Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu, pracuji na směnný provoz 37,5h týdně. Den 11h, Noc 11h, Ráno 8h. Pokud chci čerpat dovolenou v týdnu má se mi za ranní službu odčerpat pouze 0,5dne dovolené nebo celý den jako v případě D,N?
Je dáno nějakým zákonem a jakým, zda musí rozepsat služby tak, aby za 1/2 roku nebo i za celý rok hodiny odpovídaly měs. počtu, co má být odpracován? Kolik může být +/- hodin, je dán určitý počet za rok? Předem děkuji za odpověď.
V provozech s nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou je nutné dovolenou přepočítat, aby nedocházelo k poškození ani k neoprávněnému zvýhodnění zaměstnanců. Postup si nechte vysvětlit svým nadřízeným nebo mzdovou účetní.
Dobrý den, chci se zeptat, mám smlouvu na třísměnný provoz a doktor mi napsal potvrzení, že nesmím dělat noční, musí mi zaměstnavatel umožnit pracovat jen dvě směnny, když má oddělení kde dělají jen dousměnný provoz, nebo se mnou může rozvázat pracovní poměr, smlouvu mám na dobu neurčitou.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, zda se jedná o směnný provoz, když směny na sebe nenavazují - jeden zaměstnanec končí např. v 7 ráno a další začíná v 8 hodin, skončí v 16 a další nastoupí ve 20 hodin (jedná se o městskou policii v menší obci). Taky mi není jasné, kolik hodin musí každý strážník odpracovat např. v červenci 2010 - při předpokladu 38,75 hodinové týdenní pracovní doby - zda 170,5 nebo 155 hodin, při předpokladu 40 hodinové týdenní pracovní doby - 176 nebo 160 hodin? Děkuji!
Dobrý den,
o směnný provoz se podle mého názoru jedná (nejde ale o nepřetržitý provoz). Počet odpracovaných hodin musí odpovídat sjednanému úvazku a týdenní pracovní době stanovené zákoníkem práce pro ten který typ provozu.
Nevím, jestli u služebního poměru nemohou být oproti pracovnímu některé odchylky.
Dobry den delam sanitaře v nemocnici a delame 24 hodin pohotovost.chtel sem se zeptat jestli mam pravo mit druhy den volno.a jestli neni nejaka vyjimka v zakoniku prace ze po 24 musim zustat 8 hodin po sluzbe dekuji
Dobrý den, pohotovost není výkonem práce, je to doba, kdy je zaměstnanec připraven k výkonu práce podle pokynu zaměstnavatele. Navíc pohotovostí není, pokud je zaměstnanec na pracovišti, ta totiž musí probíhat mimo pracoviště. Žádné zvláštní doby odpočinku pro případ pohotovosti ZP nestanoví.
Dobry den, pracuji u zamestnavatele na 3smenny provoz (vzdy to bylo tyden nocni, tyden odpoledni, tyden ranni). V soucasne dobe vsak zamestnavatel "prikazuje" napr. pracovat 3 tydny za sebou ranni, pote nocni a zase ranni atp.). Ma na to pravo ?? (takto sachovat se smenami?). Dekuji
Dobrý den, pracovní dobu a směny určuje zaměstnavatel. Takže pokud dodržuje ustanovení ZP (např. oznámení rozvrhu směn nejméně 2 týdny před předem), je na něm, jak podle provozních potřeb firmy rozvrhne směny.
Dobrý den,pracuji ve dvousměnném provozu v příspěvkové organizaci.Chci se informovat,zda má zamněstnavatel právo na to,aby mi nesměl rozepisovat směny na sobotu,neděli a ve svátek?Mohu sloužit i denní směny v pracovních dnech nebo jen R nebo O směny,střídající se po týdnech?Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Chmelíková
"zda má zamněstnavatel právo na to,aby mi nesměl rozepisovat směny na sobotu,neděli a ve svátek?"
Dotazu nerozumím - zda chcete nebo nechcete pracovat v sobotu a v neděli.
"Mohu sloužit i denní směny v pracovních dnech nebo jen R nebo O směny,střídající se po týdnech" -jaké směny tam jsou - ranní a odpolední nebo denní a noční?
Obecně: rozvrh směn stanoví organizace. Většinou rovnoměrně, pravidelně.
Pěkný den, jsem zaměstnaná v sociálním zařízení, kde došlo ke kuriózní situaci: pobíráme příplatek za nepřetržitý provoz, ve stejném platovém dekretu máme určený pracovní úvazek 38.75 hodin týdně a pracujeme na tři směny. Jak z této šlamastyky, poradíte? Děkuji předem.
Dobrý den, jestliže se jedná o nepřetržitý, 3-směnný provoz pak zákona stanoví, že pracovní doba nesmí překročit 37,5 hodiny, ne tedy 38,75 (viz §79 ZP). Příplatek za nepřetržitý provoz není ZP upraven, to je nejspíš dobrovolný benefit pro zaměstnance. Máte-li v této věci nějaký konkrétní podnět, tak se obraťte na inspektorát práce.
Dobrý den. Chci se zeptat, co přesně znamená dvousměnný provoz? Zda to musí být směny na sebe navazující nebo když jedna směna začíná v 7 a druhá hned v 8, zda se jedná také o dvousměnný provoz? A zda by v druhém příkladě tedy měla platit zkrácená pracovní doba? 38,75 hodin. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, §76 odst. 1 písm.d) ZP "dvousměnným pracovním režimem režim práce, v němž se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídají ve 2 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích.". Týdenní pracovní doba ve 2-směnném režimu pak činí 38,75 hodin. Jde tedy především o to, že dochází ke vzájemnému střídání zaměstnanců ve směnách. Podle toho, co píšete, v tomto případě k takovému střídání nedochází a tudíž nejde o dvousměnný provoz ve smyslu ZP.
Dobrý den, jedná se o dvousměnný provoz s týdenní prac. dobou 38,75 hod nebo 40 hod pokud chodím do práce PO 11,5, ÚT 11,5, ST volno, ČT volno, PÁ 11,5, SO 11,5, NE volno, PO volno, atd. Noční směny zajišťuje zaměstnanec v třísměnném provozu.
Dobrý den,pracuji jako ošetřovatel v třísměnném provozu. Víkendy pracuji 2x12h tzn. mám odpracovaných 24h a za tyto hodiny mám 3 dny náhradního volna v týdnu tzn.3x8h.
Doposavadní praxe byla taková, že následoval-li po víkendu státem placený svátek tento svátek nebyl zahrnut do 3 dnů volna. Nyní zaměstnavatel přišel s oznámením, že náhradní volno(3dny) se bude čerpat včetně svátku.
Konkr. Mám pracovní víkend 22.-23.3.2008 a odpracuji 24h, podle dřívější praxe bych měl mít volno do 27.3. , ale podle zaměstnavatele nyní pouze do 26.3.
Má na to zaměstnavatel právo?
Za odpověď mnohokrát děkuji.
Dobrý den, svátek by Vám do náhradního volna započítávat neměl. Jste-li s tím nespokojen, můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce.
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli je nějaký příplatek za odpolední směnu (od 14 do 22:30),když se jedná o výmečnou situaci.Jinak pracuji pouze na jednu směnu.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, za přesčas náleží dosažená mzda a příplatek nejméně 25% průměrného výdělku, nebo se můžete dohododnout, že místo příplatku si vezmete náhradní volno (§114 zákoníku práce).
Dobrý den,pracuji na Benzince kde je tzv.Non Stop režim.Pracujeme tam 4,můj kolega si vzal nemocenskou,tak mně zajímá jestli mi může zaměstnavatel nařídit,abych za něho dělal.Mám za sebou dlouhý týden tj.77 hodin a mněl jsem teď dělat jen 2 Dny jenže tak by se to protáhlo na 7 Dní v kuse,potom bych mněl 2 Dny volna a potom bych dělal zase 3 DNY v kuse.Zajímá mně tedy jestli mi to může dát zaměstnavatel příkazem!!!Děkuji za odpověď
Dobrý den, práci přesčas může zaměstnavatel nařídit, ale pouze výjimečně. Nařízená práce přesčas navíc nesmí v jednom týdnu přesáhnout 8 hodin! Ledaže se spolu dohodnete jinak (např. Vám bude poskytnuto náhradní volno s náhradou mzdy). Jestliže máte podezření na porušování zákoníku práce a zaměstnavatel se s Vámi nedohodne po dobrém, můžete se obrátit na oblastní inspektorát práce, který taková porušení pracovněprávních předpisů řeší.
Dobrý den,chtěla bych vědět,zda musím chodit pracovat i na odpolední směnu,pokud jsem rozvedená a mám 6letédítě.Nyní jsme pracovali jen na 1směnu.Děkuji
Dobrý den, podle zákoníku práce je směnnou část týdenní pracovní doby, kterou je zaměstnanec podle předem stanoveného rozvrhu směn povinen odpracovat. Dle § 241 má zaměstnavatel povinnost přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn k potřebám těch zaměstnanců, kteří pečují o děti. Jak konkrétně ale upravit vztah mezi Vámi a Vaším zaměstnavatelem záleží hlavně na Vaší dohodě, například, že budete nadále pracovat výhradně v ranní směně. Jinak ovšem jste povinna pracovní dobu určenou zaměstnavatelem dodržovat, včetně odpolední směny. Jestliže se domníváte, že zaměstnavatel dostatečně nepřihlédl k péči o dítě, můžete se obrátit na oblastní inspektorát práce, který kontroluje dodržování pracovněprávních přepdisů.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda mi může zaměstnavatel nařídit i odpolední směny,pokud jsem rozvedená a mám 6leté dítě,o které se starám sama.Nyní mám smlouvu na ranní směnu,prozatím.Děkuji za odpověď na můj email-rujit@centrum.cz
Dobrý den,
mám dotaz ohledně povinně odporacovaného svátku. Aneb jak musí být sespsaná smlouva, aby zamětnavatel mohl určit, že musím jít o svátcích do práce?
Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
aby Vám mohl zaměstnavatel nařídit práci ve svátek, nemusí k tomu být sepsáno nějaké zvláštní ustanovení v pracovní smlouvě a zaměstnavatel tuto práci může nařídit i tak. Pokud by se jednalo o práci přesčas, musí Vám za ni poskytnout příplatek za práci přesčas. Minimálně Vám však náleží příplatek za práci ve svátek.
Dobrý den, mám dotaz ohledně směnného provozu. Ve smlouvě mám napsáno: Pracovní poměr se sjednává v rozsahu 40 hodin týdně podle provozních potřeb zaměstnavatele. Znamená to tedy, že mi zaměstnavatel může kdykoliv změnit dvousměnný provoz na třísměnný? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pracovní doba v rozsahu 40 hodin týdně neplatí pro směnný provoz. Pro dvousměnný provoz platí doba 38,75 hodin a pro třísměnný 37,5 hodin týdně.
Taková změna by měla být s Vaším souhlasem a to nejlépe dodatkem k pracovní smlouvě.
Mgr. Lucie Jindrová
Jedná se o dvousměnný provoz nebo jednosměnný provoz 11,5, hTvTG11,5, 2 dny volno stále se opakující s normou hodin 40 týdně
Dobrý den,
můj pracovní úvazek dle pracovní smlouvy je jednosměnný - ranní 40,00/týden.Vzhledem k provozním změnám a potřebám mi byl úvazek zaměstnavatelem přejmenován na "jednosměnný s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou" a sloužím nyní pravidelně dva dny denní 11,50 a dva dny volno včetně svátků,sobot a nedělí a přitom mi ale zůstala jednosměnná ranní norma 40,00/hod týdně.Doposud mi ale nikdo nevysvětlil jakým způsobem mi bude počítán počet dnů řádné dovolené a na kolik dnů mám tedy dle takového úvazku nárok ,(v jednosměnném ranním činil 25 dnů/rok ) a další otázkou je např.den státního svátku,který jsem dříve vykazovala jako 8,00hod a nyní ho pravděpodobně vůbec vykazovat nebudu pokud mi na den státního svátku nepřipadne služba.Je možné někde v zákoníku najít např. přesnou definici úvazku "jednosměnný s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou" ??? Předem děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com