Paragraf na dítě - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Paragraf na dítě

zuzana onderkova, 22.11.2011 11:32:39

Měla bych dotaz,
žiji ve společné domácnosti s manželem a mou dcerou s předchozího manželství.Má muj nynější manžel nárok na paragraf na mou dceru.Já nemám řidičský průkaz,manžel má a poveze me ji do nemocnice.Děkuji za odpověd

Paragraf na dítě

Petra Zmátlíková, 01.05.2011 14:14:24

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda má manžel,který je v pracovním poměru,nárok na paragraf na naše dítě,na jeho proplacení,když já jsem vedena na úřadě práce.
Děkuji Vám velice za odpověď.
Ptala jsem se pracovnice na úřadě práce,ale ta neví.Děkuji za pomoc Petra Zmátlíová

Re: Paragraf na dítě

Karel Dlouhý, 01.05.2011 20:12:11

http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/osetrovne.htm
Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu, že musí ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo pečovat o zdravé dítě mladší 10 let z důvodů, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama onemocněla.

---
Tedy není tam podmínka, že nikdo jiný nemůže o dítě pečovat.
Není mi ale jasné, proč nemůžete o dítě pečovat Vy, když nepracujete.

Zdenek Sturala, 18.12.2011 20:37:19

Dobrý večer,prosím o informaci kolik dnů celkem je možno čerpat paragraf na nemocné dítě.Děkuji za odpovědi.

Dovolená a následná prac. neschop.

Petr Koutný, 31.01.2011 16:27:00

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na pár věcí. Pokud si zaměstnanec vezme dovolenou
a hned první den jeho dovolený mu zavolá nadřízený, aby došel do práce
, protože brigádnice se nedostavila a není možné, aby tam byl nadřízený sám, má zaměstnavatel na toto právo a co z toho plyne pro zaměstnance? Má nárok na nějakou náhradu? Ať už finanční
, nebo si ten
den, kdy musel jít do práce, v den své dovolené, smí nahradit jindy?

Co dělat v případě, že měl zaměstnanec týden dovolené a po týdnu měl nastoupit, ale nenastoupil, protože mu onemocnělo dítě a dostal paragraf. Dítě nemůže
být samotné doma, protože má horečky a blouzní, ale nadřízený tvrdí, že smí zůstat doma jen první den a ty následující musí chodit do práce, jinak dá výpověď a najde si jiného zaměstnance. Je tohle vůbec možné? A co by měl zaměstanec v takové situaci dělat? Jít do práce, aby o ní nepřišel a nebo zůstat dle paragrafu doma s dítětem.

Děkuji moc
za radu.

Re: Dovolená a následná prac. neschop.

ivzez , 03.02.2011 22:07:24

Dobrý den,

čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel, který má i právo v případě potřeby zaměstnance z dovolené odvolat. V případě odvolání z dovolené má zaměstnanec nárok na úhradu vzniklých nákladů.

Zaměstnavatel musí omluvit překážky na straně zaměstnavatele (ošetřování dítěte).

Porušuje-li zaměstnavatel zákoník práce, můžete se obrátit na inspektorát práce.

Paragraf na dítě

Lucie Foldynová, 01.01.2011 22:52:32

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možno, v případě návratu z porodnice po porodu císařským řezem s 2. dítětem, aby manžel nastoupil na paragraf na prvorozené tříleté dítě.

Děkuji a jsem s pozdravem

Lucie Foldynová

lhůta proplacení OČR

Monika Bechná, 24.06.2010 10:06:24

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, do kdy musí OSSZ proplatit peněžní náhradu OČR.
Děkuji
MB

ztrata druhe casti paragrafu

V.H., 04.05.2010 19:15:29

Dobry den,
od 19.-29.4. t.r. som bola hospitalizovana v nemocnici. Bol mi tam vystaveny paragraf - mame male dieta, o ktore sa musel doma starat manzel. Prvu cast paragrafu odovzdal v praci, druha cast mi ostala. Po prepusteni z nemocnice som bohuzial druhu cast paragrafu omylom znehodnotila (oprala v pracke :-(... Prakticka lekarka mi vystavila sice novy paragraf, ale ten je nepouzitelny, u manzela v praci ziadaju povodny dokument... povedali mu, ze mi maju v nemocnici vystavit akysi nahradny paragraf ci potvrdenie - chcem sa spytat, ci na to existuje tiez formular alebo co mam vlastne po nich ziadat? Vopred velmi dakujem za odpoved, s uctou Vera H.

onemocnění dítěte

Marcela Viková, 12.03.2009 10:56:13

Dobrý den,
Měla bych tento dotaz: Mladší syn (3 roky) nastoupil v září 08 do školky. V listopadu O8 jsem nastoupila do práce,kde jsem pracovala měsíc, poté mi zaměstnavatel navrhl ukončení prac. poměru, syn onemocněl a byl doma 14 dnů.Od Prosince jsem vedená na ÚP a hledám si práci. V současné době je syn opět nemocný (již 14 dnů) dostal zánět průdušek, na které velice trpí a jeho celková imunnita je slabá. Je často nemocný! Dětská lékařka mi proto navrhla, zůstat se synem doma, tzn. přerušit školku. Vzhledem k tomu, že jsem na ÚP by to znamenalo, že si nemůžu hledat práci, ale zůstat se synem doma. Jak mám tuto situaci řešit? Vím, že na ÚP se doba prodlužuje o dobu nemoci, ale pokud se jedná o delší dobu jak postupovat? Navíc pokud se jedná o onemocnění dítěte a né moje vlastní?

Děkuji a přeji hezký den M. Viková

Re: onemocnění dítěte

Karel Dlouhý, 12.03.2009 18:42:47

To by Vám měli řídi na Úřadu práce, od toho tam ti úředníci jsou.

preventivní lékařská prohlídka

Martina Pilátová, 09.03.2009 12:49:02

Dobrý den,zaměstnavatel po mě vyžaduje pravidelnou roční lékařskou prohlídku,zda jsem schopna vykonávat svou práci-to je v pořádku,ale vyřídit si ji musím ve svém osobním volnu.Ještě před rokem,to šlo v pracovní době.Má na to právo?Děkuji....a hezký den

Paragraf na dítě

Eva Šimková, 02.03.2009 20:56:45

Dobrý den, za 15 dnů se nám má narodit druhé dítě. Chceme se zeptat jestli má manžel nárok na paragraf, když se bude doma starat o naši 2,5letou dcerku, po dobu trvání mého pobytu v porodnici. Pokud je to možné, pak by nás zajímalo, jak se tento paragraf placen. Děkuji za odpověď, Eva

Karel Dlouhý, 02.03.2009 21:56:10

viz
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/708?POSTUP_ID=615&PRVEK_ID=376

david kubista, 30.06.2010 22:26:25

Dobry den
mam dceru a druhe dite se mi ma narodit,Tak by me zajimalo jestli mam narok na paragraf tedy osetrovacku, na jak dlouho a jak je proplacen. Dekuji moc.

Jindřich Taška, 09.10.2010 15:54:40

Dobrý den přeji.
Jmenuji se Jindra T. a chtěl jsme Vás poprosit o malou radu ohledně využití paragrafu na našeho zdravého 8 dní mladého Davídka. Chtěl bych jsme si vzít v práci §, aby jsme si mohli vyřídit úřední věci a vše bylo pracovněprávně v pořádku. Moc Vám děkuji, za Vaší ochotu. Na shledanou příště.

paragraf

Martina Pilátová, 02.03.2009 13:38:56

Prosím, jak je placené ošetřování člena rodiny - paragraf na dítě a jaké jsou podmínky.Lékařka mi sdělila,že zaměstnavatel má právo dělat kontroly,ale jak si to mám zařídit,když mám 2děti a potřebuji si odskočit třeba nakoupit,do lékárny,do školy pro úlohy......manžel je v práci skoro do večera.Děkuji

Re: paragraf

Karel Dlouhý, 02.03.2009 18:57:22

viz
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/708?POSTUP_ID=615&PRVEK_ID=376

Ze zákona nevyplývá, že byste si při ošetřování člena rodiny nemohla odskočit třeba nakoupit,do lékárny,

Paragraf na dítě

Naďa Kučerová, 17.12.2008 14:16:32

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s paragrafem, když mám 2 děti. Jeden chodí do školky (4,5) let a na druhé dítě pobírám rodičovský příspěvek (2,5), dítě mi hlídá paní na hlídání. Chodím ale do práce. Na dítě, na které beru rodičovský příspěvek paragraf asi nemám nárok, že?? Ale na druhé dítě snad ano??? Poradíte prosím?? Děkuji. Přeji krásný den N.K.

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 15:40:26

Dobrý den, jste-li v zaměstnání účastna nemocenského pojištění, pak nárok na ošetřovné máte. Jestli však pracujete pouze na DPP nebo DPČ, pak Vám nárok nevzniká. Podrobnosti si zjistěte na příslušném správě sociálního zabezpečení.

Paragraf na dítě

Vlastimil Šošolík, 15.12.2008 20:13:04

Dobrý den, se zaměstnavatelem jsem osobně nemluvil, ale jeho účetní mi sdělila, že podle zákona mi proplatí jen jeden paragraf. Na ostatní nemám nárok, že jsou psány na tudíš osobu a nemoc (v mém případě pooeračním stavu). Poslední paragraf jsem bral,když mi matka volala, že jí bolí a rozjíždí se jizva, jak malyho nosí na rukách. Na mzdu za celý listopad mi přišlo 2 384 Kč. Je to podle zákona v pořádku nebo bych měl dostat alespoň životní minimum? Když z toho zaplatím 1 500 alimenty a 300 výživné neprovdané matky.

Karel Dlouhý, 15.12.2008 21:21:27

Ohledně neproplacení se můžete poradit na Okresní správě sociálního zabezpečení, pokud se domníváte, že zaměstnavatel nepostupuje správně.
Mzdu dostáváte podle toho, kolik jste odpracoval. Dále dostáváte OČR, ale max. za 9 dnů. Tedy s životním minimem to nemá nic společného.
Můžete se ale obrátit na obecní (městský) úřad s žádostí o sociální dávku ve vaší momentální situaci.

Paragraf na dítě

Vlastimil Šošolík, 15.12.2008 16:59:30

Dobrý den,navázal jsem známost, se kterou mám dítě. Dnes spolu nežijem a nedávno byla na operaci se žlučníkem. Staral jsem se o osmi měsíční dítě asi měsíc,byly 3 paragrafy. Mezi nimi jsem jeden den přerušil.Zaměstnavatel mi proplatil pouze jeden paragraf, i když věděl, že (družka) se nemůže starat.Všechny paragrafy byly psány na ni a uvedeno, že je v karanténě a pečuji o dítě. Mám právo na proplacení všech paragrafů, když jsem se staral o malyho a ona byla po vážné operaci?
Děkuji za odpověď : Šošolík

Karel Dlouhý, 15.12.2008 18:32:46

Dobrý den, a jak Vám to zaměstnavatel zdůvodnil?

Viz:
http://www.vyplata.cz/zakony/z54-1956sb_11_15-18_25_41.php

§25
Podpora při ošetřování člena rodiny
(1) Podpora při ošetřování člena rodiny náleží za podmínek dále stanovených zaměstnanci, který nemůže pracovat, poněvadž musí

2. pečovat o dítě mladší než 10 let z toho důvodu, že

c) osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat,

(2) Podmínkou pro poskytování podpory při ošetřování člena rodiny je, že dítě nebo nemocný člen rodiny žije se zaměstnancem v domácnosti; splnění podmínky domácnosti se nevyžaduje, jde-li o ošetřování (péči) dítěte mladšího 10 let rodičem.

(3) Podpora při ošetřování člena rodiny se poskytuje nejvýše po dobu prvních devíti kalendářních dnů, pokud potřeba ošetřování (péče) v nich trvá.
(6) V témž případě ošetřování (péče) náleží podpora jen jednou a jen jednomu oprávněnému.
- to by mohl být důvod, že šlo o 1 případ.

Kdo může být s dítětem doma

Zdeňka Trávová, 09.12.2008 21:55:29

Dobrý den.
Mám tříleté dítě a chodím do práce. Jsem rozvedena - dítě mám s bývalým manželem, ale žiji s přítelem ve společné domácnosti. Může jít přítel na paragraf a ošetřovat dítě, když je nemocné? Bývalý se o ni nepostará a já potřebuji být nyní v práci.
Děkuji za odpověď, Trávová

Re: Kdo může být s dítětem doma

Karel Dlouhý, 09.12.2008 22:29:15

Ano, viz
http://www.vyplata.cz/zakony/z54-1956sb_11_15-18_25_41.php

Paragraf na dítě

E. Kovaříková, 12.11.2008 19:19:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak dlouho můžu zůstat s nemocným dítětem doma (jsem rozvedená, žiji jen s dcerou). A dále by mne zajímalo, jaké budu mít finance v případě paragrafu. Děkuji Kovaříková

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 16:15:33

Dobrý den, jste-li s dítětem sama, pak by přicházelo do úvahy delší až 16-denní ošetřování. Výše POČR činí 60% z vyměřovacího základu, který se odvíjí od příjmů v zaměstnání. Konkrétní částku Vám však nesdělím, takové výpočty zde neprovádíme.

Paragraf na syna

Svatava Manková, 19.10.2008 14:19:09

Dobrý den potřebovala bych se zeptat jestli si může nechat vystavit paragraf na syna manžel,když já jsem na úřadu práce a mám nastoupit na brigádu.

Re: Paragraf na syna

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 16:10:02

Dobrý den, pokud jste doma, pak logicky není nutné, aby POČR čerpal. Teprve v případě, že budete skutečně v práci a o nemocné dítě se nebudete moci postarat, by o něj mohl požádat.

Paragraf na dítě

Dagmar Ryckova, 13.10.2008 22:50:09

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda má manžel nárok na paragraf na starší dceru (7let), v době kdy já budu hospitalizována s maldší dcerou (2roky) v nemocnici, a v jaké délce. Děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 16.10.2008 10:04:00

Dobrý den, pokud je dcera nemocná pak nárok na ošetřování člena rodiny mít bude a to nejdéle po dobu 9 dnů.

Marie Křivá, 09.12.2008 15:07:10

Dobrý den,
mám dotaz za svou spolupracovnici. Má právo na paragraf na dítě, když škola dává ředitelská volna ve školním roce? O 9letou dceru se stará spolu s manželem, ale nemají nikoho, kdo by jí pohlídal v době školních prázdnin a stále se navyšujícího volna ze strany školy.

paragraf na dítě

Blanka Konecka, 10.10.2008 12:43:58

Dobrý den
Chci se zeptat v květnu se mi narodil syn a když jsem přišla z porodnice domů tak mi onemocněl druhý syn tak si manžel nechal napsat paragraf aby se o něj mohl starat když ja jsem měla čerstvě po porodu.
A ted mu zaměstnavatel ten paragraf vratil že ho musí mít potvrzený od mého doktora že jsem se o něj nemohla starat a samozřejmě muj doktor mi to už potvrdit nechce po takové době skoro 5 měsisích má na to vubec právo muže mu to po takvé době vrátit a strhnout mu peníze????
Díky za odpověd

Re: paragraf na dítě

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 15:21:28

Dobrý den, kontaktujte inspektorát práce. Není jasné, proč po Vás tohle požaduje až s takovým časovým odstupem.

PARAGRAF NA DÍTĚ

Marcela ORSÁGOVÁ, 29.09.2008 09:09:57

Dobrý den,chtěla bych se zeptat v poslední pracovní den tedy pátek mi náhle onemocnělo dítě.Šla jsem to zaměstnavateli oznámit,že si beru paragraf na dítě a že už dnes do práce nepřijdu.Jenže večer mi zaměstnavatel volal,že si mám jít uklidit školu prcuji na ZŠ jako uklízečka.Musela jsem jít do práce v neděli.Dnes mi paragraf hodil do koše a za pátek mi napsal normálně odpracovaný den,prý když jem to odpracovala v neděli.Prosím poradte mi může si to dovolit a nebo mi má uznat paragraf a práci v neděli zaplatit děkuji

Re: PARAGRAF NA DÍTĚ

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 11:46:20

Dobrý den, uznat by Vám to měl a za neděli by jste měla dostat příplatek.

Paragraf na dítě

Hana Čábelková, 16.09.2008 17:09:10

Dobrý den chtěla bych se zeptat, co je zaměstnanec povinnen předložit zaměstnavateli, když využívá paragraf na dítě, zda se jedná jen o jeden formulář nebo musí jako při neschopnosti předložit zahájení a ukončení.
Díky za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 08:54:31

Dobrý den, potvrzení o potřebě péče o člena (i jeho ukončení vydává) vydává ošetřující lékař nemocného. Délka POČR je maximálně 9 dnů, u osamělých rodičů 16.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »