Vydědění dítěte - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dotáz

Petr Poláček, 28.04.2012 17:14:57

Když se prokáže u soudu z testu DNA, že jsem otcem, můžu nějakým způsobem dostihnout toho, abych nebyl zapsán v RL dítěte. Ale alimenty bych platil v té výši, co mi soud přiděli. Jde mi o to, abych nebyl zapsán v RL dítěte, jelikož to byl úlet. A ja mám vlastní rodinu. A za druhé bych nechtěl, aby po moji smrti ten potomek z úletu něco dědil. Poraďte mi, udělám vše, abych nebyl v RL dítěte zapsat, klidně se budu odvolávat několik desítekkrat. Spěchá to, prosím o rádu.

Vydědění pro neprojevování zájmu

Vilém Petráš, 19.04.2012 21:36:25

Dobrý den. Mám z mládí potomka, který se narodil po ukončení vztahu s partnerkou, která se rozhodla dítě si ponechat. Jsem soudem uznaný otec, celé dětství jsem platil alimenty. Každý máme svou rodinu, bývalá partnerka se znovu vdalam, ale manželem nebylo dítě osvojené. Nikdy jsme se neviděli a pravděpodobně jsme se neviděli. Mám své dítě a manželku a připadá mi absurdní, aby tento potomek po mně jednou dědil až čtvrtinu všeho, co za celý život našetřím, i když sám žije v lepších podmínkách. Je tato situace důvodem k vydědění, když náš nezájem je vzájemný, ale já mu, dnes již dospělému člověku, nijak v případném zájmu nebráním? Musím nějak projevit zájem ze své strany, abych mohl argumentovat jeho nezájmem?
Děkuji za radu.
Vilém Petráš

Vydedeni 15 leteho syna

Frantisek Kloucek, 16.04.2011 14:39:07

Dobry den, orientacne jsem se seznamil s duvody vydedeni syna a mel bych dotaz. Je mozne na zaklade jeho opakovane chvilkove agresivity vuci predmetum v byte, kvuli jeho sprostym urazkam na mou adresu, jeho prilezitostnemu nekontrolovatelnemu cholerickemu chovani, tvrzeni syna v predskolnim veku ze ho skrtil obema dlanemi okolo krku aby mu zabranil hovorit a jeho opakovanym vyhruzkam ze mne zabije kterou jednou opakoval pred manzelkou (a jeho matkou) - ho vydedit, pripadne jinak za jeho znacne nevhodne a urazlive chovani ho jinak "potrestat" ?
Podotykam ze samozrejme nic nemohu verohodne prokazat a manzelka je ve vsem zcela nekriticky na jeho strane.
Dekuji za odpoved

vydedeni ze zbyle casti

Felix Koupil, 17.01.2011 18:10:18

Dobry den,ma matka (nyni v dementnim stavu –plna moc je u jednoho z mych sourozencu )asi darovala v me nepritomnosti kdy a jak?svou zbylou cast nemovitisti jen nym dvema sourozencum ,jak nahled online v katastru potvrzuje.Uvedeny jsme podilove jen mi tri.Otec jiz pred lety zemrel.Matka je v lecebnem zarizeni.Prakticky jsem podivnou metodou vydedeny(ziji v cizine) ackoliv zde neni z me strany zadny padny zakony ci moralni prohresek. Moralne je postoj mych pribuznych velice blizko spatnym mravum-bohuzel , ktery mam ale s nadhledem vyreseny. Zustava mi jen pravni otazka ,zda je v tomto pripade mozne posledni podivuhodne jednani - prepisy, darovaci smlouvy ?pravne zpochybnit nebo vznest namitku drive nez dojde k prodeji nemovitosti ke ktere je zadouci i muj souhlas.Dekuji za odpoved.

Re: vydedeni ze zbyle casti

Milan Zeman, 18.01.2011 07:57:06

Píšete, že jste uvedeni jako podíloví spoluvlastníci jen vy tři. Nechápu tedy, o jakém podivném vydědění píšete. Můžete celou věc více konkretizovat?

Felix Koupil, 18.01.2011 10:51:51

Konkretne nevim nic vice nez jsem napsal.V katastru jsme jen mi deti.Ze jsem zanesen i ja je pravni cast od otce.Matka svou polovinu nemovitosti darovala a prepsala jen mym sourozencum.Proto moje zminka o podivnem vydedeni nebo darovani nebo jak to muzu nazvat namam zdani.Dekuji

Milan Zeman, 18.01.2011 11:28:04

Byla nemovitost v SJM nebo byl každý rodič vlastníkem ideální poloviny nemovitosti?

Felix Koupil, 18.01.2011 14:13:40

kazdy rodic jak otec tak matka meli idealni polovinu.Z te prvni od otce jsou podily rovnocene. Matka pridelila svou pulku (jak nahled v katastru ukazuje) jen mojim dvema sourozencum.V procentech celkove vlastnim 12,5 ostatnim dvoum patri celkove 87,5 procent.Pricinu a prubeh celeho procesu mi neni znam.Dekuji

Milan Zeman, 18.01.2011 14:21:28

Jelikož nemovitost nebyla v SJM a jde o převod osobě blízké, je podle mého názoru právně vše nenapadnutelné.

Felix Koupil, 19.01.2011 08:49:42

dobry den,nevim zda jsem vse pochopil.Co znaci SJM?-spolecne jmeni?.To by znamenalo,ze nemovitost byla spolecna, ano byla.Kdyz otec zemrel jeho pulka se rozdelila mezi nas sourozence a matku stejnym dilem,Matka mela tak pulku+1/4.Nyni ten svuj podil darovala jen mym dvema sourozencum.Je tim vysledek stejny?Dekuji

Milan Zeman, 19.01.2011 13:01:14

Jednání Vaší matky je možná nemorální, nikoliv však nezákonné.

Jarda, 25.01.2011 19:43:15

K Vašemu dotazu bych jen dodal, že krom toho, že tento postup ze strany Vaší matky je možný jak již uvedel pan Zeman.
Jako neplatné by tyto převody mohly být označeny jedeně v případě, že by se Vám podařilo prokázat, že v době, kdy k převodu na Vaše sourozence došlo nebyla Vaše matka způsobilá k právním úkonům pokud již v té době trpěla senilitou nebo jinou duševní poruchou.
Jarda

Napadnutí listiny o vydědění

Michaela Břehovská, 10.05.2010 12:10:16

Dobrý den,
mám následující dotaz: Můj otec trpěl dlouhodobě rakovinou, z prvního manželství má dospělého syna, který o něj nikdy nejevil zájem (v dětství zakázala jeho styk s otcem jeho matka), nechala mu změnit i příjmení. Zhruba v 18letech ho můj táta zkusil kontaktovat, viděli se jdnou, poté v jeho cca 32 letech, kdy mu mimo jiné oznámil, že je vážně nemocen (nádor na mozku). Setkali se zhruba 2x, dále syn neměl zájem se s otcem stýkat. V lednu diagnostikován třetí, velmi zhoubný, nádor na mozku. Otec i z nemocnice syna kontaktoval, sdělil mu, že umírá, ale ten na to nijak nezareagoval a ani za ním nepřišel. Otec těžké nemoci v prosinci podlehl. Před dvěma lety sepsal závěť a listinu o vydědění, kde syna z prvního manželství vydědil, z důvodu,že o něj neprojevoval zájem v době jeho těžké nemoci. Nyní jsme byli u projednání závěti, otcův syn za sebe poslal advokáta,vydědění chtějí napadnout. Advokátka nám sdělila, že má bohužel cca 90%šanci na úspěch. Můžete, prosím, poradit co dál?

vydědění - je třeba důkaz?

Valdimír Chíra, 10.04.2010 11:05:15

Dobrý den,
otec se znovu oženil, je pod vlivem nové ženy a je dotlačen k vydědění svého dospělého syna z důvodu, že o něj neprojevuje zájem..., ale to není pravda, jakým způsobem se syn může bránit?

Sice se kvůli nové "mamince" nestýkají dohromady a jejich vztah kvůli rozvodu ochladl, ale normálně se spolu baví a občas zajdou do kavárny. Syn se téměř denně vidí s otcem u sebe v bytě, kde je otec spolumajitelem a kam jezdí dělat pracovní administrativu.

Děkuji za odpověď
Vladimír Chíra

Re: vydědění - je třeba důkaz?

Petra Janátová, 27.04.2010 10:40:50

Dobrý den, otec Vašeho syna ho může vydědit sepsáním listiny o vydědění (tato listina nemusí být podepřena žádnými důkazy). Váš syn se však může bránit následně v dědickém řízení podáním žaloby na neplatnost této listiny o vydědění (a pak bude muset prokázat, že zde nebyl důvod vydědění).

dědictví

Lenka Vrbová, 03.12.2008 11:04:25

Děkuji za odpověd na můj dotaz k dědictví.Měla bych jěště jeden.Mamka a její manžel maj družstevní byt,ke kterýmu maj práva,jelikož její manžel v září zemřel a zanechal závět v které vyděduje své tři děti,jak jste mi psala tak děd. podíl přechází na vnoučata těch je devět a z toho jsou dva nezletilí a zbytek plnoletí,jak se v tomto případě postupuje v dě. podílu?Může mamka vyplatit nezle. až v době plnoletosti nebo je tam určená nějaká hranice do kdy musí všechny dědice vyplatit.Poz.maj spolu družst.byt ,jak je to s právy k užívání,hodnota byla notářkou daná na půl milionu.Moc vám děkuji za odpověd.

Vydědění dítěte

Libuše Kotolanová, 27.09.2008 14:24:07

Prosím o radu, jak postupovat v případě, že bych se z vážných důvodů rozhodla, vydědit jedno ze dvou dětí. Syn v nadměrné míře požívá alkohol, je nezodpovědný, vůči mé posobě se chová vulgárně, někdy i agresivně.
Děkuji za odpověď.

Re: Vydědění dítěte

Petr Petr, 27.09.2008 22:24:46

Potomka lze vydědit pouze kvalifikovaným způsobem a to sepsáním listiny o vydědění. Tato musí splňovat stejné náležitosti jako závěť a navíc musí obsahovat i důvod vydědění, které uvádí Obč.Z. Zejména se jedná o neposkytnutí zůstaviteli v rozporu s dobrými mravy potřebné pomoci v nemoci (ve stáří), dále kdy potomek trvale neprojevuje o zůstavitele opravdový zájem, či byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody, nebo když potomek trvale vede nezřízený život – např. nadměrně požívá alkoholické nápoje či jiné omamné látky, hraje hazardní hry, ve kterých utrácí značné finanční prostředky apod.

Zdeňka Kočí, 11.11.2008 11:01:27

Děkuji. Prosím o radu jak postupovat. Dcera 28 let žijící s námi ve spol. domácnosti nadělala dluhy co víme a co se dozvídáme jde asi o 150 tis. kč. Vůbec nevíme nač. Snad pro bývalého přítele nebo .. Nyní před 15 dny měla autonehodu pod vlivem alkoholu a auto oktávie je totálně na odpis což asi představuje nejméně 300 tis. škodu možná i více která byla majetkem zaměstnavatele. Dcera danila 1 procentem mzdy. Protože jsme s manželem oba v in. důchodu manžel plném já částečném bydlíme v rodinném domku nemůžeme za ni dluhy splácet. Máme vážné obavy, protože náš zdravotnlí stav není dobrý, kdyby z nás jeden zemřel mohl by ten druhý přijít o střechu nad hlavou z důvodu neplacení dluhu dcery (dríve už jsme část dluhu platili a nevílme kde co ještě má). Proto bychom chtěli udělat závěť ve prospěch toho druhého. Máme ještě mladší dceru 26 let s kterou nejsou potíže. Ta s tím souhlasí abychom
to udělali ve prospěch jeden druhého. Prosíme o radu jak postupovat. Dcera se k nám nechová nejlépe zv

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.11.2008 14:21:08

Dobrý den,
především, kvůli dluhům dcery o střechu nad hlavou přijít nemůžete. Dále, sepsání závěti neznamená automatické vydědění potomka - pro vydědění je nutné sepsat listinu o vydědění, která navíc musí splňovat zákonné podmínky dle § 469a občanského zákoníku. Pro vydědění si však nejsem jista, zda důvody existují.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »