pozemek - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

platba za pozemek pod bytovým domem

Zuzana Sedláčková, 02.02.2012 16:56:06

Dobrý den, byli jsme členy bytového družstva a byty nám byly převedeny do osobního vlastnictví. Při podpisu smlouvy o převodu jsme byli v domění, že převod družstevního bytu je od daně osvobozen,což prý také je. Nikoliv prý ale pozemek pod domem, který jsme odkoupili od městské části Praha 5. Kdo má platit daň z převodu nemovitostí týkající se spoluvlastnického podílu na pozemku pod domem?
Když jsme před nedávnem prodávali jiný pozemek, platil daň z převodu kupující. Prosím o radu, jak je to v případě koupi od města.
Děkuji Zuzana Sedláčková

Pozemky

ADAM POSPISIL, 16.01.2012 11:50:00

Dobrý den,
jak nejlépe postupovat, když mám zájem o pozemky patřící státu (Úřad pro zastupování státu ve věcech majekových). Lze u nich tyto pozemky nějak poptat? Mám se obrátit na krajské pracoviště nebo na centrálu? Děkuji.

Koupě pozemku od nežijícího majitele

Miluše M., 23.11.2011 18:30:09

Dobrý den, naše rodina má zájem o koupi lesa a louky,které sousedí s našimi pozemky.Na katastru jsme zjistili,že vlastnikem je jistá paní, rocnik 1906,která je už několik let po smrti a pozemky nebyly doposud na nikoho přepsány.Pátrali jsme po potomcich a zjistili,že paní byla sice vdaná,ale žádné děti neměli. Žádní jiní příbuzní, taktéž nalezeni nebyli.Chtěla jsem se zeptat, jak v tomto případě pokračovat?Existuje něco jako propadnutí pozemků po nějaké době státu?

Děkuji za odpověď.
Miluše M.

Re: Koupě pozemku od nežijícího majitele

Karel Dlouhý, 23.11.2011 21:01:41

Zjistit u okresního soudu, jak proběhlo dědické řízení. Pozemek měl získat stát jako odúmrť.
Možná že byste mohli na to upozornit Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Cizí předmět na pozemku

Ladislav Sychra, 30.08.2009 11:24:37

Dobrý den, mám dotaz týkající se umístění el.vedení přes náš pozemek. Soused před 20 lety zavedl přes náš pozemek elektrickou přípojku třífázového proudu, navíc na našem pozemku je ze země vyvedena elektrická rozvodná krabice. Dle mého názoru tato instalace neodpovídá bezpečnostním předpisům a jak jsem již zmínil je vedená přes náš pozemek. Mám právo požadovat po sousedovi odstranění tohoto vedení nebo potvrzení, že pokud dojde na našem pozemku k úrazu elektrickým proudem cizích osob, že odpovědnost za toto zranění nese on, protože se jedná o vedení z jeho pozemku k jeho zařízení? Děkuji za radu. L. Sychra

Koupě pozemku

lehm lehm, 21.08.2009 16:30:56

Dobrý den.
Kupuji zahradu s chatkou přes realitní kancelář.Pozemek je řádně zapsán v kat.nemovitostí na souč. majitele.Stojí zde uprostřed chatka(20m2),která je taktéž řádně evidována na současného majitele(fyzická osoba).Pozemek pod chatkou je však ve vlastnictví města.Mohu požadovat po majiteli, či realitní společnosti vyřízení převodu(či koupě) pozemku pod chatkou na současného majitele,abych při koupi mohl vlastnit i tento pozemek pod chatkou?Nebo jak se takovémto případě postupuje?Pokud bych koupil nemovitost v současném stavu.Mohu vyžadovat finanční kompenzaci od současného majitele, při mém dodatečném odkupu pozemku pod chatkou od města?
Děkuji za odpověď.

návrh na zřízení věcného břemena

Vítězslav Hanuš, 31.05.2009 23:17:10

Dobrý den. Prosím Vás o radu při řešení následující situace. Prarodiče vlastní parcelu s rodinným domkem, ke kterému vede pěší přístupová cesta používaná námi a sousedy již více než 60 let. Do budoucna bychom chtěli dům i s parcelou prodat a při shromažďování informací z katastru bylo zjištěno, že část přístupové cesty vedoucí k pozemku je majetkem našeho souseda. S tímto je však těžká domluva-zkrátka nám cestu nebrání užívat, ale jakoukoliv písemnou smlouvu odmítá sepsat a my tímto nemůžeme dům s parcelou prodat, jelikož v podstatě není vyřešena přístupová cesta. Proto by mě zajímaly možnosti řešení této situace-jestli návrhem na zřízení věcného břemena, či tzv. vydržením. Moc Vám děkuji za odpověď.

pozemek

Lucie Mik, 07.04.2009 19:33:35

Dobrý den,

25 let vlastním rodinný dům s nádvořím.Dozvěděla jsem se,že pozemek za nádvořím nepatří mě.Na katastru je uvedena má adresa ale jiné jméno a tu paní vůbec neznám a nevím jestli žije či nikoliv.Bylo mi řečeno,že ta paní bydlela v domku před lety.Existuje nějaká promlčecí doba při které si můžu dělat nárok na pozemek?nebo jak mám postupovat?děkuji za odpověď

Re: pozemek

Pavla Pokorná, 08.04.2009 07:52:02

Asi byste mohla uplatňovat vydržení. Doba je 10 let. Ale musí se to dokázat. Měla byste vzít nabývací dokumenty k domu a požádat o pomoc právníka.

Karel Dlouhý, 09.04.2009 20:51:37

Dotaz mi není zcela jasný. Vlastníte budovu a dále zřejmě pozemek pod tou budovou (asi včetně nádvoří). V další větě se zmiňujete o pozenmku "za nádvořím" - to je asi sousední pozemek. Ten jste si také koupila nebo ne resp. proč si myslíte, že by Vám měl patřit?

Koupě pozemku od RK

Miloslav Marek, 24.02.2009 13:48:22

Dobrý den, mám zájem o koupi pozemku přes RK. Momentálně se jedná o ornou půdu, která je určená pro výstavbu RD. Pozemek je jedním z 11 dalších určených pro tento účel. Na pozemku nejsou inženýrské sítě, ani příjezdová cesta. Přes realitního makléře jsem se dozvěděl, že majitel přislíbil vyhotovení inženýrských sítí na jaře tohoto roku. Dále mi bylo sděleno, že s koupí pozemku kupuji i 1/11 komunikace. Chtěl jsem se zeptat,jak mám zajistit, aby sítě a komunikace byly opravdu vyhotoveny majitelem? Pomohla by zde smlouva o budoucí kupní smlouvě a jak ji formulovat?Co dále je potřeba zjistit od Obecního úřadu? Děkuji za odpověď

Koupe pozemku od nezijiciho majitele

Veronika Stastna, 23.02.2009 11:25:19

Dobry den, nase rodina ma zajem o koupi louky,ktera sousedi s nasimi pozemky.Na katastru jsme zjistili,ze vlastnikem je jisty pan rocnik 1891,ktery je uz nekolik desitek let po smrti a pozemek nebyl doposud na nikoho zijiciho prepsan.Patrali jsme po potomcich,ale bylo zjisteno,ze pan byl sice zenaty,ale zadne deti nemel.Zadni jini pribuzni nejsou znami a nebyly nalezeni.Chtela jsem se zeptat jak v tomto pripade pokracovat,existuje neco jako propadnuti pozemku po nejake dobe obci, statu, promlceci doba?
Dekuji za radu.
Zdravi V. Stastna

Dotaz

Lucie Zelenková, 08.02.2009 15:01:20

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaké se platí daně z prodeje pozemků zděděných v roce 2003 po rodičích? Zatím jsem zaplatila daň z převodu, je třeba platit daň z nabytých peněz? Slyšela jsem, že když se dědí po rodičích je nabyvatel zproštěn daně?
Děkuji za zodpovězení dotazu.
S pozdravem
Lucie Zelenková

kabely přes pozemek

Lenka Kalfiřtová, 06.02.2009 17:14:53

Dobrý den,
rozhodli jsme se přes realitku koupit stavební pozemek.
Od makléřky jsme se dozvěděli, že přes něj, tedy spíše podélně vede jakýsi kabel /optický/. Těď ale jsme byli varováni, že existuje povinný počet metrů odstupu od stavby, které se musí dodržet. Realitka plánek nemá, majitel také ne. Pozemek není vykolíkovaný, prý kolíky někdo kdysi ukradl. Co musí realitní společnost splnit, když prodává pozemek? Dokonce tam je zabudovaná zavlažovací nádrž - prý.... Mám obavy abychom vůbec dostali stavební povolení. Jsou to od realitky zatajené údaje? Mohu odstoupit od smlouvy bez poplatků? /složila jsem už zálohu/ Kdo vede dokumentaci kabelů bývalého telecomu?
Děkuji

Hranice pozemku

Andrea Stehlíková, 03.02.2009 10:39:46

Dobrý den, zajímalo by mě, zda existuje nějaká benevolence při vytyčování pozemků. Kdysi se náš pozemek rozdělil, pozvali jsme geometra, ten to zaměřil a nikdy se s tím nehýbalo (/kolíky v zemi). Teď po několika letech jsme zažádali sami znovu o proměření podle geometrického plánu z katastru a hranice je jinde, ne sice o moc, ale tak o 10 - 13 cm, geometr to bral podle stávajících budov ze začátku ulice a dokonce až z nějakého bodu domu za rohem a z našeho domu a došel k jinému výsledku. I tenkrát to zaměřoval geometr, přesto se liší o nějaký ten centimetr. Jak se potom k tomu přihlíží, v případě dohadů se sousedy. Mezi oběmi zaměřeními je tak 6 let a tenkrát tam náš dům nestál. Mockrát děkuji,Stehlíková.

Vrácení parcely

Jaroslav Chlad, 27.01.2009 11:49:53

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat: odkoupil jsem od souseda pozemek, kdy došlo k zaměření, odhadu a ke konečnému vkladu do katastru nemovitostí. Kupní smlouva byla podepsána na matrice, kde byli ověřeni podpisy. Po zapsání do katastru nemovitostí, kdy soused si převzal doručenku z katastru, si soused vzpomněl po čtyřech měsících, že by uvedený pozemek chtěl zpět. Chci se tedy zeptat, zda má na toto právo a za jakých podmínek. Jestli je nějaká doba na odvolání, případně jaká.
Předem děkuji za odpověď
Jaroslav Chlad

Re: Vrácení parcely

Karel Dlouhý, 06.02.2009 20:18:30

Právo na to nemá - po vložení do katastru nemovitostí je to již Vaším majetkem.

rozdělení parcely

Zuzana Mrnuštíková, 11.12.2008 09:05:02

Dobrý den
chtěla bych se zeptat na postup při rozdělení parcely. Jsem vlastníkem parcely, která je vedena jako zahrada a chtěla bych ji rozdělit na dvě části. Nevím v kompetenci kterého úřadu tyto úkony jsou jestli katastru nebo pozemkového úřadu. Prosím poradte mi jak mám postupovat. Majitel pozemku by pro tuto chvíli zůstal stejný. Děkuji

Re: rozdělení parcely

Pavla Pokorná, 26.01.2009 14:07:04

pozemky rozděluje geometr geometrickým plánem, po vaší objednávce.v současné době není možné abyste si pozemek rozdělila a zůstala majitelem obou částí, respektive geometr ho rozdělí, ale katastr vám to nezapíše.geometrické plány se zapisují pouze s nějakou smlouvou. musela byste tu jednu část někomu prodat.

Výpověď

Jiří Kalet, 05.12.2008 12:06:09

Dobrý den,
chtěl bych se vás zeptat na jednu věc. Jedná se mi o výpovědní smlouvu na pozemek, který užívá emědělské družstvo a ktomu abych mohl sepsat smlouvu já na své jménu budu muset nejdříve podat výpověď. Největší problém je v tom že vůbec ani netuším jak. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji moc Jiří

Pozemek

Helena Cinková, 24.11.2008 22:09:39

Dobrý den,

měla bych dotaz na vyvlastnění pozemku obcí. Můj otec vlastní pozemek, který chce odkoupit obec. Bez jakého koliv upozornění, dali do zpravodaje potvrzení, že můj otec odkupuje za určitou částku, která tam byla uvedana za uvedených metrů čtverečních. Je možné něco takového udávat do zpravodaje, když se nezeptají majitele? Pak nesouhlasíme s uvedenou částkou, kterou nám za pozemek nabízejí. Nejsou zde započítané stromy a další porosty. Za metr čtvereční chtějí odkoupit náš pozemek za 100,-. I když půda je velmi kvalitní a úrodná. Můj otec s tímto nesouhlasí a nechce to za takovou částku prodat, oni však vyhrožují, že pozemek vyvlastní. Mohu se zeptat, jestli se dá s tímto problémem něco dělat? Odkoupit to chtějí kvůli stavbě nové cesty pro sjezdovku, kterou zde budou budovat. Pak říkají, že vše dají do pořádku, že postaví nový plot, který předtím zbourali, ale není to uvedené ve smlouvě.! Předem děkuji za odpověď

Re: Pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 15:31:36

Dobrý den, musí proběhnout vyvlastňovací řízení, v jehož průběh se lze bránit. Proti rozhodnutí o vyvlastnění se lze samozřejmě odvolat. Jestliže bude vyvlastnění shledáno nutným, pak platí to samé, co je v odpovědi na předcházející dotaz. Náhrada je v obvyklé ceně a pokud není zřejmé, jaká má být, pak může tuto hodnotu vyčíslit znalec.
Z dotazu není zřejmé, jestli obec skutečně obhájí svůj záměr k vyvlastnění nebo jde pouze o neodůvodněný nátlak na otce.

Re: Pozemek

Jitka Urbanová, 27.01.2009 10:13:38

Dobrý den,
já nejsem právník, ale to co popisujete, mi připadá jako opravdu tvrdý ,nepřípustný nátlak , který nemá se zákonným postupem nic společného a jde o libovůli úřadu. Nikdo nemůže
vyvlastnit soukromý pozemek pokud se vlastník brání.
Stavební zákon přesně určuje v jakých případech lze o tomto jednat s vlastníkem.
Nedejte se zmást nějakou kupní cenou nebo stavbou plotu, nikdo vás nemůže přinutit ani otisknutím ve zpravodaji, na to bych podala také stížnost .
Bojujte, je známo, že vyvlastnění soukr. pozemku podléhá schválení vládou ČR, tak je chráněno ústavní právo soukr. vlastníka.

odkoupení pozemku

Vlastimil Babický, 24.11.2008 10:05:16

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s následující věcí... Vlastním garáž řádně zkolaudovanou v OV, která je ale na pozemku částečně města a částečně státu. Chtěl jsem pozemek odkoupit, ale jak ze strany města, tak státu mi bylo odpovězeno, že to není možné, jelikož v budoucnu má přes tento pozemek vést silnice. Mohu o garáž tedy někdy v budoucnu přijít bez náhrady, nebo mohu požadovat od města vyplacení? Jak se postupuje v takovýchto případech? Děkuji moc za odpověď.
Vlastimil Babický
babicky@iol.cz

Re: odkoupení pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 28.11.2008 15:27:13

Dobrý den, v řádně odůvodněném veřejném zájmu může dojít k vyvlastnění, o čemž proběhne vyvlastňovací řízení. Což je sice nepříjemné, ale nikdy k tomu nesmí dojít bez náhrady (jde totiž o jeden z nejzásadnější zásahů do vlastnictví). Jestliže tedy k vyvlastnění (expropriaci) dojde, pak výhradně jen za náhradu. Ta musí odpovídat obvyklé ceně nemovitosti a hradí se i náklady spojené s vyklizením a stěhováním (či dalšími souvisejícími úkony).

pozemek

Iveta Jílková, 12.09.2008 10:01:02

Dobrý den,
moje babička podepsala smlouvu o pronájmu pozemku. Nyní chceme vypovědět smlouvu, ale potřebovali bychom poradit jak. Je na tuto výpověď speciální formulář? Nebo stačí písemně? A co všechno by měla písemná výpověď obsahovat? Můžete mi prosím poradit?

Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.09.2008 10:23:51

Dobrý den,
výpověď musí být učiněna písemně a to dle podmínek stanovených ve smlouvě.
Jde-li o pozemky patřící do zemědělského půdního nebo lesního fondu, může být nájem vypovězen v jednoroční lhůtě ke dni 1. října každého roku; při ostatních nájmech v tříměsíční lhůtě (§ 677 odst. 2 obč.zákoníku)

Iveta Jílková, 12.09.2008 13:59:51

Musí být výpověď ověřena notářem nebo jiným odborníkem? Nebo stačí zaslat poštou. Jestli že je ve smlouvě stanovena výpovědní lhůta 7 let platí tato lhůta podle smlouvy? Můžeme pronajímateli zvýšit nájem i když je smlouvou daný? Pronajímatel už má ve vlastnictví 11/20 (tedy nám zbývá 9/20) co z toho vyplývá? Má pronajímatel předkupní právo?

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 13:41:50

Dobrý den, s takovým množstvím dotazů jděte rovnou k advokátovi. Předložte mu smlouvu k revizi a nechte si zodpovědět vše co chcete vědět.

Ch.Brichta, 12.09.2008 11:52:28

Vlastnim pozemek(trvaly travni porost) tento se nachazi mezi pozemky soukromeho statkare. On si zabral veskerou plochu a pase si i na tom mym pozemku kone, ovce a kravy. Toto mu chci zakazat a jestli bude chtit pouzivat i moji plochu zadat najemne. Je to mozne a musim si pak pozemek oplotit? Dekuji za odpoved.

Re: realitni kancelar

Ch.Brichta, 12.09.2008 12:18:49

Realitni kancelar prevzala prodej rodinneho domu, jehoz vlastnik tezce onemocnel.Jemu patri sice dum, ale pozemek navazujici primo na dum je v mem soukromem vlastnictvi. Bude-li zaviset prodej domu na mem pozemku muze me RK nutit k prodeji nebo k pronajmuti?? Budu muset pozemek oplotit, jestli se proda dum bez pozemku?

Jitka Urbanová, 26.01.2009 13:30:33

Pozemek si rozhodně nemusíte plotit.
Pošlete statkáři návrh nájemní smlouvy s uvedením předmětu a také ceny pronájmu., doby pronájmu.
Pokud se nedohodnete, podejte žalobu na neoprávněné užívání nemovitost soudu přes pravníka.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »