pomluva - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Pomluva, šíření pomluvy v zaměstnání

Antonín Havlas, 24.09.2010 08:46:55

Dobrý den, zajímal by mne právní pohled na záležitost, kdy pracuji pro velkou spol. v managementu a celkem pravidelně jsou jak na podnik, tak na odborovou org. zasílány anonimní dopisy, kde jsem já a nejbližší spolupr. osočováni z činů od rozkrádání majetku firmy, po šikanování podřízených, včetně propírání osobního života. Sám jsem v prac. zál. inicioval případné vyšetření zda k popisovaným skutkům došlo, nebo nikoliv. Vždy vedení spol. dospělo k závěru, že není ani možné, aby k něčemu takovému mohlo dojít. Vím, že s pisatelem se asi těžko vypořádám, ale jde mi o postup odborové org., která vždy dopis zveřejní, případně pouze v zápisu uvede na koho anonim přišel a pak tzv. šeptandou rozhlásí obsah. Zvláště aktivní je jeden můj podřízený, člen výboru odborové organizace. Zvažuji možnosti ochrany soudní cestou, ale nechci do toho zatahovat zaměstnavatele. Předpokl., že i šíření pomluvy je minimálně v občanskoprávním sporu postižitelné. Prosím o názor, nebo osob. zkušenost. Děkuji.

Jiná stránka pomluvy

Jaroslav Pranýř, 26.08.2010 14:36:06

Dobrý den,
nyní trochu otočím stránku co se pomluvy dle tr. zák. týká. Na facebooku jsem měl poměrně jednoduché heslo a tak se pod mým profilem kdo si přihlásil a mého kolegu z práce, kterého zřejmě nějak také zná, pomluvil. Mě nyní hrozí trestní stíhání za pomluvu. Jak se proti tomuto bránit ? Děkuji předem za odpověď

Re: Jiná stránka pomluvy

Karel Dlouhý, 27.08.2010 08:30:29

"jsem měl poměrně jednoduché heslo" - heslo je tam od toho, aby se tam nikdo jiný nedostal. Tzn. ne své jméno, datum narození, jméno psa, ....
Nezvolit nějaké slovo, ale kombinace písmen, číslic - např. "paragraf78"

Můžete požadovat, aby policie po provozovateli chtěla záznamy, v nichž by byla uvedena IP adresa a případně další údaje o počítači, z něhož pachatel přistupoval.
Ovšem vzhledem k tomu, že provozovatel Facebooku je zahraniční, nevím, nakolik to bude úspěšné.

Případně Vy sám můžete poslat dotaz v této věci do týmu Facebooku nebo se poradit s nějakým odborníkům na internetové komunikace.

pomluva na faceboku

Petr Novák, 15.07.2010 01:24:16

Dobrý den,

poprosil bych o radu jak se bránit v případě pomluvy na facebooku když si na vás zasedne naštvaný zákazník a šíří vymyšlené pomluvy o mém obchodě?

Děkuji.

Petr Novák

Re: pomluva na faceboku

Milan Zeman, 15.07.2010 08:06:41

Podejte žalobu na ochranu osobnosti, kde se budete domáhat upuštění od neoprávněných zásahů do práva na ochranu osobnosti, odstranění následků zásahů a přiměřeného zadostiučinění. Příslušný je krajský soud, v jehož obvodu má zákazník bydliště.

Jak se bránit?

ŠTEFAN KUBÁŇ, 25.06.2010 21:24:13

Příjemný den,
máme problém a nevíme si s tím rady. Manželka docházela k lékaři, který má vlastní lékárnu. Když manželce předepsal léky, vyžadoval, aby byly vyzvedávány pouze v jeho lékárně, jinak se s manželkou bude muset rozloučit. Ihned si manželka našla jiného lékaře, podala oznámení na KRAJSKÝ ÚŘAD a LÉKAŘSKOU KOMORU. Zároveň v tom rozčílení kontaktovala místní týdenník a nechala o tomto nekorektním jednání lékaře napsat článek. Na základě tohoto článku, manželku kontaktovali z TV Nova, kdy natočili reportáž, která byla na TN.CZ a pak odvysílána ve SNÍDANI S NOVOU.
Lékař na manželku podalt trestní oznámení pro pomluvu.
Momentálně je manželka obviněna z přečinu pomluvy.
Jak se můžeme bránit? Lékař uvádí zkreslené a nepravdivé informace.
Děkuji za rady.

Re: Jak se bránit?

Petra Janátová, 28.06.2010 15:54:41

Dobrý den, v tomto případě bych doporučovala, aby se Vaše manželka obrátila na jiné pacienty tohoto lékaře a požádala je o svědectví.

pomluva

Jiřina, 02.11.2007 17:00:22

Zdravím, chtěla bych se zeptat, jak se mohu bránit pomluvě. Bydlím v menším městě a poslední rok pracuji v komunální politice., zastávám veřejnou funkci. Sousedka, s kterou mám ( a nejen já ) dlouhodobé nesrovnalosti, mě nyní pomlouvá v tom smyslu, že zpochybňuje mé dřívější obchodní aktivity, tvrdí, že jsem se dopustila podvodu, dokonce všude rozhlašuje, že mě zažalovala u soudu. To je pochopitelně nesmysl, na kauzu, o které ona mluví, jsem si nechala udělat pro klid duše i právní rozbor a vím, že vše proběhlo dle platných zákonů. Nicméně už fakt, že rozšiřuje nepravdy vč. toho, že mě vyšetřuje hospodářská kriminálka ( přitom ona ani trestní oznámení nepodala ), mě v očích veřejnosti poškozuje. Několikrát jsem jí žádala, aby toho nechala, dokonce jsem jí podala písemné vysvětlení (dopis na doručenku, převzala jej ) k předmětné kauze vč. kopie právnického rozboru, aby věděla, že jsem se ničeho nedopustila, není to nic platné. Co mohu v této věci podniknout ? Stále jsem čekala, že ji to přestane bavit, je to vrtošivá starší paní, ale už to trvá téměř rok.Velice Vám děkuji za odpověď.

Re: pomluva

Šéfredaktor, 05.11.2007 16:31:57

Dobrý den, máte několik možností. Jednou z nich je např. podat na dotyčnou trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy dle § 206 trestního zákona. Můžete se dát také cestou občanskoprávního sporu a to podáním žaloby na ochranu osobnosti, kde můžete požadovat přiměřené zadostiučinění; zde bych však doporučila využít služeb některého advokáta.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »