Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
"Jsme" bytový dům o 4-ech bytech a 4-ech vlastnících. Zatím vedeme účet na jméno, což by v případě úmrtí zřejmě znamenalo komplikace s dispozicí k účtu. Jaké máme možnosti, aby komplikace byly co možná nejmenší? Napadly nás 2 možnosti:
1)Ošetřit to závětí o vyjmutí z dědického řízení. Je to reálné? A na jak dlouho by byl účet zablokován?
2) Vytvořit právnickou osobu (vést účet na "č.p."; potažmo na IČO). Je to reálné? Jaké by to přineslo komplikace?
Existuje nějaké "elegantnější" řešení?
Děkuji za případnou odpověď, Beitl
chtěl jsem se zeptat jaká je minimální čáska do fondu oprav,mám byt o velikosti 57 m2
Příspěvek do fondu oprav se schvaluje na schůzi společenství vlastníků.
Minimální ani maximální částka tudíž není stanovena.
(Někde se platí 10 Kč za m2, jinde 20 Kč.)
Dobrý den
chtěla jsem se zeptat jestli by bylo možné mi nějak poradit,respektive nám nájemníkům panelového domu o 3 vchodech.Kde je poměrná část družstevníků.Chtěli bychom vyměnit vstupní dveře a SBD nám nařídilo domluvit se s ostatníma vchodama(my jsme prostřední)na vzhledu vchodu ,který je prosklený a nejedná se pouze o vstupní dveře.Podle nařízení SBD jsme kontaktovali vedlejší vchody a domluvili na nějakých návrzích.Tedy problém vznikl po té co vedl.vchod. začali měnit návrhy projektů a tím nám blokují výměnu dveří.Chtějí vchod částečně vyzdít,dát pošt.schránky dveře umístit jinam než jsou a pod.Dále pak nemohou se dohodnout mezi sebou a nespěchají v dohledné době s výměnu.Zajímalo by mne jaká práva tedy máme když se nemůžeme dohodnout s vedl.vchody na vzhledu tím pádem i s SBD.vlastně ani nevíme jesli vdl.vchody budou nědky vyměňovat dveře.My jsme ochotni nechat vzhled tak jak je,ale neustále mi SBD nařizuje ať se domluvím s ostatníma místo toho aby jim to přikázalo:Děkuji za odp
Dobrý den, je zřejmé, že družstvo by se v celé věci mohlo angažovat více a nepřehazovat veškerá jednání na Vás. Ovšem družstvo je kolektivní institucí, která musí vycházet ze zákonů, stanov a rozhodovat na základě většinového mínění členů, které vychází z usnesení přijatých na členské schůzi. Takže o tom, aby bylo něco jednostranně přikazováno, nemůže být řeč.
Často bývá problém dohodnout se na většině v rámci jednoho domu (vchodu), natož pak hned ve třech. Takže jednejte dál se zástupci družstva a požádejte je o větší aktivitu a pomoc při jednáních. Žádné rychlejší řešení Vám bohužel nenabídnu.
Dobrý den
kupujeme od města dům,celkem 5 bytů,tedy 5 spoluvlastníků.Relitní kancelář,přes kterou město dům prodává,nám vypracovala smlouvu,ve které se zavazujeme,že do fondu oprav budeme každý přispívat častkou,která je násobkem výměry jednotl.bytu,tedy čím větší byt mám,tím víc budu přispívat do fondu oprav.Přijde mi to nefér,co si o tom myslíte? Díky za odpověď. Mirek
Je fér, a nebo ne.To záleží jak to berete.Dle Vašeho dotazu soudím , že byty nejsou stejné veliQQVhwkosti a Vy máte patrně ten větší,berte to tak že ,,užíváte ,, poměrově vetší část obvodových zdí,střechy apod.než byty menší.Samozřejmě je možný i opak a platit stejnou částu ve všech bytech bez rozdílu ,ale to by bylo opravdu nefér vůči těm menším.Platba podle velikosti bytu je spravedlivější.
Příspěvek do fondu oprav podle velikosti bytu je běžný. V tomto poměru ostatně budete spoluvlastníky (buď celého domu nebo společných prostor).
Dobrý den. Koupili jsme byt v nové mezonetové nástavbě.Dozvěděli jsme se, že celý FO odchází na splátku úvěru, který si vzalo SVJ. O tom jsme nevěděli, ve smlouvě je prohlášení, že na předmětu koupě neváznou žádné dluhy. O odstoupení nemáme zájem, s tímto „podfukem“ jsme se tedy smířili. Až do té doby, než se nám do rukou dostala smlouva, kterou uzavřelo společenství (tedy pověřený – v té době většinový vlastník) s firmou, jež na střeše vystavěla byty (a následně je prodala nám).
V této smlouvě se stavebník zavazuje na své náklady provédst např. rekonstrukci a modernizaci stávajících společných částí budovy, upravu omítek, obvodového pláště apod. Jenže na část (tu větší) těchto oprav (jako zateplení a omítnutí fasády, pokládka dlažby v přízemí apod.) společenství čerpalo úvěr! Máme šanci vůbec od někoho (a od koho? od stavebníka nebo pověřeného vlastníka za to, že podepsal sml. na to, co měl hradit stavebník) vidět nějaké peníze na zpět? Za všechny spoluvlastníky mnohokrát děkuji.
Dobrý den, v této věci Vám nemohu dávat plané naděje na úspěch, jelikož dotaz je příliš obecný a nelze ho řádně posoudit bez znalosti uvedených smluv. Teprve revize podkladů by odhalila, jestli a k jakým porušením povinností ze smlouvy došlo. V případě, že by se porušení smlouvy prokázalo, nastává další fáze a to hledání osoby (subjektu) odpovědné za nedodržení smluvních závazků a za případnou škodu, což je mnohdy velmi problematické. Teprve po prokázání porušení smlouvy a zjištění "viníka", by bylo možné se účinně domáhat příslušných náhrad u soudu.
Doporučuji tedy, abyste se spojila s ostatními vlastníky a společně (nebo v jejich zastoupení) celou záležitost projednal osobně u advokáta. Ten po kontrole smluv určí další kroky.
Po úmrtí otce v loňském roce (matka zemřela již před 6 lety) jsem se na základě dědického řízení stal spolu s mladšími sourozenci (bratr a sestra) spoluvlastníkem nemovitosti (dle zápisu do katastru nemovitostí vlastní každý z nás 1/3 RD). Oba sourozenci mají v domě trvalé bydliště. Já již několik let žiji v jiném městě a do nemovitosti jsem jezdil pouze na dovolenou či návštěvu. Bratr nemovitost obývá a hradí veškeré náklady na provoz domácnosti (inkaso). Sestra mu přispívat odmítá s tím, že nyní pracuje v jiném regionu a jezdí do RD pouze občas. Nezapomene si však vyprat, zatopit prostřednictvím el. kotle apod.
Nyní k problému, který mne trápí. Jelikož jde o nemovitosti starou cca 20 let a dosud neomítnutou (dochází k velkým tepelným únikům) mám zájem začít dělat opravy a dodělávky na domě (výměna oken, oprava střechy, zateplování nemovitosti, oprava elektroinstalace aj.). Bratr se tváří, že souhlasí, ovšem otázkám společného financování se vyhýbá. Sestra nechce o jakémkoliv podílnictví na financování čehokoliv ani slyšet a neustále mne slovně napadá. Jelikož chci pomoci bratrovi a spíše nemovitost zhodnocovat, nevím, jak postupovat dál? Jsem si také vědom, že v případě některých oprav je nutné mít vyřízené stavební povolení, jehož součástí je i souhlas spoluvlastníků. Co dělat v případě, že tento souhlas nezískám a vím, že nemovitost tyto nutné opravy potřebuje?
Dobrý den, spoluvlastníci mají povinnost pečovat o věc. Takové opravy nemovitosti jsou samozřejmě nutné a logické, a v první řadě záleží na tom, jak se spoluvlastníci dohodnout. A to nejen s ohledem na jejich podíly, ale i na to, kdo a jak věc užívá, pečuje o ni apod.
V této věci postačí většinový souhlas. Pokud Vy a bratr s opravami souhlasíte, jsou to vaše 2/3 vůči 1/3 sestře a opravy lze provést. Pokud se bude odmítat podílet na investicích, lze se jejich náhrady od ní domáhat i soudně. Takže je v zájmu vás všech se dohodnout, jinak se budete muset soudit, což rodinným vztahům nikdy k lepšímu nepřidá.
Dobrý den, mám obdobný problém co se týče neplacení části inkasa spolumajitele domu.Tvrdí, že se v domě vyskytne pouze jednou, dvakrát za týden a z toho důvodu chce platit pouze 10% z inkasa.Je takový postup možný a je šance , že u soudu s tímto tvrzením obstojí?Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com