vypořádání dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dluh po zemřelém otci

Marcela Kožoušková, 25.09.2008 20:09:01

Dobrý den,
otec zemřel v prosinci 2005. Dědictví po něm bylo vypořádáno a nabylo právní moci v červnu 2006. Nyní, (září 2008), se mi ozvala firma, které byla v květnu 2006 postoupena pohledávka- otec si prý půjčil u firmy PP Invest a chtějí po mně dluh zaplatit.Včetně úroku z prodlení po jeho smrti (tj. 3 roky). Poslední splátka však měla být dle kopie smlouvy o půjčce zaplacena ještě za života otce. O žádném dluhu jsme doposud nevěděli a tento dluh ani nebyl řádně přihlášen do dědického řízení. Mají vůbec právo mě takto oslovovat, když o dluhu nikdo z rodiny, ani notář, nic neví, nikdy žádná korespondence, upomínky, NIC. A navíc počítat úroky z prodlení? Jejich korespondence působí nevěrohodně, ale doložili kopii smlouvy o půjčce s podpisem otce.
Děkuji za odpověď

Vypořádání pozůstalosti

Marta Běhalová, 14.09.2008 22:00:49

Dobrý den, prosím o radu: můj nevlastní bratr se stal letos po smrti našeho společného otce dědicem jedné čtvrtiny rodinného domku se zahradou. V domku jsem vyrostla, teď tam nikdo nebydlí, o údržbu se starám já, mám v úmyslu tam žít v důchodovém věku (cca za 15 let - v místě je nedostatek práce). Bratr požaduje okamžité vyplacení části domu, na to včak nemám peníze (jde o téměř 700 000 Kč) a hypotéku si teď hned vzít nemohu, protože splácím ještě půjčky. Nabídla jsem vyrovnání za 5 let, neúspěšně. Dnes mi bratr sdělil, že má na čtvrtinu domu kupce, že mi tuto skutečnost oznamuje písemně doporučeným dopisem a pokud prý do dvou týdnů nebudu reagovat (vyplacením zmíněné částky), svoji část domu prodá. Mohu se nějak bránit?. Záleží mi především na tom, aby se po smrti rodičů nic neměnilo, bratrovi jde pouze o peníze, dohoda není tedy možná. Děkuji předem za Vaši radu a přeji pěkný den. M.B.

vypořádání dědictví

Miroslav Šimůnek, 04.09.2008 09:56:42

Dobrý den,

Vím, že pokud se sourozenci nedohodnou na vypořádání dědictví, řeší vypořádání soud. Zajímalo by mě, jak obvykle soud rozhodne v případě, že ani jeden sourozenec nemá na výplatu jiného, ale jeden z nich v nemovitosti trvale bydlí a případným prodejem by nezískal v dané lokaliě prostředky na adekvátní náhradu bydlení. Děkuji.

Re: vypořádání dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.09.2008 14:21:11

Dobrý den,
v takovém případě soud určí podíly dědiců na této nemovitosti a dědici se tak stanou podílovými spoluvlastníky nemovitosti.

Re: vypořádání dědictví

Alinka Alinová, 23.09.2008 16:19:47

Dobrý den, zajímalo by mě, zda v tomto případě lze rozhodnutí soudu nějak napadnout. Třeba nějakým podaným návrhem s prokázáním toho, že skutečně podíl na nemovitosti mi není k ničemu /zemřelá vlastnila 3/12 nemovitosti/, že jí nikdy nebudu užívat atd., ale zárověň se nechci vzdát dědického podílu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »