Penále nebo úrok z prodlení? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

penále

Eva, 21.02.2012 21:22:08

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Můj přítel dluží na zdravotním pojištění asi 2 roky, před 1 a půl rokem dlužil 50 tis. a 20 tis. zaplatil, od té doby tam nic nedal, tak bych chtěla vědět o kolik se mu to mohlo zvednout a jak se mu moc mohli navýšit penále.Na pojišťovně mu prý zdělili, že když bude pravidelně splácet, tak mu penále prominou, jelikož neplatí, tak se bojím že nás to zrujnuje.děkuji za odpověd E.V.

úrok z prodlení

Petr Kužel, 19.06.2008 06:22:37

Dobrý den,

vyhrál jsem občansko-právní spor. Žalobkyně je povinna zaplatim mi náklady řízení do tří dnů od právní moci rozsudku. Podal jsem na ní exekuci. V návrhu na exekuci jsem se domáhal úroků z prodlení dle platného sazebníku repo sazby ČNB. Soud v návrhu úroky zamítl s odůvodněním " dle rozsudku xyz soud zjistil, že se jedná o způsobilý exekuční titul ve smyslu § 40 ods. 1 písm. a) exekučního řádu, avšak je v něm uložena povinnost pouze co do částky xyz. Oprávněný požaduje navíc ůroky z prodlení z uvedené částky, ač tyto nejsou uvedených exekučním titulem přiznány. Proto soud dospěl k závěru, že podmínky exekučního řádu stanovené pro nařízení exekuce jsou splněny, ale pouze v rozsahu, v jakém povinnost k plnění ukládá uvedený exekuční titul (§ 37 ods. 2 exek. řádu).
Mám šanci dovolat se úroků z prodlení?

Re: úrok z prodlení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 08:18:24

Dobrý den,
exekučním titulem na jehož základě můžete vymáhat dlužnou částku, je obvykle rozhodnutí soudu. Exekuce se však může vést pouze ohledně částek v tomto rozhodnutí uvedených a nemůže jít nad ně. Tedy, jestliže nemáte úroky z prodlení přiznány přímo v rozhodnutí soudu, nemůžete je logicky požadovat ani v exekučním řízení.
Je vaše chyba, že jste nepožadoval přiznání úroků z prodlení v nalézacím řízení - teď už se jich nedomůžete.

úrok

Kateřina Pinkavová, 06.06.2008 23:50:53

Dobrý den, potřebovala bych vypočítat 16% úrok z částky 5.226 Kč od 13.5.1996 do (třeba do konce června). Uvedenou částku mi měli zaplatit dva pánové na základě platebního rozkazu. Ctěla bych znát, jak je ta částka velká, protože se chci obrátit na exekutora, tak jestli to má vůbec smysl. Děkuji

Re: úrok

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 08:23:07

Dobrý den,
obvykle "kalkulačky" neděláme, ale dobrá: za dobu od 13.5.1996 do 30.6.2008 činí 16 % z částky 5.226,- Kč, jen na úrocích částku 10.143,58 Kč. Ke konci t.m. tak celková dlužná částka bude 15.369,58 Kč.

úrok z prodlení

Jaroslav Nosek, 08.04.2008 22:25:37

Dobrý den. Dosáhl jsem po cca 2.letech na odvolání odstoupit od kupní smlouvy na os.automobil. V žalobě jsem požadoval uhrazení úroku z prodlení za dobu po kterou užíval částku žalovaný. Tanto požadavek byl soudem 1.stupně přiznán, ale odvolacím soudem zamítnut. Ve zdůvodnění při vynesení rozsudku údajně proto, že jsem měl po tu dobu automobil u sebe. Protože automobil vykazoval i nebezpečné závady, nebyl používán. Registrační značky byly uloženy v depozitu a zrušeno povinné ručení. Domnívám se, že rozhodnutí odvolacího soudu je v této části nesprávné. Zajímal by mně váš názor na smysluplnost podání dovolání. V poučení je dovolání nepřípustné s výjimkou, že dovolací soud dospěje k závěru, že napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam.
Děkuji vám za případnou odpověď.
S pozdravem Jaroslav Nosek, Plzeň

Re: úrok z prodlení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.04.2008 10:54:59

Dobrý den,
bez znalosti tohoto sporu a to zejména obsahu obou rozsudků nemůžu říci žádný názor.

Penále nebo úrok z prodlení?

František, 01.11.2007 14:40:47

Pokud podnájemník neuhradí včas nájemci sjednanou platbu za podnájem, může na něm nájemce vymáhat poplatek z prodlení nebo pouze úrok z prodlení? OZ tento problém řeší pouze ve vztahu k nájemní smlouvě, nikoli však k podnájemní smlouvě. Platí analogie?

Re: Penále nebo úrok z prodlení?

Šéfredaktor, 01.11.2007 16:10:18

Dobrý den, u zákonných úroků z prodlení jde prostě o prodlení. Úprava prodlení dlužníka je přímo obsažena v občanském zákoníku. Nemusíte tak mít úroky sjednány smluvně a můžete se jich domáhat jen na základě zákona.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: Penále nebo úrok z prodlení?

Iva , 16.04.2008 12:48:10

Jáký je rozdíl mezi penálem a urokem s prodlení můžu.A mužu žádat o promenutí penále nebo uroku sprodlení.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »