prodej či darování garážového stání - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prodej či darování garážového stání

Daniela Rejlová, 03.09.2008 09:35:32

Dobrý den!
Mám garážové stání v osobním vlastnictví. Jelikož již nemám auto garážové stání nepotřebuji. Mám zájemce o toto místo. Mám mu garážové stání prodat nebo darovat? Co je výhodnější? A prosím ještě o informaci jaké doklady potřebuji k prodeji a jaké doklady potřebuji k darování. Musím mít odhad? A jaké tiskopisy musím vyplnit pro FÚ?
Předem děkuji za odpověď.
D.Rejlová

Re: prodej či darování garážového stání

Mgr. Oldřich Topka, 12.09.2008 10:35:29

Dobrý den, ač se to nezdá, prodej (nebo darování) garážové stání je velmi komplikovaná záležitost, i když řada lidí si s tím hlavu neláme a nabízí ho k prodeji, aniž tuší, že to v mnoha případech není právně možné. Režim garáží je různý a řeší se několika způsoby např.:
1) buď jde o společný prostor k domu, o kterém rozhodují jeho spoluvlastníci,
2) anebo o prostor vyčleněný sice přímo jako nebytový prostor a to ve vlastnictví osoby, která k užívání stání zřídí ostatním věcné břemeno či
3) tento nebytový prostor prodá do spoluvlastnictví nejčastěji právě vlastníkům bytů.
Pak je ovšem obtížné považovat stání za samostatný předmět a disponovat s ním. Zjistěte si nejprve jaký je status garážového stání a teprve pak můžete řešit, optimálně s právníkem, jak zajistit právní čistotu a bude-li to vůbec možné.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »