Výpověď a těhotenství - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď v neschopnosti (jsem těhotná)

elisen lutovská, 09.03.2009 12:00:14

Dobrý den,

dne 2.3. 2009 jsem uzavřela pracovní smlouvu s 3 měsíční zkušební dobou, po uplynutní zkušební doby na neurčito.
6.3. 2009 jsem zjistila že jsem těhotná a od 9.3. 2009 jsem nastoupila na neschopenku - rizikové těhotenství.
Mám strach že mě zaměstnavatel během neschopnosti propustí, má na to nárok? Jelikož mám rizikové budu na neschopence v kuse až do porodu, pokud by mě proustili kdo za mě bude platit pojištění? Musím se pak nahlásit na ÚP?

Pokud mě nepropustí a budu marodit až do porodu z čeho mi bude vypočítána nemocenská? ve smlouvě mám uvedeno 13 000,- hrubého, jinak pracovala jsem celý rok 2007 a od 1.1. 2008 do 30.6 2008 jsem byla na ÚP, pak jsem pracovala od 1.7 2008 do 31.1. 2009, celý únor jsem byla samoplátce zdravotního a teď jsem pracovala pouze týden v novém zaměstnání.

Děkuji moc za odpověď

Re: Výpověď v neschopnosti (jsem těhotná)

Karel Dlouhý, 09.03.2009 20:02:38

Dobrý den,
pokud jste ve zkušební době, může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době (i když jste těhotná). Nemůže tak učinit jen v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti.

NMemocenské dfávky (pokud budete splňovat podmínky) Vám bude vyplácet stát prostřednictvím OSSZ.
Pokud nebudete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, budete od porodu pobírat rodičovský příspěvek.

Bližší Vám řeknou na OSSZ.

výpověď

Martina, 30.09.2008 09:02:26

zaměstnankyně se vrátila po 3,5letech po rodičovské dovolené do práce.Týden pracovala a zjistila, že je těhotná. Jak postupovat pokud ji chce zaměstnavatel propustit? Jak to funguje, když chtěla být s dítětem do 4 let doma. Má zaměstnavatel právo ji přijmout do práce, když písemně nic doloženého nebylo? Nebo ji může propustit? Prosím o radu

Re: výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 16:17:16

Dobrý den, pokud je těhotná, pak ji propustit nelze (§53 ZP s výjimkou v §54/ písm.a) ZP).
Pokud bylo sjednán nástup až po dosažení 4 roku věku dítěte, tak ji před tímto sjednaným termínem do práce přijímat nemusí, záleží na úvaze zaměstnavatele.

Re: výpověď

Martina Cibulková, 01.10.2008 11:12:51

Pokud však nic písemně nebylo dohodnuto.Tak je povinen ji přijmout po 3,5 letech co se vrátila? I když je znovu těhotná? Šlo by, aby podepsala dodatek ke smlouvě, kde by byla změna pracovní smlouvy a to na dobu určitou se 3 měsíci ve zkušební době?

Výpověď a těhotenství

Daniela , 16.09.2008 21:35:43

Dobrý večer,
na konci srpna jsem dala výpověď a od 1.9. mi běží výpověďní lhůta. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a výpověd bych tedy chtěla stáhnout. Je možné stáhnout výpověď bez udání důvodu? Je možné výpověď stíhnout i v případě, že bych již byla na neschopence kvůli rizikovému těhotensví?
Díky za odpověď.

Re: Výpověď a těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 13:30:30

Dobrý den, možné to není. Jednostranné zpětvzetí výpovědi ZP neumožňuje. Podle §50/5 ZP totiž platí, že výpověď, která byla doručena druhému účastníku, může být odvolána pouze s jeho souhlasem; odvolání výpovědi i souhlas s jejím odvoláním musí být provedeno písemně.
Pokud s tím zaměstnavatel nebude souhlasit, výpověď již nijak nezrušíte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »