leasing - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Záruka na výrobek v obchodním právu

Rostislav Vyroubal, 21.11.2008 15:57:37

Dobrý den rád bych se prosím zeptal.Pokud koupím osobní auto přes leasingovou společnost a po roce problémů,neochotě opravy atd.vyplatím leasingovou společnost,jsem právoplatným majitelem a v záruční/servisní knížce jsem uveden já a dodavatel vozidla potom moje záruka na vozidlo pokračuje až do uplynutí dvou let,tak jak je napsáno v záruční/servisní
knížce.Nebo je to nějak jinak?A o jaký zákon se mohu opřít já a nebo protistrana?
Děkuji za odpověď.
Vyroubal

leasing

Jitka Bretová, 09.09.2008 17:51:27

Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně leasingu. V roce 2007 jsem koupil nové osobní auto na leasing. Zaplatil jsem akontaci 150 tis. a následně jsem pravidelně platil měsíční splátky cca 11 tis. Před 3 měsíci mi bylo auto ukradeno. Vše bylo nahlášeno na policii, která po 2 měs. uzavřela pátrání bez výsledku. Leasingová společnost dostala od pojišťovny odškodnění a mě bylo vyplaceno 20 tis. 65 tis. si společnost strhla za předčasné ukončení leasingové smlouvy. chtěl jsem se zeptat, zda na toto má leasingová společnost právo, když bylo auto ukradeno a vše bylo řešeno policií? Je možné po leas. společnosti požadovat jiné auto s tím, že bych nadále platil splátky? Předem děkuji za odpověď. Oldřich K.

Re: leasing

Mgr. Oldřich Topka, 11.09.2008 15:07:23

Dobrý den, platí to, co u všech takových dotazů. Není možné posuzovat oprávněnost postupu leasingovky, pokud neznám znění smlouvy. Zákon sice řeší rámcové náležitosti takových smluv, ale převážná většina ujednání v zákoně výslovně upravená není a vychází tak z praxe a zkušeností těchto společností. Nelze tedy jednoznačně konstatovat, jestli postupují správně nebo ne. Jestli chcete znát podrobný právní názor, musíte smlouvy předložit k revizi nějakému právníkovi. Osobně nepochybuji o tom, že mají dobře nastavené smluvní podmínky, které jim takový postup umožňují bez ohledu na to, že Vám auto bylo odcizeno.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »