podílové spoluvlastnictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Spoluvlastnictvi pozemky

Slavka , 23.09.2008 00:03:40

Dobry den,
vzhledem k tomu, ze nebylo ze strany rodicu udelano zadne rozhodnuti,tak byly pozemky po jejich smrti rozdeleny mezi nas decka,na ctyri dily.Pozemky jsou uzivany mistnim druzstvem, kde dostavame kazdy podil z najmu.Ted casem nastava o nektere pozemky ktere je mozno pouzit k staveni, od jednotlivcu zajem.
Muj dotaz:
1. Musime dat vzdy vsichni svoleni k prodeji a nebo
plati napriklad 2/3. Muze taky jeden z podilcu
bez udani duvodu prodeji zabranit.
2. Jak bude zachazeno s pozemky v pripade, ze jeden z podilcu bude mit majetek zablokovan exekutorem?

Predem dekuji za odpoved.

Soudní zúžení SJM

Dali, 16.09.2008 13:38:25

Dobrý den,
Rád bych po dohodě s manželkou soudně zúžil SJM z důvodu ponikání.
V podstatě se jedná zejména o nemovitost.
Nemovitost jsme nabyli do SJM.Já jsem byl živnostník již před svatbou a teď jsem se dozvěděl, že lze zúžit SJM až na vybavení spol. domácnosti soudně z důvodu podnikání, aby byl chráněn v případě podnikatelského nezdaru majetek manželky. Podnikám již 4 roky.

Moje otázky jsou:
1) Lze podat návrh na soudní zúžení SJM i teď po 4 letech podnikání a když jsem začal podnikat před svatbou?
2) Kolik to u soudu stojí?
3) Je na to formulář?
4) Kdo řeší co komu připadne? Soud, já a manželka, nebo to musí být u notáře jemuž bychom platili odměnu v závislosti na děleném majetku?
5) Jak to u soudu probíhá. Jednoduše a nebo potřebuji právního zástupce?
6) Jak dlouho to trvá?

Předem děkuji za ochotu odpovědět moje otázky.
Dali

Re: Soudní zúžení SJM

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 15:12:24

Dobrý den, s tímhle jděte rovnou za notářem. Zúžení SJM je nutné provést smlouvou ve formě notářského zápisu. K soudu nebudete muset vůbec a notáři zaplatíte procentní sazbou z hodnoty zužovaného jmění.
K soudnímu zúžení by bylo nutné podat návrh, přičemž v ČR žádné "formuláře" na tohle nejsou. Poplatek je 1.000,-. Vzít si advokáta je pouze na Vás. Délka řízení záleží na vytíženosti soudu, nelze ji předem odhadnout.

podílové spoluvlastnictví

Jana Závodná, 15.09.2008 18:03:42

Dobrý den. Prosím o radu, jak dále postupovat. s manželem jsme spolumajiteli 1/2 RD, druhou polovinu vlastní jeho bratr. ihned v začátku rekonstrukce jsme se ústně dohodli se spolumajitelem, že vzhledem k jeho početnější rodině nám prozatím stačí obývat pouze 1 místnost, kterou jsme si na vlastní náklady vybudovali. Zároveň jsme si k tomuto RD přistavili novou budovu s 1 b.j. Vztahy mezi námi se velice zhoršovaly tak, že spolumajitel s námi nikdy neprojednal změny a úpravy, např. postavení garáže, hospodářské budovy. Vše je postaveno bez staveb.povolení, bez vyjmutí půdy ze zem. půdního fondu, ba co víc garáž postavil tak, že mezi naším novým RD je mezera 60 cm, takže nejsme schopni provést dokončovací práce /obklady, omítky/. Nyní prakticky z 1/2 můžeme užívat pouze onu jedinou místnost, jinde nám není umožněn přístup. Navíc neustále nás napadá, že 1/2 nové stavby je jeho, ikdyž je náš RD řádně zkolaudován, bylo mu přiděleno č.p. a je zapsán v KN pouze na nás. Prosím, poraďte.

Re: podílové spoluvlastnictví

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 15:17:00

Dobrý den, pokud nejste schopni normálně komunikovat, pak podejte stížnost na stavební úřad o černé stavbě a nechte na nich, jak rozhodnout.
K domku, který jste postavili žádná (spolu)vlastnická práva nemá.
Kromě uvedeného je možné zvážit žalobu spoluvlastníků na to, že Vám znemožňuje řádně užívat váš podíl. S tím ovšem musíte zajít za advokátem. Ale potíže v komunikaci žádným právní nástrojem neupravíte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »