Odstoupení od nájemní smlouvy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odstoupení od nájemní smlouvy

Markéta Bakoňská, 17.08.2011 14:44:20

Dobrý den, mám prosbu, chtěla bych se zeptat, zda může pronajímatel bytu odstoupit od smlouvy s podnájemcem bez udání důvodu? Dočetla jsem se v zákonu, že je možné odstoupit s tříměsíční lhůtou a to bez udání důvodu. Ale nevím, zda tato možnost je stále platná i v roce 2011. Případně pokud je to možné, mohla bych poprosit o přesný oddíl a paragraf v zákoně o závaskovém právu, který se vztahuje právě k odstoupení od smlouvy bez udání důvodu.
Děkuji moc
M.Bakoňská

Re: Odstoupení od nájemní smlouvy

právní vrba, 23.08.2011 15:02:05

Je rozdíl mezi výpovědí smlouvy o nájmu (což máte zřejmě na mysli), kde bývá výpovědní lhůta/doba a odstoupením od smlouvy; odstoupením od smlouvy se tato ruší jako by nikdy nebyla a strany si vrátí poskytnutá plnění. Podle ustálené judikatury nelze odstoupit od smlouvy s opakovaným plněním, což je typicky nájemní smlouva.

Petra Mechlová, 10.03.2011 19:20:59

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Moje sestra podepsala nájemní smlouvu, svojí spolubydlící na pronajem bytu s 3 měsíční výpovědní lhůtou. Problém je, že daná spolubydlící jí dělá ze života peklo (ráno jí probouzí, dělá naschvály). Tyto neschody vyústili až v nepěknou hádku a další serii naschválů. Sestra je rozhodnuta z bytu odejít, ale na dohodu její spolubydlící nepřistoupí, protože by neměla na nájem. Je tedy nucena tam setrvat podle smlouvy další tři měsíce, nebo platit nájem, nebo se dá tento proces urychlit? Děkuji za odpověď, doufám, že jsem situaci nastínila správně.

Milan Zeman, 11.03.2011 07:51:12

Za daných okolností se proces nijak urychlit nedá.

odstoupení od nájemné smlouvy

Kateřina Potyšová, 18.11.2008 20:13:33

Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat za jakých podmínek lze odstoupit od nájemní smlouvy,pokud byt zapáchá a pronajímatelka s tím nic nedělá.Mám syna astmatika,alergika a zápach odpadů je čím dál horší.V koupelnách je vlhko a pliseň.Pronajímatelka nastavyla nájemní smlouvu výhodnou jen pro svou stranu a nám nechce vyjít vstříc.Máme 3 měsíční výpovědní lhůtu.Nechce slyšet že by jsme se dohodli,s koupelnou také nechce nic dělat dřív než bude byt prázdný.Je možnost řešit tento zápach s higienickou stanicí? Je možné toto řešit s pneumologem svého syna? Jsem bezmocná Děkuji za odpověď.

Petra Pešková, 30.09.2008 15:18:49

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda existuje možnost odstoupení od nově podepsané nájemní smlouvy, popř. v jaké lhůtě, resp. nějaká obdoba odstoupení od kupní smlouvy.
Děkuji a přeji pěkný den! PP

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 16:08:55

Dobrý den,
máte-li na mysli nájemní smlouvy bytu - tak zde lze odstoupit v případě, že pronajímatel předal byt ve stavu nezpůsobilém užívání, jsou-li místnosti zdraví závadné, příp. užívá-li nájemce věc přes písemnou výstrahu tak, že tím způsobuje pronajímateli škodu, či hrozí značná škoda - viz § 679 občanského zákoníku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »