Prodej auta - lze ho vrátit a požadovat peníze zpět - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

společné auto partnerů

thessi, 13.11.2007 14:18:30

Dobrý den,
mám dotaz týkající se auta.S mým ex přítelem jsme žili čtyři roky ve společné domácnosti a před třemi roky jsme si spolu koupili auto v autobazaru,jenže jelikož by přítel půjčku nedostal,tak jsem si ji vzala já.Auto jsem splácela a přítel si hi nechal přepsat na sebe.Vůbec jsem tehdy nedomyslela ty následky.Potom jsem šla na mateřskou dovolenou a pár splátek jsem nezaplatila,čím mi vznikla exekuce a trvá do teď.Strhávají mi ji z rodičovského příspěvku.Teď jsme se,ale s přítelem rozešli a on mi auto zabavil a nechce mi ho ani půjčovat a ani přispívat na danou exekuci.Já auto platím a on si ho užívá s novou přítelkyní.Původně jsme se domlouvali,že auto prodamé a všechny peníze dáme na exekuci.Jenže přítel o tom nechce ani slyšet,prý mi auto dá,ale až si ho přepíšu na sebe.Ví,že nemám na přepis a ani na pojistku peníze,protože jsem s naším synem sama a on mi na něho nic neplatí.Můžete mi prosím poradit,co mám v takové situaci dělat a jaké mám práva,když jsme nebyli manželé?? Děkuji

Prodej auta - lze ho vrátit a požadovat peníze zpět

Iva, 05.11.2007 13:33:00

Dobrý den,
manžel si nedávno koupil auto. Byl ubezpečen o tom, že u auta jsou jen "chycené" prahy a ať si nechá udělat sbíhavost kol, ale jinak že je auto v pořádku. Prodávající ho také ubezpečil, že i tažné zařízení je v pořádku. Manžel tedy zaplatil domluvenou částku a s autem odjel, nechal si auto převést na sebe a pak se vydal do autoservisu kvůli té sbíhavosti.
Když tam auto zvedli, aby se na něj podívali důkladněji, zjistili, že zadní část podvozku je téměř urezlá a zadní náprava je v katastrofickém stavu. Také tažné zařízení drží spíše na dobré slovo. Když jsme zjistili, že auto je v takto katastrofálním stavu, rádi bychom auto vrátili a peníze samozřejmě chtěli zpět.
Chci se tedy zeptat, zda můžeme požadovat zpět celou částku s tím, že auto odhásíme a ať s ním dotyčný dělá co chce?

Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Prodej auta - lze ho vrátit a požadovat peníze zpět

Šéfredaktor, 05.11.2007 14:03:11

Dobrý den, pokud předmět koupě neodpovídá ujednání mezi stranami o tom, co si kupující výslovně vymínil a o čem jej prodávající výslovně ujistil, a nejedná se o závady obvyklé stáří a opotřebení vozu, můžete požadovat slevu z kupní ceny, případně od smlouvy odstoupit. V případě odstoupení od smlouvy jsou strany povinny vrátit si vzájemné plnění. Vady je však třeba vytknout písemně u prodávajícího a to do 6ti měsíců od převzetí věci. Doporučuji nechat si rovněž zpracovat znalecký posudek, zda-li závady odpovídají stáří vozu.
Jako všude však i zde záleží především na domluvě.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »