Odstoupení od darovací smlouvy - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odstoupení od dar. smlouvy ze strany obdarovaného

Tobiáš M., 19.03.2010 16:46:24

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda je možnost odstoupit od darovací smlouvy ze strany obdarovaného. Smlouva byla uzavřena před cca 2 lety, kdy příbuzní v 1. a 2. linii ještě darovací daň neplatili... Můj právník mě uvedl v omyl, že já jako prasynovec dárce (dáce byl od mé babičky bratr) jsem SYNOVEC a patřím tak do 2. linie a jako synovec jsem také uveden v darovací smlouvě... A teď mi přišel dopis z FÚ, že mám nechat provést odhad nemovitosti a daň zaplatit, vzhledem k tomu, že patřím do 3. skupiny... Zajímalo by mne, zda lze tuto smlouvu napadnout pro neplatnost, když nejsem synovec nebo jak to řešit... Dárce již zemřel a jediným jeho dědicem je babička.

Re: Odstoupení od dar. smlouvy ze strany obdarovaného

Karel Dlouhý, 19.03.2010 20:04:33

"Zda lze tuto smlouvu napadnout pro neplatnost, když nejsem synovec" - nerozumím, proč by toto mělo být důvodem neplatnosti smlouvy - dárce přece může darovat věc komukoliv, i úplně cizí osobě.

"V praxi může dojít a také dochází k odstoupení od platně uzavřené darovací smlouvy z důvodu, že dárce neupozornil obdarovaného na vady, které věc
v době darování měla. Není přitom podstatné, zda dárce o vadách věděl, či nikoliv (§ 629 občanského zákoníku). V takovém případě má obdarovaný právo
věc vrátit. Samotné uzavření darovací smlouvy je dvoustranný právní akt,avšak darovací vztah zaniká jednostranným projevem vůle obdarovaného
vrátit dar. Odstoupení od darovací smlouvy však automaticky neznamená zproštění od povinnosti uhradit darovací daň. Daň darovací promine příslušné finanční ředitelství podle ust. § 25 odst. 3 daňového zákona teprve na žádost daňového subjektu nebo na základě
podnětu ručitele z moci úřední v případě vrácení daru pro vady, pokud k nim dojde ve lhůtě 3 let."

Re: Odstoupení od dar. smlouvy ze strany obdarovaného

Tobiáš M., 21.03.2010 15:48:11

Vím, že dar může být darován komukoliv, ale ve smlouvě je napsáno, že nemovitost je darována synovci... Kdyby mi právník netvrdil, že jsem synovec a daň platit nebudu, tak by nemovitost byla napsána na mou matku nebo babičku, které by v té době darovací daň neplatily.. Mě se jedná jen o to, že já, kvůli, chybě právníka zaplatím nemalou částku na darovací dani za nemovitost (dům, pozemek, lesy,..)...

Odspoupení od darovací smlouvy

Jana Leštinová, 12.08.2009 15:08:26

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat u odstoupení, nebo nejlépe zrušení darovací smlouvy, kterou jsem podepsala 10.8.2009. Dokdy lze od této smlouvy odstoupit, aby byla zrušena.
Děkuji za odpověd.

S přáním pěkného dne.

S pozdravem

Jana Leštinová.

Re: Odspoupení od darovací smlouvy

Roman M., 12.08.2009 16:56:25

Dobrý den,

podmínky a termíny pro ostoupení od darovací smlouvy jsou dána smlouvou nebo zákonem a to dle Občanskýho zákoníku dle § 630:

"Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy."

Pokud toho jenž je obdarován tato smlouva nezavazuje k nečemu co neplní, pak nelze aby dárce od smlouvy odstoupil nebo se domáhal jejího zrušení z důvodů jiných než je uvedeno v zákoně.

Představa že dávate pak berete a znova dávate a pak berete a tak dokola je něčím zvrácená.

Odstoupení od darovací smlouvy

Ladislav Magyar, 11.02.2009 18:57:16

Zajímají mne podmínky odstoupení od darovací smlouvy

Re: Odstoupení od darovací smlouvy

Vera Lehka, 01.03.2009 13:18:22

PROSIM,JAKY JE POSTUP PRI ODSTOUPENI OD DAROVACI SMLOUVY,VC.KATASTRU NEMOVITOSTI.OBDAROVANY NA VYZVU NEREAGUJE.KOLIK ASI BUDE TATO ZALEZITOST STAT ?TATO AKCE PROBEHLA V ROCE 2005,JEDNA SE O 1 PETINU OBYTNEHO DOMU.OBDAROVANY ME DAL CASTKU 50 TISIC,ODHAD DOMU JE 2MILIONY.PODMINKY ODSTOUPENI ZNAM,NE POSTUP.VSE SE UDALO V R.2005.DOUFAM,ZE JSEM V D.FORU.VSE SE UDALO CASTECNE POD NATLAKEM,NEJSEM SPOKOJENA S VULGARNIM CHOVANIM JEHO RODINY.ODPOVED PROSIM POUZE PEZPLATNOU.DEKUJI LEHKA.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »