Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
ráda bych již nebyla odpovědný zástupce, jak mohu ukončit tuto činnost v jedné firmě?
Děkuji
Monika
Podle toho, jak jste se jím stala - viz odpověď níže - tedy např. pokud jste na to uzavřela dohodu, tak jejím vypovězením.
Obracím se na vás s žádostí o radu. Pracuji již téměř 9 let ve firmě typu a.s. Asi rok po mém nástupu mě vedení požádalo, abych se stal odpovědným zástupcem pro provozování živnosti. Prý jde o formalitu. Já s tím souhlasil a vše podepsal. Jak mám postupovat, abych zjistil za co jsem konkrétně odpovědný? Žádné smlouvy týkající se ustanovení do funkce jsem nedostal. § 11 jsem si sice přečetl, ale co si konkrétně mám představit pod formulací, že OZ odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů? V níže uvedeném příspěvku je formulace "ručí za živnost" - jakým způsobem?
Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den,
je živnostenský úřad povinen zodpovědět dotaz - kdo je odpovědným zástupcem pro konkrétní firmu?
V administrativním registru ekonomických subjektů (ARES) tato informace není zveřejněna.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, živnostenský úřad není povinen takové údaje sdělovat. To by musela nastat výjimečná situace, kdy někdo osvědčí dostatečný právní zájem na tom, aby mu takové informace byly sděleny. To tento případ nebude, takže předpokládám, že Vám tuto informaci nesdělí. To je interní informace mezi firmou a OZ, ŽÚ vyžaduje tyto informace k prokázání splnění podmínek provozování živnosti, ale údaje o OZ nezveřejňuje.
Dobrý den,
přítel pracuje ve výrobě jednoho podniku (akciovka) a zaměstnavatel ho požádal, zda by byl odpovědným zástupcem v jeho firmě. V živnostenském zákoně §11 jsem se zhruba dočetla o co jde, ale zajímalo by nás, jaké závazky, odpovědnost nebo práva z toho plynou? V zákoně se mluví o odpovědnosti "k řádnému provozu živnosti" a "dodržování živnostenskoprávních předpisů". ale co to znamená konkrétně?
Jde mi hlavně o to, pokud by se stal ve firmě nějaký průšvih, tak kdo bude sankcionován, jestli může mít jako zaměstnanec díky tomu nějaké výhody nebo nějak zasahovat do chodu firmy.
Děkuji
Dobrý den, na to by měla být uzavřena další smlouva, postačí třeba DPP nebo DPČ (samozřejmě za odměnu) nebo i jiná než podle ZP a zástupce je pak garantem, že "dohlédne" na výkon živnosti, za kterou ručí. Ovšem v mnoha, ne-li ve většině případů, je funkce odpovědného zástupce zcela formální záležitostí a slouží jen k tomu, aby si mohl živnost zřídit někdo, kdo neplní podmínky. OZ se pak ani jeho činnosti nijak blíže neúčastní.
Na rozhodování a chod podniku nebude mít jeho výkon funkce OZ vůbec žádný vliv.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com