Výpověď - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výpověď

Lenka Krejčová, 03.10.2008 13:51:34

Dobrý den,
mám smlouvu na dobu neurčitou, jsem na nemocenské a chci podat poštou do vlastních rukou přímému nadřízenému výpověď z pracovního poměru, Zajímalo by mně, zda je toto správný postup, zda je zaměstnavatel povinen na mou výpověď písemně reagovat a v jakém termínu a zda mi i když budu ve výpovědní lhůtě a vrátím se z nemocenské může dát okamžitou výpověď. Důvod sice nemá, ale víme jak to chodí.
Děkuji za odpověď

Re: výpověď

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 14:14:11

Dobrý den,
postup je to správný. Vzhledem k tomu, že je výpověď jednostranný úkon, nemusí na něj druhá strana, tj. zaměstnavatel, nijak reagovat. Jednoduše po uplynutí výpovědní lhůty Váš prac. poměr skončí. Okamžitou výpověď Vám dát může kdykoli (třeba i ve výpovědní lhůtě) - to je jedno, musí k tomu mít ale nějaký zákonný důvod. A jestli ho mít nebude, je jen na Vás, zda si to necháte líbit. Zaměstnavatelé většinou spoléhají na to, že se zaměstnanci nebrání, což je jejich chyba.

Lenka Krejčová, 03.10.2008 14:39:42

Moc děkuji za odpověď. Ještě bych ráda věděla jaké jsou zákonné důvody k okamžité výpovědi pro případ obrany a kterým dnem mi začíná výpovědní lhůta?

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 15:29:11

Dobrý den, "okamžitá výpověď" neexistuje, to je nesmysl. Existuje okamžité zrušení PP, u kterého žádná "výpovědní" doba neběží. Jak již samotný název napovídá, PP se tím končí okamžitě, logicky tak ani žádná "výpovědní" doba plynout nemůže.
Pokud jde o důvody, projděte si zdejší diskuze, je tu řešeno mockrát.

Výpověď

Petr Mužík, 25.09.2008 10:19:54

Dobrý den.
Měl jsem pracovní smlouvu na dobu určitou od 21.4.08 do 21.7.08. Po 21.7. jsem dále vykonával činnost pro danou firmu a pokračoval tak v pracovním poměru. V září mi zaměstnavatel předal zápočtový list s ukončením 31.7.08. Prosím,jak mám formulovat žalobu k soudu na zaměstnavatele s tím,že si přeji ukončit pracovní poměr k 30.9.08?

Re: Výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 13:28:47

Dobrý den, podle §65/2 ZP platí: Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
Takže takovým úkonem k rozvázání PP nedošlo, PP fakticky trvá. Ten musí ukončit způsobem podle ZP, tedy výpovědí nebo dohodou. Pokud tedy PP neukončí jak má anebo Vám nebude přidělovat práci, pak je stejně povinen Vám platit náhradu mzdy (jde o překážku na jeho straně).
Nebude však možné napadat neplatnost skončení PP, protože takový právně účinný způsob skončení zaměstnavatel vůbec neučinil.
Celou věc s ním projednejte s tím, že pokud nedojde k dohodě o řešení, budete se bránit u soudu, popř. kontaktujete inspektorát práce. S formulací případné žaloby se ovšem obraťte přímo na advokáta.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »