Poradte prosím.... - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

přepsání bytu

Eva Š., 01.10.2008 16:53:35

Dobrý den,potřebovala bych poradit.Před rokem jsem s tejdejším přítelem koupila na hypotéku družstevní byt.Byt je momentálně už převeden do osobního vlastníctví expřítele,ale já užívám byt a platím hypotéku a inkaso. V současné době chci převést byt do mého vlastnictví.Expřítel s tím souhlasí.Co pro to budu muset udělat?Co bude nutné kde zařídit a co zaplatit?Předem děkuji za odpověď.Eva Š.

Re: přepsání bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 13:24:49

Dobrý den,
jak je na těchto stránkách už snad 1000x napsáno - převod nemovitosti může proběhnout koupí na základě kupní smlouvy nebo darováním darovací smlouvou. Vzhledem k Vašim otázkám doporučuji nechat si smlouvy sepsat u advokáta. Ty se poté vkládají do KN spolu s 500 Kč kolkem.

Poradte prosím....

Dan Tomek, 15.09.2008 15:24:48

Dobrý den,
chci se zeptat zda-li je darovací smlouva nějak napadnutelná a jestli ano tak do jaké doby???
Přítelkyně mě darovala svoji polovinu nemovitosti abych vlastnil celou nemovitost.Ted má nového přítele a on se stále o to zajímá a tak bych rád věděl jestli když jsem v katastru nemovitostí už jediný vlastník já,může ted již bývalá přítelkyně tu darovací smlouvu nějak napadnout.
Prosím o brzkou radu a za ni předem děkuji.

Dan Tomek

Poradte prosím....

Veronika, 21.09.2008 19:25:00

Ocitli jsme se v celkem zapeklité situaci a proto žádám o radu. Já, můj přítel a jeho maminka bydlíme v řadovém domku. Ten z jedné čtvrtiny patří mému příteli, z jedné čtvrtiny jeho sestře a z poloviny mamince. Se se sestrou není problém, ta je ochotná svůj díl přenechat právě mému příteli, problém je s maminkou. Ta mě nemá ráda, tedy spíš se se mnou nesnese a nechce se domu vzdát. Proto by mě zajímalo jestli existuje nějaký legální způsob, jak získat ten dům.Jsme ochotni za její část domu zaplatit, případně sehnat třeba nějakou garsonku... Maminka je již několik let nezaměstnaná a o dům se v podstatě ani nestará.

Re: Poradte prosím....

Karel Dlouhý, 21.09.2008 20:27:51

1. Nevkládejte dotaz jako reakci na jiný dotaz!
2. Projděte si starší odpovědi. Lze podat soudu návrh na zrušení spoluvlastnictví a vypořádání mezi spoluvlastníky.

Re: Poradte prosím....

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 15:54:59

Pro pana Tomka: Dárce může požadovat vrácení daru v případě, že se k němu (nebo k jeho rodině) obdarovaný chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy (§630 občanského zákoníku). To ovšem není tak snadné, protože jednání musí dosáhnout určité, dost závažné intenzity.
Více si zjistěte v diskuzi na téma darování, kde je tohle řešeno a kam jste se měl podívat ještě než jste vložil tento dotaz.
Viz http://www.pravnik.cz/forum/topic-22.html

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »