dohoda u ukončení pracovního poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

ukonceni pracovniho pomeru na dohodu

Tomas Kliment, 17.02.2010 11:59:49

Dobry den,chtel bych se zeptat v listopadu 2009 jsem byl za svym zamestnavatel s tim ze si chci behem par mesicu najit druhe zamestnani,a dohodli jsme se spolu ze az si ji najdu dam vypoved a on me pusti na dohodu hned.Ja si ted v unoru 2010 nasel druhe zamestnani ve kterem jsem uz i podepsal novou pracovni smlouvu a musim nastoupit1.3.2010.Den na to jsem zanesl vypoved na dohodu svemu soucasnemu zamestnavateli ale ten me nechce pustit driv jak od 1.4.2010 ze mame moc prace.Co se teda stane kdyz od 1.3.2010 neprijdu do prace a nastoupim do toho noveho zamestnani?Dekuji za odpoved

dohoda o rozvázání prac. poměru při nemocenské

Marcela Štětinová, 04.11.2009 21:43:50

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli může někdo poradit...
Přítel dělal v hlídací firmě, kde chodil jen na noční, hlídal oběkt,jenže šel marodit, neschopenku má vydanou k 30.10. (pátek),místo něho měl jít jiný kolega, kterému to napsal smskou(vždy se tak domlouvali),jenže 31.10.(sobota) mu volali z té firmy, že tam na noc nikdo nepřišel a že majitel toho objektu dal výpověď té firmě. když 2.11.(pondělí)šel odnést neschopenku do firmy, tam mu dali podepsat výpověď, podepsal jí. Jenže já na to koukám a vidím, že je to dohoda o rozvázání prac. pom. z důvodu : po vzájemné dohodě .
prac. pom. zaměstnance končí dne 31.10. a že vystavené to bylo 30.10. (což samozřejmě je kravina, protože ještě nevěděli, že vlastně nikdo nepůjde na tu směnu).
Takže teď mě zajímá jestli na ně ještě tedy marodí i v listopadu nebo ne? Protože to je zas tak, na pracák jít nemůže, protože trvalé bydliště má v Náchodě a nyní bydlí již několik let v Č.Budějovicích...
Poradí prosím někdo co teď ? děkuji

Re: dohoda o rozvázání prac. poměru při nemocenské

Marcela Štětinová, 04.11.2009 21:45:06

pardon, objekt :-)

Karel Dlouhý, 05.11.2009 20:54:42

Podepsal dohodu o rozvázání prac. poměru. Tu může podepsat i v pracovní neschopnosti.

Pracovní neschopnost trvá, ale nemocenské dávky dostane až od 15. dne.

Marcela Štětinová, 06.11.2009 06:51:46

Takže prosim Vás marodí jakoby ještě na tu hlídací firmu? ikdyž to podepsali? nebo jak to je?Děkuju

Karel Dlouhý, 06.11.2009 20:50:43

Pracovní neschopnost trvá, ale za prvních 14 dnů nedostane nic (když není zaměstnán), nemocenské dávky dostane od 15. dne od České správy sociálního zabezpečení.

Marcela Štětinová, 06.11.2009 21:54:48

A prosim vás musí ted teda platit zdravotní a socialní?

Zmena pracoviste

Radek , 07.10.2009 20:05:15

Dobrý den.Mám takový dotaz.....
Pracuji v Brně u jedné dopravní firmy jako automechanik na dílně.Dnes jsme měli poradu s generální ředitelkou a bylo mi zděleno , že od 1.11.2009 se dílny stěhují do Prahy.Dostal jsem na výběr ze dvou možností:
1.Podepsat novou pracovní smlouvu a platový výměr a jít pracovat do Prahy
2.Podat výpověď,,dohodou,,z mé strany
Takže by mě zajímalo zdali mám nárok na diety a popřípadě na co ještě mám právo když jsem 200km od rodiny?

Re: Zmena pracoviste

Karel Dlouhý, 10.10.2009 23:06:49

Máte platnou pracovní smlouvu s místem výkonu práce v Brně. Jsou povinni Vás podle ní zaměstnávat - nebo Vám dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným - tedy 3. možnost.
Nejste povinen podepisovat novou pracovní smlouvu ani Vy sám podávat výpověď.

Pokud je v nové smlouvě místo výkonu práce Praha, žádný nárok na diety nemáte.

chybné datum na výpovědi

Michal , 07.10.2009 10:25:00

Dobrý den,

rád bych se zeptal na platnost výpovědi z dohody o pracovní činnosti. Bohužel jsem na výpovědi uvedl chybné datum (o jeden měsíc později), ale výpověď jsem předal osobně v ten správný den (15 dní výpovědní lhůta, jsou i svědci)). Zaměstnavatel mi výpověď vrátil o týden později, že mám chydně uvedené datum a požaduje sepsání nové výpovědi, ale bohužel s již o týden posunutým přijetím. Má zaměstnavatel na toto právo?

Děkuji za radu.

Re: chybné datum na výpovědi

Karel Dlouhý, 10.10.2009 23:10:06

Zák. práce:
§76 (6) Není-li sjednán způsob zrušení dohody o pracovní činnosti, je možné ji zrušit dohodou účastníků ke sjednanému dni; jednostranně může být zrušena z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s 15denní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhému účastníku.

Tedy pokud byla výpověď určitý den doručena, po 15 dnech byla ze zákona dohoda zrušena.

§49

Ilona Šubertová, 31.03.2009 00:12:12

Dobrý den,dostala jsem od svého zaměstnavatele dohodu o rozvázání pracovní poměru dle §49.Náleží mi dle tohoto paragrafu odstupné nebo ne?Děkuji moc za Vaši odpověd

Re: §49

Karel Dlouhý, 01.04.2009 20:17:49

Odstupné náleží, pokud jsou důvodem organizační důvody (snižování počtu zaměstnanců ...) a je to v dohodě uvedeno.

Je smlouva platná a mám tedy nárok na odstupné?

Helena Fousová, 08.03.2009 01:21:08

Dobrý den. Pracoval jsem v jedné společnosti jako truhlář. Dne 28.2.2009 mi skončila zkušební lhůta. Bohužel mi však majitel firmy dne 5.3.2009 vystavil výpověď, kde je uvedeno dohodou a řekl že už nemám chodit. Výpověď jsem podepsal, ale bylo na ní špatné datum ukončení pp a to 31.1.2009 a datum vystavení 5.3.2009 Majitel mi řekl, že mi opraví datum ve výpovědi, což udělal, ale já ji odmítl podepsat, protože jsem se dozvěděl o odstupném, ale kopii nové nemám. To jsem majiteli řekl, ale on mi vyhrožuje, že v případě, že nepodepíši dohodu s novým datumem, použije tu se starým, kterou jsem již podepsal. Bojím se toho, protože výplatu za únor dostanu až 20.3.2009, aby mi ji šéf vůbec dal, a neřekl že jsem skončil již 31.1.2009 a nemám na ni nárok. Chtěl bych se zeptat co mám dělat, a zda může zaměstanavatel dohodu se špatným datumem opravdu použít, nebo je neplatná. Šéf mi odůvodnil výpověď tím, že jsem stejně chtěl skončit, a že práci nezvládám, což si rozhodně nemyslím.Děkuji za odpověď

Re: Je smlouva platná a mám tedy nárok na odstupné?

Karel Dlouhý, 08.03.2009 20:06:40

Je třeba rozlišovat výpověď (jednostranný právní akt, běží výpovědní lhůta, lze jen ze zákonných důvodů) a dohodu (musí souhlasit ově strany).
Vy v úvodu mluvíte o výpovědi, pak dále ale o dohodě.

Jestliže jste nechtěl skončit pracovní poměr, tak jste neměl dohodu podepisovat!
(Předpokládám, že máte jeden exemplář té dohody)

Dost dobře nechápu, jak by bylo možné ukončit 5. 3. dohodou pracovní poměr zpětně k 31. 1. 2009.

Můžete postupovat podle § 72:
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Případně s těmi doklady navštivte odborovou prácní poradnu apod.

Dohoda

Adéla Kučerová, 28.02.2009 00:38:01

Dobrý den, první den po té, co mi skončila ošetřovací péče na mého syna mi byla v práci nabídnuta dohoda o skončení pracovního poměru dohodou. Dohodu jsem odmítala podepsat s tím, že není důvod. Důvod pro zaměstnavatele byl to, že tím, že zůstávám se synem doma v době jeho nemoci doma, neplním pracovní povinnosti. Dohodu jsem po dlouhé rozmluvě se zaměstnavatelem podepsala. Lze od dohody odstoupit a tím ji i zrušit? Mám Dítě do 12ti let a jsem samoživitelka.

Re: Dohoda

Karel Dlouhý, 28.02.2009 22:50:21

§ 49
§49 (1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
§49 (2) Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec.

Tedy v ZP se nic o odstoupení od dohody nepíše. Z toho dovozuji, že odstoupit od ní nelze.
Jinak platí:
§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Ale nevím, jak byste neplatnost odůvodnila.

Myslím, že jste udělala chybu, že jste jí podepsala.

Změna pracovní doby z důvodu víkendového teambuildingu

Eva P, 06.02.2009 10:42:32

Dobrý den, zaměstnavatel mě nutí, abych se zúčastnila firemní akce o víkendu, teambuilding. Odmítla jsem z osobních důvodů, studuji dálkově školu a zrovna tu danou sobotu školu mám. Jakmile jsem odmítla jet, řekl mi, že jako office manažerka mám akci povinnou a když jsem přesto trvala na svém, že se jedná o víkend a já pracuji od pondělí do pátku, písemně (emailem) mně informoval o změně pracovní doby na ten daný týden. Text, který mi napsal: Vynatek z tve pracovni smlouvy:
Týdenní pracovní doba činí 40 hodin.O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel. Zaměstnanec souhlasí s tím, že zaměstnavatel je oprávněn rozvržení pracovní doby změnit; taková úprava je vůči zaměstnanci účinná ode dne, kdy se o ní dozví.
V tomto se nic nepise o sobotach a nedelich. Ani nikde jinde ve smlouve jsem nenasel zminku o vikendu. Mark ti navrhl kompenzaci mimo dny pracovniho volna. Tzn. Dva dny volna v tydnu.2. Zakonik prace § 81 (1) Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek

Re: Změna pracovní doby z důvodu víkendového teambuildingu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.02.2009 11:11:15

Dobrý den,
řeknu Vám to asi takto - můžete např. onemocnět, ale pak to pro vás bude zcela pravděpodobně znamenat konec v takové práci. Rozmyslete se, co chcete a pokud v této práci chcete zůstat, ze zkušenoství vřele doporučuji zúčastnit se této akce.

Re: Změna pracovní doby z důvodu víkendového teambuildingu

Eva P, 06.02.2009 12:24:06

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo, v případě, že dostanu od zaměstnavatele výpověď, na co mám nárok, případné odstupné a co bych si měla ve výpovědi pohlídat, jaké náložistosti musí výpověď od zaměstnavatele obsahovat a můžu trvat na oddůvodnění výpovědi? Děkuji. Eva P

Dododa o ukončení PP

Marie Jankovská, 29.01.2009 12:56:13

Dobrý den,zaměstnankymě přinesla dohodu o ukončení pracovního poměru k 5.10.2008.Datum vystavení si napsala 6.10.2008.Lze takto přijmout?Pokud ne jak dál,když se jedná o rok 2008.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jankovská M.

Re: Dododa o ukončení PP

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.02.2009 11:07:17

Dobrý den,
tuto dohodu s takovým datem asi jen ztěží můžete přijmout - jak byste postupovala při odhlašování zaměstnance? Asi obtížně, ne?
Pokud je stále zaměstnaná a dohodu byste uzavřeli - to by Vám vracela mzdu za měsíce říjen - leden?

Výpověď "dohodou"

Zuzka, 12.12.2008 10:39:52

Dobrý den, včera nám zaměstnavatel oznámil, že naše firma končí a nabídl nám výpověď dohodou s tím, že když podepíšeme, vyplatí nám mzdy za listopad a část prosince v plné výši, když ne, vyhrožuje vyhlášením konkurzu(což neudělá, protože chce budovu, ve které sídlí).

Nevíme, co dělat.Máme strach o peníze, jsem samoživitelka s 2.dětmi a nemohu být bez peněz.

Nelíbí se nám jeho jednání, neplatili přezčasy, svátky, nic a ještě nám chce vzít naše vydělané peníze před vánoci.

Prosím poraďte nám, jak se zachovat z právnického hlediska Děkujeme moc Zuzka

Re: Výpověď "dohodou"

Karel Dlouhý, 12.12.2008 18:40:11

"výpověď dohodou" je nesmysl - pracovní poměr lze ukončit buď výpovědí nebo dohodou.
Doporučuji souhlasit s dohodou o skončení pracovního poměru, ale jen za podmínky, že bude uvedeno "z organizačních důvodů" nebo "z důvodu zrušení organizace" či pod. V tom případě budete mít nárok na odstupné ve výši 3 měs. prům. výdělku.
Pokud podepíšete dohodu bez takového ustanovení, na odstupné nárok nevzniká.
Nebo nemusíte s dohodou souhlasit a on Vám může dát výpověď z téhož důvodu, s 2měs. výpovědní lhůtou a s odstupným.

dohoda u ukončení pracovního poměru

Anna Kolářová, 09.09.2008 20:16:23

Dobrý den,
dle vaseho vzoru na techto strankach jsem sepsla rozvazani pracovniho pomeru dohodou. Bylo mi receno, ze formulace dohodu o rozvazani pracovniho pomeru neni v poradku a ze mam napsat, ze zadam. Me se zda Vas formular v poradku. Jedna zamestnavatel spravne?

Re: dohoda u ukončení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 24.09.2008 16:00:03

Dobrý den, na webu není vzor žádosti na rozvázání PP, ale přímo vzor dohody. Pokud tedy zaměstnavatel nepochopil Vaše podání jako předložení návrhu na rozvázání PP dohodou a hodlá s Vámi "slovíčkařit", pak je to jeho úhel pohledu, byť to spíše vypadá jako naschvál z jeho strany.

Re: dohoda u ukončení pracovního poměru

Helena Fousová, 08.03.2009 00:14:52

Dobrý den. Pracoval jsem v jedné společnosti jako truhlář. Dne 28.2.2009 mi skončila zkušební lhůta. Bohužel mi však majitel firmy dne 5.3.2009 vystavil výpověď dohodou, a řekl že už nemám chodit. Výpověď jsem podepsal, ale bylo na ní špatné datum ukončení pp a to 31.1.2009 a datum vystavení 5.3.2009 Majitel mi řekl, že mi opraví datum ve výpovědi, což udělal, ale já ji odmítl podepsat, protože jsem se dozvěděl o odstupném, avšak kopii nemám. To jsem majiteli řekl, ale on mi vyhrožuje, že v případě, že nepodepíši dohodu s novým datumem, použije tu se starým, kterou jsem již podepsal. Bojím se toho, protože výplatu za únor dostanu až 20.3.2009, aby mi ji šéf vůbec dal, a neřekl že jsem skončil již 31.1.2009 a nemám na ni nárok. Chtěl bych se zeptat co mám dělat, a zda může zaměstanavatel dohodu se špatným datumem opravdu použít, nebo je neplatná. Šéf mi odůvodnil výpověď tím, že jsem stejně chtěl zkončit, a že práci nezvládám, což si rozhodně nemyslím. Moc děkuji za odpověď!!!!

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »