Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
pronajimam byt najemnik nezaplatil jiz 4 mesice najem chci zaslat vypoved z najmu doporucenou postu si vsak nevyzvedava vraci se mi staci mit ustrizek ze vypoved byla poslana doporucene kdyz se me dopis vrati zpatky nebo se ma vypoved poslat jinak a co delat kdyz se najemnik nevystehuje po uplynuti vypovedni doby dekuji za odpoved
Dobrý den. Přítelkyně se stěhovala z bytu a s majitelkou se dohodla ústně na výpovědi s tím, že zajistila další nájemníky hned po svém odstěhování se. Majitelka však nové nájemníky nakonec nechtěla, přestože se již nastěhovali a měla sama zajištěné nájemníky, se kterými měla sepsanou smlouvu. Ti se však na poslední chvíli rozhodli byt nevzít. Nyní se majitelka zdráhá vrátit kauci (2 měsíce uvedené v nájemní smlouvě už od ústní dohody o výpovědi uběhly). Nejdříve slibovala navrácení kauce ihned po nastěhování nájemníků, poté však řekla, že navrátí pouze její polovinu. Bohužel se s ní nelze rozumně dohodnout, neustále opakuje, že to nemáme písemně. Nyní chce, aby se sepsala výpověď,ale odmítá stále navrátit kauci. Prosím o radu, jak v této situaci postupovat. Má význam toto řešit trestním oznámením? Svědka o tom, že byl majitelce bytu navrácen klíč máme, je to sousedka z vedlejšího bytu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně výpovědi podnájmu bytu.
Pronajala jsem družstevní byt(se souhlasem družstva) na dobu určitou,do 13.7.2009.Ve smlouvě je uvedena výpovědní lhůta 1 měsíc,pokud podnájemce hrubě poruší smlouvu.
17.2.2009 jsem písemně doporučeně s doručenkou odeslala výpověď nájmu bytu podnájemníkovi,ten si ji ještě v únoru převzal.V této výpovědi jsem uvedla hrubé porušení smlouvy-podnájemník platil pozdě nájemné(každý měsíc zhruba o týden později),vystěhoval vybavení bytu na chodbu bez mého souhlasu(neuzamykatelný prostor),neuklízel společné prostory (byl písemně upozorněn sousedy,a mnou ústně vyzván k nápravě).Zároveň jsem ve výpovědi podnájemníka poučila,že má právo podat do 60 dní žalobu na neplatnost výpovědi.
Dnes jsem chtěla,abychom se domluvili na hodině vyklizení bytu(byt mi má předat k 31.3.),což mi podnájemník odmítl podepsat se slovy,že podal odvolání(nikoliv žalobu).
Mám právo žádat 31.3. vyklizení bytu s asistencí policie?Prosím o radu
Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o radu.Mám trvalé bydliště 3roky v městském bytě.Problém je v tom,že nájemní smlouva je napsaná na mého bývalého přítele,který před 2lety utekl do zahraničí,kvůli dluhům!Starám se o byt,platím nájemné,ale nastal problém,že se do něj chce nastěhovat jeho syn,který tam nemá trvalé bydliště!Je nějaká možnost,abych ho získala??Předem děkuji za pomoc!
Omlouvám se ale mám tam chybu...má tam být na dobu "určitou" a to na jeden měsíc...atd..děkuji mnohokrát:-)Iveta.O.
Dobrý den,
v červenci tohoto roku jsme podepsaly podnajemni smlouvu (dvě studentky) pokoje. Jednu podepsanou si nechal náš pronajímatel a druhou nepodepsanou nám dal, aby nemusel za nás platit daň... Byt je družstevní a náš pronajímatel je nájemcem tohoto bytu a my jsme jeho podnájemci. Nejsme však spokojené s bydlením a proto bychom se rády přestěhovaly. Šlo by nějak obejít 3 měsíční (ve smlouvě máme 2 měsíční) výpovědní lhůtu? Jako studentky si nemůžeme dovolit platit tři měsíce nájemné za dva byty. Náhradní bydlení už máme sehnané. Předem děkuji za odpověď a kdybych mohla ještě poprosit o nějaký vzor, jak má správně vypadat výpověď? Mnohokrát děkuji.
Dobry den,
7.dubna 2008 jsme podepsali najemni smlouvu na dobu urcitou do 30.4.2009.
Chceme ukoncit najem o mesic drive, t.j. 31.3.2009 ze zdravotnich duvodu.Majiteli jsme to oznamili 13.2.2009,zatim jen ustne.
Majitel nam telefonicky rekl, ze nepristoupi na ukonceni najmu o mesic drive.Chce nas dat k soudu pro nedodrzeni vypovedni lhuty 3 mesice. Nechceme zbytecne platit za mesic duben najemne,kdyz uz budeme bydlet jinde.
Jak to je s vypovedni lhutou v pripade ukonceni najmu jen mesic drive nez konci najemni smlouva?
Slozili jsme vratnou kauci, ve stejne vysi je i najemne.Je mozne najemne za brezen nezaplatit a at si to pronajimatel strhne z kauce?A k 31.3. se proste vystehujeme i bez souhlasu majitele?Ma pravo nas pak dat k soudu?
Dekujeme za odpoved.
Martina a Zdenek
Dobrý den,
nevkládejte nový dotaz jako odpověď na jiný dotaz!
Pokud ve smlouvě byla uvedena výpovědní lhůta, tak jste ji měli dodržet - měli jste dát výpověď v prosinci, když chcete skončit nájem k 31. 3. 2009.
Tedy majitel má právo na nájemné za duben 2009 a to může vymáhat soudně.
Dobry den,
prominte,ale jeste chci reagovat na Vasi odpoved.
Jo, v najemni smlouve je uvedena 3-mesicni lhuta, jenomze je tam uvedena i moznost ukonceni najmu dohodou. Neni mozne tedy brat v potaz i tento bod smlouvy? Myslim,ze pokud tedy najem konci k 30.4.2009,neni moznost se dohodnout na ukonceni najmu o mesic drive? Podle selskeho rozumu by to snad slo,ne?
Anebo dodrzeni 3-mesicni lhuty predchazi moznost lidske dohody?
Dekuji za Vase vyjadreni.
Martina Mozolova
Dobrý den, chci se zeptat, zda se vám povedlo od smlouvy odstoupit, mám totiž stejný problém.
Děkuji.
Dobrý den,zajímalo by mě jestly může nájemce vystěhovat nájemníka když nedá předem vědět.Známé přišel dopis s tím že se má vystěhovat do tří dnů,má na to nájemce právo?Myslím že by měl dát aspon měsíc předem vědět,ale to nevím jistě,proto se obracím na vás s tímto dotazem.Je tu ale ještě problém s jedním dlužným nájmem,který známá z finančních nedostatků nemohla zaplatit.ve smlouvě má také uvedeno toto"Nájem se sjednává na dobu neurčitou a to na dobu jednoho měsíce.V případě dodržování podmínek této smlouvy se automaticky prodlužuje vždy o další jeden měsíc,nejdéle však do 31.7.2009",i přes to že to je takhle napsané má právo vyhrožovat tím že když se nevystěhuje do tří dnů ,tak že jí vyhází věci na chodbu?Předem děkuji za odpověd Iveta.O
Dobrý den.Prosím o radu ohledně výpovědi z nájmu.v měsíci březnu se syn dostal do velkých finančních obtíží a tak spolu s manželkou dali souhlas k převedewní bytu na mě- matku. V bytě zůstali bydlet. V současné době došlo k rozvodu manželství syna. ¨Nadále v bytě bydlí syn i jeho bývalá manželka s dětmi. Na úhradu nájemého a služeb mi přispívá pouze syn,bývalá manželka se nepodílí na žádných úhradách. Jelikož finanční problémy trvají, jsem nucena byt prodat. Bohužel není možno se s bývalou manželkou domluvtit na odchodu z bytu. Prosím o pomoc. Podotýkám,že bývalé manželce nabízíme možnost nájemního bytu. Děkuji
Dobrý den,
Prosím o radu. Pronajímám 1 pokoj svého bytu slečně z USA, která pracuje v ČR. Podepsaly jsme spolu smlouvu na 1 rok. V poslední době jsme se výrazně nepohodly a já ji požádala, aby si našla (ve lhůtě stanovené smlouvou) jiné bydlení. Ona ale říká, že žádným způsobem neporušila smlouvu (to je pravda) a já tedy nejsem oprávněna požadovat, aby se odstěhovala. Existuje něco jako výpověď nájemní smlouvy na základě osobních nesporů? (zejména v případě, kdy sdílíme společný byt a přicházíme tedy spolu denně do styku).
Moc děkuji za odpověď. Katka.
Dobrý den,
takový důvod opravdu neexistuje - podívejte se do § 711 a § 711a občanského zákoníku a tam najdete všechny zákonem přípustné výpovědní důvody.
Ve vAšem případě, kdy jde o jeden byt, by šel použít důvod dle § 711a odst. 1 písm. a) - tedy že potřebujete byt pro sebe; tím mám na mysli celý byt. U tohoto výpovědního důvodu je však nutné přivolení soudem. Tedy, dotyčné bych vysvětlila, že pokud se neodstěhuje dobrovolně, podáte na ni žalobu a protože si vezmete advokáta, tak jako neúspěšná strana bude muset hradit nemalé náklady řízení. Třeba se lekne a odejde sama.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com