Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, matka a bratr jsou spoluvlastníky řadového domku (každý vlastní 1/2). Bratr v domě bydlí. Matka zemřela, já a bratr dědíme část domu po matce, tedy každý 1/4 nemovitosti.Já se svého podílu ve prospěch bratra vzdát bez náhrady nechci, ani nechci nijak děděnou část domu využívat (bydlet nebo pronajímat) Prodala bych mu svůj dědický podíl, ale on nemá finanční prostředky, aby mě vyplatil, a s prodejem domu nesouhlasí. Zajímá mě, jak je tedy možné vyřešit finanční vypořádání dědiců, když se dědicové nedohodnou?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda-li mám nárok na dědictví po babičce.Babička neměla žádnou závět.Měla 3 děti z toho dvě žijí a třetí, to je můj otec, již nežije a jediným dědicem svého otce jsem já. Babička měla byt, který na základě plné moci strýc prodal a peníze po nějaké době uschoval na svém soukromém účetě tudiž je nepřiznává do dědického řízení. Je prokazatelné, že peníze pochází z prodeje babiččiného bytu, neboť byt se prodával přes realitní kancelář. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda-li je pravdou, že v případě že zemřelý sepsal svou poslední vůli ve které většinu majetku odkázal svým vnučkám, zákon praví, že i přesto se v první řadě vztahuje dědictví ve výši 50% z celkového majetku po zesnulém v prospěch přímého dědice a to v tomto případě jediného syna zemřelého, ačkoliv v závěti rozdělění majetku bylo procentuálně úplně jinak. (v závěti bylo synovi odkázáno cca 15% majetku).
Předem děkuji za odpověď
S pozdravem
J. Nová
Dobry vecer, prosim Vas o radu. Když ma jedna osoba(budeme ji rikat osoba 1)být podle zaveti zodpovedna za prodej nemovitosti. Ta nemovitost je odhadcem vycislena na 1400000 Kc, ale ta osoba 1 ji proda za 1800000 Kc. Co se pak stane s temi 400000 Kc rozdilu, to pripadnou osobe 1, ale nejedna se pak o bezduvodne obohacení? Jake jsou moznosti? Dekuji za odpoved
Vážený pane Kohoutku,
dovolte mi reagovat. Upozorňuji, že nejsem právník, ale paní magistra mi velmi rychle odpověděla, proto bych chtěl pomoci Vám na "revanš".
V příspěvku není implicitně napsáno, kolik je dědiců. Soudím, že však více než jeden, proto se ptáte. Řekl bych, že si rozdělí realizovanou kupní cenu podle určených vypořádacích podílů.
Odhad byl zřejmě proveden podle cenového předpisu, který často neodpovídá aktuální situaci na trhu. Cena může být mnohokrát vyšší.
Mějte se
Osoba 1 je jen povinna na základě právnických dědických nároků vyplatit 3 pozustale děti.Podíly k nemovitosti zapsane nejsou( 1/2 zustavitel a 1/2 osoba 1) V aktivech dedictvi je uvedena smesna castka. Jak jde tedy jinak kontrolovat prodej nemovitosti. Aby ostatni neprisli o tolik penez a osoba 1 schramstla vsechno??? Dekuji za odpoved
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda-li je platný dodatek k již napsané poslední závěti, která je uložena u notáře.Když dodatek byl sepsán vlastnoručně zesnulým, potvrzen na obecním úřadě společně s podpisem svědka( družka) ale uschován v bytě zesnulého.Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
platnost závěti musí posoudit notář, resp. soud.
Dobrý den. V současné době probíhá dědické řízení po mé mamince, která zemřela 14.2.08. Otázek mám víc, jestli dovolíte, budu se ptát postupně.
Otec zemřel 3.12.1991, v dědickém řízení se zápisem z 4.6.1992 jsem se zřekla svého podílu po tátovi ve prospěch maminky, aniž bych věděla, že u tohoto notáře je již od 20.2.1992 uložena její závěť, v níž celý svůj majetek odkazuje mému bratrovi. Bylo by reálné požadovat absolutní neplatnost závěti?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
závěť můžete samozřejmě napadnout a domáhat se částečné neplatnosti závěti v tom rozsahu, v jakém Vám jako neopomenutelnému dědici náleží dědický podíl. Nejedná se však o absolutní neplatnost. Aby totiž taková závěť byla platná, musela by Vás zároveň vydědit, o čemž zde nepíšete.
Jsem se svou matkou spoluvlastníkem ideální 1/2 rodiného domku ve které žiji.Po její smrti dědíme s bratrem jeji polovinu.jejikož nemám peníze na vyplacení bratra rozhodl jsem se domek prodat a koupit si něco menšího a bratra vyplatit.Bratr ale trvá na zapsání svého podílu do vlasnického listu ale já mám obavy že by mi mohl při prodeji dělat problémy s prodejem , cena případně nechuť prodat svou 1/4.Je možné při dědickém řízení u notáře,když jsem vlastně vlastníkem 3/4 domku,zapsat do vlasnického listu pouze mne s tím že bratrovi jeho 1/4 vyplatím i když by bratr trval na zapsání do LV.Bratr má svůj dům.
Dobrý den,
notář Vám takto vyhovět může, ale pouze v tom případě, že půjde o vaši společnou dohodu s bratrem. Jinak bratrovi určí podíl 1/4 na nemovitosti - bez dohody dědiců to ani jinak nelze.
V případě nedohody,jak bych měl postupovat.A mám ještě jeden dotaz ,při prodeji budu platit daň z převodu nemovitosti a z jaké části.
Daň z převodu nemovitostí se platí ve výši 3 % z ceny podle cenového předpisu, resp. z kupní ceny, je-li ta vyšší. Obecně ji platí prodávající, nedohodnou-li se kupní strany jinak. S bratrem se vypořádáte tak, že uhradíte 3/4 a on zbylou 1/4.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com