Za dobrotu na žebrotu? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Za dobrotu na žebrotu?

Jiří Hub, 02.10.2008 11:13:37

Jako muž v rozvodovém řízení mám na Internetu inzerát na seznámení. Na ten se mi ozvala paní L.K.
V naší komunikaci neustále zmiňovala jak jí rozvod vzal všechno a jak vůbec neví jak bude řešit finance. Komunikovala se mnou pravidelně a pokaždé zmínila tyto problémy. Dnes si myslím, že záměrně. Nabídl jsem jí pomoc formou uhrazení nákladů aktuálně souvisejících s jejím bytím, nic jsem výslovně nepožadoval. Ani jsem nemluvil o termínu vrácení, tomu jsem nechával volný průběh, ostatně mezi blízkými lidmi se předpokládá
vrácení dluhu adekvátně možnostem co nejdříve.
Vyzvedl jsem potřebnou částku a jel s ní nakoupit,zaplatit telefon a průkazky na MHD. K mému údivu však ještě týž den komunikace naprosto ustala a na můj pokus ji kontaktovat se osočila, že ji naháním. Na dotaz kdy a jak mi částku činící 4800,-Kč vrátí - a nabízím jí i formu splácení - mi napsala že mi nic nedluží a k tomu volí dokonce výhružný tón, mj.trestní oznámení na mne... Je nutné brát tuto věc jako neřešitelný omyl?

Re: Za dobrotu na žebrotu?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.10.2008 11:19:53

Dobrý den,
podle Vašeho dotazu soudím, že stále nevěříte zcela jednoznačnému závěru (který jste však měl předpokládat již předtím), že ta paní z Vás peníze jen podvodně vylákala. Můžete podat žalobu soudu na vrácení dlužné částky a domáhat se dluhu soudní cestou. Paní byla očividně protřelá - tím že jste jí půjčil jen 4.800,- a ne 5.000,- Kč a víc, nejde o trestný čin. Moc dobře již z počátku věděla, co chce a o co jí jde.
Příště si nic nezačínejte s lidmi, co si stále dokola jen stěžují na to, že nemají peníze - dost často to dělají s určitým cílem.

Jiří Hub, 02.10.2008 11:40:09

Děkuji za Vaši odpověď. Pro nějaké právní řešení je nejspíš nutné nějak prokázat že se tak opravdu stalo a já mám v ruce poze jeden z účtů, takže asi prostě tuto zkušenost budu muset položit na oltář své naivity a důvěry.
Ještě bych se chtěl zeptat, zda je možné, ev. s jakými důsledky můžu být stíhán za obtěžování, pošlu-li dotyčné sms nebo email třeba 2-3x za den s požadavkem na navrácení peněz? Mám se takového jednání raději zdržet? Nebo existuje nějaká hranice, která by ležela mezi omluvitelným vymáháním a skutečným obtěžováním.
Ptám se možná až příliš obšírně, ale potřebuji mít jasno co smím a co je bohužel jako postup špatně.
Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 09:17:45

Dobrý den,
Vy jste opravdu nějaký extrémní dobrák - ptát se na to, jestli "chudákovi" podvodnici můžete 3x denně psát SMS s požadavkem na navrácení peněz?! Samozřejmě že můžete a rozhodně to za žádné obtěžování nemůže být považováno. Uvědomte si, že poškozeným jste tu Vy a ne ona a rozhodně na ni neberte žádné ohledy. To že Vám vyhrožuje je jedna věc, prostě to zkouší, když očividně sama zjistila, že to na Vás zabírá.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »