Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
Dne 10.7.2006 jsem si vypůjčil 2 knihy z městské knihovny. Bohužel jsem je zapomněl vrátit. Nyní jsem obdržel předžalobní upomínku, kde jsou uvedeny i poplatky spojené s vrácením knih (cca 1.200,-) a poplatky právnímu zástupci (cca 7.500,-). Podle toho, co jsem se dočetl, je promlčecí doba u přestupku 1 rok. Má tedy knihovna právo po mě požadovat poplatky za právního zástupce? Nebo jakékoliv jiné poplatky? Upomínky (7.11.2006 a 12.2.2007) dorazily na místo mého trvalého bydliště, kde se moc nezdržuji a bohužel se mi nedostaly do rukou. Knihy samozřejmě rád vrátím a zaplatím poplatky s tím spojené, ale poplatky právnímu zástupci se mi zdají přehnané.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ale zde se o žádný přestupek nejedná - jde o klasický vztah dlužník-věřitel, kdy se po Vás věřitel zcela oprávněně domáhá zaplacení nákladů za knihy (zřejmě nějaké pokuty atp.). Jestliže je pak knihovna zastoupena advokátem, má tento ze zákona nárok na tyto náklady řízení - jejich výši určuje vyhláška. Pokuste se se žalobcem ještě domluvit (uzavřít soudní smír) - např. ihned zaplatíte a oni se vzdají nákladů řízení nebo je sníží.
Děkuji za rychlou odpověď. Celkem to i chápu. Ale jak si mám tedy vyložit část knihovního řádu:
Čtenář, který nevrátí dokument po uplynutí výpůjční lhůty, naplňuje svým jednáním skutkovou podstatu přestupku proti majetku dle § 50 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích tím, že úmyslně neoprávněně užívá cizí majetek.
Ještě poopravím úvodní příspěvek. Neobdržel jsem předžalobní upomínku, ale přímo žalobu.
To, že neoprávněně užíváte cizí majetek je pravda (knihu jste měl vrátit v srpnu 2006 a je říjen 2008!), nicméně Vy nejste žalován v přestupkovém řízení.
Čili udělejte to, co Vám poradila paní magistra.
To každopádně udělám, jsem si vědom své chyby. A ještě jednou děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
cca před 5 lety jsem s měsíčním zpožděním vrátila knihu a zapomněla zaplatit poplatek nějakých 30 Kč. Mezitím jsem z časových důvodů poslala peníze po známé, ale nepamatujeme si už, zda byla pokuta skutečně uhrazena. Nikdy mě z knihovny nikdo nekontaktoval, mám se o věc nějak zajímat? Abych na sebe příp. zbytečně neupozorňovala a ještě si neuškodila a pak platila horentní částky. Na 2. stranu bych nerada měla doma exekuci. Existuje nějaká promlčecí lhůta? Kniha byla vrácena, nicméně měsíc po lhůtě.
Děkuji Vám
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com