Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý večer, prosím můžete mi poradit? Nedavno mi zemřel otec, který žil v rodiném domku se svou družkou a jejím plmoletým synem, kteří maj v baráku trvalý pobyt.Barák byl na otce a tím pádem jsme dědici já a mé dvě sesry. Ještě nemáme vyřízenou pozůstalost a chtěli bychom je co nejdříve vystěhovat neboť na baráku jsou dluhy na elektrice, která je odpojena,dále je odpojena voda atd. Nechceme aby vše bylo ještě horší. V báráku jsou věci ještě po prarodičích a po otci a mi máme strach že bude vše rozprodáno a zničeno než se pozůstalost vyřídí. Družka s námi nechce komunikovat. Minulý týden tam vůbec nebyla a v baráku byli několik dní uzamčeny kočky. Dokážete si asi představit jak to tam vypadá. Co máme dělat!!! Má ona nárok na náhradní bydlení? Poraďte prosím co s tím. Děkuji
Dobrý den, družka v domě bydlela na základě souhlasu otce. Tento souhlas však již netrvá. Tudíž prostory využívá bez právního důvodu a pokud se neodstěhuje dobrovolně, je možné podat žalobu o vyklizení nemovitosti. Když ho nevyklidí ani podle nařízení v rozsudku, může být podán návrh na výkon rozhodnutí a bude vystěhován i proti její vůli.
Na náhradní bydlení nárok nemá.
Problém může být, že žalobu asi můžete podat až po vyřízení pozůstalosti (až budete majitelé).
Pokud se do domu dostanete, asi by bylo vhodné věci po otci a prarodičích někam odvézt (alespoň ty menší, s nábytkem by to bylo horší) - tedy se sestrami se dohodnout a zatím si to vzít k sobě nebo někde uskladnit ...?
moc vám ďekuji za rychlou a poťešující odpověď s pozdravem Tesaříková.
Dobrý den,
ještě dodávám, že soud může uložit, abyste zajistili náhradní byt nebo ubytování, ale to jenom znamená, že zprostředkujete uzavření nájemní smlouvy s nějakým pronajímatelem - ne že byste museli něco platit nebo kupovat byt pro ni.
Možná že by ve Vaší situaci pomohlo, kdybyste se pokusila pro ni nějaký nájem - podnájem najít již teď a ten jí nabídnout a dát jí přiměřenou lhůtu třeba měsíc na přestěhování. Pokud nebude akceptovat, tak toto uvedete v návrhu k soudu, aby soud viděl Vaši snahu o mimosoudní řešení.
Dobrý den.Jsme S.R.O.a vlastníme obytný dům.Je nás 9 společníků.Doposud jsme zde měli nájemnici která měla smlouvu na dobu neurčitou.Aniž kdokoli tušil,byla těžce nemocná.Před 9ti měsíci její příbuzní k ní nastěhovali babičku,které je nejméně 85ti letá aby se o ní její dcera postarala.My v tom vidíme kulišárnu.Dcera zemřela,a její příbuzní naléhají,abychom jim vystavili nájemní smlouvu.My o to ale nestojíme.Otázka:Lze starou pani vystěhovat zpět kde bydlela dříve a původní byt nechala příbuzným?Nemá žádný souhlas naší společnosti k pobytu v našem domě.Přeji hezký den.Děkuji Josef Vála
Dobrý den, podle §706 občanského zákoníku platí: Jestliže nájemce zemře stávají se nájemci jeho děti, partner, rodiče, sourozenci, zeť a snacha, kteří prokáží, že s ním žili v den jeho smrti ve společné domácnosti a nemají vlastní byt. Pokud tedy neprokážete, že nemá vlastní byt, pak jí nájem vypovíte těžko. Věc jste měli řešit již v době, kdy ji tam nastěhovali. Podle §689 jsou nájemci povinni oznamovat všechny osoby, které s ním v bytě žijí. Pokud to neudělá, pak se to považuje za hrubé porušení povinností a lze nájem vypovědět.
Dobrý den,mám tento dotaz.S manželem jsme bydleli v rod.
domku mých rodičů,kteří jsou stále jeho vlastníky.Po rozvodu,sem se s manželem dohodla,že se odstěhuje,ale on to teť odmítá.Nemohu nemovitost užívat,já ani moji rodiče,protože to soužití nedovoluje.Bývalý manžel má již
zrušený trvalý pobyt.Je možné požádat soud o předběžné opatření o vystěhování bývalého manžela?Potřebuji vyřešit
své bydlení.
Děkuji za odpověď Vršanská Zuzana
Dobrý den, ex-manžel v domě bydlel na základě souhlasu rodičů. Tento souhlas však již netrvá a nemůže se odvolávat ani na užívání nemovitosti z titulu zaniklého manželství. Tudíž prostory využívá bez právního důvodu a je možné podat žalobu o vyklizení nemovitosti. Když ho nevyklidí ani podle nařízení v rozsudku, může být podán návrh na výkon rozhodnutí a bude vystěhován i proti jeho vůli.
Dobrý den, máme v rodině problém, se kterým bychom potřebovali poradit. Moje maminka je majitelkou bytu v osobním vlastnictví. Trvalý pobyt má u ní nahlášen také můj syn, který tam již 5 let bydlí. Moje maminka byla v lednu na těžké operaci páteře a můj syn si do tohoto bytu bez jejího vědomí přivedl svou přítelkyni. Užívá v bytě veškeré energie a přes výrazný nesouhlas mé matky v bytě neustále setrvává. Na domácnost nepřispívá nic, nereaguje na žádosti, aby odešla, je vulgární. Má matka podstoupila další operaci kyčelního kloubu, je jí 68 let a potřebuje své soukromí. Po návštěvě Policie se vrátila s nepořízenou. Syn je plnoletý a má prý nárok na své soukromí a na návštěvy /délka návštěvy není nikde uvedena/. Se synem si již také nevím rady, veškeré prosby a domluvy selhaly. Nechci však, aby maminka byla obětí takového jednání. Zvažujeme již soudní vystěhování syna, pro nepřispívání na náklady domácnosti, sprosté chování, dluhy, apod. Jenže soudy se vlečou a co máme dělat s ní .... Prosím, poraďte. Děkuji
Dobrý den, pokud chcete někoho z bytu proti jeho vůli vystěhovat, lze tak učinit pouze na základě rozsudku soudu, kterým soud o vyklizení rozhodne. To platí jak pro syna tak pro jeho přítelkyni. Sice (ale jenom někde) opravdu soudy trvají delší dobu, s tím ale nic neuděláte a čím dřív žalobu podáte, tím to bude rychlejší.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com