Užívání půdního prostoru, společenství vlastníkůů - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Užívání půdního prostoru, společenství vlastníkůů

Zuzana Hubičková, 02.09.2008 23:06:32

Dobrý den, chceme se domluvit se spoluvlastníky (jsme vlastníky ideální 1/8 baráku) na užívání půdního prostoru. Půdní prostor se nevyužívá, je na něj přístup pouze po řebříku. Zatím nebylo učineno prohlášení vlastník a ani není možné. Nechali jsme si vypracovat smlouvu o užívání půdy. Vypadá to tak, že většina spoluvlastníků nám souhlas dá. Zajímalo by mě, jestli ji musí podepsat všichni spoluvlastníci /dle mého názoru to není nutné, dle § 139 odst.2/. Může se ale spoluvlastník, který nebude souhlasit obrátit případně na soud a "opřít" o odst 3? Jednalo by se v tomto případě o důležitou změnu společné věci (z nebytového prostoru prostor bytový)? Děkuji za odpověď.

Re: Užívání půdního prostoru, společenství vlastníkůů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.09.2008 14:08:23

Dobrý den,
neuvedla jste tu nejpodstatnější věc a to co máte na mysli tím "užíváním" půdního prostoru. Pokud byste si tam totiž chtěli vybudovat bytovou jednotku, je zapotřebí se všemi spoluvlastníky uzavřít tzv. smlouvu o výstavbě. Tu však vřele doporučuji nechat vyhotovit u právníka, protože je poměrně složitá.

Zuzana Hubičková, 03.09.2008 18:06:15

Myslím tím užíváním: dohodu o užívání části společné nemovitosti za účelem půdní vestavby. My obývíme bytovou jednotu ve druhém patře a chtěli bychom ji rozšířit o stejné metre čtv. na horu (schodiště by bylo z našeho obýváku). Dověděla jsem se, že stačí podepsat polovinou spoluvlast.a na stav. úřad dát jenom ohlášení. Nevím, jestli je to správná informace.Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.09.2008 08:52:55

Vy jste mě nepochopila - můj dotaz směřoval k tomu, zda chcete půdu užívat jako půdu nebo jako byt. Jestliže píšete, že chcete svůj byt o tuto půdu rozšířit, potřebujete (jak jsem již uvedla) sepsat smlouvu o výstavbě, jejímiž účastníky musí být všichni vlastníci jednotek v domě. Navíc, o tom, zda stačí pro stavbu jen ohlášení či stavební povolení se informujte na stav. úředě. Vy ale poté musíte tuto smlouvu o výstavbě vložit na katastrální úřad.
Vzhledem k Vašim dotazům opravdu vřele doporučuji navštívit advokáta a požádat jej o vyhotovení této smlouvy.

Zuzana Hubičková, 04.09.2008 19:59:21

Ano, chtěli bychom půdu užívat jako byt.Smlouvu si určitě necháme vypracovat odborníkem. Rozumím tomu tak, že se smlouvou o výstavbě musí souhlasit všichni spoluvlastníci? Pokud jeden nebude souhlasit, nemůžeme stavět, nebo je tam možnost "bránit" se? Nerozumím dále tomu, že bude smlouva vložena na katastr, když každý v domě vlastní ideální podíl, není předse možné konkrétní část na půdě zapsat, nebo ano? Jak jsem již psala, prohlášení vlastníka není možné, blokuje ho jedna paní, která ale s naší výstvabou souhlasí. Děkuji.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »