družstevní byt - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Rizika plynoucí z koupě bytu od právnické osoby

Petr Hruska, 13.01.2012 23:28:24

Dobrý den,
rád bych se zeptal na rizika plynoucí z koupě bytu od právnické osoby. Obávám se především toho, že pokud společnost přijde do úpadku (insolvence) tak mi soud draze zaplacený byt může rozhodnutím odebrat. Je to tak?
Díky
Petr Hruska

Družstevní podíl a změna trvalého bydliště

Tereza Rosolová, 13.01.2012 22:24:44

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, jsem vlastníkem družtevního podílu a mám tam trvalé bydliště, ale fakticky tam nebydlím, a potřebovala bych si trvalé bydliště změnit. Je to možné? Děkuji za odpověď, TR.

Přepis do osobního vlastnictví

Lubomír Lukáč, 24.10.2011 22:06:29

Dobrý den,dneska jsem byla na družstvu a ptala jsem se kolik by stálo, kdyby jsme chtěli byt do osobního vlastnictví a Paní se dívala do PC a říkala, že jenom 2,600,- , ale mě se to zdá nějak málo, je možné, že by to opravdu stálo jenom tolik ? Je to 2+1. Děkuji za odpověď Lubomír Lukáč

Re: Přepis do osobního vlastnictví

Zdeňka Jůzová, 14.04.2012 19:20:52

Dobrý den,prosím o radu,budu si kupovat byt 2+1,ráda bych věděla kolik stojí převod z druž.vlastnictví do osobního.Velice děkuji Jůzová.

Uživatelské právo

milena nová, 24.10.2011 13:42:52

Dobrý den,
Vlastním družstevní byt a bydlím vněm se svým dítětem a jeho otcem (dále pan x). Před nějakou dobou mě pan X napadl, nebylo to poprvé. Dítě bylo přítomno. Zavolala jsem policii a ta ho zadržela. Později toto napadaní definovali jako domácí násilí. Tak pak X dostal s námi zákaz styku na 10 dní. Pod dohledem policie si odvezl z bytu nejdulezitejsi veci. Po těchto 10 dnech jsme se s panem X dohodli na tom že se odstěhuje přez víkend. Když sem však poté přišla do bytu pořád tam byl. a řekl že se neodstěhuje ať si stěžuji klidně prezidentovi. Tak jsem se informovala a zjistila jsem že stím nemohu vubec nic dělat. Bylo mi řečeno že když v bytě bydlí déle jak 5 let tak má uživatelské právo a já ho tedy nemůžu nechat vystěhovat. Kdybych vyměnila zámky tak na mě může podat trestní oznámení. Odstěhovat si své věci tedy odmítá takže má stále uživatelské právo. Prodat byt také nemůžu.

Re: Uživatelské právo

milena nová, 24.10.2011 13:46:18

Napadá mě jen, že se odstěhuji a změním si trvalé bydliště. Potom mu předložím k podepsání nájemní smlouvu. Ale jak ho znám tak nepodepíše . Tudíž vpodstatě příjdu o svůj byt a eště za něj budu platit poplatky. To se mi ale vyplatí tento byt na něj přepsat . což opravdu nechci. a bydlet sním také nechci protoze se bojím o své zdraví i dítěte. Prosím poraďte co mám dělat Milena

Re: Uživatelské právo

Karel Dlouhý, 24.10.2011 21:47:28

"bylo mi řečeno že když v bytě bydlí déle jak 5 let tak má uživatelské právo a já ho tedy nemůžu nechat vystěhovat"
- kdo vám toto řekl?
- z čeho to vychází?
Podle mého názoru, vy jste členkou družstva, máte užívací právo k tomu bytu. On byt užíval na základě vašeho souhlasu. Ten jste nyní odvolala a tak musí byt opustit.

Obraťte se na advokáta.

přepis družstevního bytu

Eva N., 22.10.2011 11:42:20

Dobrý den, babička je nájemníkem družstevního bytu, chtěla jsem se zeptat jestli může ten byt přepsat ne mě? A co všechno je k tomu potřeba? Nemá ten byt v osobním vlastnictví. Děkuji za odpověď

Re: přepis družstevního bytu

právní vrba, 24.10.2011 11:13:08

U družstevních bytů nájem nepřechází, ani jej nelze převést či jakkoliv "přepsat" na někoho jiného. Člen družstva může převést svá členská práva a povinnosti na někoho jiného za úplatu, nebo zdarma. Převod se družstvu oznamuje, to jej nijak neschvaluje ani "nového" člena nepřijímá. Převodem čl. práv a povinností zanikne převodci členství v družstvu i právo užívat družstevní byt. Družstvo s nabyvatelem čl. práv a povinností uzavře nájemní smlouvu na předmětný byt.

Nucená půjčka na Regeneraci Družstevního domu

Kopečný Aleš, 11.10.2011 17:01:59

Pěkný den. Prosím o informaci jestli je povinností družstevníka hradit kompletní rekonstrukci paneláku ze svého a to hotově a ne z tzv. fondu oprav. Ve fondu záloh na opravy po výměně výtahu nejsou peníze, ale přesto samospráva chce zateplit a zasklít balkóny paneláku. Bohužel se podařilo díky neúčasti spolubydlících na schůzi nátlakem protlačit rekonstrukci domu a to i bez peněz ve fondu oprav. Protože nebudou ani dotace státu, bude na byt 3+1 potřeba 180.000,- Kč. Jelikož nemají všichni nájemníci peníze, Bytové Družstvo je donutilo podepsat půjčku na 12 let s úrokem 50.000,- Kč , kterou samo zprostředkovalo od banky. Podotýkám, že písemný souhlas s rekonstrukcí neposkytli všichni majitelé bytů (družstevníci), ale už je výběrové řízení a projekt na rekonstrukci hotov. Má samospráva nebo družstvo nárok na zaplacení podílu ceny za rekonstrukci domu, nebo musí jen navýšit hodnotu druž. podílu na bytě a peníze potom požadovat až při převedení bytu do osobního vlastnictví. Děkuji za..

Re: Nucená půjčka na Regeneraci Družstevního domu

právní vrba, 12.10.2011 14:33:46

Platně přijatá usnesení členské schůze družstva jsou závazná pro všechny členy družstva, a to ať se týkají oprav majetku družstva, nebo platebních závazků jeho členů. Pokud jste tedy povinen uhradit družstvu částku 180.000 Kč, uhraďte je - jak, z čeho - to je Vaše starost, případnou půjčku či úvěr si vezměte dle vlastního výběru.

Kopečný Aleš, 20.10.2011 15:59:33

Děkuji za odpověď. Mám je ještě pod-dotaz. Je nějak odlišeno kolik % družstevníků ( nájemníků na schůzi samosprávy ) musí souhlasit s usnesením aby bylo platné? U nás je to tak, že hodně bytů vlastní realitní kanceláře a ty mají zájem na rekonstrukci a družstvo má také zájem na rekonstrukci, protože vybralo svoji dohodnutou firmu a navíc si bere provizi za administraci zprostředkovaného úvěru . A když více nájemníků odmítlo, byly vystaveni nátlaku od vedení družstva, že už byly vynaloženy prostředky na projekt rekonstrukce a tudíž by bylo neekonomické celou akci stopnout. Vtip je vtom, že družstvo se nemusí angažovat v akcích samosprávy domu, ale přesto dělá nátlak dopisy na nájemníky, aby se bez dotací státu dělala regenerace panelového domu za 12 mil. Kč....... a to z úvěru od banky s úrokem dosahujícím skoro 3 mil Kč.

právní vrba, 21.10.2011 13:59:17

Podívejte se do Stanov družstva jaké postavení a práva má samospráva jednotlivého domu resp. její výbor; faktem je, že právním subjektem je družstvo, nikoliv jeho jednotlivé samosprávy. Stanovy také řeší nutný počet resp. poměr hlasů při hlasování.

Převod družstevního podílu do OV - více osob

Radek Prinosil, 05.08.2011 16:41:18

Dobry den,

s pritelkyni jsme koupili druzstevni byt. Mame spolecnou predhypoteku, na smlouve jsoudva kupujici, clenove druzstva jsme oba. (idealni polovina).

Prevod do OV je jiz rozbehnut, prohlaseni vlastnika je zapsano na katastru a druzstvo nicemu nebrani.

Ale kdyz pravnicka (kterou najalo druystvo) pripravuje smlouvu na prevod do OV, tvrdi ze nemuzeme byt prevest na nas oba, a je nutne byt prevest pouze na jednu osobu, ktera nasledne jedno polovinu daruje te druhe osobne. Nasleduje darovani pripadne jina dan atd ...

Proto se ptam, zda a jak je mozno prevest byt v druzstevnim vlastnictvi na dve osoby, ktere jsou uvedeny na smlouve o prevodu druzstevniho podilu.

Dekuji

PS.: Na katasrtu musime byt zapsan do OV na nas oba, kvuli prevodu predhypotecniho uveru na hypotecni.

pekny den

Re: Převod družstevního podílu do OV - více osob

právní vrba, 08.08.2011 13:44:13

Členem družstva může být pouze 1 fyzická osoba; dvě osoby mohou být členem družstva jen když jsou manželé. Druh a družka, sourozenci apod. se společnými členy družstva stát nemohou. Pokud jste ve smlouvě o převodu členských práv a povinností v bytovém družstvu byli jako jejich nabyvatelé uvedeni oba a nebyli-li jste manželé, tak k jejich převodu (těch práv a povinností) vůbec nedošlo a družstvo mělo převod odmítnout a nemělo ani uzavírat s vámi nájemní smlouvu na předmětný byt (tu máte ?). Pokud nemáte nájemní smlouvu (a nejste ani členy družstva), nemůže vám být byt převeden do vlastnictví.

státní byt

Martina Švejdová, 12.07.2011 12:09:15

Zdravím, poradí mi prosím někdo? Zajímám mě, jestli když má na sebe příbuzná napsaný dekret na státní byt a zároveň byt, který je zatím družstevní, ale za měsíc bude převeden do osobního vlastnictví... nemohou jí ten státní byt vzít?

Re: státní byt

Karel Dlouhý, 12.07.2011 15:22:42

Mohou.

znemožněná koupě státního bytu

Lukáš Zelinka, 19.04.2011 18:44:53

Dobrý den, byla mi znemožněna koupě st. bytu. Bylo mi 4 dny před uplynutím lhuty k zaplacení oznámeno, že byt není možné napsat na člověka jež nemá dekret. Jelikož sem sám neměl tolik peněz nabídla mi pomoc známá ale chtěla jako pojistku napsat byt na její osobu. Když jsem peníze sehnal a měl doručit osobně v den splatnosti na banku kde byla zástupkyně družstva, zapřela se mi a tudíž peníze nebyli vloženy. Nyní jsme zjistil, že byt je v majetku družstva. Rok jsme neměl ani nájemní smlouvu natož výměr. Teď když jsem doplatil zpětně vše dle dohody s družstvem jsem měl mít obnovenou nájemní smlouvu ale na místo toho jsem se dočkal podnájemní smlouvy od cizí osoby, která mi zazvonila na dveře s tím, že je majitelem bytu. Dle katastru nem. je byt ve vlastnictví družstva.
Prosím o radu kohokoliv kdo se v tom vyzná. Děkuji

Re: znemožněná koupě státního bytu

Karel Dlouhý, 19.04.2011 20:11:35

Váš dotaz není příliš jasný. Byl to byt státní, obecní nebo družstevní? Byl jste jeho uživatelem s nájemní smlouvou? Měl jste peníze vložit v bance na účet nebo je dát do ruky zástupkyni družstva (jakého a proč)?
Normálně probíhala privatizace obecních bytů tak, že byt si mohli koupit jejich uživatelé.
Jak vám ta cizí osoba doložila, že je majitelem bytu a že Vám podnájemní smlouvu dává oprávněně?
Co jste doplácel podle dohody?

V některých městech jsou poradny Sdružení na ochranu nájemníků - tam by Vám možná poradili.

Ručení nájemníků za úvěr bytového družstva

Jana Kadlčíková, 22.07.2010 13:08:47

Bytové družstvo mne vyzvalo, abych se jako NÁJEMNÍK, který nemá byt v osobním vlastnictví, dostavila do banky a tam se jim podepsal na nějakou RUČITELskou SMLOUVU, kterou bych já ručila (a podobně i mých 15 sousedů) po dobu 11 let za 6.000.000 Kč úvěr, který si vzalo bytové družstvo, které ja majitelem paneláků. Jelikož jsem nikdy nic o takovémto způsobu rekonstrukce našeho nájemního bytu nikomu nepodepsala a s takovými praktikami nesouhlasím, ptám se, zda mne může družstevník právník nějak za můj odmítavý postup k ručení za jejich dluhy sankcionovat. Na jednání tohoto družstva se mi zdá podivné i to, že přestože jejich paneláky mají mnoho vchodů a rekonstrukce domu se dělá celá najednou, že dopis nám nájemníkům rozesílali po malých skupinkách, po dvojicích vchodů. Čím jako nájemník bez majetku (a bez práce) budu bance splácet jako ručitel svůj 1/16 podíl ze 6 Mio dluhu družstva, až na sebe SBD podá návrh na konkurz a vyhlásí insolvenci ? Děkuji

Re: Ručení nájemníků za úvěr bytového družstva

Karel Dlouhý, 22.07.2010 20:04:14

Píšete, že jste nájemník.
Neuvádíte ale, zda jste nebo nejste členem družstva.
Souhlasím s Vámi, že postup je to podivný. Proč družstvo neručí svým majetkem (tj. domem)?
Nejvyšším orgánem družstva je členská schůze nebo shromáždění delegátů.

Jana Kadlčíková, 22.07.2010 20:49:08

Zda jsem nebo nejsem členem družstva na popsané situaci jistě moc nezmění. Jsem družstevnicí jako 99% ostatních nájemníků v našem paneláku. Nikdo z mých sousedů nic o tomto překvapivém postupu, při kterém máme ručit za dluhy družstva bance my, nepodepsal a řeč na schůzích o kdysi připravované rekonstrukci domu nebyla, to mi také sousedi již potvrdili.

Milan Zeman, 23.07.2010 12:42:52

Nikdo Vás nemůže nutit převzít ručení za bankovní úvěr. Ručení vzniká buď ze zákona nebo dohodou. Ze zákona členové bytového družstva za úvěry neručí. V případě převzetí ručení budete ručit za celý úvěr, nikoliv za 1/16, ale v případě vymáhání pohledávky se budete moci obrátit na ostatní věřitele, aby Vás závazku podle svých podílů zbavili.

Jana Kadlčíková, 23.07.2010 13:08:33

Ze zákona členové bytového družstva za úvěry neručí, to je pravda a žádné dohody o mém budoucím ručení za dluh družstva u banky si nejsem vědoma.

Píšete, že
"V případě vymáhání pohledávky se budu moci obrátit na ostatní věřitele, aby Vás závazku podle svých podílů zbavili", ale patrně máte na mysli ostatní ručitele z našeho vchodu.

Jen doufám, že nám "zlobivým a pravidelně platícím nájemníkům" družstvo pak nezavře vodu a plyn:-)

Milan Zeman, 23.07.2010 13:43:49

Ano, myslím ručitele, omlouvám se.

prodej uvolnného bytu SBD obálkovou metodou

Věra Stránská, 27.05.2010 13:07:50

Prosím o zodpovězení dotazu, zda může SBD provést prodej uvolněného družstevního bytu (vráceného SBD) obálkovou metodou, když SBD má ve své evidenci ještě neuspokojené členy ?
Děkuji Stránská

Koupě bytu

Lenka Neuvirtová, 17.03.2010 14:48:41

Dobrý den, chci se zeptat, co všechno potřebuji mít, vyřídit..., když si chci s manželem koupit byt od soukromé osoby a jestli nevíte, kolik to finančně stojí. Děkuji.

Re: Koupě bytu

Petra Janátová, 19.03.2010 11:25:54

Dobrý den, pro koupi bytu bude nutné zajistit odhadní cenu tohoto bytu, sepsat kupní smlouvu (ověřené podpisy), podat návrh na zápis do katastru nemovitostí a zaplatit daň z převodu nemovitosti (tu platí prodávající, kupující je ručitelem).

prodej DB

Lenka Budínová, 26.02.2010 18:12:40

Dobrý den, měla bych na Vás prosbu. Prodáváme s manželem DB, vlastně členská práva a bohužel jsem nikde nenašla vzor smlouvy o převodu.Lze na to použít Vámi nabízený vzor k prodeji nemovitosti nebo musíme mít speciální, k tomu určený?děkuji za radu Lenka M.

Re: prodej DB

Karel Dlouhý, 26.02.2010 20:16:49

Prodej nemovitosti je něco jiného.

Na internetu lze najít různé vzory, zadat do vyhledávače např. "smlouva o převodu členských práv", je otázka jejich kvality.

Nebo využijte zde placenou poradnu.

Druzstevni byt

Jana Válová, 12.02.2010 19:47:28

Dobry den,
od roku 2004 jsem clenem bytoveho druzstva. Nabyla jsem prava k uzivani nebytových prostor, pozdeji bytu, tzn. vystavela jsem pudni byt. Byt byl zkolaudovan v roce 2008. Muj dotaz zni: V pripade, ze ted byt prodavam (resp. podil v druzstvu), je pro me rozhodujici nabyti druzstevniho podilu nebo kolaudace pro vypocet dane z prijmu?
Dekuji za odpoved
J. Valova

převod práva užívání po úmrtí člena družstva

Jaroslav Nováček, 30.12.2009 16:46:19

Jakou smlouvou je možné zajistit převod členství ve družstvu a tím i možnost užívání DB? Musí mít ověřené podpisy a sepsána notářem? Nebo stačí jen, aby družstevník sepsal závěť, kde uvede údaje, kdo bude po něm členem družstva a doručil ji vedení društva? Jedná se o případ, kdy člen družstva chce přenechat po jeho smrti právo užívat byt s přechodem členství osobě, která o něj ve stáří pečuje. Pečující osoba není osobou blízkou, v bytě nebydlí. Člen družstva nemá žádné potomky, pouze sourozence.

Převod DB do OV, pokud je samospráva v dluhu

Zuzana Švestková, 13.05.2009 22:00:10

Dobrý den,
v dubnu 2008 jsem bytovému družstvu zaplatila anuitu a zároveň podala žádost o převod bytu do osobního vlastnictví. Od ředitele BD mi přišlo vyrozumění, že k převodu bytu budu zařazena v 2. pololetí 2009. BD ale letos změnilo ředitele. Dnes jsme měli schůzi samosprávy, kde nám bylo sděleno, že samospráva je v dluhu a tudíž se převody bytů budou konat až tehdy, když se dluh zaplatí. Musím dodat, že dluh na samosprávě vznikl špatným řízením bývalého bytového družstva. Chtěla jsem se zeptat, jestli nový ředitel má právo držet nás jako rukojmí, dokud se dluh nezaplatí. A jestli je morální, aby členové družstva pykali za chyby předsedů a ředitele družstva. Děkuji za odpověď.

prodej družstevního bytu

JOSEF KRAJC, 28.02.2009 19:37:30

Dobry den před pul rokem jsem koupil družstevní prava za 1200000.Tento byt jsem zrekonstruvoval stalo mě to 100000kč.Dostal jsem se do finanční tísně tak jsem se rozhodl prodat prava.Sehnal jsem kupce který by to koupil za 1250000kč.Chci se zeptat jestli budu muset platit dan z příjmu? A z kolika peněz když vlastně na tom prodělám.

družstevní byt

Mgr. Dana Puškárová, 02.02.2009 15:46:01

Již 10 let žiji v družstevním bytu. Manžel podepsal nájemní smlouvu ještě před uzavřením manželství.Dle zákona by tedy po rozvodu měl výhradní právo na byt on. Do bytu jsem vložila dost peněz (převod, rekonstrukce), ale nemohu to prokázat. Prosím poraďte, jaké kroky mám učinit proto, abych se po případném rozvodu neocitla bez bytu a bez prostředků.(Stačí mě zapsat jako spolunájemce na stavebním družstvu nebo je třeba sepsat nějakou smlouvu mezi mnou a manželem?)Velice děkuji.

převod práv a povinností k družstevnímu bytu

Klára Svobodová, 21.01.2009 12:55:36

Dobrý den,prosím o 2 rady- s bratrem zdědíme práva a povinnosti k družstevnímu bytu,byt budeme muset prodat,využít k bydlení nelze,je daleko.Dotaz 1 - než s ním budeme nakládat, skutečně se jeden z nás bude muset stát členem družstva,jak nás informoval předseda družstva? Dotaz 2-při převodu členských práv a povinností(členský podíl otce 50 tisíc)bude byt převeden za dohodnutou částku s "kupcem", např.400.000 Kč, budeme muset z tohoto dědictví platit daň z příjmu? A na základě čeho tuto daň zaplatí bratr, budu-li já členem družstva? Prostudovala jsem dotazy,ale odpověď na případ - dědictví-převedení práv a povinností, jsem nenašla.Velice děkuji. KS

Dotaz - družstevní byt

M. Č., 11.01.2009 12:19:28

Dobrý den, ve stanovách bytového družstva a občanském zákoníku je psáno, že družstevní byt může dát nájemce do podnájmu jen s písemným souhlasem družstva. Mám dotaz. Se členem družstva může bydlet v bytě osoba, bydlící s tímto ve společné domácnosti. Tím se rozumí, že tato osoba je přihlášena se členem v bytě? Ale nemusí zde mít nikdo z nich trvalé bydliště? Musí být tato osoba bydlící se členem české národnosti? Čistě mi jde o to, že pokud mi družstvo začne s nájmem házet ,,klacky´´ pod nohy tím způsobem, že mi nedá souhlas k podnájmu bytu, tak tam zůstanu nahlášen a přihlásím navíc ještě ony dvě dotyčné osoby (cizí národnosti) do bytu, tím pádem budou se mnou bydlet ve společné domácnosti? A je to právně v pořádku?? Předdem děkuji za odpověď. Jde mi o to, že člen představenstva bydlí na stejném patře a prostě podnájem zřejmě družstvo nepovolí.

Družstevní byt a práva k bytu

Petr Strakoš, 10.01.2009 12:09:40

Dobrý den,začnu od začatku tatka s mamkou měli DR byt ,ale pak mamka zemřela.
U notaře jsme se dohodly že prava bytu pujdou na tatku a ja a bratr nic nechceme.
Ja jsem si vzal hypoteku na byt 350km od trvaleho bydliště ,takže jsem si změnil trval pobyt kde ted bydlim.
Po roce od umrtí mamky tatka napsal další osobu k uživaní bytu (sousedku) která bydlí ve stejnem vchodě od nárození už tam taky na občance má trvalí pobyt v našem bytě.Jen jsem se dozvěděl že nájem platí tatka a tatka ji dava peníze z duchodu a ona to zaplatí jen složenky jsou napsané na sousedku.Sousedka je na prac.uřádě.Sousedka tatkovi pomuže vyprat.Tatka mi řikal že jak zemře tak prava na byt půjnou na ni a bude tam bydlet z brachou.
Jak to bude z děděním mezi mnou a brachou a sousedkou?
Nerád bych aby bratr skončit na ulici a ja zadlužen na 25 roku a ona měla byt.Navíc má lístky z nájmu tak pak klidně muže řict že nájem plátila sáma a že ji bratr dluží z nájmu.Co když tatka napíše práva bytu na sousedku?

Družstevní byt

Tomáš Krejčík, 08.01.2009 00:17:57

Dobrý den,
je možné koupit družstevní byt resp. práva k němu firmou ?
S pozdravem a děkuji za odpověď.

družstevní byt

Šárka Zavadilová, 05.01.2009 15:08:16

Vlastníme s manželem družstevní byt, který jsme koupili před 2 lety. Nyní v něm 2 roky žije dcera. Jakým způsobem lze převést byt na dceru? Musí platit dcera po převodu daň z příjmu? Byt máme v úmyslu během 1 - 2 let prodat a koupit nový větší byt. Jak to bude s placením daně z příjmu a jaká varianta je výhodnější? Převést byt na dceru už nyní? Dcera v bytě bydlí, ale trvalé bydliště má u nás. Nový větší byt už bude dcery. Děkuji.

koupe druzstevniho podilu

zuzana larisova, 02.11.2008 18:34:12

Dobry den, mam dotaz v dome ve kterem bydlim se prodavaji byty. Z vlastnictvi majetkove spravy prechazeji do nove zalozeneho druzstva. Dum musi byt zakoupen cely, ale nekteri najemnici na nej nemaji. Chtela bych zbyle byty koupit, jako podily v druzstvu. Budu moci v budoucnu tyto podily prodat a co se stane pokud stavajici najemnici prestanou platit najem a sluzby. Budu je moci nejak vystehovat, maji totiz v byte trvaly pobyt. Dekuji za odpoved.

Re: koupe druzstevniho podilu

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 13:08:28

Dobrý den, byty nebudou Vaše, Vy budete mít členský podíl v družstvu s právem k nájmu bytů. Ty pak s písemným souhlasem družstva může dát do podnájmu (nikoliv pronájmu). "Koupě" družstevního bytu s nájemci je sice možná, ale vzhledem k právní složitosti situace (družstvo bude vlastníkem, Vy držitelem členských práv a povinností a v bytě jsou nájemci, kteří ovšem budou nájemci ve vztahu k družstvu a ne k Vám) lze jen doporučit, aby celou věc právně zajistil právník. Jinak by z celé transakce mohli do budoucna vyplynout potíže.

právo družstevníků nahlížet do účetnictví družstva

Květa Vojáčková, 24.10.2008 11:37:34

Dobrý den,
Z důvodu podezření na podvod v manipulaci s prostředky družstva jsem žádala představensto o nahlédnutí do účetnictví.Po marném čekání na odpověď jsem kontaktovala kontrolní komisi(KK).Byla jsem pozvána na společnou schůzku KK a představenstva, kde mi bylo nařízeno, ať všem řeknu, o co jde.Oponovala jsem, že už budu mluvit jen s KK, neboť představenstvo se nezachovalo adekvátně.Předseda KK mi řekl, že účetnictví nerozumí a že mu nebudu poroučet, co a jak má kontrolovat.Moje žádost nahlédnout do účetnictví nebyla zodpovězena, ani na schůzi družstva, kde se celá věc probírala jako reakce na otevřený dopis, který jsem poslala KK a kde jsem popsala problém a vyzvala KK k vypracování zprávy o financování problémové akce.Reakcí bylo odsouhlasení auditu.Ten ale nic neřeší.Účetnictví bude vedeno správně, pouze byly ze společných prostředků zainvestovány služby, které si měl každý družstevník hradit sám.
Mám jako členka družstva nárok nahlížet do účetnictví, není-li domluva možná?

Re: právo družstevníků nahlížet do účetnictví družstva

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 13:19:09

Dobrý den, z ničeho nevyplývá, že by člen družstva neměl právo do účetnictví nahlížet. Tuhle možnost by Vám tedy upírat neměli. Pokud Vám to ovšem odmítají nebo nedodržují další povinnosti spojené se správou družstva a rozhodováním o jeho majetku, pak se autoritativní ochrany domůžete pouze u soudu. Anebo můžete spolu s ostatními členy prosadit změny ve vedení družstva a zvolit do něj někoho jiného.

prodej členského podílu u družstev.bytu

Stanislav Bělohlávek, 07.10.2008 10:19:10

Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje členského podílu u bytu v družstevním vlastnictví.Členem družstva jsem se stal v listopadu 2007,v bytě,kde bydlel můj strýc,který na mne převedl práva k bytu na družstvu. Ale v bytě jsem nebydlel,ani neměl trvalé bydliště.Bydlel jsem a bydlím v rod. domku u rodičů.V červnu 2008 strýc zemřel a svůj členský podíl u bytu hodlám prodat v roce 2009.
Můj dotaz zní, zda je toto možné, když v bytě nebydlím ani v něm nemám trvalé bydliště a od převodu podílu na mne neuplynou ani 2 roky,resp.5 let. Rod. domek, v kterém bydlím a mám trvalé bydliště na mne rodiče v počátkem roku 2009 převedou.Mohu částku z prodeje člen.podílu použít v tomto rod.domku do konce roku 2009 dle zák. O dani z příjmu - §4 - použít na uspokojení byt.potřeb a neplatit tak daň z příjmu? Děkuji předem za odpověď.

Re: prodej členského podílu u družstev.bytu

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 13:37:13

Dobrý den, podle §4/1/u zákona o DzP by to možné být měl (bez ohledu na 2 roky bydliště, nebo 5 let vlastnictví). Ověřte si to však na finančním úřadu, tohle není daňová poradna.

výměna DB a SB

Jana Janosova, 24.09.2008 11:00:20

Dobrý den.
chceme vyměnit družstevní byt, který je rodičů za státní byt určený k privatizaci. Na jeké problémy můžeme narazit a na co si máme dát pozor? nCo vše budeme muset zařídit.
Děkuji za Vaši odověď.
Janošová

Re: výměna DB a SB

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 13:32:42

Dobrý den, k tomu si projděte dotazy a odpovědi v těchto diskuzích, sami uvidíte kolik a jakých problémů s tímhle může nastat.
Pokud již v tuto chvíli nevíte, co vlastně zařizovat, co sepsat a co s tím souvisí, pak to svědčí o tom, že byste měli uvažovat o právní asistenci. Za to samozřejmě musíte zaplatit, ale dobře připravené právní podklady Vám nakonec ušetří mnohem nákladnější řešení problémů ze špatných smluv a převodů v budoucnu.

Koupě družstevního byty

Karel Kubi, 10.08.2008 01:25:23

Zdravím Vás
a prosím o pomoc .Vyhlédl jsem si byt přes realitu za 1.500.000kč,po prohlídce jsem si byt chtěl zarezervovat.zaplatil jsem RK 60.000tis.které slouží i jako provize,byt budu financovat hypotékou 100% s ceny. Ale hypotéku mi na družstevní byt nedají pokud mi do roka nebude převeden do OV,problém je v tom že na družstvu mají od pondělí do pátku dovolenou a smlouvá se má podepsat ve čtvrtek ,protože paní se stěhuje na druhou stranu republiky s ceno šla o 300000 tis dolu jen ať se to prý stihne a má to s krku,realita teď na mě taky tlačí.Jak to ve smlouvě ošetřit aby v případě že mi to nepřevedou na družstvu do OV,nepřišel o těch 60.000tis. a dluhem 1.200.000tis. Na hypotéku nemám ručitele proto bych jí nedostal.A realita stále že to převedou bez problému ,ale co když né a já podepíši kupní smlouvu, navíc hypotéku budeme brát s přítelkyni tak musíme sepsat předmanželskou smlouvu.realita mě má zastupovat,ale od té doby co jsem jim dal provizi to tak nevypadá.Děkuji za pom

Re: Koupě družstevního byty

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 15:00:19

Dobrý den, na to, aby jste si ošetřil návratnost rezervace od RK jste měl myslet již před tím, než jste smlouvu uzavřel. Řada z nich má smlouvu nastavenou tak šikovně, že o tyhle peníze klient přijde, i když k transakci nedojde. Jako vždy platí, že takové smlouvy je žádoucí si nechat zrevidovat ještě před podpisem. Vy jste již podepsal, smlouvu jste si prověřit nenechal a tudíž je pozdě a případné potíže budou jen Vaše. Smlouvu neznám, možná, že se jedná o RK, která jedná solidně, ale zaručit to nelze.
Bohužel snad většina takových koupí pobíhá "pod tlakem" (oni si v tom snad i libují), což ztěžuje klientům možnost si vše řádně promyslet, prověřit a dělají chyby, což některým účastníkům akce samozřejmě vyhovuje. Vezměte smlouvy a jděte k právníkovi, jde o dost peněz, takže částku za právní služby klidně obětujte, je to rozumné.

dotaz

Marie Svobodová, 23.07.2008 12:56:12

Počátkem letošního roku jsme s manželem podepsali se stavební firmou (s.r.o.) smlouvu o smlouvě budoucí o dílo. Nyní s finančních důvodů odstupujeme od této smlouvy. Zaplatili jsme v březnu zálonu 170.000Kč na zahájení přípravné části. Nyní nám firma poslala vyúčtování doposud provedených přípravných prací s tím, že cena prací je cca 13.000Kč a odměna příkazníka podle čl. smlouvy o smlouvě budoucí je účována na 50.000Kč. K oběma částkám je připočítána DPH 19%. Firma od nás obdržela peníze cca v polovině března 2008, nyní je druhá polovina července 2008. Máme právo chtít nějakou slevu nebo odstupné od firmy za zálohu se kterou firma mohla libovolně disponovat po uvedenou dobu?
A obecně, za jakých podmínek máme nárok na poskytnutí slevy (ředitelem společnosti)?
Děkujeme za odpověď.

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 10:20:04

Dobrý den, k tomu je především nutné nechat si zrevidovat smlouvy. Pochybuji, že by jste si za tuto dobu mohl nárokovat nějakou náhradu nebo úroky za to, že disponovali se zálohou. Podmínky ohledně odstoupení a vrácení vydaných plnění totiž vyplývají hlavně ze smluvních ujednání. Smlouva odstoupením končí a strany si musí vrátit, co si vydali. Žádné slevy s tímhle nesouvisí. Ledaže by jste se chtěl pokusit nárokovat škodu, ale není vůbec jisté, že by jste uspěl.

družstevní byt

Hynek Mazák, 23.07.2008 12:25:21

k získání družstevního bytu došlo před uzavřením manželství. V průběhu manželství došlo k převodu bytu do vlastnictví jen na manželku, která jej získala za svobodna. Je byt po rozvodu pouze ve vlastnictví manželky?

Re: družstevní byt

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 10:15:38

Dobrý den, jako vlastník je uvedena jen ona, tudíž je výlučným vlastníkem. Pokud nájem a členství získala před sňatkem, pak byla jen ona členkou družstva a DB byl nabídnut do OV jen jí. Je však otázka, jestli na převodní cenu DB do OV nebyly použity peníze ze SJM. Tam by byl nárok na náhradu nákladů na majetek druhého manžela.

Převod bytu do osobního vlastnictví

Oldřich, 23.07.2008 08:37:21

Dobrý den,
jsem členem družstva a rád bych si převedl byt do osobního vlastnictví. Valná hromada družstva se v minulosti dohodla, že byty do osobního vlastnictví převádět nebude. Je i tak možno získat byt do os. vlastnictví?

Re: Převod bytu do osobního vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.07.2008 10:11:12

Dobrý den,
pokud se družstvo rozhodlo, že byty do OV převádět nebude, tak na tom Vy nic nezměníte.

Převod poloviny členského podílu na manžela

Jana Machová, 22.07.2008 10:57:00

Dobrý den. Ráda bych se zeptala. Před manželstvím jsem měla nájemní smlouvu na státní byt. V průběhu manželství se byt privatizoval. Peníze na zakoupení členského podílu už dával manžel. Nicméně nájemní smlouva je psaná na mne. Spadá nyní členský podíl v družstvu a byt do SJM nebo ho musím půlku na manžela převést? A pokud ho budu muset převést, je třeba mít o tom notářský zápis nebo lze jen sepsat smlouvu a nechat ověřit můj podpis. Děkuji za odpověď.

Družstevní byt - rozvod

Daniel Gottvald, 08.07.2008 12:09:01

Máme s manželkou družstevní byt pořízený za manželství. Zajímá mě,jak lze uspořádat majetkové poměry po rozvodu k tomuto bytu (resp.členskému podílu). Byt prozatím nechceme prodat,budeme v něm i po rozvodu bydlet společně.
1. Můžeme vlastnit tento byt společně?
2. Budeme mít uzavřenou nájemní smlouvu na obě jména?

Re: Družstevní byt - rozvod

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.07.2008 17:19:29

Dobrý den,
zánikem manželství zaniká i právo společného nájmu družstevního bytu manželi. Měli byste své vztahy k tomuto bytu vypořádat - prodávat ho samozřejmě nemusíte.

Re: Družstevní byt - rozvod

Daniel Gottvald, 05.08.2008 15:34:21

Dobrý den,
můžete, prosím, v krátkosti napsat, jakým způsobem se dají vztahy k bytu vypořádat?
Děkuji

Výměna družstevního bytu s realitní kanceláří

Lenka Jomaa, 01.07.2008 11:34:18

Dobrý den,prosím Vás,potřebuji poradit.Dne 26.6.2008,jsem se byla podívat na družstevní byt 2+1,který prodává realitní kancelář.O byt mám zájem,tak jsem navrhla výměnu za družstevní byt 1+1(stejné bytové družstvo),bez doplatku,protože nemám v hotovosti 499tis.s tím,že zde nechám drahé PVC,vestavěnou skříň,nové baterie,WC,dřez....Poté mne realitní makléřka kontaktovala,že je vvýměna je možná,ale pouze s doplatkem 100 000kč,s tím jsem souhasila a včera dne 30.6.2008 zaplatila zálohu 10 000kč,jako zálohu na byt.
Zde je napsáno výměně,o záloze s tím pokud ostoupím od koupě bytu,záloha propadá a pokud odstoupí realitka záhoha s vrací.Dnes realitka volala,že výměna asi nebude možná,že jako realitka mohou vykupovat a ne měnit.Musí prý kontaktovat bývalého majitele,od kterého byt realitka odkoupila,aby dal svolení k výměně.To znamená,že bych musela udělat převod družstevních práv za 9500kč,jak mi bylo řečeno jinak za výměnu je poplatek 2000kč.Realitla chce,abych toto zaplatila celé sama.

Re: Výměna družstevního bytu s realitní kanceláří

Mgr. Oldřich Topka, 07.07.2008 14:00:46

Dobrý den, odpověď jste již dostala. V rozporu s pravidly jste podobný dotaz vložila vícekrát. Stěžujete tím práci redakce.

nechtěný nájemník

Lenka Kudrlinková, 30.06.2008 20:46:20

Dobrý den,prosím o radu.Před lety jsme v privatizaci odkupovali byty. Bylo nutné koupit celý dům (my jsme si vlastně kupovali adekvátní části domu).Jedna paní (ani žádný její příbuzný) o koupi zájem neměli,tak jsem po odsouhlasení všech členů družstva její byt koupila já. Nyní je byt zaplacen a převeden do mého osobního vlastnictví.Nájemnice před rokem zmizela nikdo neví kam,nějaký čas v bytě bydlela cizí osoba,veškeré poplatky chodí na účet družstva. Nemá žádnou písemnou nájemní smlouvu ani se mnou ani s družstvem,nekomunikuje, nepřebírá poštu,v bytě nedošlo k odečtu vody a topení,jelikož tam momentálně nikdo není,ale zřejmě je byt ještě zařízený. Prosím poradte co mohu udělat abych mohla byt řádně užívat a přitom se nedostat do potíží se zákonem. Děkuji

Re: nechtěný nájemník

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 10:26:47

Dobrý den,
jestliže se bytě nezdržuje tak dlouho, asi bych se nebála její věci odstěhovat někam, odkud by si je případně mohla vzít (na půdu, do sklepa) a začala bych byt normálně užívat.

smlouva

Hana Březinová, 04.06.2008 12:37:39

Dobrý den,při privatizaci bytu jsme založili družstvo a byly sepsány nové smlouvy, kde členem družstva byl zapsán jen jeden člen rodiny, ačkoli nájemní smlouvy byly na oba manžele. Ráda bych se zeptala, zda by mohl nastat nějaký problém pro manžela (nečlena družstva) například při úmrtí, rozvodu apod. Doporučoval byste změnit smlouvy, aby bylo společné členství obou manželů? Děkuji

Re: smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 15:03:01

Dobrý den,
i když jsou tyto smlouvy chybně psány jen na jednoho z manželů, stejně uzavřením manželství nebo vznikem nájemního vztahu vzniká automaticky ze zákona společný nájem bytu manželi.

Družstevní byt a SJM

Jan Tichý, 23.05.2008 13:22:10

Mám otázku, jako svobodný jsem se stal členen družstva a nájemcem družstevního bytu. Ted jsem se oženil a chci
si byt převést do OV. Vznikne tak SJM k tomuto bytu?
Děkuji

Re: Družstevní byt a SJM

Petr Petr, 26.05.2008 10:14:32

Ano SJM skutečně vznikne, neboť uzavřením manželství vnikne společný nájem bytu a oba budete mít tedy stejná práva a povinnosti k tomuto bytu, tedy i právo nabyt do společného jmění manželů vlastnické právo k tomuto bytu.

Jan Tichý, 27.05.2008 13:05:12

Děkuji za odpověd, ještě jedna otázka. Člen družstva jsem pouze já a družstvo převede byt pouze do mého vlastnictví, tudíž budu veden na katastru nemovitostí jako majitel. Mohu s tímto bytem právně nakládat pouze já , nebo bude potřeba i souhlas manželky? , např. převod na rodinného příslušníka?např. našeho syna?
Děkuji.

Lenka Mašková, 18.06.2008 08:48:21

Pokud plánujete převést byt na Vašeho syna, pak bych Vám doporučila uskutečnit tento převod ještě v době, kdy je byt družsteví. Je to administrativně i finančně výhodnější, než když převádíte byt v osobním vlastnictví.

Lenka Mašková, 18.06.2008 08:45:38

Pokud jste na manželku nepřevedl členská práva z důvodu získání společného členství, pak SJM nevznikne!
Družstvo převede byt do osobního vlastnictví pouze Vám, což znamená, že s tímto majetkem budet moci disponovat pouze Vy bez souhlasu dalších osob.

dědictví družstevního bytu

jana hanzlova, 21.05.2008 19:39:49

Dobrý den. Mám dotaz.Jsem členkou družstva s nájemní smlouvou na mé jméno.Pokud se vdám a manžel zemře, mají jeho děti z předchozího manželství dědická práva na byt?Děkuji za odpověď.

Re: dědictví družstevního bytu

Petr Petr, 21.05.2008 20:39:18

Pokud družstevní byt (členská práva) nabudete ještě za svobodna, vznikne následným uzavřením sňatku společný nájem bytu. Po rozvodu ale právo užívat byt zůstane tomu z manželů, který nabyl práva k užívání bytu před uzavřením manželství, tedy Vám.

Re: dědictví družstevního bytu

jana hanzlova, 21.05.2008 20:51:30

Děkuji za rychlou odpověď.

družstevní byt

Jiří Šturm, 06.05.2008 17:55:58

Dobrý de, bydlíme přes 25 let v domě, ktrý patřil Ministrestvů financí. před 3 lety jsme založili bytové družstvo a nyní jsme dům koupili po složení dalších členských vkladů. Na koupi domu byla poskytnutá sleva oproti ceně obvyklé. kdy mohu jako člen družstva prodat svůj členský podíl jiné osobě? Není tam nejaká lhůta?

Petr Petr, 26.05.2008 10:17:44

Tuto informaci zjistíte v příslušné kupní smlouvě (případně z výpisu z listu vlastnictví), kde by mělo být partno zda je zde k převodu (prodeji) bytu zřízeno nějaké omezení či nikoli.

Převod družstevního bytu do vlastnictví člena družstva

Jan Kotouc, 30.04.2008 09:16:52

Dobrý den,
již od roku 1991 mám požádáno o převod družstevního bytu do mého vlastnictví. Družstvo však tyto převody neustále brzdí a protahuje. Dnes nám bylo dokonce sděleno, že se převody bytů do vlastnictví členů družstva nestihnou do roku 2010 a budou pokračovat i po tomto datu. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli se lze proti neserióznímu jednání družstva bránit a pokud byty nepřevedou do roku 2010, jak ukládá zákon, lze se bránit také soudně?
Velmi děkuji za odpovědi, s pozdravem Jan Kotouč

Prodej bytu

Helena Třasáková, 16.07.2008 20:26:32

Je výhodnější prodat družstevní byt nebo byt v osobním vlastnictví?Jak je to s daní z příjmu z prodeje bytu, pokud peníze využijeme na koupi rodinného domku? Děkuji Třasáková

družstevní byt - prodej vlastnického podílu

Marcela Watzkova, 05.03.2008 11:43:12

Dobrý den,
jak je to prosím s placením daně z příjmu při prodeji vlastnického podílu, když získané peníze budou použity opět na účely bydlení? u prodeje nemovitosti v osobním vlastnictví je to v tomto případě dle zákona osvobozeno, je tomu tak i při prodeji pouze vlastnického podílu? děkuju za odpověd.

Zákony jimiž se musí řídit stavební bytové družstvo - SBD

Egon Ficnar, 06.04.2008 09:54:37

Dobrý den.
1.
Protože budu muset vstoupit se svým SBD jehož jsem členem do soudního sporu, potřeboval bych znát NÁZVY všech zákonů, vyhlášek, výkladů, či jiných právních pokynů, jimiž se v současné době musí řídit SBD. Existuje možnost vypsat mně tyto NÁZVY právních předpisů do odpovědi.

2.
Mají SBD v ČR nějaký nadřazený úřad, který by jejich jednání posuzoval ev. mohl nařídit či změnit jejich chybný postup, nebo se každé jednotlivé SBD řídí jen samo příslušnými zákony a v rámci svých špatně pochopených výkladů zÁkonů, také špatně rozhodne v neprospěch svých členů?

Předem děkuji za odpověď.

E.Ficnar

Stavební bytová družstva

Egon Ficnar, 25.11.2008 14:24:33

Dobrý den.

Mají SBD v ČR nějaký nadřazený úřad, který by jejich
jednání posuzoval ev. mohl nařídit či změnit jejich chybný postup při rozhodování vůči svým členům?
Pokud se můžete mému dotazu vyjádřit, předem děkuji za odpověď.

E. Ficnar - senior 76

družstevní byt-majetkové vyrovnání

Markéta Mitková, 26.02.2008 13:29:09

Dobrý den,s přítelem jsme si vzali napůl hypotéku na družstevní byt s možností převodu do OV.Jelikož stanovy bytového družstva dovolují členství pouze jednoho z páru,je členem můj přítel a já v tuto chvíli na smlouvách figuruji pouze jako nájemník.Převod do OV zatím nebyl uskutečněn.Ráda bych se zeptala,jak lze takovou situaci ošetřit do doby,než se vezmeme a bude mi moci darovat půlku bytu aniž bychom platili darovací daň?Předem děkuji za odpověď.M.Mitková

Re: družstevní byt-majetkové vyrovnání

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 14:40:38

Dobrý den, řešení je poměrně jednoduché. Jestliže žijete s přítelem v bytě (tedy ve společné domácnosti) déle než 1 rok, pak podle zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, patříte do II. skupiny osob pro účely daní. A od 1.1.2008 je tato skupina od daně dědické osvobozena. Takže na svatbu čekat nemusíte.

Re: družstevní byt-majetkové vyrovnání

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.02.2008 14:41:03

Dobrý den,
tuto možnost nezakazují pouze stanovy družstva, ale samotný občanský zákoník tuto možnost - společný nájem družstevního bytu jiných osob než manželů - nedovoluje.
Můžete to vyřešit např. sepsáním nějaké smlouvy o půjčce, či jinou dohodou.

druzstevni byt - jaka mam prava?

Lucie, 26.02.2008 11:46:49

Dobry den, mam druzstevni byt. Vzhaty v dome mezi obyvateli jsou ale velmi spatne a predstavitele druzstva me neustale neopravnene osocuji a napadaji. Stezuji si, ze kdyz byly v mem byte provadeny upravy, byl na chodbe neporadek zpusobeny mnou, atd....nebyla to vsak pravda, nebot v dome se delaly ruzne jine opravy, ze kterych byl neporadek, ale vse svadeli na me. Predstavensto druzstva mi nyni vyhrozuje a naznacili, ze by me mohli z druzstva vyloucit za nedodrzovani domovniho radu. Existuje nejaky zakon, o ktery bych se mohla oprit, aby mi timto jiz nevyhrozovali? Jaka mam v tomto pripade prava podle zakona? Anuita je splacena a byt se ma behem roku prevadet do OV. Predem dekuji za odpoved!

Re: druzstevni byt - jaka mam prava?

Mgr. Oldřich Topka, 26.02.2008 14:30:08

Dobrý den, na to, aby Vám bylo zrušeno členství, by museli mít představitelé družstva opravdu pádné důvody. Spíše jde o to, že osočují zrovna Vás. Proti takové "šikaně" je obecně vždy těžká obrana. Jestliže by jejich chování překračovalo meze slušnosti, dělo se opakovaně či s rostoucí intenzitou, mohla by jste se obrátit na městský úřad s podnětem na podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití, za což může být uložena pokuta.

Re: druzstevni byt - jaka mam prava?

Lucie, 26.02.2008 15:38:54

Mnohokrat Vam dekuji za rychlou odpoved! Chtela bych se jeste zeptat ohledne padneho duvodu k vylouceni, ktery zminujete. Je takovyto duvod nejak stanoven zakonem? Stanovy druzstva jsou totiz velmi stare a dosti nepresne. Nemohou si za "padny" dovod predstavitele oznacit co sami uznaji zavhodne? Napr. udajny neporadek na chodbe? Kdyby nejaky takovy krok chteli podniknout, musi napred probehnout soud?...Predem dekuji za odpoved!

převod družstevního bytu

Olga Vobořilová, 14.02.2008 12:06:17

Dobrý den, prosím o radu, jak probíhá převod družstevního podílu. Co musí obsahovat smlouva o přenechání vlastnických práv. Jedná se o převod z rodičů na dceru a vnučku. Děkuji za radu Vobořilová

Re: převod družstevního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.02.2008 13:28:58

Dobrý den,
pojem "přenechání" vlastnických práv je nesmysl. Buď mohou být členská práva a povinnosti k družstvu prodána nebo darována. Pak je obsah smlouvy obdobný smlouvě darovací nebo kupní na nemovitost. Jediný rozdíl je zde v tom, že se tato smlouva nevkládá na katastr, ale předkládá se družstvu.

Převod družstevního bytu do OV

Věra Vokrouhlíková, 14.02.2008 10:33:26

Dobrý den. Na přelomu roku jsem koupila byt v družstevním vlastnictví s tím, že je těsně před převodem do OV (na katastru již je prohlášní vlastníků). Pak jsem se ale dověděla že prohlášení, které je na katastu má nějaké chyby v rozměrech bytů a proto bylo vytvořené nové prohlášení s opravenými chybami. To však už ale nechtějí podepsat všichni vlastníci (i když předtím to staré podepsali).Dověděla jsem se, že prohlášení, které leží na katastru (i když s chybami) je platné, ale paní předsedkyně družstva se bojí převodu podle tohoto s chybnými údaji. Já jsem momentálně v situaci, že jsem dostala předhypoteční úvěr na byt s tím, že do roka byt musí být převeden. Prosím, poraďte, jak by se dala tato situace řešit. Je možný např. nějaký dodatek s opravenými chybami, aby nebylo nutné nové prohlášní vlastníků? Předem moc děkuji za pomoc, Věra Vokrouhlíková

Re: Převod družstevního bytu do OV

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.02.2008 10:42:49

Dobrý den,
obvykle katastrálnímu úřadu stačí opravit chyby v listinách, aniž by se muselo podávat nové. I z toho důvodu, že se ušetří další poplatek za kolek.

Věra Vokrouhlíková, 14.02.2008 11:34:23

Děkuji za odpověď. Jen ještě jeden dotaz. Paní předsedkyně družstva se bojí, že nelze opravovat chyby, že by se tak sáhlo do vlastnictví osob. Pochopila jsem dobře, že když jde o chyby v rozměrech bytů a tyto se opraví na správné údaje, nejde zde o zásah do vlastnictví? Byty jsou pořád stejné, jen předtím byly špatně změřené. Prosím ještě o odpověď na tuto otázku, zda by se opravou faktických chyb v rozměrech bytů (které předtím byly špatně změřené), mohlo sáhnout do vlastnictví osob.
Předem moc děkuji za pomoc.
Věra Vokrouhlíková

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.02.2008 13:26:21

Těžko říct, na jejím místě bych se obrátila na příslušný katastrální úřad s dotazem, jestli takové změny návrhu projdou. To je asi to nejjednodušší a zároveň nejúčinnější, co Vám mohu doporučit.

družstevní byt

Klíma Jiří, 04.11.2007 22:35:24

dobrý den,
mám dotaz ohledně koupě DR bytu.Musí prodávající častku za zisk z prodeje danit?A jak je to když za svobodna koupím DR byt budu majitelem DR podílu a dojde ke snatku?slyšel jsem že mají poté oba manželé stejný nárok na podíl.Dá se to pred snatkem nějak právně ošetřit abych nadále byl vlastníkem pouze já.
předem děkuji

Šéfredaktor, 05.11.2007 16:24:12

Dobrý den, v případě prodeje členského podílu na bytovém družstvu se neplatí daň z příjmů pouze v případě, že doba mezi nabytím a prodejem přesáhne 5 let.
Ohledně 2. dotazu, pokud nabudete za svobodna družstevní byt, resp. členská práva, vznikne uzavřením sňatku společný nájem bytu. Po rozvodu však právo užívat byt zůstane tomu z manželů, který nabyl práva k užívání bytu před uzavřením manželství.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »