Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
prosím o radu. Moje babička zemřela a v závěti mi odkázala byt. Jákým podílem se dědí když má babička dvě dcery a nejsou vyděděné.
děkuji moc Faksová
když nejsou vyděděné tak musejí dostat alespoň polovinu zákoného podílu, tj. každá 1/4 bytu.
DOBRY DEN CHTELA JSEM SE ZEPTAT MUJ OTEC NEZ ZEMREL PRODAL BYT V BRNE V HODNOTE 2 000 000 KČ.VEDEL ZE JE NEMOCEN TAK SI HO BRATR VZAL K SOBE DO DOBY UMRTÍ.OTEC DAL PENIZE MIMU BRATROVY A TEN SI ZA TO KOUPIL BARAK A ME NEDALY NIC.MYSLITE SI ZE MAM NA NECO NAROK.PREDEM MOC DEKUJI
Dobrý den,
předmětem dědictví jsou věci patřící zemřelému v době jeho smrti. Pokud tedy uvedené úkony učinil ještě před svou smrtí, patří tyto věci jeho bratrovi a nebudou předmětem dědického vypořádání.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat.Po mém zemřelém tchánovi zásztala rekreační chalupa.Moje manželka se zřekla svého podílu ve prospěch své matky která tak tímto získala 5/6 této rekreační chalupy /včetně pozemků, studny, garáže apod./ a švagr, tedy bratr mé manžeky si ponechal svůj podíl t.j.1/6. Hned po obdržení dokladu o dědictví od soudu ale oslovil svou matku, po které požaduje klíče od chalupy kam předtím nejezdil a nemá zde žádný svůj majetek.Chtěl bych se zeptet jestli tento jeho dědický podíl jej opravňuje k vydání klíčů od této rekreační chalupy a zda má na toto právo či nikoliv.Nám totiž obavu aby švagr zde svou matku neutiskoval a nebo jí neznechucoval svou přítomnosti její pobyt na této chalupě kam by ona přestala jezdit.Děkuji za vaší odověď na mou adresu : Bilek.Libor@seznam.cz
Dobrý den, mezi Vaší tchýní a švagrem existuje ohledně chalupy podílové spoluvlastnictví. Švagr tedy má právní titul k tomu, aby chalupu mohl užívat, a to alespoň částečně (s přilédnutím k šestinovému podílu). Režim užívání chalupy by bylo nejlépe stanovit vzájemnou dohodou spoluvlastníků, ale ne vždy se lidé dohodnou. Na druhé straně není možné bránit švagrovi v přístupu do chalupy, protože jeho (spolu)vlastnické právo je chráněno zákonem. Jestliže by se domníval, že je toto jeho právo porušováno, mohl by se domáhat jeho ochrany u soudu.
Dobrý den,zajímalo by mě,jak máme postupovat v případě nepřiznaného dědického podílu.Manželova nevlastní sestra (z prvního manželství tchána) ,po smrti své matky v roce 1966 (v té době bylo sestře 6 let), nikdy nedostala podíl z matky pozůstalosti - jedná se o rodinný dům.Tchán se pak podruhé oženil ( z tohoto manželství je můj manžel),po několika letech se rozvedl.Při třetím sňatku vyženil dva syny (kteří později přijali příjmení tchána). Před 2mi lety jsme se náhodou dozvěděli,že tchán "prodal" dům jednomu nevlastnímu synovi.Své dceři ani synovi nic neřekl.Se svou dcerou se dlouhodobě nestýká,ale nevydělil ji.
Zajímalo by nás,jestli po tolika letech může manželova nevlastní sestra žádat o přiznání dědického podílu.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, občanský zákoník počítá s ochranou oprávněných dědiců. Jestliže místo takového dědice, dědil někdo jiný (nepravý dědic) má oprávněný dědic nárok na vydání dědictví, popřípadě na příslušnou náhradu za něj. Je zde však stanovena 3-letá promlčecí lhůta. Jestliže dědic neuplatní právo na vydání dědictví ve lhůtě 3 let od právní moci rozhodnutí o dědictví, tak toto právo zaniká. Obávám se, že ve Vašem případě se již dědického podílu nedomůžete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com