brigáda v nezaměstnanosti - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Brigáda v nezaměstnanosti

Šimková, 18.05.2012 13:04:54

Dobrý den. Maminka je vedena v evidenci ÚP, má nárok na 11 měsíců. Nyní po 7mi měsících by měla možnost jít na brigádu na 2 - 3 měsíce. Zjistila jsem v předchozích odpovědích, že ÚP pozastaví vyplácení podpory a může si vydělat max. 4000,- hrubého. Poté co prokáže svůj výdělek, jí ÚP nějakou částku dorovná, do jaké výše - zda do momentální podpory (má 4170,-) nebo do nějaké jiné částky? Po ukončení brigády jí bude náležet podpora ještě 4 měsíce, nebo už pouze pokrácená doba o brigádu? A pokud by si vydělala více, ÚP ji vyškrte z evidence a po jaké době se může opět registrovat? Maminka má snahu si práci najít, ale za 7 měsíců jí nanabídli ani jendno místo. Všude ve fabrikách berou pouze na směny, ale ona se nemá jak dostat v noci domů. Jsem velice znechucena tímto přístupem ÚP. Děkuji a Vám přeji krásný den.

Re: Brigáda v nezaměstnanosti

ivzez , 23.05.2012 00:15:06

Nemáte čím být znechucena. Zákony platí pro všechny, a úřad práce je podle mých informací a zkušeností striktně dodržuje.

Vaše maminka byla při registraci poučena o svých právech a povinnostech, v níže uvedeném odkazu najde i informace, za jakých podmínek je možné vykonávat tzv. nekolidující zaměstnání.

Na dobu výkonu nekolidujícího zaměstnání se pozastaví nárok na podporu (v té době bude mít výdělek nebo odměnu), výplata bude pokračovat po skončení zaměstnání.

Nekolidující zaměstnání nemá vliv na délku podpůrčí lhůty vliv (záleží pouze na věku uchazeče o zaměstnání v den podání žádosti o podporu).

O žádném dorovnávání nic nevím. Pokud by maminka splnila podmínky pro pomoc v hmotné nouzi, mohla by o ně požádat.

----
Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání:
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch

----
Státní sociální podpora:
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane

Šimková, 23.05.2012 12:07:49

Víte co, mě hrozně rozčiluje? Ten nezájem ze strany ÚP. Za těch sedm měsíců, co je maminka v evidenci, ji nenabídli jedno jediné místo. Sama si oběhala spoustu podniků. Pracuje od svých 17ti let a na ÚP nikdy nebyla, když nebyla jiná možnost, i uklízela.
Proč by ale měla jít na brigádu, tzv. nekolidující zaměstnání, když si může vydělat pouze 4000,- (podporu bere 4170,-), jinak ji vyškrtnou z evidence? To přeci nedává smysl.
A pokud by ji vyškrtli, může se opět zaevidovat, řekněme třeba po měsíci? To si myslím, že asi ne.
Vím, že se snažíte vše vysvětlit, a za nezájem ÚP nemůžete. Moc Vám děkuji.

ivzez , 24.05.2012 13:39:09

Já Vám rozumím, ale chybu opravdu nevidím u ÚP a jeho zaměstnanců.

Zprostředkovatelkám se téměř zdvojnásobil počet uchazečů o zaměstnání (podle mých informací tomu tak je v Praze i jinde). V současnosti činí počet nezaměstnaných přes půl miliónu, zatímco volných míst něco málo přes 35.000 v celé ČR (tedy ani jedna desetina). Navíc byla zrušena povinnost zaměstnavatelů hlásit ÚP volná místa...

Zprostředkovatelky by volná místa uchazečům zprostředkovaly a doporučenky dávaly rády, ale bohužel nemají z čeho.

Nekolidujícím zaměstnáním je zaměstnání, které uchazeči o zaměstnání nebrání v poskytování součinnosti ÚP a s výdělkem do 4.000 Kč měsíčně.
Možnost přivýdělku za současného pobírání podpory byla zrušena tuším již v r. 2010.

Nekolidující zaměstnání musí uchazeč ÚP nahlásit a doložit nejpozději v den nástupu, každý měsíc pak musí dokládat potvrzení o výši příjmu. Pokud by odměna či výdělek překročil v 4.000 Kč, vyřadil by ÚP uchazeče z evidence zpětně od začátku měsíce, v němž byl vyšší příjem.

Pozor na sankční vyřazení (např. z důvodu pozdního oznámení vzniku nekolidujícího zaměstnání), pak by nová registrace byla možná (jestli se nemýlím) až po 6 měsících.

Podle mne je lepší evidenci na ÚP na vlastní žádost ukončit (pozor, pak je nutné si ohlídat zdravotní pojištění) a po skončení nekolidujícího zaměstnání se znovu zaregistrovat (v takovém případě je registrace možná okamžitě.)

Ani v jednom případě nejde o výmysl, záměr či svévoli ÚP, nýbrž o záměr zákonodárce (co jsme si zvolili, to máme).

Doporučuji pročíst následující odkazy.

---
Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zamestnanost/

----

DPP

Jiří Musil, 12.05.2012 23:38:07

Dobrý den
Mám možnost brigády za 6000Kč.Jsem evidovaný na úřadu práce.Jakým nejjednodušším způsobem zajistit abych nebyl vyřazený? Je možnost se odhlásit z UP a po týdnu se zase přihlásit? Nebo by bylo jednodušší domluvit se zaměstnavatelem aby mi napsal dohody 2 a práci tak "rozdělil" na dva měsíce? Je limitní částka 4000Kč čistého nebo hrubého?
Předem děkuji za odpověď.

Re: DPP

ivzez , 13.05.2012 22:55:49

Mzda se vždy udává jako hrubá mzda. V době registrace na ÚP můžete vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání (s výdělkem do 4.000 Kč/měsíc hrubého).

Registraci na ÚP můžete na vlastní žádost ukončit. Informujte se ale u své zprostředkovatelky, zda/za jakých podmínek byste se mohl opětovně zaregistrovat.

Připomínám, že nekolidující zaměstnání je potřeba ÚP nahlásit a doložit nejpozději v den nástupu do zaměstnání, a že v době nekolidujícího zaměstnání není nárok na podporu.

Více informací:

brigáda v nezaměstnanosti

Olga Tulaková, 27.02.2012 19:02:23

Dobrý den,
jsem rok a půl evidovaná na úřadů práce a od 1.3.2012 nastupuji na brigádu. Úřednice mě i přesto nutí k plnění veřejné služby a to i přesto, že jsem nikdy od pracovního úřadu nepobírala žádnou podporu. Vím, že se od nového roku změnily zákony, ale od známé která navštěvuje jiný prac.úřad jsem se dozvěděla, že ona je díky brigádě od veřejných služeb osvobozena. Děkuji za bližší informace.

Re: brigáda v nezaměstnanosti

ivzez , 06.03.2012 18:07:23

Veřejjnou službu můžete odmítnout pouze z vážných důvodů podle zákona o zaměstnanosti. Pokud je mi známo, brigáda mezi tyto důvody nepatří.

ivzez , 06.03.2012 18:10:12

Odkaz na vážné důvody
(Zákon o zaměstnanosti, § 5 písm. c):
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zamestnanost/cast1.aspx#par5
nebo
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zamestnanost/cast1.aspx

Iveta Jurkeníková, 06.05.2012 16:27:02

Dobrý den jsem dva roky na úřadě práce nepobírám ani korunu nemůžu sehnat práci na hlavní prac.poměr pouze brigádně.Chci se zeptat jestli se musím odhlásit z pracovního úřadu a jestli jsem povinen si platit sociální a zdravotní a nebo ten u koho budu brigádu provozovat.V případě,že je možné ikdyž jsem na pracovním úřadě evidovaný a jít pracovat pouze brigádně kolik si můžu za měsíc vydělat děkuji za odpověď

ivzez , 07.05.2012 12:04:56

Povinnosti a práva uchazečů o zaměstnání
(najdete tam i zmínku o nekolidujícím zaměstnání):

Ohledně platby zdravotního pojištění by záleželo na tom, na základě čeho (pracovní smlouva nebo dohoda o pracovní činnosti či o provedení práce) byste pracovala a na tom, zda nadále budete či nebudete evidována na ÚP.

Upozorňuji na to, že nekolidující zaměstnání je nutné oznámit a doložit úřadu práce nejpozději v den nástupu do zaměstnání.

Barbora Še, 10.01.2012 11:38:38

Dobrý den,řeším teď docela zásadní problém.V únoru mi končí rodičovská,ale do mého stávajícího zaměstnáni nemohu nastoupit,protože nemůžu chodit na směny a zaměstnavalet mi řekl že on směny potřebuje.Manžel je celý týden pryč a neměl by mi kdo vyzvedávat dítě ze školky.Tak že jsem bez práce a musím se hlásit na pracovní úřad,ale ptala jsem se zaměstnavatele jestli bych mohla aspoň brigádně abych nebyla úplně bez peněz a říkal že není problém.Ale teď nevím jestli to půjde když budu vedená na ÚP.A jestli to půjde tak kolik si můžu přivydělat?Můžete mi prosím nějak poradit?Moc vám děkuji.A ještě jeden dotaz mám.Jak se počítá podpora když jsem na mateřské?

ivzez , 20.01.2012 00:43:42

Nenastoupíte-li po skončení RD do zaměstnání a neodpracujete-li výpovědní lhůtu, potvrdí Vám zaměstnavatel pro úřad práce pravděpodobný výdělek, k němuž ÚP není povinen přihlížet. V takovém případě by Vám stanovil podporu z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí 2011 (podpora by se pohybovala od cca 3.500 do cca 2.600 Kč).

Poučení uchazečů o zaměstnání (PDF, 248 kB):
https://formulare.mpsv.cz/okprace/cs/form/PUchZ120101890.pdf

V době registrace na ÚP lze vykonávat jenom tzv. nekolidující zaměstnání, tedy zaměstnání s výdělkem do 4.000 Kč. Po dobu výkonu zaměstnání není nárok na podporu.

Miroslav Pech, 14.08.2011 10:52:27

V uvedených diskuzních příspěvcích je situace kdy nezaměstnaný je na podpoře. Jak je to s brigádou nezaměstnaného, který je hlášen na pracovním úřadu, ale nepobírá žádnou podporu. Platí také omezení výdělku?

ivzez , 04.09.2011 20:36:32

Ano. V době registrace na ÚP lze vykonávat jenom tzv. nekolidující zaměstnání, tedy zaměstnání s výdělkem do 4.000 Kč.

Brigáda v nezaměstnanosti

Ivana Kožíšková, 10.03.2009 09:07:46

Dobrý den,pobírám podporu v nezaměstnanosti a v současné době jsem si našla brigádu na poloviční úvazek.Na ÚP mi bylo sděleno,že můj výdělek nesmí přesáhnout 4000kč hrubého výdělku.Chtěla bych se zeptat,jestli i v tomto případě mohu uplatnit úlevu na dani na děti.Jsem samoživitelka,děti jsou svěřeny do mé péče.Pokud bych mohla uplatnit úlevu na dani,můj hrubý výdělek by nepřesáhnul 4000kč,ale čistý by byl vyšší jak 4000kč.Na ÚP mi nedokázali poradit,proto se s tímto obracím na Vás.Děkuji za odpověd

Jitka Vondráčková, 24.11.2011 15:18:10

Dobrý den,jsem na ÚP a pobírám podporu.Na pracovní agentůře mi nabídly brigádu na 14 dní.Chtěla jsem se zeptat zda když pozastavím podporu a po 14 dnech mohu pokračovat v podpoře?A zda nebudu vyřazena z ÚP pokud si vydělám na brigádě více než 4000,-.Děkuji

ivzez , 03.12.2011 19:16:48

V době evidence na ÚP lze vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání, tzn. zaměstnání s výdělkem do 4.000 Kč měsíčně.

Řešením by mohlo být ukončení evidence a po skončení brigády další registrace.

Petr Bartoš, 23.09.2008 23:22:54

Dobrý den,
Můj problém a dotaz bude trochu obsáhlejší. K 30. 9. jsem rozvázal pracovní poměr se svým zaměstnavatelem dohodou a náleží mi odstupné ve výši 7 platů. Od 1. 10. nastupuji k novému zaměstnavateli, který se mi snaží vyjít maximálně vstříc. Jelikož mám v současné době exekuci na plat, kvůli úvěru, za který jsem ručil kamarádovi, chce mi můj nový zaměstnavatel vyplácet mzdu tak, aby mi exekutor srážel co nejméně. V současné době zvažuje variantu, že bych se mohl zaregistrovat na Úřadu práce jako nezaměstnaný a on by mě zaměstnal jen brigádně. Zbylou mzdu by mi vyplácel "bokem". Proto jsem se chtěl zeptat, kolik si můžu brigádně jako nezaměstnaný vydělat, jestli je lepší poměr sepsat jako dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, kolik hodin týdně mohu pracovat, aby mi sociální dávky zůstaly.

Mgr. Oldřich Topka, 25.09.2008 14:16:38

Dobrý den, to všechno jste si tu mohl zjistit a nevkládat dotaz, ostatně tak je to i v pravidlech.
Výdělek max. 4.000,-Kč, na DPP rozsah max. 150 hodin ročně, na DPČ 20 hodin/týdně. To, že budete dostávat a brát peníze "bokem" je nelegální jak od Vás, tak i od zaměstnavatele.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »