Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, muj otec zemrel v roce 1999, a v pak probehlo dedické rizeni kde jsme poplatili same dluhy..bohuzel ted po 10 letech na me prisla exekuce pac moji 2 bratri nevydelavaji a mam to platit jen ja, nevim co mam delat pac to sama nemuzu utahnout a celych 10let se mi nikdo neozval az ted exekuce a dali mi to rovnou na plat..Dedictvi uz davno bylo uzavrene...maji teda narok zadatpo medoplaceni dluhu? dekuji N.
Obecn+ platí, že dědicové odpovídají za dluhy do výše zděděného majetku.
Ve vašem případě doporučuji návštěvu advokáta.
Dobrý den,
zajímal by mě názor na následující případ:
otec+matka (SJM), otec vytvořil dluhy (podnikání, hazard), oba si pořídili byt (odhad.cena 1,3 mil - úvěr v plné výši na 1,3 mil), po dobu cca 1,5 roku úvěr splácela jen matka (manželství ale stále trvalo). Před rozvodem byt (z úvěru v té době splaceno cca 100.000,-) Darovali dětem (bratr+sestra), ti ho cca po půl roce prodali za 2.000.000,- (tedy se ziskem po doplacení úvěru cca 800.000,- Kč o který se 50/50 podělili bratr a sestra).
Otázka zní: Mají věřitelé dlužníka (otce) právo vymáhat tyto peníze po jeho dětech? Jde o to, že chce dcera peníze investovat do koupi svého bytu, ale má obavy, zda po ní nemůže z věřitelů otce někdo tyto peníze potom vymáhat. Dar bytu, proběhl cca před 1,5 rokem.
Za odpověď děkuji.
Dobrý den, věřitelé se zde mohou dle § 42a u soudu domáhat, aby darování nemovitosti bylo vůči nim neúčinné, neboť jde o právní úkon, který zkracuje uspokojení jeho vymahatelné pohledávky. Odporovat je možné právním úkonům, které dlužník učinil v posledních třech letech.
Děkuji za odpověď, §42 znám, nicméně mi nedává jasnou odpověď na mnou konkrétně popsanou situaci. Darovaná nemovitost je již obdarovanými dětmi prodaná, tzn., že právy na ni již disponuje třetí osoba. Jde mi o peníze z prodeje, jestli jsou vymahatelné ještě po dětech dlužníka a jakým způsobem (určení částky které se lze domáhat apod.). Zřejmě by také rozhodovalo (dle mého pochopení §42), zda děti věděly o dluzích otce (a jejich rozsahu) v době přijetí daru. Nebo se mýlým?
Věřitelé peníze z prodeje bytu požadovat mohou (ve lhůtě, jak jsem již zmiňovala). U osob blízkých je zákonná domněnka, že o dluzích věděly. Tedy nevědomost dětí o Vašich dluzích by musela být prokázána.
Dobrý den,chtěla bych se zaptat....Moje matka je s mím otcem rozvedená více než 20let.Otec je zadlužený,momentálně zavřený..Zajímalo by mě jestli jeho dluhy mohou vymáhat po mě??Jestli se musím otce soudně vzdát-zříct aby se mě jeho dluhy nikdy netýkaly??Moc děkuji!!!
Dokud Váš otec nezemře a v případě, že v dědickém řízení nenastoupíte na jeho místo (dědictví lze zlikvidovat pro předluženost) Vás nikdo nemůže nutit platit dluhy otce.
Dobrý den, prosím Vás o radu.
Můj otec má dluhy (státu) a neřeší je. Žije s matkou v rodinném domě, na který je nyní (díky těmto dluhům) dána exekuce. Já bydlím u přítele, ale trvalý pobyt mám u rodičů.
Zajímalo by mě, co bych měla dělat, abych nemusela platit otcovy dluhy já. Máme totiž s přítelem v plánu se na podzim brát a nechci svého budoucího muže zatáhnout do nějakých nepříjemných sporů.
Pomohlo by mi, kdybych si změnila trvalé bydliště?
Nebo bych tuto situaci měla řešit jiným způsobem?
Předem Vám děkuji za radu a přeji hezký den.
Kozelková Renata, Třinec
Vy sama nemusíte momentálně dělat nic, neboť otec si jako svéprávný občan zodpovídá za své dluhy jen a jen sám. Pokud by jste v následné době po otci dědila, postačí když se dědictví jednoduše vzdáte.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com