekutora, bude možné exekuci ukončit. Pokud exekutor nemá jistotu, že peníze skutečně přijdou (někdy je nutné zaměstnavatele žalovat poddlužnickou žalobou, a někdy jsou i pohledávky za zaměstnavateli nevymahatelné), může skutečně dojít k tomu, že povinný přijde o peníze dvakrát, ale k exekutorovi se dostanou jednou.
Dobrý den.Je mi 30 let,před pár lety jsem žila s přítelem,nebyla jsem na tom jako svobodná matka dobře tak mi přítel finančně pomáhal(platil za mě půlku najmu za byt,který si on pronajal a mě s dcerou tam nechal bydlet) Jednou za mnou přišel,abych mu podepsala papíry,že mu dlužím 60000 kč.Podepsala jsem to,neviděla jsem v tom nic špatného,vždyť jsme se měli rádi.Jenže pak se semnou rozešel a teď po 5 letech po mě žádá,abych mu ten dluh zaplatila.To co jsem podepsala:POTVRZUJI,ŽE JSEM SI PRUBĚHU ROKU 2003 VYPUJĆILA 60000 KĆ OD PANA........... TYTO PENÍZE SE ZAVAZUJI SPLATIT DO KONCE ROKU 2007 DLE MÝCH MOŹNOSTI můj podpis,rodné číslo a číslo občanskéh průkazu.ale má finanční stránka není a nikdy nebyla dobrá,jak se říká žiju s výplaty do výplaty,musím počítat každou korunu.Žiji s přítelem s kterým mám druhé dítě, náš měsíční příjem je 16500 kč s toho přítel platí 5000 kč alimenty a pak máme nájem atd.Jdu teď k soudu kvůli tomu"dluhu" jaké mám šance? Slyšela jsem o osobním bankrotu může se to stahovat i na mě? Děkuji za odpověď s pozdravem Křenová
Dobrý den,
bohužel, šance na to, že budete u soudu úspěšná, jsou malé. U soudu se však braňte třeba tím, že jste to podepsala v omylu a rozhodně jste to nemyslela vážně.
Co se týče osobního bankrotu, ten by ve Vašem případě zřejmě byl nepoužitelný. Ale neznám detailně Vaši situaci.
Dobrý den, prosím o radu. V roce 2006 jsem si vyřídila živnostenský list a na něj začal podnikat můj otec. V únoru 2007 jsem se dozvěděla, že otec neplatil faktury, které byly na moje jméno. Otec si kvůli tomu vzal život, takže on to splácet už nemůže. Všechny ty nezaplacené faktury odkoupil jeden pán, který ted chce sepsat notářský zápis at mu to splácím měsíčně. Chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká promlčecí lhůta, když nemám podepsané žádné uznání závazku ani u té firmy ani u toho pána. On mi volá každý den, a říká že to musíme sepsat, jinak že to brzo propadne. Moc Vám děkuji za odpověď
Dobrý den,
z občanského zákoníku činí promlčecí lhůta 3 roky ode dne splatnosti, v obchodních vztazích 4 roky - což je asi Váš případ. S ohledem na krátkou dobu tak lze promlčení těžko namítat.
Ve Vašem případě však rozhodně nic nepodepisujte, protože jestli Vás bude žalovat o zaplacení, můžete být úspěšná, pokud prokážete, že jste o dluzích nic nevěděla. V takovém případě však doporučuji obrátit se na advokáta, který Vám ve věci pomůže.
V roce 2006 jsme si z manželem vzali nebankovní ůvěr.Bohužel jsme se dostali jen několik dnů do prodlení ve splátce a protože jsme na tento ůvěr dali jako zástavu byt a součástí Smlouvy o ůvěru byla i rozhodčí doložka,bylo okamžitě rozhodnuto v rozhočím řízení.V té době po nás věřitel požadoval do třech dnů částku 349.870kč.jinak bude okamžitě vyhlášena dražba.Snažili jsme se o byt bojovat a nějakým způsobem se věřitelem dohodnout,bohužel marně.Ůvěr byl 250tis.na ůčet nám poslali 150tis.Byt byl vydražen v 03.07 za 390tis.Tedˇdošlo k tomu,že nám věritel zablokoval účty.Manželovi na 750tis. a mě na stejnou častku.Poradťe mi prosím jak v takovém případě postupovat,ma na to věřitel právo?Dá se exekuce nějak zastavit,Děkuji Zdena
Dobrý den,
v tomto případě, kdy jde o poměrně vysoké částky, se trochu divím, že jste si již v minulosti nevzali na pomoc právního zástupce. Rozhodně tak učiňte alespoň nyní a předložte mu všechny listiny a potřebné dokumenty.
Dobry den,moji rodice si vzali nebankovni pujcku a zastavili nemovitost.vse splaci v poradku,jen jednou se opozdili se splatkou o 2 dny a telefonicky to oznamili.bylo jim receno, ze to nevadi.nyni jim od soudu prislo,ze v utery prijde exekutor,pokud nesplati vse najednou.na to samozrejme nemaji.poradte jak postupovat,aby k exekuci nedoslo.nebo pravniho zastupce,kteremu celou vec muzeme predat.dekuji
Dobrý den, spolu s manželkou jsme ručili na úvěr a jak to bývá spadlo to na nás a na dveře klepe exekutor. I když se nám podařilo dlužníka donutit aby něco splatil, přišel příkaz k zaplacení celé částky. Rád bych věděl jak je to s úhradou.Jsme-li soudem označeni jako povinný dlužník,jeho manželka, a já spolu se ženou je správný postup exekutora když v záhlaví exekučního příkazu jsme vedeni jako osoby jimž se doručuje příkaz pouze já s manželkou? To mám zaplatit stejnou částku a žena taky? To dostane dvojnásobek dluhu.Nerozumím tomu a tak děkuji za radu
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, jsem rozvedená, a mám dvě vyživovací povinnosti. Jsem zadlužena a nejsem schopna tyto dluhy z dávek SSP splácet. Chtěla bych se zeptat jaké jsou podmínky vyhlášení osobního bankrotu, kde je možné získat formulář a kam je nutné tento potom podat nebo zaslat. Moc děkuji za odpověď. Dita
Dobrý den,
tuto problematiku upravuje ustanovení o oddlužení uvedené v zák.č. 182/2006 Sb. v § 389 an.
Návrh se podává insolvenčnímu soudu vedenému u krajského soudu v místě Vašeho bydliště.
Obracím se na vás s dotazem, zda lze zaplatit dluh exekutorovi v době, kdy probíhá konkurs na firmu dlužníka? Exekuce byla z rozhodnutí soudu odložena z důvodu prohlášení konkursu. Přesto bych se chtěla vyrovnat. Děkuji za odpověď.
Prosím o kvalifikovanou odpověď právníka.Žiju v trvalém strachu. Můj bývalý manžel jako fyzická osoba rizikově podnikal, v současné době je v konkursu a veškerý jeho majetek byl již prodán, ale jeho závazky se prodejem nepokryjí. Vím, že konkurs bude brzy ukončen a věřitelé se budou domáhat svých nevyrovnaných pohledávek. V roce 2004 jsme se rozvedli, ale již v roce 1995 jsme si zrušili BSM a vypořádali majetek. Dluhy však vznikly za trvání manželství a bývalý manžel navíc ještě bydlí v jedné místnosti mého bytu, protože nemá kam jít. Zodpovídám za manželovy dluhy majetkem v mém výluč.vlastnictví? Má vypořádání zaniklého BSM v tomto ohledu vůbec nějakou váhu? Musím konstatovat, že zákony jsou k manželkám podnikatelů velice tvrdé a instituce manželství je z tohoto pohledu moc nebezpečná věc. Nová generace je již dobře orientovaná, ale nás dříve narozené nikdo nevaroval, že zase příjde "hon na čarodejnice".
Kde prosím seženu formulář na osobní bankrot?
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. V roce 2002 jsem byla vedená na úřadě práce a v tomtéž roce jsem pracovala 2 měsíce, na Dohodu o provedení práce, můj příjem z tohoto prac. poměru činil 1600Kč. Byly mi neprávem vyplaceny dávky státní podpory jedná se o částku 15890 Kč. Domluvila jsem se příslušným úřadem, že neprávem vyplacené dávky vrátím, nabídla jsem splátkový kalendář, ten mi byl povolen s tím, že až nastoupím do práce budu mít exekuci na plat.Nyní mi přišla soudní obsílka, že mi neprávem vyplacené dávky budou strhávat z rodičovského příspěvku, jsem na MD. A chtěla bych se zeptat, zda se proti tomuto rozhodnutí můžu nějak bránit a jestli můžu požádat MPSV o zmírnění tvrdosti zákona popřípadě o odpuštění trestu. Do dnešního dne jsem zaplatila 5436 Kč. Děkuji za odpověď. Andrea
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. co mohu dělat, když jsem obdržela dopis s oznámením exekuce na byt mého otce, který zemřel na podzim 2007. Exekuce je uvalena od r.2003, ale nemohu se dozvědět kým a za co,abych mohla pokračovat v řešení.
Děkuji za odpověď
Dobrý den.Mám dotaz ohledně velkých dluhů mého druha.Dluhy si nadělal s bývalou manželkou,která nic neplatí a vše je na druhovy,který nemá takové možnosti vše splatit,protože jde o statisícové částky.Jak je to s možností vyhlášení bankrotu a co to vše obnáší,nebo na koho se můžem obrátit?Předem moc děkuji za odpovědˇ.Pavlína
Chtěl bych se zeptat na možnost oddlužení mých starých dluhů z doby mého podnikání.Slyšel jsem o této možnosti v televizi a zajímaly by mě bližší informace.Jakým způsobem bych mohl o oddlužení požádat.Jde o docela vysoké častky,v řádech statisíců korun.Většina dluhů vznikla neschopností splácení daně z příjmu,zdr. a soc.pojištění a nehrazení faktur firmám.V současnosti splácím exekuce asi 15.tisíc měsíčně.Jsem ženatý a mám dvě děti.Prosím o Vaši radu a odpověd´.Děkuji.
Prosím Vás tímto o zdělení jakou formou je možné zažádat o oddlužení- osobní bankrot.Jestli je na to určitá formulace,co všechno žádost musí obsahovat a ostatní podrobnější informace. Děkuji
Dobrý den pane Milane, jsem ve stejné situaci jako Vy, pouze mám dluh z roku 96 na sociálku a zdravotní. jiné dluhy ne, bylo to zaviněno že mě nezaplatili odběratelé 3,5 mil. částky jsou statisíce, penále milionové. Zajimalo by mě co Vám poradna poradila. Děkuji za odpověď
Dobrý den,chci se zeptat jak může nebo spíše musí exekutor postupovat,když v bytě bydlí více osob.Konkrétně se jedná o to,že můj syn má v mém bytě trvalý pobyt ale už od roku 2001 tam nebydlí - je odhlášen ze služeb - jedná se o obecní byt.V roce 2001 po jeho odchodu do podnájmu jsme dělali celkovou rekonstrukci a pořizovali veškeré zařízení nové.Na něco máme doklady.Lze použít i svědectví nějakých osob?Musí být exekuce nějakým způsobem oznámena?Má význam vylepit na vchodové dveře upozornění o situaci?Uvítám každou další radu jak se zařídit.Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den.
chci se zeptat jestli si exekutor může učtovat úroky ze zbytku nesplacené pohledávky.měl jsem zaplatit37000,-Kč..30000,-kč jsem zaplatil,4500,-kč mi soud odmazal.zbývalo mi doplatit 2700,-Kč.Přišel mi dopis od exekutora s tím abych do 15-ti dnů zaplatil 9800,-Kč.S tím že se částka mění a úroky rostou.
Děkuji
Dobrý den, úroky rostou každý den až do doby, kdy není zaplacená CELÁ pohledávka. Tedy i kdyby Vám zbývala k úhradě tisícikoruna, stále by z ní běžely úroky. Navíc, pokud by se jednalo o dluh z obchodněprávního vztahu, započítávají se platby nejprve na úroky a teprve poté na jistinu. Navíc, v případě exekuce jsou poměrně značně vysoké i náklady samotné exekuce, které zvlášť u malých dluhů, mohou převýšit i samotnou výši dluhu jako takového. Rozhodně doporučuji co nejdříve zaplatit; pokud s výší nesouhlasíte, chtějte vysvětlení.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den,
chci se zeptat,od které doby si může exekutor účtovat své náklady. Zda od doby vydání soudního rozhodnutí nebo od doby, kdy mu přišel prostřednictvím datové schránky návrh, který podávala instituce k soudu. Dne 24.1.2011 jsem obdržela návrh, který podává společnost proti mě k soudu pro nezaplacní dluž.penále ve výši 355 Kč. Tuto částku jsem zaplatila 7.2.2011 na účet společnosti, přesto 24.2.2011 soud rozhodl o zaplacení a postoupil tento rozsudek exekutorovi. Ten mi rozsudek s jeho výzvou zaslala do dat.schránky 1.9.2011. V rozsudku je,že se můžu do 15 dnů odvolat,kdežto exekutor píše ve výzvě k zaplacení lhůtu do 5 dnů. Učtuje si 7800 Kč s tím, že jeho práce začala dnem obdržení návrhu od společnosti které dlužím a to je od 24.1.2011. Zakládá se toto na pravdě a kde zjistím platný ceník exekutorů.
Děkuji za odpověď. Pyšová
Dobrý den,obracím se na Vás s probou o radu na tyhle problémy:
----------------------------------------------------------
snacha když byla ještě svobodna nakupovala rúzne všci na splátky r. 2004 - 2005 jako je Multiservis, Home Credit a pod. Této dluhy ovšem neplatila a teď mám strach aby mě exekuce nevybělila ačkoliv snacha ma s mím synem u mě trvalý pobyt. Chci se zeptat po jakém časovém úseku se týto dluhy můžou považovat za promlčené a může mi exekuce vybělit byt když snacha je u mě nahlášená na trvalý pobyt přesto tzv. v bytě nic nevlastní? A co kdyby se snacha nahlásila na MÚ jako na trvalý pobyt, vyhnula by se tzv. exekucím nebo by otravovali mě popř. jiné členy rodiny?
---------------------------------------------------------
snacha taky vzala si půjčku v bance r.2005 a úvěr neplatí,jaká je tam promlčovací doba? A může exekuce jí něco vzít kdyby v ČR nedělala tzv. na HPP,ale na ŽL ???
-------------------------------------------------------
syn se dostal taky jako svobodny do fin.problemu od splatkovych spolecnosti a nebank. spol. Po jakém čase se budou je dluhy považovat za promlčené a nebude ho nikdo uhánět ?
-------------------------------------------------------
Poprosila bych Vás o e-mail odpověd na : comdata.praha@email.cz za co Vám předem děkuji a jsem Vám velice povděčná.
Se slzami v očích maminka Marcela.
Dobrý den, pokud dluhy pocházejí ještě z doby, kdy byla svobodná, nejsou součástí SJM a syn za ně nenese odpovědnost. Exekutor může dluh uspokojovat pouze z jejího majetku. Pokud by po osobní návštěvě sepsal i věci, které náleží Vám, můžete se bránit u soudu podáním žaloby na vyloučení věcí z exekuce. To, kde má dlužník trvalý pobyt neznamená, že by se tím vyhnul exekuci. Promlčecí doba činí 4 roky protože se jedná o smlouvu o úvěru; je však obvyklé, že si banka nechá podepsat prohlášení o prodloužení promlčecí doby až na 10 let. Promlčecí doba však neběží od doby, kdy si půjčku vzala, ale od doby splatnosti. A to jestli pracuje na HPP nebo ŽL je úplně jedno. Max. nepůjde exekutor cestou srážek ze mzdy, ale bude vymáhat dluh jiným způsobem.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com