Regulované nájemné - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

smlouva budoucí - platnost

Vladimír Rajský, 21.09.2008 11:06:29

Dobrý den, prosím o názor k platnosti smlouvy o smlouve budoucí, kde se smluvní strana zavazuje po smrti uživatele pozemku (starší paní, ne majitelka) darovat tuto nemovitost - pozemek¨druhé smluvní straně. Ve smlouve o sml. budoucí je uveden rovněž článek, že projevy vůle jsou vázáni pro případ smrti i jejich právní nástupci. Lze úspěšně vymáhat u soudu povinnost darovat nemovitost na základě takové smlouvy o smlouvě budoucí? Vztahuje se skutečně povinnost darovat na i na případného dědice pozemku? Nelze tedy pozemek prodat? Děkuji. VR

Re: smlouva budoucí - platnost

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 15:45:45

Dobrý den, neznám znění smlouvy, její celkovou platnost posuzovat nemohu. Ale pokud je darování odloženo podmínkou smrti uživatelky pozemku, pak to ničemu nebrání (jiné by to bylo, kdyby šlo přímo o vlastníka, darování pro případ smrti je totiž v ČR neplatné, od toho je tu dědické právo). Ustanovení o právních nástupcích je právě o tom, že mají plnit vůli toho, kdo se ve smlouvě k něčemu zavázal, takže je vymahatelná i vůči nim. Ovšem neznamená to, že by pozemek nemohli prodat. To klidně mohou, ale s rizikem, že tento prodej bude napadnutelný a převod může být nakonec prohlášen za neplatný.

Regulované nájemné

Lála Kulová, 20.09.2008 18:03:45

Dobrý den,
jsem nájemcem v obecním bytě s regulovaným nájemným, který jsem získala v roce 2001 výměnou za byt v osobním vlastnictví. Byt není a nebude privatizován, jak bylo v době výměny plánováno.
Před rokem jsme koupili s přítelem domek na venkově (asi 50km od města), máme dítě a více pobýváme tam. Byt využíváme menší část roku a taky v případě práce ve městě. Náklady stále stoupají a potřebujeme situaci řešit. Obávám se do něčeho pustit (výměna, prodej...), abych nedostala výpověď (ať už pro neužívání nebo pro vlastnictví nemovitosti) a zároveň ale nemám chuť odnést klíče na MěÚ, když jsem při výměně investovala byt v OV.
Mám vůbec nějakou možnost řešení? Děkuji Lála

Re: Regulované nájemné

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 15:41:06

Dobrý den, vyměnit vlastní byt za nájemní byt obce byla velká chyba. Vždyť Vy jste vyměnila vlastnické právo za pouhý nájem, který pro Vás není žádnou jistotou a nájemní právo nemá zdaleka takovou hodnotu jako byt ve vlastnictví. Kde nyní chcete "dohnat" hodnoty, o které jste tímhle neuváženým krokem přišla, to Vám neporadím.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »