Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o názor k platnosti smlouvy o smlouve budoucí, kde se smluvní strana zavazuje po smrti uživatele pozemku (starší paní, ne majitelka) darovat tuto nemovitost - pozemek¨druhé smluvní straně. Ve smlouve o sml. budoucí je uveden rovněž článek, že projevy vůle jsou vázáni pro případ smrti i jejich právní nástupci. Lze úspěšně vymáhat u soudu povinnost darovat nemovitost na základě takové smlouvy o smlouvě budoucí? Vztahuje se skutečně povinnost darovat na i na případného dědice pozemku? Nelze tedy pozemek prodat? Děkuji. VR
Dobrý den, neznám znění smlouvy, její celkovou platnost posuzovat nemohu. Ale pokud je darování odloženo podmínkou smrti uživatelky pozemku, pak to ničemu nebrání (jiné by to bylo, kdyby šlo přímo o vlastníka, darování pro případ smrti je totiž v ČR neplatné, od toho je tu dědické právo). Ustanovení o právních nástupcích je právě o tom, že mají plnit vůli toho, kdo se ve smlouvě k něčemu zavázal, takže je vymahatelná i vůči nim. Ovšem neznamená to, že by pozemek nemohli prodat. To klidně mohou, ale s rizikem, že tento prodej bude napadnutelný a převod může být nakonec prohlášen za neplatný.
Dobrý den,
jsem nájemcem v obecním bytě s regulovaným nájemným, který jsem získala v roce 2001 výměnou za byt v osobním vlastnictví. Byt není a nebude privatizován, jak bylo v době výměny plánováno.
Před rokem jsme koupili s přítelem domek na venkově (asi 50km od města), máme dítě a více pobýváme tam. Byt využíváme menší část roku a taky v případě práce ve městě. Náklady stále stoupají a potřebujeme situaci řešit. Obávám se do něčeho pustit (výměna, prodej...), abych nedostala výpověď (ať už pro neužívání nebo pro vlastnictví nemovitosti) a zároveň ale nemám chuť odnést klíče na MěÚ, když jsem při výměně investovala byt v OV.
Mám vůbec nějakou možnost řešení? Děkuji Lála
Dobrý den, vyměnit vlastní byt za nájemní byt obce byla velká chyba. Vždyť Vy jste vyměnila vlastnické právo za pouhý nájem, který pro Vás není žádnou jistotou a nájemní právo nemá zdaleka takovou hodnotu jako byt ve vlastnictví. Kde nyní chcete "dohnat" hodnoty, o které jste tímhle neuváženým krokem přišla, to Vám neporadím.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com