Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
vlastním chatu v chráněném území Svratecké hornatiny, v chatě mám trvalé bydliště, skutečně zde bydlím a chovám psy. Pozemky se nachází v oblasti, která je podle územního plánu rezervována pro rekreační účely. Podle SZ jsem požádala Stavební úřad o povolení záměru oplotit okolí objektu (v KN jako ostatní neúrodná plocha). SÚ podmiňuje žádost o vyjádření odboru životního prostředí a souhlasy sousedů (mezi sousedy nepatří obec, plot bude drátěný nižší 180cm). Souhlasy sousedů mám - můj záměr vítají, protože mí psi se k nim zabíhají. Odbor životního prostředí se záměrem nesouhlasí s odůvodněním, že stavba se nenachází v zastavěném území obce a s tím, že narušuje organizaci půdního fondu a s odkazem na fakt, že se jedná o chráněné území. Ploty se zde nachází ovšem běžně (některé chaty jsou oploceny, na lukách jsou chovány ovce) a podle ÚZ se přitom pár set metrů budou stavět nové rekreační objekty.
Mám nějakou šanci v řízení úspět a jak bych měla postupovat? Děkuji.
Dobrý den, proti rozhodnutí odboru se odvolejte a podložte své odvolání dostatečnými argumenty. Např. právě tím, že se tím zamezí volnému pobíhání psů, že v okolí není oplocení pozemků nic mimořádného (můžete doložit pár fotek), sousedi nic nenamítají a nedojde tím k žádnému zásadnímu omezení krajiny ani jejího vzhledu apod. Ovšem to, jak dalece máte šanci uspět, se předem s jistotou hodnotit nedá. O odvolání bude rozhodovat nadřízený orgán, takže bude záležet na tom, jestli bude mít na věc jiný náhled a přijme Vaše argumenty.
Dobrý den,prosím o radu jak vyřešit problém se sousedem. Vlastníme pozemek s naší chatou.Uprostřed našeho pozemku je postavena chata a majitel vlastní pouze zastavěnou plochu,tudíž pouze pozemek pod svou chatou,nic víc.Poté co chatu koupil,jsme ho seznámili s tím,že mu umožníme přístup do chaty,ale nepřejeme si,aby nám vstupoval na náš pozemek,že si objekt s touto skutečností kupoval a my nemáme v plánu nic prodávat.Řekl,že si je toho vědom.Avšak ve skutečnosti porušuje vše.Rozdělává si oheň,seká trávu,pronajímá bez upozornění,že mu okolo nic nepatří,chová se jako by mu vše patřilo,ačkoliv vstupuje na cizí pozemek.Co můžeme udělat?Máme volat při každém porušení policii?Je možnost vymezit mu přístupovou cestu plotem až k chatě (jak musí být cesta široká-je to na skále,tudíž autem není možnost,pouze pěšky)a oplotit celou chatu (přímo u chaty),tak abychom zamezili jeho volnému pohybu po našem pozemku?Prosím poraďte jak tuto situaci řešit. Předem moc děkuji. S. Doubková
Dobrý den, Vy mu musíte umožnit přístup k chatě, to by se nejlépe vyřešilo věcným břemenem. O parametrech cesty se musíte poradit s odborníkem na tyto záležitosti, např. s geodetem.
Oplocení jeho chaty a nebo plotové vymezení míst, kde se může pohybovat se Vám nejspíš prosadit nepodaří, konzultovat to můžete na stavebním úřadu.
Pokud bude i nadále narušovat Vaše vlastnická práva, pak budete muset podat žalobu, aby mu soud stanovil povinnost zdržet se zásahů do Vašeho vlastnictví.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com