darování podílu na nemovitosti a zřízení věcného břemene - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

darování podílu na nemovitosti a zřízení věcného břemene

Alexandra Dvořáková, 07.09.2008 12:55:24

Dobrý den,
jsme 3 spoluvlastníci rodinného domu, ve kterém bydlím spolu s otcem. Já vlastním 18/2O a 1/40, můj otec je vlastníkem 1/20 a sestra 1/40.Otec mi chtěl darovat svůj podíl s tím, že mu zřídím věcné břemeno spočívající v doživotním právu užívání. Paní notářka nám, ale sdělila, že věcné břemeno by musela pro otce zřídit i moje sestra na její 1/40 rodinného domu.Jiný právník my sdělil, že postačí věcné břemeno na mém podílu.Můžete mi prosím poradit, kdo z nich má pravdu?

Děkuji Dvořáková

Re: darování podílu na nemovitosti a zřízení věcného břemene

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 11:35:55

Dobrý den, tahle otázka není zcela jednoznačně vyřešena. A přestože existují i opačné názory, převládá v praxi stanovisko, kdy je k zatížení věci ve spoluvlastnictví věcným břemenem potřeba souhlasu všech spoluvlastníků. Za určitých okolností lze zřídit věcné břemeno jen na podíl spoluvlastníka, ovšem podle všeho to není Váš případ.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »