konto pracovní doby - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Fond pracovní doby

Marie Nováková, 06.07.2010 17:58:59

Dobrý den.Pracuji v prodejně pekárny,kde jsme 3 zaměstnankyně.Dvě vždy pracují Po-Pá od 5,00-12,30hod.a třetí od 9,00-17,00hod.V sobotu vždy pouze 2 prodavačky od 5,30-10,00hod.Zaměstnavatel naplánuje rozpis tak,že není žádné pravidelné střídání.Konkrétně mně naše nadřízená naplánovala prac.dobu tak,že za měsíc 6 a 7 mně hodiny do prac.fondu chybí.Nadřízená řekla,že mně zadá náhradní práci(např.čistění WC,úklid ve výrobě aj.)mimo prodejnu.Abych fond splnila.V prodejně je místo mně náhradní prac.síla,důchodkyně,která doposud vypomáhala vždy jen v době potřeby zástupu(dovolená,nemoc).Jsem povinná na toto přistoupit a dělat co mně zadá,když mám prac.smlouvu jako vedoucí prodejny(i když mě všude uvádí a platí jako prodavačku)a hodiny mně nechybí vlastní vinou?A jakým možným způsobem se mohu bránit? Děkuji.

Re: Fond pracovní doby

Karel Dlouhý, 06.07.2010 21:48:50

Odmítnout vykonávat jinou práci, než máte podle pracovní smlouvy.

Obrátit se na doborovou organizaci.

Dát podnět na inspekci práce.

Konto pracovní doby

Jan Skála, 17.03.2010 23:03:52

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat ohledně konta pracovní doby, ohledně vyrovnání se zaměstnancem. Zda je vyrovnání (celková částka, která se za to období nastřádá) čistá částka nebo se ještě dále daní.

Děkuji

Re: Konto pracovní doby

Karel Dlouhý, 18.03.2010 17:55:50

Dobrý den,
nerozumím otázce "čistá částka nebo se ještě dále daní"

Konto pracovní doby chápu jako počet hodin, které musí pracovník za určité období odpracovat.

konto pracovní doby

Lubomír Kvapil, 09.09.2008 19:57:15

dobrý den, můj dotaz se týče problému,kdy nám zaměstnavatel z důvodu toho, že nemá dostatek zakázek a práce pro nás , tak nám ve 2 posledních týdnech dal v pátek volno - s tím, že práce potom bude že si to pak odpracujeme,mluvil o časové bance- zřejmě má na mysli konto pracovní doby, chtěli po mě podpis že souhlasím že si to pak oddělám,ale já to odmítl,bo nevím na co mám právo. Podle novely,kterou jsem si přečetl, už vím,že teď už zaměstnavatel nemusí mít můj souhlas ke zřízení toho konta pracovní doby,ale je tam psáno něco o tom,že nám to má snad oznámit 4 týdny předem,teda jestli to dobře chápu, nám to oznámil vždy v podnělí - toho týdne, což není ani týden předem. Tak se chci zeptat zda tedy,mohu tohle odmítnout,nebo prostě ze zákona to naddělat musím a na 80% ze své mzdy za to nucené volno mohu zapomenout . Děkuji předem za odpověď.

Re: konto pracovní doby

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 12:48:02

Dobrý den, jde o nerovnoměrné rozvržení pracovní doby, s nímž je zaměstnavatel povinen seznámit zaměstnance nejméně 1 týden předem (§84/1 ZP). Ale obecně platí, že nedostatek zakázek je problémem zaměstnavatele, který nesmí přenášet na zaměstnance. Pokud není schopen přidělovat zaměstnancům práci podle smlouvy a nedohodnete se s nimi na nějakém řešení (aniž by jim ovšem něco nařizoval), nejde o prostoj s náhradou mzdy ve výši 80%, ale o překážku na straně zaměstnavatele, za kterou má zaplatit 100% náhradu mzdy, popř. nejméně 60%, ale to jen po projednání s odbory (jestli ve firmě jsou) anebo o tom na žádost zaměstnavatele nerozhodne úřad práce. A nařizovat zaměstnancům, že si to napracují, také nesmí.
Eventuálně můžete podat podnět na inspektorát práce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »