Exekuce a trvalé bydliště - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dopis z exekučního úřadu

MiSpu, 20.04.2012 12:55:07

Dobrý den,
pokusím se napsat můj dotaz co nejstručněji.
Bydlíme v bytě, kde má trvalé bydliště přítelův otec i přes to, že už tam přes jeden rok nebydlí. Přišla mu upomínka, že má na poště dopis se zeleným pruhem-z exekutorského úřadu. Vzhledem k tomu, že se zmíněným nejsme v kontaktu a poštu si nevyzvedává, nehrozí, že by dopis přijal.
Jak se máme v této situaci zachovat? Opravdu si nepřejeme, aby zabavili naše věci.
Děkuji za brzkou odpověď.

exekuce na nemovitosti

Jana Šteflová, 26.04.2010 18:53:25

Dobrý den, jak se řeší exekuční prodej nemovitosti v případě že je na nemovitosti zapsáno více věřitelů? Tj: exekutor, banka a třetí osoba. Musí se před prodejem mezi sebou nějak dohodnout. Nebo jak se v tomto případě postupuje a kdo má přednostní právo na exekuční prodej?
Děkuji za odpověď. Jana

Re: exekuce na nemovitosti

Petra Janátová, 27.04.2010 10:51:28

Dobrý den, nemovitost se prodá v dražbě a výtěžek je rozdělen dle § 337c občanského soudního. Čili rozhodné je, čí pohledávka má být uspokojena, byla-li pohledávka zajištěna zástavním právem apod.

Povolit nájemníkovi trvalý pobyt?

František Kříž, 18.04.2010 11:21:17

Dobrý den. Pronajímám byt Vietnamcům a ti požadují abych jim podepsal že souhlasím s jejich trvalým pobytem v mém bytě. Mám obavu abych si do budoucna nezadělal na problémy. Např. aby mi to nebránilo v jejich vystěhování víc než jenom ta nájemní smlouva, abych nemohl mít do budoucna problém když se dostanou do exekuce abych nepřišel o byt ... atp. Je prosím možné podepsat trvalý pobyt na dobu určitou (není v tom rozpor)? Nájemní smlouva je na dobu určitou. Nebo jak jinak bych se mohl zajistit proti obávaným problémům? Děkuji. FK

Re: Povolit nájemníkovi trvalý pobyt?

Petra Janátová, 27.04.2010 10:54:20

Dobrý den, trvalý pobyt má jen evidenční charakter. Tedy tím, že svým nájemníkům umožníte mít ve Vaší nemovitosti trvalý pobyt, o tuto nemovitost nepřijdete. Zřízení trvalého pobytu nelze časově omezit. Zrušit trvalý pobyt lze však pouze za splnění zákonných podmínek dle zákona o evidenci obyvatel.

Re: Povolit nájemníkovi trvalý pobyt?

František Kříž, 01.05.2010 01:09:02

Zdravím a děkuji za odpověď.

prodej mého majetku někomu z rodičů.

Pavel Novák, 15.03.2010 21:53:31

Dobrý den,chci se zeptat,Když sepíšu z mími rodiči,že majetek,který vlastním sem jim za nějakou směšnou cenu prodal,může mě ho ipřesto exekutor zabavit,ikdyž bude vědět,že není můj???To znamená,že třeba televizor,DVD,obývací stěna,atd...
Budou od toho všeho mít kupní smlouvu plus doklady o koupi.Děkuji.

Re: prodej mého majetku někomu z rodičů.

Milan Zeman, 16.03.2010 08:07:51

Vámi uváděný postup je čítankovým příkladem uplatnění odporovatelnosti právnímu úkonu. Domnívám se, že zabavení pouze oddálíte.

Pavel Novák, 16.03.2010 14:12:36

Jak může být tento postup odporovatelností proti právnímu ukonu,když to vlastně není už můj majetek ale rodičů,u kterých bydlím.Budou mít od toho všeho smlouvi a doklady.Tak to je vlastně majetek třetí osobi!!Tak že exekutor nemá šanci.Podle mě by to bylo protiprávní jednání exekutora,kdybi to odvezl.bylo by to sepsané tak,že bych rodičům dlužil nějaké peníze a tak sem jim místo toho prodal můj majetek.V tom nic protiprávního nevidím.

Milan Zeman, 16.03.2010 14:30:19

Doporučuji Vaší pozornosti § 42a ods. 1 a 2 zákona 40/1964 Sb. občanský zákoník.

Karel Dlouhý, 16.03.2010 18:22:38

§42a
Odporovatelnost

(1) Věřitel se může domáhat, aby soud určil, že dlužníkovy právní úkony, pokud zkracují uspokojení jeho vymahatelné pohledávky, jsou vůči němu právně neúčinné. Toto právo má věřitel i tehdy, je-li nárok proti dlužníkovi z jeho odporovatelného úkonu již vymahatelný anebo byl-li již uspokojen.

(2) Odporovat je možné právním úkonům, které dlužník učinil v posledních třech letech v úmyslu zkrátit své věřitele, musel-li být tento úmysl druhé straně znám a právním úkonům, kterými byli věřitelé dlužníka zkráceni a k nimž došlo v posledních třech letech mezi dlužníkem a osobami jemu blízkými (§116, 117), nebo které dlužník učinil v uvedeném čase ve prospěch těchto osob, s výjimkou případu, když druhá strana tehdy dlužníkův úmysl zkrátit věřitele i při náležité pečlivosti nemohla poznat.

(3) Právo odporovat právním úkonům lze uplatnit vůči osobě, v jejíž prospěch byl právní úkon učiněn, nebo které vznikl z odporovatelného úkonu dlužníka prospěch.

Pavel Novák, 16.03.2010 18:54:30

Dobrá,tím tedy chcete říct,že když prodám některé své věci,tak kupujícím pak tyto věci může odebrat,z důvodu,že si myslí,že sem to udělal schválně a aby provedl větší pohledávku??To je přeci nesmysl!!!!!!

Karel Dlouhý, 16.03.2010 20:28:42

Ať se Vám to líbí nebo ne - takové je výše uvedené znění zákona!

Jde prostě o to, aby se takto dlužník nezbavovat majetku fiktivními úkony.
Vždyť sám jste psal, že chcete vybavení bytu prodat za směšnou částku rodičům.

Pavel Novák, 16.03.2010 21:03:03

Abych to upřesnil,mám od rodičů napůjčované peníze a abych to nějak srovnal,chtěl sem jim to nějak vynahradit,než mě exekutor všechno sebere.To sem ale nevěděl,že jim to může taky sebrat.Vždyť to vlastně bude majetek třetí osoby,tak to je taky protiprávní.To si ty zákony protiřečej.Jednou maj doklad že je to jejich,tak co?Vým že je to vyčůranost,ale oni taky seberou na co přídou.Takle bude mít exekutor prd.To samý,když sepíšu kupní smlouvu Mamkou na koupi automobilu třeba za 10000Kč,tak od sepsání smlouvi a jejího podpisu,přechází na ni,i když pojištění platím já.

Exekuce a trvalé bydliště

Eva Nováková, 02.02.2010 10:32:01

Před 7 lety jsme koupili družstevní byt, nyní se v domě objevila zpráva o exekuci na bývalou nájemnici našeho bytu, o které jsme vůbec nevěděli - byt jsme kupovali od někoho úplně jiného, tato paní nefiguruje na žádném dokladu spojeném s koupí bytu. Na úřadě jsme zjistili, že je u nás nahlášená k trvalému pobytu celá rodina výše zmiňované paní. Podali jsme tedy žádost o zrušení jejich trvalého pobytu v našem bytě. Je možné, že i přesto k nám exekutoři přijdou a zabaví nám naše věci? Jak se v tomto případě máme bránit? Děkuji za odpověď.

Re: Exekuce a trvalé bydliště

Petra Janátová, 03.02.2010 14:22:23

Dobrý den, bohužel možné to je. V tomto případě poukážete na skutečnost, že povinná se již na této adrese nenachází a majetek je ve Vašem vlastnictví. Mělo by to stačit, pokud Vám bude ale i přes to majetek zabaven, podejte k soudu vylučovací žalobu, kde budete požadovat, aby majetek, který je ve Vašem vlastnictví, byl z výkonu rozhodnutí vyňat.

podil na vlastnictvi nemovitosti

radim gerych, 02.02.2010 10:04:38

Dobry den , chtel bych vas poprosit o radu , moje matka je 3/4 vlastnikem domu , 1/4 vlastni jeji bratr.Prave dum rekonstruujeme , tak aby tam mohla matka bydlet , dum byl na spadnuti jedna se o 150 let starou drevenici...Chtel bych se zeptat jake prava ma jeji bratr , jestli muze kdykoliv do domu jit (casto se tam oplily dobyva) a jestli ma matka jako majitelka 3/4 podilu nejake vetsi prava nez on. Treba jestli mu muze zakazat vstup do domu , nebo zrusit spoluvlastnictvi s nejakym odskodnenim ,pripadne kdo urci vysi odskodneni.... dekuji gerych

Re: podil na vlastnictvi nemovitosti

Petra Janátová, 03.02.2010 14:19:13

Dobrý den, její bratr, jakožto spoluvlastník má právo nemovitost využívat. Zrušení a vypořádání spoluvlastnictví lze buď dohodou nebo (na návrh kteréhokoli spoluvlastníka) rozhodnutím soudu. Vypořádací podíl se vypočte podle velikosti podílu z obvyklé ceny nemovitosti nebo se určí dohodou mezi spoluvlastníky.

Výpočet dne odvolání

Draha Kosová, 02.02.2010 01:16:30

Dobrý večer. Dostala jsem úřední dopis, kde je nápsáno, že pokud nesouhlasím s obsahem, mohu se do 7 dnů odvolat. Není tam psáno dny pracovní ani dny kalendářní. Také bych ráda věděla, zda se do těchto sedmi dnů počítá i den, kdy mi byla pošta doručena a nebo až den následující. A také pokud sedmý den je neděle, který den mám jako poslední k k odeslání pošty. Dopis jsem dostala dne 1.2.2010. Děkuji za odpověď

Re: Výpočet dne odvolání

Petra Janátová, 03.02.2010 14:13:30

Dobrý den, lhůta určená podle dnů se počítá ode dne následujícího a počítá se na kalendářní dny. Pokud konec lhůty připadne na víkend nebo státní svátek, považuje se konec lhůty nejblíže následující pracovní den. Ve Vašem případě tedy musí být odvolání podáno nejpozději 8.února.

Postup KÚ

Helena Bernatíková, 25.01.2010 19:06:47

Na základě jakého oprávnění může Katastrální úřad provést exekuční zápis na nemovitost v LV? Usnesení Městského soudu o nařízení exekuce na prodej movitých věcí dosud nenabylo právní moci. Ve stanovené lhůtě jsem řádně podala odvolání ke Krajskému soudu spolu s úhradou stanoveného soudního poplatku - dosud nerozhodnuto. EÚ na KÚ pouze doručil usnesení MS neopatřeného doložkou právní moci. Návrh EÚ na předběžné nebo jiné řízení předložen nebyl, přesto však KÚ téhož dne jak převzal usnesení, provedl do LV zápis o nařízení exekuce. Podotýkám, že se jedná o vymáhání nepatrné částky v poměru k několikamilionové hodnotě nemovitosti. Základní jistina byla již uhrazena. KÚ nemá k dispozici ani pravomocné usnesení soudu ani návrh EÚ. Domnívám se, že KÚ jednal protiprávně. Jak mám postupovat, aby zápis o nařízení byl z LV vymazán? Děkuji za odpověď.

Re: Postup KÚ

Petra Janátová, 27.01.2010 15:23:39

Dobrý den,
katastrální úřad provede záznam na základě návrhu na výkon rozhodnutí. Tento záznam pak vymaže, jakmile mu bude doručeno zamítnutí návrhu na výkon rozhodnutí nebo jiné ukončení řízení, které nepovede k prodeji nemovitosti.

Zabavení majetku třetí osobě

Pavel Novák, 20.01.2010 12:06:49

Dobrý den,chtěl sem se zeptat,bydlím v domku mého otce a mám tam trvalé bydliště.Hrozí mě exekuce,ale veškerý majetek je otce!Jak se může otec bránit,aby mu tento majetek exekutor nezabavil.Děkuji.

Re: Zabavení majetku třetí osobě

Petra Janátová, 26.01.2010 15:26:13

Dobrý den, Váš otec bude muset doložit, že majetek je v jeho vlastnictví. Pokud bude i přesto zabaven, může podat vylučovací žalobu, kde bude požadovat, aby jeho majetek byl z výkonu rozhodnutí vyňat. Úskalím je, že bude muset dokázat, že majetek je jeho, doporučuji tedy si uschovávat veškeré doklady.

exekuce a trvalé bydliště

Jana Myšková, 20.11.2009 18:22:09

Maminka mého přítele (M),vlastní byt,který se rozhodla mu prodat.Mému příteli(P).Zjistila jsem však, že v tomto bytě,má trvalé bydliště bratr mého přítele (B), který má dluhy.Jak velké,nikdo netuší,B s námi nekomunikuje a veškerou doporučenou poštu,včetně obálek „s červeným“ pruhem ignoruje,ačkoliv mu poštu pravidelně dáváme.V tuto chvíli v bytě bydlí P a já.B bydlí v podnájmu.Jelikož nevíme výši dluhů B, obávám se i případné exekuce.Podnájemní smlouvu s B nemáme(resp. M ji nemá)

Je nějaká možnost:
1.bratrovi zrušit trvalé bydliště u nás? (případně matka,jako majitel bytu?)
2. Jak prokázat při případné exekuci, že: 1. bratr zde nebydlí 2.nic mu v bytě nepatří?

Jak se můžeme v této chvíli bránit?
Předem děkuji

Re: exekuce a trvalé bydliště

Petra Janátová, 26.01.2010 15:34:58

Dobrý den,
podat návrh na zrušení trvalého pobytu může vlastník bytu, pokud tam dotyčný alespoň jeden rok nebydlí. Návrh se podává na obecním úřadě. Rovněž doporučuji jeho poštu nepřebírat s tím, že již na této adrese nebydlí. I přes to všechno však exekutor přijít může. Pak je třeba prohlásit, že tento majetek je ve Vašem vlastnictví. Bude-li i přesto zabaven, podejte vylučovací žalobu, kde požadujte vynětí Vašeho majetku z výkonu rozhodnutí. Vlastnictví majetku ale budete muset dokázat, proto Vám doporučuji uschovávat veškeré doklady, které by se k tomuto účelu daly použít.

prodej domu v exekuci

Oldřich Blažek, 30.11.2008 20:53:41

Dobrý den.
Koupil jsem přes realitní kancelář Arden domek.Po podepsání kupní smlouvy a zaplacení stanovené částky měla realitka provést do10 dnů vklad do katastru nemovitostí.Toto nebylo provedeno ani do jednoho měsíce.Po urgenci mi bylo přislíbeno,že právníci realitky provedou vklad do katastru.Nyní po měsíci a půljsem zjistil na katastru,že na uvedený domek je uvalena exekuce Blažek

Re: prodej domu v exekuci

Mgr. Oldřich Topka, 18.12.2008 11:22:19

Dobrý den, je Vaší chybou, že jste si převod nenechal pohlídat od právníka. Ten by Vás na takové zatížení nemovitosti rozhodně upozornil. Neznám Vaší smlouvu, nemohu vědět, jaká práva ve smlouvě máte pro případ, že se ukáže, že nemovitost není právně čistá. Jestliže jste nevyužil služeb právníka v průběhu koupě, pak ho budete muset navštívit teď a nechat si zkontrolovat smlouvu ohledně Vašich možností jak se bránit. Exekuce běží a hrozí, že nebudete mít ani dům ani peníze. Ty totiž ze jmenované RK (která je v poslední době ve značných potížích) budete vymáhat velmi těžko.

Převod bytu na nezletilou osobu

Marcela Kubínová, 30.11.2008 07:56:10

Prosila bych o radu.Je možné byt v osobním vlastnictví dát přepsat na čtrnáctileté dítě? Pokud ano, jak to lze provést? Stačí vše nahásit na Katastrálním úřadu a zaplatit poplatek za převod?
Předem děkuji za odpověď. Marcela Kubínová

Re: Převod bytu na nezletilou osobu

Karel Dlouhý, 30.11.2008 11:53:46

Nestačí.

K darování bytu nezletilé osobě je třeba přivolení soudu, jinak Katastrální úřad neprovede registraci.

Projděte si starší odpovědi, bylo to zde zodpovídáno.

Na Internetu jsou i vzory podání, např. http://www.vzory.cz/temata/rodina/navrh-na-schvaleni-pravniho-ukonu-za-nezletileho/

a výklady, např.
http://www.epravo.cz/top/clanky/nabyvani-majetku-nezletilymi-54971.html
http://tisk.juristic.cz/61952/tisk/old

exekuce

Silvia Pokorná, 12.11.2008 20:01:40

Dobrý večer, potřebovala bych poradit, jestli mám předkupné právo, když mám sepsanou smlouvu o smlouvě budoucí kupní, kde kupuji dům a pozemek. Pozemek je již zapsaný v katastru na mé jméno, ale než bylo možné provést koupi domy byla na rozestavěnou stavbu uvalena exekuce. Dům je již skolaudovaný, má číslo popisné, ale není tato skutečnost v katastru nemovitostí.

Re: exekuce

Mgr. Oldřich Topka, 27.11.2008 15:47:03

DObrý den, jestli máte na mysli "předkupní" právo ve vztahu k prodeji domu v exekuci, pak takové není. To, že dům spadl do exekuce ještě před tím než došlo k jeho převodu na Vás a řešení následků takové situace mělo být obsaženo přímo ve smlouvě, kde mohlo být ujednání o tom, že v takovém případě může např. kupující od smlouvy odstoupit. Jinak dům může být normálně exekuován a prodán v dražbě komukoliv jinému. Na peníze již vyplacené prodávajícímu sice máte nárok, také na případnou náhradu škody, ovšem jak úspěšné bude jejich vymáhání, to nelze určit.

Re: exekuce

Mgr. Oldřich Topka, 27.11.2008 15:47:23

Dobrý den, jestli máte na mysli "předkupní" právo ve vztahu k prodeji domu v exekuci, pak takové není. To, že dům spadl do exekuce ještě před tím než došlo k jeho převodu na Vás a řešení následků takové situace mělo být obsaženo přímo ve smlouvě, kde mohlo být ujednání o tom, že v takovém případě může např. kupující od smlouvy odstoupit. Jinak dům může být normálně exekuován a prodán v dražbě komukoliv jinému. Na peníze již vyplacené prodávajícímu sice máte nárok, také na případnou náhradu škody, ovšem jak úspěšné bude jejich vymáhání, to nelze určit.

Ttrvaly pobyt

Lenka Z., 05.11.2008 21:17:37

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Manzelovy dcery odcestovaly dlouhodobe do zahranici a rozvazaly s nama veskere styky. Maji v nasem dome trvale bydliste.
Odstehovaly si z domu vsechny osobni veci.Stykaji se jen se svou matkou. Jak jim muzeme zrusit trvale bydliste a v pripade, ze by jej chtely prehlasit k matce, musi to udelet osobne nebo staci plna moc dana jejich matce a ta by je k trv.bydleni prihlasila na jeji adrese?Drery jsou jiz plnolete e pracuji v zahranici.Jedne jsme davali k bydleni souhlas a druha tam bydlela jiz pred plnoletosti.Muzeme souhlas zrusit a tim se zrusi i trvale bydliste v nasem dome?Dekuji za odpoved.

Re: Ttrvaly pobyt

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 15:35:22

Dobrý den, pokud vlastník (nebo oprávněný uživatel) na matrice doloží, že dotyčné osobě zanikl užívací titul k místu TP a dané prostory již neužívá, pak by úřad údaj o TP zrušit měl. Více se dočtete v diskuzi např. zde: http://www.pravnik.cz/forum/topic-2855.html.

hypotéka a dluh exmanžela

BOŽENA LINKOVA, 03.11.2008 12:33:15

Dobrý den potřebovala bych radu,letos sem se rozvedla exmanžel nechal napsat dům na mně je zastaven vůči hypotéce kterou platí exmanžel.Jenže nastal problém v době manžlství sem podepsala manželovi v bance podnikatekský úvěr mil.kč.jenže on ho ted neplatí a banka chce peníze po mně už to dali k soudu.Já sem na mateřské mám 3 děti exman. neplatí alimenty a mně by zajímalo jestli nám můžou dát exekuci na ten dům když je zastaven oproti hypotéce.na hypotéce se má doplatit ještě mil.sto a úvěr taky mil,ale dům neprodám za dva mil.múžete mi poradit co bych mněla dělat? Děkuji

Re: hypotéka a dluh exmanžela

Mgr. Oldřich Topka, 10.11.2008 15:32:17

Dobrý den, dům by exekuovat mohli, hypotéka jim v tom nebrání. Žádná konkrétní rada v tomhle není, záleží na tom, jak tvrdě si půjdou věřitelé za svým. I když se dům neprodá za cenu, která by plně pokryla dluhy, stejně z něj bude výnos, který věřiteli alespoň zčásti dluhy uhradí. Dalo by se sice navrhnout, abyste se sešla s věřiteli a požádala je o splátkový kalendář, ale vzhledem k Vaší situaci by byla splátky velmi nízké, tudíž by na dohodu o splátkách stejně nepřistoupili.

Exekuce a trvalé bydliště

Vlasta Rychetská, 04.09.2008 18:40:53

Dobrý den, potřebuji poradit. Mám možnost nastěhovat se do podnájmu u paní, která vlastní družstevní byt. Problém je, že na jejího syna, který má trvalé bydliště v tomto bytu, ale nebydlí v něm, je veliká exekuce. Mám strach, že v případě návštěvy exekutora, by mi zabavil můj majetek a já se pak složitě budu domáhat navrácení majetku zpět. Dále bych chtěla vědět, když si přihlásím trvalé bydliště u této paní v Praze (v současnosti je mám v Olomouci) a po čase bych se musela odtud odstěhovat a neměla bych si kde zajistit trvalé bydliště, jestli bych byla přihlášena na úřad v Praze nebo v Olomouci. Za odpověď moc děkuji Vlasta Rychetská

Re: Exekuce a trvalé bydliště

Petr Petr, 04.09.2008 18:55:55

Váš majetek je pro exekutora nedotknutelný, vy sama přece nic nedlužíte, ale to že exekutor navštíví byt kde má dlužník bydliště vyloučit nelze, neboť exekutor se řídí předpokladem, že dlužník se zdržuje v místě svého (trvalého) pobytu a že některé věci zde patří i jemu. Jednoduše řečeno exekutor jde tam, kde se domnívá, že by mohl být majetek povinného.

Zákon o evidenci obyvatel stanoví, že místo trvalého pobytu musí mít každý občan České republiky. Místo trvalého pobytu si občan může zvolit a to zpravidla tam, kde má rodinu, rodiče, byt či zaměstnání, kdy místem trvalého pobytu přitom může být adresa objektu určeného k bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci, který je označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním. Klidně tedy můžete mít v občance zapsánu adresu nejen bytu či domu, ale i ubytovny nebo chaty.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »