Výpověď - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď nebo dohoda?

Petr Vlček, 07.12.2010 00:09:40

Dobrý den, rád bych ukončil své působení ve své první práci (pracovní smlouva na dobu neurčitou dle paragrafu 33 ods. 1 a par. 34 až 36. zák práce), abych mohl odjet na stáž do zahraničí. Nevím ale, jestli je lepší napsat Výpověď z pracovního poměru nebo Dohodu o rozvázání pracovního poměru. Stáž mi začíná 1. 3. 2011, tedy za 2,5 měsíce. Rád bych odletěl vklidu - tedy ukončil práci již 25. 2. 2010, což by měla umožnit právě Dohoda. S nadřízeným vycházím dobře, očekávám slušný přístup. Nevím ale, jestli pro mě není vhodnější podat výpověď k 31. 12. 2010 s 2 měsíční výpovědní smlouvou a na poslední dny si vzít dovolenou.
Rád bych se také zeptal, jestli je zaměstnavatel povinen zaslat Zápočtový list dopisem, resp.jak si ošetřit jeho vyzvednutí, když nebudu několik měsíců v republice.
Děkuji za Vaše cenné rady, snad poslouží i ostatním.
Petr

Re: Výpověď nebo dohoda?

Milan Zeman, 07.12.2010 09:29:47

Samozřejmě se pokuste dohodnout se zaměstnavatelem a v případě, že nebude dohoda možná podejte výpověď ještě v prosinci, aby Vám uplynula výpovědní lhůta k poslednímu dni v únoru.

Ivana Zezulová, 13.12.2010 16:40:30

Dobrý den,

přestože můžete očekávat slušné jednání, doporučuji podat návrh rozvázání PP dohodou tak, abyste v případě nesouhlasu stihl ještě podat výpověď před koncem prosince. (Ze slušného jednání zaměstnavatele nelze předvídat, jak Vás zaměstnavatel bude v práci potřebovat.)

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tzn., že bude záležet na něm, zda Vás bude potřebovat v práci. Pokud byste část dovolené nevyčerpal, musel by Vám ji zaměstnavatel při skončení PP proplatit.

Zaměstnavatel je povinen při skončení PP vystavit potvrzení o zaměstnání, ale není je povinen zasílat. Doporučuji dohodnout se, aby Vám zaměstnavatel potvrzení připravil k převzetí na pracovišti poslední den PP. Můžete také někoho zmocnit, aby za Vás potvrzení převzal.

Ivana Zezulová, 13.12.2010 16:48:12

Dobrý den,

bude-li zahraniční stáž v oboru působnosti zaměstnavatele, mohl byste se pokusit se zaměstnavatelem dohodnout i na poskytnutí neplaceného volna na dobu stáže.

Výpověď dohodou

Pavel Ketums, 30.09.2010 08:38:50

Dobrý den vážená paní, vážený pane,

Potřebovali bych poradit ohledně výpovědi. Žena je zaměstnanec provozovatele prodejny na benzínové pumpě, který dnes 30.9.2010 chce rozvázat pracovní poměr dohodou. O ukončení pracovního poměru nebyla písemně informována, tudíž neběží dosud žádná 2 měsíční výpovědní lhůta. Zaměstnavatel svou živnost neruší, jen nebude pokračovat v tomto oboru. Máme nárok na odstupný plat a v jakém počtu platů?

Podle zákoníku, jenž jsem si přečetl by měla dostat 2platy jako kompenzaci za nerealizovanou 2 měsíční výpovědní lhůtu + minimum 3 platů jako odškodnění. Na sociálce mi bylo řečeno, že není žádný nárok na odstupné platy, když zaměstnavatel svou živnost neukončuje.

Děkuji za Vaše cenné rady

Re: Výpověď dohodou

Karel Dlouhý, 30.09.2010 18:34:11

Žena nemusí na dohodu přistoupit. Takže zaměstnavatel je povinen jí přidělovat práci podle pracovní smlouvy nebo jí poskytovat náhradu mzdy (průměrný výdělek).
Pokud firma přestane tu pumpu provozovat, může dát výpověď z organizačních důvodů - pak má nárok na odstupné. (Resp, tu výpověď jí mohl dát v červenci, pak by do 30. 9. výpovědní doba uplynula.

Pokud dohodu žena podepíše, měl by v ní být uveden důvod - organizační důvody apod., jinak odstupné nenáleží.

Výpověď

Ivan Müller, 08.12.2008 21:57:30

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jestli výpověď, kterou jsem dostal, obsahuje všechny náležitosti, které by měla mít. Hlavně mě zajímá, jestli ve výpovědi nemusí být uveden datum 01.01.2009 jako den, kdy začíná plynout výpovědní lhůta.Zde uvádím plné znění doručené výpovědi. Věc:Rozvázání pracovního poměru(výpověď) Vážený pane, oznamujeme Vám, že jsme se rozhodli ukončit Váš pracovní poměr výpovědí podle zákona č.262/2006 Sb., §52.písm.c), resp. §§62-64. Váš pracovní poměr skončí dne 28.února 2009. Oznamujeme Vám dále, že Vám v souladu s ustanovením zákona č.262/2006 Sb., §67, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši trojnásobku průměrného platu. V Praze dne 8.prosince 2008 razítko, podpis PS:...zároveň by mě zajímalo, z jakého období se vypočítává průměrný výdělek, pro výpočet odstupného. Za brzkou odpověď Vám předem děkuji.

Re: Výpověď

Karel Dlouhý, 09.12.2008 20:25:22

Dobrý den,
datum 1. 1. 2009 nemusí být uvedeno.
Průměrný výdělek se počítá za poslední čtvrtletí (tedy pro odstupné to bude 4. čtvrtletí 2008.

Ivan Müller, 10.12.2008 07:55:41

...mnohokrát děkuji...hezký den...

Dotaz na obsah výpovědi dané zaměstnancem

Irena Poláková, 26.01.2008 10:55:55

Dobrý den,jsem již 12let zaměstnankyně u spol.s r.o.V dubnu mi byl přiznán část.inv.důchod,z toho důvodu jsem zažádala o zkrácenou pracovní dobu,vyhověli mi ale jen s tou podmínkou, že dál budu stíhat dělat veškerou práci,kterou jsem předtím vykonávala za 8hod.Souhlasila jsem, protože jsem věděla, že jinak by pro mne neměli jiné prac.zařazení a museli by mi propustit. Mé zdrav.probl.se zhoršily,našla jsem si jiné místo, kde bych pracovala na méně hod.Chci se zeptat, co vše musí obsahovat výpověď daná zaměstnancem za 1) v případě obyčejné výpovědi s 2měs.výpovědní lhůtou,zda v této výpovědi musí uvést důvod a za 2) v případě výpovědi dohodou.Jen vím, že když chce zaměstnanec dát výpověď dohodou, musí uvést důvod (v mém případě to budou zdravotní důvody).Potřebovala bych odpověď co nejdříve, v úterý se mám dozvědět, zda mi přijmou na nové místo a musela bych dát výpověď již k datu 31.ledna 2008. Děkuji s pozdravem Poláková

Re: Dotaz na obsah výpovědi dané zaměstnancem

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 08:16:35

Dobrý den, výpověď můžete podat bez udání důvodu. Pokud jde o dohodu, pak se nejedná o "výpověď dohodou" jak píšete, ale o rozvázání pracovního poměru dohodou. Ani zde žádný důvod uvádět nemusíte, ale jestliže budete podávat návrh Vy, tak jej uvést můžete. Zaměstnavatel bude vědět, proč přesně chcete práci ukončit a na základě toho na dohodu možná přistoupí.

Irena Poláková, 28.01.2008 19:08:51

Dobrý den,moc děkuji za odpověď. Ještě Vás chci poprosit o radu,jak mám formulovat výpověď na dohodu, mám to napsat jako: Nadpis:Žádost o rozvázání pracovního poměru dohodou
Text: Žádám o rozvázání pracovního poměru u Vaší společnosti....dohodou ze zdravotních důvodů a to ke dni 29.února 2008.

Datum podání:31.ledna 2008 Jméno a Příjmení
+mé zařazení
Návrh přijal:.........
Dne:..................

Děkuji mnohokrát a moc Vás opět prosím o co nejdřívější odpověď, pokud mi zítra firma kam chci jít pracovat sdělí kladnou odpověď,že mne přijmou, budu muset podat návrh na rozváz.pracov.poměru ke dni 31.ledna 2008.Sehnala jsem si práci na méně hodin vzhledem k mému část.inv.důch.S pozdravem Irena Poláková

Mgr. Oldřich Topka, 29.01.2008 14:54:28

Dobrý den, v tomhle znění to můžete podat. Uvidíte, jestli zaměstnavatel dohodu přijme.

Irena Poláková, 29.01.2008 20:08:22

Moc Vám děkuji za radu,Irena Poláková.

Výpověď dohodou

Josef Martinka, 23.01.2008 13:24:17

Mám lepší pracovní nabídku a proto jsem požádal zaměstnavatele dne 14.1.08 o ukončení prac. poměru dohodou k 31.1.08. Existuje lhůta v které má zaměstnavatel reagovat? Když nebude reagovat, platí konec pracovního poměru k danému datu? Děkuji za radu

Mgr. Oldřich Topka, 25.01.2008 16:25:23

Dobrý den, jetliže nebude reagovat, pak žádná dohoda uzavřená nebude. Logicky tedy pracovní poměr neskončí k datu, které jste v návrhu uvedl. Konkrétní lhůta pro přijetí návrhu na dohodu stanovena není. Měl by tak učinit bez zbytečného odkladu poté, co návrh obdržel.

Josef Martinka, 26.01.2008 17:45:05

Velice Vám děkuji za radu.

Sankce

Jana , 17.01.2008 10:58:19

Dobrý den,
k poslednímu prosinci jsem se zaměstavatelem uzavřela dle paragrafu 51 ZP"Dohodu o rozvázání pracovního poměru",s 2 měsíční lhůtou,takže bych měla zaměstanecký poměr ukončit k 29.2.2008.Zaměstavatel se ale nechová,tak jak by měl.Vedoucí se mne snaží opravdu"dusit",jsou dotčeni,že chci jejich firmu opustit a prostředí není příjemné.V nové práci by mne vzali hned,nejlépe od 1.2.2008.Jaké možné sankce plynou z toho,když bych k dosavadnímu zaměstnavateli přestala chodit a od 1.2.nastoupila v nové firmě.Moc dějuji za odpověď.

Re: Sankce

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 09:47:07

Dobrý den, rozvázání pracovního poměru dohodou upravuje §49 zákoníku práce (262/2006 Sb.) a nikoli §51. A jestliže uzavřete dohodu, žádná výpovědní doba neběží, ale platí, že pracovní poměr končí toho dne, který jste si spolu sjednali. 2-měsíční výpověďní doba běží při klasické výpovědi. Když opustíte práci ještě v době, kdy jste povinna ji vykonávat, vystavujete se několika rizikům. Zaměstnavatel Vám může okamžitě zrušit pracovní poměr (to například vede k tomu, že nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti). Také může dojít k tomu, že po Vás bude zaměstnavatel vymáhat škodu, kterou mu svým jednáním způsobíte.

Výpověď

A. Urbankova, 27.10.2007 17:07:05

Nastoupila jsem do podniku 13.8.2007.Ve smlouvě mám 3 měsíční zkušební dobu, která mi končí 13.11.2007. V podniku bych chtěla skončit v této zkušební době, ale teď se mi to zkomplikovalo. 1.10 jsem onemocněla a vypadá to, že budu nemocná delší dobu a prošvihnu termín.Chtěla bych poradit, když dát výpověď,i když jsem nemocná,jaké z toho pro mě plynou následky a nevýhody.Prosím o laickou odpověď, bez zahrnutí různých paragrafů.Zákoník práce mám, ale tam je takových kliček,že z toho stejně nejsem moudrá.

Děkuji

PS:Prosím poraďte když se rozhodnu pro výpověď, jaké mám možnosti a povinosti.(sarka.u@nr.cz)

Šéfredaktor, 29.10.2007 09:42:41

Dobrý den, řeknu to tedy jednoduše, pokud chcete skončit, oznamte svému zaměstnavateli, že zrušujete k určitému dni pracovní poměr ve zkušební době. To, že jste v pracovní neschopnosti, na toto skončení nemá vliv.

Mgr. Lucie Jindrová

A. Urbankova, 29.10.2007 10:12:38

Děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »